Βιταμίνη D

Υπάρχει σχετική διχογνωμία για το εάν η βιταμίνη D μπορεί να συμβάλλει στην απώλεια βάρους, αν, δηλαδή, μπορεί άμεσα ή έμμεσα να μας βοηθήσει να χάσουμε τα περιττά κιλά. Λοιπόν, η βιταμίνη D βοηθά έμμεσα στην προσπάθειά μας να χάσουμε βάρος ελέγχοντας τις ορμόνες και ανεβάζοντας τη διάθεση, παρόλο που δεν παίζει κάποιον άμεσο ρόλο στο χάσιμο κιλών.

Πρόκειται για μια λιποδιαλυτή βιταμίνη που υπάρχει σε αρκετά τρόφιμα που αγαπάμε ιδιαίτερα στην Μεσογειακή Διατροφή (αυγά, λιπαρά ψάρια, μανιτάρια και άλλα…). Σύμφωνα με μελέτες, η βιταμίνη D βοηθά στον έλεγχο της απελευθέρωσης ορμονών όπως η ινσουλίνη, η οποία ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Όταν οι ορμόνες βρίσκονται σε ισορροπία, η λαχτάρα για ανθυγιεινά τρόφιμα μειώνεται, γεγονός που μπορεί τελικά να οδηγήσει στην επιθυμητή απώλεια βάρους.

Βιταμίνη D και τροφές που την περιέχουν

Η βιταμίνη D φαίνεται να είναι ένα από τα πλέον απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που οι επιστήμονες μελετούν εκτενώς την τελευταία δεκαετία, αφού έχει παρατηρηθεί έλλειψή της σε ανθρώπους που πάσχουν από σοβαρές χρόνιες και άλλες ασθένειες. Τα μέχρι τώρα ευρήματα την κατατάσσουν στην κορυφή των απαραίτητων βιταμινών για τη διατήρηση καλής υγείας.

Είναι υπεύθυνη για τη ρύθμιση της απορρόφησης του ασβεστίου και του φωσφόρου από τον ανθρώπινο οργανισμό, δύο απαραίτητα μέταλλα για γερά οστά και δόντια. Επιπλέον, η βιταμίνη D παίζει βασικό ρόλο στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης και η σκλήρυνση κατά πλάκας. Είναι σημαντικό να καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D για να διασφαλίσετε ότι το σώμα σας λαμβάνει αρκετή βιταμίνη D για να καλύψει τις ημερήσιες ανάγκες του.

Υπάρχουν 2 τύποι βιταμίνης D, η D2 (εργοκαλσιφερόλη ή απλά καλσιφερόλη ή C28H44O) και η D3 (χολεκαλσιφερόλη ή C27H44O). Και οι 2 τύποι είναι υπεύθυνοι (μεταξύ άλλων) για την εναπόθεση ασβεστίου στα οστά, προέρχονται όμως από διαφορετικές πηγές. Την βιταμίνη D2 θα την βρούμε κυρίως στα φυτικά τρόφιμα ενώ την D3 σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης. Δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμα ποια από τις δύο μορφές παίζει σημαντικότερο ρόλο στην υγεία των οστών και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού, αφού οι μέχρι τώρα έρευνες δεν κατέληξαν σε οριστικά αποτελέσματα και η έρευνα βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη.

Ο γνωστότερος και ευκολότερος τρόπος πρόσληψης βιταμίνης D είναι μέσω της γνωστής ηλιοθεραπείας. Χειμώνα και καλοκαίρι, η έκθεση μεγάλου μέρους του σώματός μας στον ήλιο βοηθάει το δέρμα να απορροφήσει την ηλιακή ακτινοβολία, μέρος της οποίας (η υπεριώδης ακτινοβολία) μετατρέπεται σε προβιταμίνη D3. Αυτή, με τη σειρά της, ισομερίζεται σε βιταμίνη D3, μια διαδικασία που οι επιστήμονες θεωρούν ότι συμβαίνει εδώ και τουλάχιστον 500 εκατομμύρια χρόνια. Είναι εύκολο να καταλάβουμε γιατί η βιταμίνη D είναι γνωστή και ως «η βιταμίνη του ήλιου». Πέρα από αυτό, έχουμε την δυνατότητα να την προσλάβουμε και μέσω της διατροφής μας.

Φυσικές τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη D

Όπως ισχύει για κάθε βιταμίνη, έτσι και για την βιταμίνη D είναι προτιμότερη η πρόσληψή της μέσω της καθημερινής διατροφής. Υπάρχουν πολλές φυσικές τροφές (μη επεξεργασμένες δηλαδή) με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη D.

Τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, ο τόνος και οι σαρδέλες είναι μερικές από τις καλύτερες πηγές βιταμίνης D. Μία μερίδα μαγειρεμένου σολομού περιέχει περίπου 1000 IU βιταμίνης D, που είναι μεγαλύτερη από ημερήσια συνιστώμενη πρόσληψη για τους περισσότερους ενήλικες. Οι κρόκοι αυγού είναι επίσης μια καλή πηγή βιταμίνης D, με ένα μεγάλο αυγό να περιέχει περίπου 40 IU βιταμίνης D. Τα μανιτάρια είναι μια άλλη φυσική πηγή βιταμίνης D, με ένα φλιτζάνι ωμά μανιτάρια να περιέχει περίπου 10 IU βιταμίνης D. Εμπλουτισμένα τρόφιμα όπως π.χ. δημητριακά, γάλα και χυμός πορτοκαλιού είναι επίσης καλές πηγές βιταμίνης D, με ένα φλιτζάνι εμπλουτισμένο γάλα να περιέχει περίπου 120 IU βιταμίνης D, όμως αυτά δεν θεωρούνται φυσικές πηγές της βιταμίνης D, λόγω του τεχνητού εμπλουτισμού τους.

Σαρδέλες, πλούσιες σε βιταμίνη d

Η ποσότητα βιταμίνης D σε κάθε τρόφιμο επηρεάζεται από τον τρόπο μαγειρέματος, την μέθοδο φύλαξης του τροφίμου μέχρι την ημέρα της κατανάλωσής του. Η βιταμίνη D καταστρέφεται σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες μαγειρέματος και θεωρείται αρκετά ανθεκτική στη θερμότητα. Επίσης, δεν καταστρέφεται αν το τρόφιμο τοποθετηθεί στο ψυγείο ή στην κατάψυξη. Αυτό που μπορούμε να πούμε με σιγουριά είναι ότι η βιταμίνη D επηρεάζεται από την έκθεση του τροφίμου στην ηλιακή ακτινοβολία. Σε πειράματα που έγιναν σε διάφορους τύπους μανιταριών, αποδείχθηκε ότι μερική έκθεσή τους στον ήλιο αυξάνει εκπληκτικά την ποσότητα βιταμίνης D2 που περιέχουν. Πιο συγκεκριμένα, τα μανιτάρια Shiitake που στην σκιά περιέχουν 40 ΔΜ (διεθνείς μονάδες) βιταμίνης D2, μετά από 8ωρη έκθεση τους στον ήλιο περιέχουν 46000 ΔΜ και μετά από 14 ώρες έκθεσης σε υπεριώδη ακτινοβολία περιέχουν 265000 ΔΜ. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και σε άλλους τύπους μανιταριών (Effects of postharvest pulsed UV light treatment of white button mushrooms (Agaricus bisporus) on vitamin D2 content and quality attributes) που σημαίνει ότι ο θρυμματισμός και η έκθεση κάποιων μανιταριών στον ήλιο αυξάνει υπερβολικά την περιεκτικότητά τους στη βιταμίνη D.

Οφέλη για την υγεία της βιταμίνης D

Αμέτρητα είναι τα οφέλη της βιταμίνης D για την υγεία μας, και ανάμεσά τους συμπεριλαμβάνεται η ρύθμιση της απορρόφησης ασβεστίου και φωσφόρου, σημαντική για γερά οστά και δόντια. Επιπλέον, η βιταμίνη D παίζει βασικό ρόλο στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης χρόνιων ασθενειών όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης και η σκλήρυνση κατά πλάκας. Μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι η βιταμίνη D μπορεί να βελτιώσει την ψυχική μας διάθεση και τη γνωστική μας λειτουργία.

Η βιταμίνη D είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό που παίζει καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της συνολικής υγείας με πολλούς γνωστούς και άγνωστους τρόπους. Εδώ είναι μερικά από τα οφέλη για την υγεία της βιταμίνης D:

Ισχυρά κόκκαλα: Ένα από τα πιο γνωστά οφέλη της βιταμίνης D είναι ο ρόλος της στη διατήρηση γερών και υγιών οστών. Η βιταμίνη D βοηθά το σώμα να απορροφήσει το ασβέστιο, το οποίο είναι απαραίτητο για την υγεία των οστών. Η ανεπάρκεια της βιταμίνης D μπορεί να οδηγήσει σε αδύναμα και εύθραυστα οστά, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο καταγμάτων και οστεοπόρωσης. Προσοχή εδώ, για την σωστή εναπόθεση του ασβεστίου στα κόκκαλα είναι απαραίτητη η παρουσία και της βιταμίνης Κ2.

Βιταμίνη d για γερά κόκκαλα

Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος: Η βιταμίνη D παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος, βοηθώντας το σώμα να παράγει αντιμικροβιακά πεπτίδια, δηλαδή πρωτεΐνες που καταπολεμούν τις λοιμώξεις. Μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι η βιταμίνη D μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου αυτοάνοσων ασθενειών όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας και η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Μειωμένος κίνδυνος εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου: Εκτεταμένες έρευνες που διενεργούνται εδώ και χρόνια έχουν δείξει ότι η βιταμίνη D συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης ορισμένων τύπων καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του μαστού, του προστάτη και του παχέος εντέρου. Ενώ απαιτείται περισσότερη έρευνα για την πλήρη κατανόηση της σχέσης μεταξύ της βιταμίνης D και της πρόληψης του καρκίνου, οι μέχρι τώρα μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα με υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D έχουν χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν αυτούς τους τύπους καρκίνου, ένα στατιστικό δείγμα που ήδη μας βοηθάει στην εξαγωγή κάποιων συμπερασμάτων.

Βελτιωμένη διάθεση: Μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα με χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν συμπτώματα κατάθλιψης, επομένως η βιταμίνη D παίζει ρόλο στη ρύθμιση της διάθεσης και στη μείωση του κινδύνου κατάθλιψης. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στη βελτίωση των συμπτωμάτων της εποχικής συναισθηματικής διαταραχής, ενός τύπου κατάθλιψης που εμφανίζεται κατά τους χειμερινούς μήνες, κυρίως λόγω έλλειψης ηλιοφάνειας.

Πρόσληψη βιταμίνης d με ηλιοθεραπεία

Μειωμένος κίνδυνος καρδιακών παθήσεων: Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες μελέτες, τα άτομα με υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D έχουν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων ενώ, παράλληλα, η βιταμίνη D μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης και στη βελτίωση της γενικής υγείας της καρδιάς.

Συμπεραίνουμε, λοιπόν, ότι η βιταμίνη D είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό που παίζει καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση καλής υγείας συνολικά. Η κατανάλωση γευμάτων που είναι πλούσια σε βιταμίνη D, η τακτική έκθεση στο ηλιακό φως και η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D (όταν η φυσική πρόσληψή της δεν είναι δυνατή), είναι σημαντικά για να έχουμε καλή υγεία γενικότερα αλλά και για να προλάβουμε την εξέλιξη υπαρχόντων ασθενειών. Η δοσολογία, η χρονική διάρκεια και ο τρόπος πρόσληψής της πρέπει να καθοριστεί αυστηρά από τον γιατρό μας και όχι αυθαίρετα.

Ανεπάρκεια βιταμίνης D και οι συνέπειές της

Η ανεπάρκεια βιταμίνης D είναι ένα κοινό πρόβλημα στους περισσότερους ανθρώπους του κόσμου, ειδικά σε περιοχές όπου υπάρχει λιγότερο ηλιακό φως ή κατά τους χειμερινούς μήνες που το φως του ήλιου είναι περιορισμένο. Τα αίτια της ανεπάρκειας βιταμίνης D περιλαμβάνουν την περιορισμένη έκθεσή μας στον ήλιο, τη μη κατανάλωση επαρκούς ποσότητας τροφών πλούσιων σε βιταμίνη D και ορισμένες ιατρικές παθήσεις που μπορούν να επηρεάσουν την απορρόφηση της βιταμίνης D. Τα συμπτώματα της ανεπάρκειας βιταμίνης D περιλαμβάνουν κόπωση, πόνο στα οστά και τους μύες και εξασθενημένη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Ο έλεγχος για τα επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα είναι απλός και γίνεται με απλή εξέταση αίματος. Επιπλέον συνταγογραφείται, μπορείτε, δηλαδή, να κάνετε την εξέταση με ελάχιστο κόστος συμμετοχής.

Η σοβαρή ανεπάρκεια βιταμίνης D μπορεί να οδηγήσει σε ραχίτιδα στα παιδιά, μια κατάσταση που, σε βάθος χρόνου, οδηγεί σε μαλάκυνση και αποδυνάμωση των οστών. Στους ενήλικες, η ανεπάρκεια βιταμίνης D μπορεί να προκαλέσει οστεομαλακία, μια κατάσταση που εξασθενεί τα οστά και τα κάνει να σπάνε ευκολότερα. Με την πάροδο του χρόνου, η ανεπάρκεια βιταμίνης D ενδέχεται επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης, μια κατάσταση κατά την οποία τα οστά γίνονται εύθραυστα και σπάνε με το παραμικρό, πράγμα που συμβαίνει συχνά σε ηλικιωμένους και κυρίως σε γυναίκες, κάποια χρόνια μετά την εμμηνόπαυση.

Συμπληρώματα βιταμίνης D

Αν και είναι σημαντικό να καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D, κάποιοι άνθρωποι μπορεί να χρειαστεί να λάβουν συμπληρώματα βιταμίνης D για να διασφαλίσουν ότι λαμβάνουν επαρκή ποσότητα από αυτή την τόσο βασική βιταμίνη. Όσοι ζουν σε περιοχές με ελάχιστο ηλιακό φως και εκείνοι που περνούν πολύ χρόνο σε εσωτερικούς χώρους με αποκλειστικά τεχνητό φωτισμό, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ανεπάρκειας βιταμίνης D και θα ωφεληθούν από τη λήψη κάποιου συμπληρώματος βιταμίνης D.

Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη βιταμίνης D ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία και το φύλο, αλλά οι περισσότεροι ενήλικες χρειάζονται περίπου 600-800 ΔΜ (IU ή International Units) την ημέρα. Όταν, όμως, τα επίπεδα της βιταμίνης D στο αίμα είναι ιδιαίτερα χαμηλά, ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει να λαμβάνεται ακόμα και 10000 ΔΜ καθημερινά, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μέχρι να επανέλθουν τα επίπεδα της βιταμίνης στα υγιή επίπεδα. Ωστόσο, είναι σημαντικό να μιλήσετε με έναν γιατρό πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε νέα συμπληρώματα, καθώς η υπερβολική πρόσληψη βιταμίνης D μπορεί να είναι επιβλαβής.

Γιατί πρέπει να συνδυάσετε τη βιταμίνη D με τη βιταμίνη Κ2

Η βιταμίνη D και η βιταμίνη Κ2 είναι δύο βασικές βιταμίνες που συνεργάζονται για να υποστηρίξουν τη βέλτιστη υγεία των οστών. Η βιταμίνη D είναι σημαντική για την απορρόφηση του ασβεστίου και την υγεία των οστών, ενώ η βιταμίνη Κ2 είναι απαραίτητη για την ενεργοποίηση ορισμένων πρωτεϊνών που βοηθούν στη ρύθμιση του μεταβολισμού του ασβεστίου. Όταν λαμβάνονται μαζί, η βιταμίνη D και η βιταμίνη Κ2 λειτουργούν σε συνεργασία ώστε το ασβέστιο που λαμβάνετε μέσω της διατροφής (ή μέσω συμπληρωμάτων διατροφής) να πάει στα οστά και να μην συσσωρευτεί στις αρτηρίες, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων..

Τροφές και γεύματα πλούσια σε βιταμίνη D

Για να διατηρήσουμε υγιή οστά και δόντια, δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα και σωστά επίπεδα ινσουλίνης, είναι απαραίτητη η ενσωμάτωση τροφών πλούσιων σε βιταμίνες D2 και D3 στην καθημερινή μας διατροφή. Ενώ το σώμα μπορεί να παράγει βιταμίνη D μέσω της έκθεσης στο ηλιακό φως, είναι επίσης σημαντικό να λαμβάνεται βιταμίνη D μέσω της διατροφής, αφού, για τους περισσότερους από εμάς, η ζωή σε κλειστούς χώρους είναι πλέον γεγονός. Εδώ είναι μερικές τροφές και γεύματα πλούσια σε βιταμίνη D:

Λιπαρά ψάρια
Μπορείτε εύκολα να προσθέσετε σαρδέλες, σολομό, τόνο και σκουμπρί στο πιάτο σας, όλα είναι εξαιρετικές πηγές βιταμίνης D. Μια μέση μερίδα μαγειρεμένου σολομού περιέχει περίπου 600-1000 ΔΜ βιταμίνης D, ανάλογα με το είδος. Ο τόνος και το σκουμπρί περιέχουν επίσης υψηλές ποσότητες βιταμίνης D, με μια μερίδα μαγειρεμένου τόνου να παρέχει περίπου 230 ΔΜ βιταμίνης D και μια μερίδα μαγειρεμένο σκουμπρί που παρέχει περίπου 360 ΔΜ βιταμίνης D. Όσο για τις σαρδέλες, 5 μεσαίου μεγέθους περιέχουν περίπου 330 ΔΜ βιταμίνης D. Όλα αυτά με την προϋπόθεση ότι θα καταναλώσουμε μεγάλο μέρος του λίπος των παραπάνω ψαριών.

Σαρδέλες, πλούσιες σε βιταμίνη d

Κρόκοι αυγού
Η ομελέτα είναι άριστη πηγή βιταμίνης D, λόγω των κρόκων των αυγών. Ενώ το ασπράδι του αυγού δεν περιέχει βιταμίνη D, είναι σημαντικό να καταναλώνετε ολόκληρο το αυγό για ισορροπημένη διατροφή.

Μανιτάρια
Ορισμένοι τύποι μανιταριών, όπως τα μανιτάρια Shiitake και Portobello, περιέχουν βιταμίνη D η οποία αυξάνεται εντυπωσιακά όταν εκτίθενται στο ηλιακό φως ή σε υπεριώδη ακτινοβολία (UV). Μια μερίδα μαγειρεμένα μανιτάρια Shiitake μπορεί να παρέχει έως και 1.600 ΔΜ βιταμίνης D, ενώ μια μερίδα μανιταριών Portobello μπορεί να παρέχει έως και 520 ΔΜ βιταμίνης D. Συνδυάζοντας τα αυγά με μανιτάρια, θα φτιάξετε ένα γευστικό πιάτο που θα σας δώσει σε ένα γεύμα όλη την βιταμίνη D που πρέπει να λάβετε.

Εμπλουτισμένα τρόφιμα
Πολλά τρόφιμα, όπως το γάλα, ο χυμός πορτοκαλιού, το μουρουνέλαιο και τα δημητριακά πρωινού, είναι εμπλουτισμένα με βιταμίνη D. Συνδυάζοντάς τα μεταξύ τους ή με ένα ή περισσότερα από τα παραπάνω τρόφιμα θα εξασφαλίσετε την λήψη της απαραίτητης ποσότητας βιταμίνης D. Παραδείγματα αποτελούν το γάλα με τα δημητριακά και αυγά βραστά με χυμό πορτοκαλιού για πρωινό.

Συχνές ερωτήσεις

Ποια είναι τα κύρια συμπτώματα έλλειψης βιταμίνης D;

Τα συμπτώματα της έλλειψης βιταμίνης D μπορεί να περιλαμβάνουν κόπωση (σωματική και εγκεφαλική), πόνο στα οστά και στους μυς και εξασθενημένη ανοσοποιητική λειτουργία. Η έλλειψη βιταμίνης D μπορεί να οδηγήσει σε ραχίτιδα στα παιδιά, μια κατάσταση που οδηγεί σε μαλάκυνση και αποδυνάμωση των οστών. Στους ενήλικες, η ανεπάρκεια βιταμίνης D μπορεί να προκαλέσει οστεομαλακία, μια κατάσταση που εξασθενεί τα οστά και τα κάνει να σπάνε πιο εύκολα. Με την πάροδο του χρόνου, η ανεπάρκεια βιταμίνης D μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης.

Ποιες είναι οι καλύτερες φυσικές πηγές βιταμίνης D;

Τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, ο τόνος και οι σαρδέλες είναι μερικές από τις καλύτερες πηγές βιταμίνης D. Επίσης, οι κρόκοι αυγών, τα μανιτάρια (κυρίως τα αποξηραμένα στον ήλιο) και κάποια εμπλουτισμένα τρόφιμα όπως τα δημητριακά, το γάλα και ο χυμός πορτοκαλιού.

Πόση βιταμίνη D χρειάζομαι την ημέρα;

Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη βιταμίνης D ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία και το φύλο, αλλά οι περισσότεροι ενήλικες χρειάζονται περίπου 600-800 ΔΜ την ημέρα.

Μπορεί η βιταμίνη D να γίνει τοξική σε μεγάλες δόσεις;

Θεωρητικά ναι, αν και είναι πολύ σπάνιο, αφού οι περισσότεροι άνθρωποι στον κόσμο πάσχουν από σοβαρή ανεπάρκεια. Παρά ταύτα, η υπερβιταμίνωση της βιταμίνης D είναι επιβλαβής, αφού προκαλεί αύξηση του ασβεστίου στο αίμα και (υπό συνθήκες) επικάθισή του στις αρτηρίες, γαστρεντερικές ενοχλήσεις, επιπλοκές στα νεφρά και θολούρα στο μυαλό.

Πόση ώρα πρέπει να κάθομαι στον ήλιο για να λάβω την βιταμίνη D που χρειάζομαι για την ημέρα;

Ο κανόνας είναι πολύ γενικός, αλλά θεωρείται ότι με περίπου 15 λεπτά άμεσης έκθεσης στον ήλιο κατά τις μεσημβρινές ώρες (που οι ακτίνες του είναι κάθετες) είναι αρκετό. Όσο πιο σκούρο είναι το δέρμα, τόσο περισσότερη ώρα χρειάζεται. Προσοχή, το αντηλιακό και τα πολλά ρούχα μειώνουν σημαντικά το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Υπολογισμός Δείκτη Μάζας Σώματος (BMI)

Υπολόγισε το BMI σου και δες σε ποια κατηγορία κατατάσσεσαι, ξεκινώστας από ελλιπές βάρος μέχρι και παχυσαρκία III)

cookies

Εφ’ όσον συνεχίζετε την πλοήγηση του ιστότοπου, θεωρούμε ότι συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.

Όροι Χρήσης & Πολιτική Προστασίας Δεδομένων

Ο επισκέπτης / χρήστης των σελίδων και των υπηρεσιών του Δικτυακού μας τόπου (www.dietpal.gr) οφείλει να διαβάσει προσεκτικά τους όρους χρήσης και τις προϋποθέσεις παροχής υπηρεσιών που ακολουθούν πριν από την επίσκεψη ή τη χρήση των σελίδων και των υπηρεσιών μας και σε περίπτωση διαφωνίας οφείλει να μην κάνει χρήση τους. Ειδάλλως τεκμαίρεται ότι τους αποδέχεται και παραχωρεί τη συγκατάθεσή του. Οι κατωτέρω όροι χρήσης ισχύουν για το σύνολο του περιεχομένου και για ό,τι γενικά περιλαμβάνεται στις σελίδες του Δικτυακού μας τόπου. Η Νοοζιτ (εφεξής για λόγους συντομίας η Δικαιούχος) δύναται οποιαδήποτε χρονική στιγμή να τροποποιεί τους όρους χρήσης και τις προϋποθέσεις, οι δε χρήστες / επισκέπτες οφείλουν κάθε φορά να ελέγχουν για ενδεχόμενες αλλαγές και εφόσον εξακολουθούν τη χρήση εικάζεται ότι αποδέχονται τους τροποποιημένους όρους και προϋποθέσεις. Σε αντίθετη περίπτωση οφείλουν να απέχουν από τη χρήση/επίσκεψη του Δικτυακού μας τόπου.

Στοιχεία Εταιρείας:
ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOYZIT I.K.E.
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ
ΔΗΜ.ΓΟΥΝΑΡΗ 78 – 16561 ΓΛΥΦΑΔΑ
ΑΦΜ:800713689 – ΔΟΥ ΓΛΥΦΑΔΑΣ
ΑΡ.ΓΕΜΗ:137943201000
ΤΗΛ.211-212-0506

Δικαιώματα πνευματικής και βιομηχανικής ιδιοκτησίας

Το σύνολο του περιεχομένου του Δικτυακού μας τόπου, συμπεριλαμβανομένων, ενδεικτικά αλλά όχι περιοριστικά, κειμένων, γραφικών, φωτογραφιών, σχεδιαγραμμάτων, απεικονίσεων, παρεχόμενων υπηρεσιών και γενικά κάθε είδους αρχείων αποτελεί αντικείμενο πνευματικής ιδιοκτησίας και διέπεται από τις εθνικές και διεθνείς διατάξεις περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας, με εξαίρεση τα ρητώς αναγνωρισμένα δικαιώματα τρίτων. Συνεπώς, απαγορεύεται ρητά η αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, «φόρτωση ( download )», μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά η περιληπτικά χωρίς τη ρητή προηγούμενη έγγραφη συναίνεση της Δικαιούχου.

Κατ’ εξαίρεση, επιτρέπεται η μεμονωμένη αποθήκευση και αντιγραφή τμημάτων του περιεχομένου σε απλό προσωπικό υπολογιστή για αυστηρά προσωπική χρήση, χωρίς πρόθεση εμπορικής ή άλλης εκμετάλλευσης και πάντα υπό την προϋπόθεση της αναγραφής της πηγής προέλευσής του, χωρίς αυτό να σημαίνει καθ’ οιονδήποτε τρόπο παραχώρηση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας. Ό,τι άλλο περιλαμβάνεται στις ηλεκτρονικές σελίδες του Δικτυακού μας τόπου και αποτελεί κατοχυρωμένα σήματα και προϊόντα πνευματικής ιδιοκτησίας τρίτων ανάγεται στη δική τους σφαίρα ευθύνης και ουδόλως έχει να κάνει με τον δικό μας Δικτυακό τόπο.

Υποχρεώσεις επισκέπτη / χρήστη

Ο επισκέπτης / χρήστης του Δικτυακού μας τόπου οφείλει αφενός μεν να συμμορφώνεται με τους κανόνες και τις διατάξεις του Ελληνικού, Ευρωπαϊκού και Διεθνούς Δικαίου και τη σχετική νομοθεσία που διέπει τις τηλεπικοινωνίες, αφετέρου δε να απέχει από κάθε παράνομη και καταχρηστική χρήση του περιεχομένου και των υπηρεσιών του Δικτυακού μας τόπου. Επίσης, οφείλει να συμπεριφέρεται κόσμια, ευγενικά και διακριτικά κατά την διάρκεια επίσκεψής του και χρήσης του Δικτυακού μας τόπου, ενώ απαγορεύεται ρητά η υιοθέτηση πρακτικών αθέμιτου ανταγωνισμού ή άλλων που αντίκεινται στην NETIQUETTE ( Κώδικας Συμπεριφοράς Χρηστών INTERNET ). Οποιαδήποτε ζημία προκληθεί στο Δικτυακό μας τόπο ή στο Δίκτυο γενικότερα απορρέουσα από την κακή ή αθέμιτη χρήση των σχετικών υπηρεσιών από τον χρήστη / επισκέπτη ανάγεται στη σφαίρα της αποκλειστικής του ευθύνης.

«Δεσμοί» (links) προς άλλα sites

Ο Δικτυακός μας τόπος δεν ευθύνεται για το περιεχόμενο και τις υπηρεσίες άλλων δικτυακών τόπων στους οποίους παραπέμπει μέσω «δεσμών», hyperlinks ή διαφημιστικών banner, ούτε εγγυάται τη διαθεσιμότητά τους. Προβλήματα που τυχόν προκύψουν κατά την επίσκεψη / χρήση των δικτυακών τόπων στους οποίους παραπέμπουμε ανάγονται αποκλειστικά και μόνο στο περιβάλλον ευθύνης των αντίστοιχων δικτυακών τόπων, όπου και οφείλετε να απευθύνεστε. Η παραπομπή σε άλλους δικτυακούς τόπους γίνεται προς διευκόλυνση των χρηστών μας και σε καμία περίπτωση δεν δημιουργεί οιαδήποτε μορφής δέσμευση για οποιονδήποτε.

Προστασία προσωπικών δεδομένων και διαφήμιση

Η διαχείριση και προστασία των προσωπικών δεδομένων του επισκέπτη / χρήστη του Δικτυακού μας τόπου διέπεται από τους όρους της παρούσας και τις σχετικές διατάξεις τόσο του Ελληνικού Δικαίου ( Ν. 2472 / 1997, Π.δ. 207 / 1998. Π.δ. 79 / 2000 και αρ. 8 Ν. 2819 / 2000 ), όσο και του Ευρωπαϊκού Δικαίου ( Οδ. 95/46/ΕΚ και Οδ. 97/66/ΕΚ ).

Τα προσωπικά στοιχεία που συλλέγει ο Δικτυακός μας τόπος είναι μόνο προαιρετικά και δύναται να συλλεχθούν μόνο με τη ρητή συγκατάβαση του χρήστη.

Δύναται ο χρήστης να λάβει διαφημιστικό υλικό στα ηλεκτρονικά στοιχεία που έχει δηλώσει (email, κινητό ,σταθερό τηλ.), από την Δικαιούχο εταιρεία ,εφόσον ρητά έχει δώσει την συγκατάθεση του.

Δύναται ο χρήστης να λάβει διαφημιστικό υλικό στα ηλεκτρονικά στοιχεία που έχει δηλώσει (email, κινητό ,σταθερό τηλ.), από τους πελάτες της Δικαιούχου εταιρείας ,εφόσον ρητά έχει δώσει την συγκατάθεση του. Ως πελάτης της Δικαιούχου ορίζεται κάθε επαγγελματίας ή επιχείρηση που έχει αποδεδειγμένα τιμολογηθεί από την Δικαιούχο για οποιαδήποτε υπηρεσία της.

Οποιοδήποτε διαφημιστικό μήνυμα, θα πληροί τις προϋποθέσεις της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας περί διαφημιστικών μηνυμάτων: «Κάθε μήνυμα θα πρέπει να φέρει τα πλήρη στοιχεία του αποστολέα ευκρινώς και θα πρέπει να δίνει στον δέκτη τη δυνατότητα διαγραφής. Directiva2002/58/EC του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Relative as A5-270/2001 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Συναλλαγές από απόσταση

Για την διευκόλυνση των πελατών/συνεργατών μας και σαν τρόπος πληρωμής, δύναται να διενεργούνται συναλλαγές από απόσταση.

Ο συνεργάτης/πελάτης αποδέχεται τους όρους χρήσης οι οποίοι ορίζονται στο πλαίσιο διενέργειάς συναλλαγών από απόσταση και βάσει του νόμου 2251/1994 περί προστασίας καταναλωτών, όπως αυτός τροποποιήθηκε και ισχύει και ειδικότερα τα άρθρα 4 περί παροχής υπηρεσιών από απόσταση με τεχνικά μέσα.

Πολιτική Cookies

Για τη βελτίωση της εμπειρίας πλοήγησης σχετικά με κάποιες από τις παρεχόμενες υπηρεσίες στον ιστότοπο dietpal.gr, χρησιμοποιούνται cookies, τα οποία στέλνονται στο πρόγραμμα πλοήγησης των χρηστών από τους διαδικτυακούς server του ιστοτόπου www.dietpal.gr και αποθηκεύονται στον υπολογιστή του κάθε χρήστη, προκειμένου να επιτρέπουν τη, σε δεύτερο χρόνο, την ταυτοποίησή τους, εφόσον έχουν ήδη επισκεφθεί την ιστοσελίδα, προκειμένου να διευκολύνουν την πρόσβασή τους στις υπηρεσίες της εταιρείας και τις επιμέρους εσωτερικές ιστοσελίδες του ιστοτόπου, μέσω της απομνημόνευσης επιλογών, ρυθμίσεων και διαδρομών πλοήγησης.

Cookies δύνανται, επίσης, να χρησιμοποιηθούν από την εταιρεία και από τρίτους, συμπεριλαμβανομένης και της Google μέσω υπηρεσιών της τελευταίας (Google Analytics για παράδειγμα), για στατιστικούς σκοπούς (μέτρηση και ποιοτική ανάλυση επισκεψιμότητας, διάγνωση λογισμικού και συσκευής που χρησιμοποιεί ο χρήστης κλπ). Ο χρήστης δύναται να αποτρέψει την χρήση τέτοιων cookies ή να καθορίσει τις επιμέρους ρυθμίσεις αυτών, μέσω των επιλογών της Google. Ομοίως, ο ιστότοπος www.dietpal.gr ενσωματώνει λειτουργίες που παρέχονται από τρίτους, για τις οποίες λειτουργίες χρησιμοποιούνται cookies από τους αντίστοιχους παρόχους των σχετικών υπηρεσιών. Ειδικότερα, στο www.dietpal.gr ενσωματώνονται λειτουργίες από τις ακόλουθες υπηρεσίες, που χρησιμοποιούν cookies σύμφωνα με την αντίστοιχη πολιτική τους, όπως αυτή αναφέρεται στους αντίστοιχους σχετικούς συνδέσμους:

Facebook – Cookie Policy
Instagram – Cookie Policy
Twitter – Cookie Policy
YouTube – Cookie Policy επιτρέπει την εμφάνιση βίντεο στην ιστοσελίδα.
Google Analytics – GA Cookie Usage Guide

Οι λειτουργίες των ανωτέρω υπηρεσιών τρίτων, είναι δυνατόν να έχουν επίδραση στα προσωπικά δεδομένα και την ιδιωτικότητα των χρηστών, ανάλογα με τις αντίστοιχες ρυθμίσεις που οι τελευταίοι έχουν επιλέξει στις αντίστοιχες υπηρεσίες.

Τα cookies αυτά χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και μόνο για τους ανωτέρω σκοπούς, χωρίς να λαμβάνουν περαιτέρω πληροφορίες ως προς την ταυτότητα του χρήστη ή άλλων δεδομένων του.

Ο χρήστης του www.dietpal.gr , σε περίπτωση που επιθυμεί να πλοηγηθεί στον ιστότοπο χωρίς να γίνεται χρήση cookies έχει την τεχνική δυνατότητα να ρυθμίσει ανάλογα τον υπολογιστή του, ώστε να αποκλείονται τα cookies. Σε περίπτωση αποκλεισμού των cookies, οι χρήστες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ενδέχεται να μην έχουν πλήρη πρόσβαση στο σύνολο του περιεχομένου και τις υπηρεσίες του www.dietpal.gr r ή να στερηθούν επιπλέον δυνατότητες, επιλογές ή διευκολύνσεις που είναι δυνατόν να παρέχονται μόνο κατόπιν ταυτοποίησης μέσω cookies.

Κατά την αρχική επίσκεψη του χρήστη στον ιστότοπο www.dietpal.gr εμφανίζεται αναδυόμενη ειδοποίηση με την οποία ο χρήστης ενημερώνεται ότι: «Ο παρόν ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την εξασφάλιση της καλύτερης δυνατής εμπειρίας πλοήγησης. Η συνέχιση της πλοήγησης στο www.dietpal.gr προϋποθέτει συναίνεση στην Πολιτική Cookies και στους Όρους Χρήσης της ιστοσελίδας». Στην ανωτέρω ειδοποίηση ο χρήστης παραπέμπεται μέσω αντίστοιχων ενεργών συνδέσμων στην Πολιτική Cookies και τους Όρους Χρήσης της ιστοσελίδας. Η παρά την ανωτέρω ειδοποίηση εξακολούθηση της πλοήγησης στην ιστοσελίδα, αποτελεί τεκμήριο ότι ο χρήστης έλαβε γνώση της Πολιτικής Cookies και των Όρων Χρήσης της ιστοσελίδας, συνεπάγεται την αποδοχή τους εκ μέρους του χρήστη, και απαλλάσσει την εταιρεία από οποιαδήποτε ευθύνη για τους λόγους που περιλαμβάνονται σ’ αυτούς.

Εφαρμοστέο δίκαιο και λοιποί όροι

Η συγκεκριμένη σύμβαση χρήσης διέπεται από τις διατάξεις του Ελληνικού Δικαίου, τις οδηγίες και τους Κανονισμούς του Ευρωπαϊκού Δικαίου και τις σχετικές Διεθνείς διατάξεις, ερμηνεύεται δε με βάση τους κανόνες της καλής πίστης, των συναλλακτικών ηθών και του οικονομικού και κοινωνικού σκοπού του δικαιώματος. Εάν κάποια διάταξη κριθεί αντίθετη προς το νόμο και ως εκ τούτου άκυρη ή ακυρώσιμη, παύει αυτοδικαίως να ισχύει, χωρίς σε καμία περίπτωση να θίγεται η ισχύς των λοιπών όρων.

Καμία τροποποίηση των όρων της συγκεκριμένης σύμβασης δε θα λαμβάνεται υπόψη και δε θα αποτελεί τμήμα αυτής, εάν δεν έχει διατυπωθεί εγγράφως και δεν έχει ενσωματωθεί σε αυτή. Αρμόδια δικαστήρια για τυχόν αναφυόμενες διαφορές εξ αφορμής της εν λόγω σύμβασης είναι τα Δικαστήρια Αθηνών.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ

Η ιστοσελίδα www.dietpal.gr (στο εξής “η ιστοσελίδα”) ανήκει στην εταιρεία με την επωνυμία «NΟΟΖΙΤ – ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ» που εδρεύει στο Δήμο Γλυφάδας επί της οδού Γεννηματά 55-57 με ΑΦΜ 800713689 (στο εξής «Εταιρεία») λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου να διασφαλίσει πλήρως την ιδιωτικότητα και την ασφάλεια των προσωπικών σας δεδομένων, σύμφωνα με και σε συμμόρφωση προς τις υποχρεώσεις της ως Υπευθύνου Επεξεργασίας που απορρέουν από τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων (ΕΕ) 2016/679 (GDPR).

Με την παρούσα Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων σας ενημερώνουμε για το είδος των προσωπικών δεδομένων που σας αφορούν και που συλλέγουμε και επεξεργαζόμαστε, τη νομική βάση για την επεξεργασία τους, τους σκοπούς επεξεργασίας, το χρονικό διάστημα διατήρησης των δεδομένων, τον τρόπο που τα χρησιμοποιούμε και τα προστατεύουμε, τα δικαιώματα που έχετε με βάση το πιο πάνω νομικό πλαίσιο, τους αποδέκτες των προσωπικών δεδομένων καθώς και τα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα που έχουμε λάβει για την ασφάλεια και την προστασία τους.

Σας ενημερώνουμε ότι την παρούσα Πολιτική Προστασίας μπορείτε να την βρείτε διαθέσιμη σε έντυπη μορφή και στο κατάστημα της εταιρείας ενώ ενδέχεται να τροποποιείται, προκειμένου να είναι πάντοτε ενημερωμένη και σύμφωνη με τις κάθε φορά ισχύουσες διατάξεις. Παρακαλείσθε να επισκέπτεσθε τακτικά την ιστοσελίδα μας www.dietpal.gr προκειμένου να βεβαιώνεστε ότι είστε ενήμεροι για τυχόν αλλαγές.

Τι είναι τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα;

Ο όρος «προσωπικά δεδομένα», σύμφωνα με το Άρθρο 4 του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία των Δεδομένων της ΕΕ 2016/679 (GDPR), αναφέρεται σε κάθε πληροφορία που αφορά σε ταυτοποιημένο ή ταυτοποιήσιμο φυσικό πρόσωπο, που είναι και το υποκείμενο των δεδομένων, όπως ενδεικτικά: ονοματεπώνυμο, ταχυδρομική διεύθυνση, ηλεκτρονική διεύθυνση, τηλέφωνο επικοινωνίας κ.ά., οι οποίες προσδιορίζουν ή μπορούν να προσδιορίσουν την ταυτότητα του

Τί είδους προσωπικά δεδομένα συλλέγουμε για εσάς;

Συλλέγουμε και επεξεργαζόμαστε μόνον τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν και είναι απολύτως απαραίτητα για την εξυπηρέτηση του σκοπού για τον οποίο δόθηκαν και χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και μόνον για το σκοπό αυτό και αφού προηγουμένως έχουμε λάβει τη ρητή συγκατάθεσή σας.

Ειδικότερα:

Απλά δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν: Συλλέγουμε απλά δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν ενδεικτικά: το ονοματεπώνυμο, το πατρώνυμο, το φύλο, την εθνικότητα, την προσωπική/οικογενειακή κατάσταση, την ηλικία, τα στοιχεία επικοινωνίας (κατοικία – ταχυδρομική διεύθυνση, αριθμός σταθερού ή/και κινητού τηλεφώνου, διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), τα τραπεζικά στοιχεία και στοιχεία πληρωμών, τον αριθμό ταυτότητας ή/και τον αριθμό μητρώου κοινωνικής ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.), Α.Φ.Μ., αρμόδια Δ.Ο.Υ. Οι πληροφορίες και τα δεδομένα αυτά θα περιληφθούν στο φάκελο ή/και στην καρτέλα που θα δημιουργηθεί είτε σε ηλεκτρονική είτε σε έντυπη μορφή.

Δεδομένα που αφορούν την υγεία (ειδικών κατηγοριών προσωπικά δεδομένα): συλλέγουμε από εσάς δεδομένα σχετικά με τις παρεχόμενες από την Εταιρεία υπηρεσίες Διαιτολογίας-Διατροφολογίας, μόνον εφ’ όσον έχετε παράσχει ρητά προς τούτο τη συναίνεση και συγκατάθεσή σας για την παροχή εν γένει υπηρεσιών προς το σκοπό εξασφάλισης της καλαίσθητης εμφάνισης, της φυσικής ενδυνάμωσης του σώματος, της απώλειας ή προσθήκης βάρους ώστε η φυσική κατάσταση του σώματος να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες αντιλήψεις περί καλαίσθητης εμφάνισης του σώματος, αλλά και στις αντιλήψεις περί υγιεινής διατροφής. Οι πληροφορίες και τα δεδομένα αυτά θα περιληφθούν στο φάκελο που θα δημιουργηθεί είτε σε ηλεκτρονική είτε σε έντυπη μορφή, μετά την επίσκεψή σας στις εγκαταστάσεις μας.

Δεδομένα και Στοιχεία Επικοινωνίας: συλλέγουμε το ονοματεπώνυμό σας, τη διεύθυνσή σας και γενικότερα τα στοιχεία επικοινωνίας σας (συμπεριλαμβανομένης της διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας και του αριθμού τηλεφώνου σας (σταθερού ή/και κινητού).
Απαραίτητα Στοιχεία για την Έκδοση Νομίμων Παραστατικών: συλλέγουμε τα στοιχεία σας που είναι απαραίτητα για την τιμολόγηση και πληρωμή των παρεχομένων υπηρεσιών μας καθώς και τη διαχείριση ζητημάτων πληρωμών, όπως για παράδειγμα ο ΑΦΜ σας, τα τραπεζικά στοιχεία σας και στοιχεία πληρωμών (π.χ. ΙΒΑΝ) κ.λπ.

Στοιχεία δραστηριότητας on-line: συλλέγουμε δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν, όταν χρησιμοποιείτε τις διαδικτυακές υπηρεσίες και διαδικτυακούς τόπους της εταιρείας μας και εφ’ όσον έχετε προηγουμένως παράσχει ρητά τη συγκατάθεσή σας για το σκοπό αυτό. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν το αναγνωριστικό λογαριασμού σας σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τη διεύθυνση IP και άλλα αναγνωριστικά σας στοιχεία στο διαδίκτυο που μας παρέχετε on-line στην ιστοσελίδα μας. Τα ανωτέρω ισχύουν μόνον για τις διαδικτυακές υπηρεσίες και διαδικτυακούς τόπους των οποίων την ιδιοκτησία έχει η εταιρεία μας και δεν ισχύει για πληροφορίες που συλλέγονται μέσω οποιουδήποτε άλλου διαδικτυακού ιστοτόπου.

Η Εταιρεία δηλώνει ότι δεν θα συλλέγει και δεν θα επεξεργάζεται δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα από ανήλικα φυσικά πρόσωπα, χωρίς να εξασφαλίσει προηγουμένως την συγκατάθεση του προσώπου που ασκεί τη γονική μέριμνα του ανηλίκου.

Για ποιό σκοπό επεξεργαζόμαστε τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν;

Επεξεργαζόμαστε τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν ενδεικτικά για τους κατωτέρω αναγραφόμενους σκοπούς:

Για την εκτέλεση των συμβατικών μας υποχρεώσεων προς εσάς και συγκεκριμένα για την παροχή υπηρεσιών διατροφολογίας.

Για την χάραξη στρατηγικής διαφήμισης, μάρκετινγκ, επικοινωνία, παροχή υπηρεσιών εμπορίου/ μάρκετινγκ (marketing) μέσω τηλεφωνικής κλήσης ή αποστολής μηνύματος sms ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, παροχή υπηρεσιών προγραμματικής διαφήμισης (όπου αγοράζεται και πωλείται ηλεκτρονικά στοχευμένη διαφημιστική προβολή), την παροχή υπηρεσιών άμεσου μάρκετινγκ, την επεξεργασία δεδομένων για την παρακολούθηση της επιτυχίας διαφημιστικών εκστρατειών, την παρακολούθηση, διαχείριση, και επαναπροσανατολισμό μέσω των πλατφορμών και μέσων κοινωνικής δικτύωσης και την συνεργασία με άτομα που ασκούν επιρροή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Για την παροχή υπηρεσιών προώθησης πωλήσεων (Promotion) και παροχή υπηρεσιών Εμπορίου/ Μάρκετινγκ (Marketing).

Για την βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών μας σε εσάς.

Για την κάθε είδους επικοινωνία μας μαζί σας για την ενημέρωσή σας στα πλαίσια των παρεχομένων υπηρεσιών μας (συμπεριλαμβανομένης και τηλεφωνικής κλήσης, απoστολής μηνύματος sms, αποστολή μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την ενημέρωσή σας σχετικά με νέες υπηρεσίες, για την υπενθύμιση, επιβεβαίωση ραντεβού ή/και επανελέγχου και για την παροχή υπηρεσιών Εμπορίου/ Μάρκετινγκ (Marketing)).

Για την αξιολόγηση των προσόντων και ικανοτήτων σας για θέση εργασίας στην εταιρεία μας, για την οποία υποβάλατε αίτηση και βιογραφικό και για λόγους επικοινωνίας μας μαζί σας για το σκοπό αυτό.

Για την εν γένει συμμόρφωσή μας με έννομες υποχρεώσεις μας και δη με την ισχύουσα φορολογική, ασφαλιστική, εργατική νομοθεσία, τους ισχύοντες νόμους για την υγεία, την παροχή των υπηρεσιών μας και τις εν γένει νόμιμες υποχρεώσεις μας, συμπεριλαμβανομένης και της υποχρέωσής μας τήρησης ιατρικού αρχείου (αρ. 14 ΚΙΔ). τήρηση αρχείου επεξεργασίας δεδομένων υγείας (αρ. 30 ΓΚΠΔ).

Για τη συμμόρφωσή μας με νομικές διαδικασίες και δικαστικές αποφάσεις, για να απαντούμε σε αιτήματα από δημόσιες και κρατικές υπηρεσίες και αρχές κατά την άσκηση δημόσιας εξουσίας τους.

Για την εκπλήρωση του εννόμου συμφέροντος της εταιρείας μας.

Για την προάσπιση των νομίμων δικαιωμάτων και αξιώσεών μας προκειμένου να προστατεύσουμε τα έννομα συμφέροντά μας και τις επιχειρηματικές δραστηριότητές μας, ή των συνεργατών μας και προκειμένου να διασφαλίσουμε τα δικαιώματα, το ιδιωτικό απόρρητο, την ασφάλεια ή τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας μας και των συνεργατών μας, των δικών σας νομίμων αξιώσεων ή δικαιωμάτων σας, ή άλλων ατόμων.

Από πού συλλέγουμε και επεξεργαζόμαστε τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν;

Τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν συλλέγονται:

Από εσάς, όταν επικοινωνείτε τηλεφωνικά μαζί μας, όταν συμπληρώνετε ηλεκτρονικές φόρμες ή αποστέλλετε ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (“e-mail”), ή με οποιαδήποτε άλλη επικοινωνία σας μαζί μας, με σκοπό να πληροφορηθείτε ή να χρησιμοποιήσετε τις υπηρεσίες της Εταιρείας μας.

Αυτόματα μέσω του προγράμματος περιήγησης – φυλλομετρητή (“browser”) ή της κινητής συσκευής που χρησιμοποιείτε για την πρόσβασή σας στην Ιστοσελίδα μας. Όταν επισκέπτεστε και χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα μας μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, συλλέγουμε μόνο τα Δεδομένα Προσωπικού Χαρακτήρα που σας αφορούν τα οποία διαβιβάζει το πρόγραμμα περιήγησής σας (φυλλομετρητής – browser) στον διακομιστή (server) μας, τα οποία είναι τεχνικά αναγκαία για την προβολή της ιστοσελίδας μας σε εσάς και την εγγύηση της σταθερότητας και της ασφάλειας. Με εξαίρεση τυχόν Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα που σας αφορούν και τα οποία συλλέγονται από τα Cookies (βλ. περισσότερα Πολιτική Cookies εδώ), τα Δεδομένα Προσωπικού Χαρακτήρα που σας αφορούν περιορίζονται σε όσα έχετε παράσχει εσείς ρητά και για συγκεκριμένο σκοπό και εφόσον έχετε δώσει την ρητή συγκατάθεσή σας. Επίσης, συλλέγουμε Δεδομένα Προσωπικού Χαρακτήρα που σας αφορούν κατά την επίσκεψή σας στον ιστότοπό μας και εφόσον εσείς έχετε ρητά συναινέσει προς τούτο, συμπληρώνοντας ρητά τα αντίστοιχα πεδία.

Από τις σελίδες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, άλλο περιεχόμενο κοινωνικών μέσων, τα εργαλεία και τις εφαρμογές μας.

Από εσάς, όταν επισκέπτεστε το χώρο των εγκαταστάσεών μας για να λάβετε πληροφορίες για τις παρεχόμενες από εμάς υπηρεσίες, για την παροχή των υπηρεσιών μας σε εσάς.

Νόμιμη βάση επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν:

Η επεξεργασία από την εταιρεία μας των απλών δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα ή/και των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα ειδικών κατηγοριών που σας αφορούν, γίνεται στο πλαίσιο της εκπλήρωσης των συμβατικών μας υποχρεώσεων προς εσάς και δη την παροχή των υπηρεσιών μας προς εσάς και βασίζεται:

– στην με θετική ενέργεια, ελεύθερη, συγκεκριμένη, ρητή και εν πλήρει επιγνώσει συγκατάθεσή σας, την οποία μπορείτε να ανακαλέσετε ελεύθερα οποτεδήποτε.
– στη σύναψη και εκτέλεση μεταξύ μας σύμβασης παροχής των υπηρεσιών μας.
– σε αίτημά σας όταν επισκέπτεστε τους χώρους των εγκαταστάσεών μας για να λάβετε ενημερωτικές πληροφορίες για τις παρεχόμενες υπηρεσιών μας.
– στην νόμιμη υποχρέωσή μας, ως εργαστήριο παροχής υπηρεσιών αισθητικής και για τη συμμόρφωση μας προς την ισχύουσα εθνική /ή και ευρωπαϊκή νομοθεσία και την εκπλήρωση των νομίμων υποχρεώσεών μας προς τις δημόσιες/κρατικές υπηρεσίες και αρχές.
– στο έννομο συμφέρον μας για την εκπλήρωση του εταιρικού μας σκοπού, ήτοι την παροχή των υπηρεσιών μας, για την θεμελίωση, άσκηση ή υποστήριξη νομικών αξιώσεών μας.

Χρόνος διατήρησης των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν:

Η Εταιρεία, σε συμμόρφωση με την ισχύουσα σχετική νομοθεσία, θα διατηρεί τα προσωπικά σας δεδομένα, για χρονικό διάστημα 5 ετών.

Όταν πρόκειται να συμμορφωθούμε με μια νομική ή κανονιστική μας υποχρέωση, διατηρούμε τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν, τουλάχιστον για όσο διάστημα απαιτείται, σύμφωνα με την νομοθεσία, για να συμμορφωθούμε με την εν λόγω υποχρέωση.

Όταν πρόκειται για την εν γένει επικοινωνία μας μαζί σας, η δήλωση συγκατάθεσής σας τηρείται για όσο χρονικό διάστημα δεν την ανακαλείτε.

Όταν πρόκειται για κάλυψη θέσης εργασίας και αποστολή από εσάς βιογραφικού σημειώματος για χρονικό διάστημα έξι (6) μηνών από την παραλαβή του.

Εγγυήσεις και μέτρα που λαμβάνουμε για την προστασία των δεδομένων σας

Όταν μας δίνετε τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν, λαμβάνουμε κατάλληλα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι αυτά τηρούνται με ασφάλεια. Ενημερώνουμε και ελέγχουμε την τεχνολογία ασφαλείας που χρησιμοποιούμε, σε διαρκή βάση. Περιορίζουμε την πρόσβαση στα απολύτως αναγκαία δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν και σε εκείνους μόνο τους εργαζομένους μας, που χρειάζεται να γνωρίζουν τα δεδομένα σας αυτά, προκειμένου να παρέχουν τις υπηρεσίες μας σε εσάς. Επιπλέον, εκπαιδεύουμε το προσωπικό της εταιρείας μας ως προς τη σημασία της εμπιστευτικότητας και διατήρησης του απορρήτου και της ασφάλειας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν και δεσμεύουμε αυτό με συμβάσεις εμπιστευτικότητας, εχεμύθειας και τήρησης απορρήτου των πληροφοριών που λαμβάνουν γνώση λόγω της παροχής των υπηρεσιών μας. Μεταξύ άλλων, έχουμε εφαρμόσει τα παρακάτω κατάλληλα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα και διαδικασίες για να προστατεύσουμε δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν από οποιαδήποτε απώλεια, αλλοίωση, παράνομη επεξεργασία ή μεταβολή:

– Χρήση διακομιστών (server) που βρίσκονται σε χώρους με διαβαθμισμένη και περιορισμένη πρόσβαση και υπόκεινται σε τακτικούς ελέγχους.
– Χρήση πληροφοριακών συστημάτων και προγραμμάτων για ηλεκτρονικούς υπολογιστές συμμορφωμένα με τον ΓΚΠΔ, που έχουν εγκατασταθεί κατά τρόπο που ελαχιστοποιεί τη χρήση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. – Υιοθέτηση επιμέρους διαδικασιών διατήρησης δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και ασφαλούς διαγραφής/καταστροφής τους·
– Μέτρα επιχειρηματικής συνέχειας.
– Αποθήκευση και διατήρηση των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν ( τόσο των απλών όσο και των ειδικών κατηγοριών- ευαίσθητα) είτε σε ηλεκτρονική είτε σε έντυπη μορφή, σε ειδικό αποθηκευτικό χώρο, προστατευμένο και ασφαλή, στον οποίο δεν υπάρχει πρόσβαση ατόμων χωρίς εξουσιοδότηση.
-Κωδικοποίηση, Κρυπτογράφηση δεδομένων.
– Συνεχής προσαρμογή και επικαιροποίηση της λειτουργίας των διαδικασιών κι συστημάτων μας.

Ποιοί είναι οι αποδέκτες των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν;
Η επεξεργασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν, γίνεται από ειδικά εξουσιοδοτημένο προσωπικό της εταιρείας μας, συμπεριλαμβανομένων και των υποκαταστημάτων της ή/και των εταιρειών που ανήκουν ή θα ανήκουν στον ίδιο με αυτήν «όμιλο» επιχειρήσεων, μέσω συστημάτων πληροφορικής και ηλεκτρονικών συσκευών ή/και χειρόγραφα είτε – κατ’ εντολή και για λογαριασμό μας – από εξωτερικούς συνεργάτες που θα ενεργούν ως «εκτελούντες την επεξεργασία» (ενδεικτικά αναφέρονται οικονομικοί σύμβουλοι – λογιστές, νομικοί σύμβουλοι κ.λ.π.), οι οποίοι όμως έχουν δεσμευτεί απέναντί μας για την τήρηση εμπιστευτικότητας, εχεμύθειας και για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν και μόνον για τους σκοπούς που μας έχουν παρασχεθεί.

Η εταιρεία μας εγγυάται ότι δεν θα προβεί σε διαβίβαση, κοινοποίηση, παραχώρηση κ.λ.π. των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν (πλην όσων αναφέρονται πιο πάνω στην παρούσα) παρά μόνον αν αυτό επιβάλλεται από την ισχύουσα νομοθεσία και απαιτείται να γίνει προς δημόσιους/δικαστικούς/ελεγκτικούς φορείς και αρχές.

Σε κάθε διαβίβαση για την κατ’ εντολή και για λογαριασμό μας επεξεργασία, λαμβάνουμε τα κατάλληλα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα, ώστε τα δεδομένα που θα διαβιβάζονται να είναι τα ελάχιστα αναγκαία και ότι θα συντρέχουν οι προϋποθέσεις για νόμιμη προσήκουσα επεξεργασία τους.

Τα δικαιώματά σας:

Έχετε τα ακόλουθα δικαιώματα σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο του ΓΚΠΔ:

•Δικαίωμα πρόσβασης – Δικαίωμα να λαμβάνετε πληροφορίες για το εάν γίνεται επεξεργασία δεδομένων και δικαίωμα πρόσβασης σε αυτά.
•Δικαίωμα ενημέρωσης σχετικά με την επεξεργασία αυτή (ποιος, για ποιο σκοπό, παραλήπτες, περίοδος διατήρησης κ.λπ.)
•Δικαίωμα στη διόρθωση – Δικαίωμα διόρθωσης ανακριβών προσωπικών δεδομένων και συμπλήρωσης ελλιπών πληροφοριών.
•Δικαίωμα διαγραφής (Δικαίωμα στη λήθη) – Δικαίωμα να αιτείσθε τη διαγραφή οποιωνδήποτε δεδομένων που σας αφορούν υπό ορισμένες προϋποθέσεις και εφ’ όσον αυτό δεν προσκρούει σε άλλη διάταξη νόμου (δεδομένα που δεν είναι πλέον απαραίτητα, ανάκληση συγκατάθεσης, δεδομένα που έχουν υποβληθεί σε παράνομη επεξεργασία).
•Δικαίωμα Περιορισμού της Επεξεργασίας – όταν αμφισβητείται η ακρίβεια των δεδομένων, η επεξεργασία είναι παράνομη, τα δεδομένα δεν χρειάζονται πλέον στον υπεύθυνο επεξεργασίας, το υποκείμενο των δεδομένων έχει αντιταχθεί στην αυτοματοποιημένη επεξεργασία.
•Δικαίωμα στη φορητότητα των δεδομένων – δικαίωμα να αιτείσθε την αποστολή των δεδομένων σας με τηλεομοιότυπο ή με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο σε πρόσωπο που μας δηλώσετε, εφόσον αυτό δεν προσκρούει σε άλλη απαγορευτική διάταξη νόμου
•Δικαίωμα να απευθύνεστε ενώπιον της ΑΠΔΠΧ για κάθε ζήτημα που άπτεται της αρμοδιότητάς της σε σχέση με την άνω περιγραφείσα επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορά.

Μπορείτε να ασκήσετε τα άνω δικαιώματά σας κατόπιν υποβολής εκ μέρους του σχετικής έγγραφης αίτησης προς την εταιρεία, η οποία οφείλει να σας απαντήσει χωρίς επιβάρυνσή σας και εντός 30 ημερών από την ημερομηνία υποβολής της σχετικής αίτησης.

Συνέπειες μη παροχής δεδομένων σας

Η παροχή των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν, είναι απαραίτητη για την παροχή των υπηρεσιών μας προς εσάς και την εκτέλεση των συμβατικών μας υποχρεώσεων, ως εκ τούτου, σε περίπτωση άρνησής σας, για την παροχή τους από εσάς, δεν θα μπορούμε να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας.

Πώς να επικοινωνήσετε μαζί μας;

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας για οποιαδήποτε ερώτηση σχετικά με την επεξεργασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν, στέλνοντας email στο Info@dietpal.gr

Πληροφορίες Έκδοσης – Αλλαγές και Ενημερώσεις

Η παρούσα Πολιτική Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ενημερώθηκε τελευταία φορά στις 20/06/2019.

Διατηρούμε το δικαίωμα να τροποποιούμε και επικαιροποιούμε την παρούσα Πολιτική Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή, για οποιοδήποτε λόγο, χωρίς ειδοποίηση προς εσάς, πλην της ανάρτησης της επικαιροποιημένης Πολιτικής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα στην ιστοσελίδα μας. Μπορεί να στέλνουμε περιοδικά email προκειμένου να σας υπενθυμίζουμε τις αλλαγές και τις ενημερώσεις της παρούσας Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, αλλά θα πρέπει να ελέγχετε την ιστοσελίδα μας συχνά, για να ενημερώνεσθε για την τρέχουσα και ισχύουσα Δήλωση Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.