Βιταμίνη C

Το ασκορβικό οξύ (κοινότερα γνωστό ως βιταμίνη C) είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που προστατεύει τον οργανισμό από οποιαδήποτε βλάβη προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες και παρέχει διάφορα άλλα οφέλη για την υγεία. Αυτή η θρεπτική ουσία όχι μόνο υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά διαδραματίζει επίσης κρίσιμο ρόλο στη διατήρηση της συνολικής καλής υγείας μας. Η λήψη της απαραίτητης ποσότητας βιταμίνης C καθημερινά είναι ιδιαίτερα ευεργετική για πολλές λειτουργίες του σώματός μας και κανείς δεν πρέπει να αγνοήσει τη ζωτική της σημασία.

Ταξιδεύοντας πίσω στο χρόνο, ας θυμηθούμε το σκορβούτο, μια ασθένεια που προκαλείται από μακροχρόνια έλλειψη βιταμίνης C που ταλαιπωρούσε μέρος του πληθυσμού από τον 15ο έως τον 18ο αιώνα, με έντονους πόνους στα οστά και τα ούλα και πληγές που δεν μπορούσαν να κλείσουν, οδηγώντας συχνά σε βασανιστικό θάνατο.

Βιταμίνη C

Σήμερα, είναι πολύ ευκολότερο να λάβουμε την απαραίτητη βιταμίνη C, καθώς είναι ένα κοινό θρεπτικό συστατικό που βρίσκεται σε πολλά φρέσκα φρούτα και λαχανικά που πλέον βρίσκουμε εύκολα στην αγορά. Οι τροφές που περιέχουν βιταμίνη C έχουν συσχετιστεί με την καλή υγεία από την αρχαιότητα, πολύ πριν η βιταμίνη απομονωθεί σε εργαστήριο. Πρόσφατα, έχει γίνει πολύς λόγος για το αν η βιταμίνη C μπορεί επίσης να βοηθήσει στην απώλεια βάρους. Σε αυτό το σημείο, είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι αυτό το θρεπτικό συστατικό από μόνο του δεν έχει την ικανότητα να υποστηρίξει την απώλεια βάρους. Ωστόσο, εμείς, στο DietPal.com, γνωρίζουμε ότι η κατανάλωση άφθονων φρέσκων φρούτων και λαχανικών, μαζί με τακτική άσκηση και, γενικά, μια πιο υγιεινή διατροφή είναι όλα απαραίτητα συστατικά για την επίτευξη γρήγορης και σωστής απώλειας βάρους, χωρίς παρενέργειες και χωρίς να προκαλείται ζημιά. στο μυϊκό σύστημα ή σε διάφορα όργανα του σώματος. Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε βιταμίνη C, όπως πορτοκάλι, ανανάς, ακτινίδιο, πιπεριές και μπρόκολο, θα αυξήσει την πρόσληψη αυτού του πολύ σημαντικού μικροθρεπτικού συστατικού, στέλνοντας ένα σήμα πληρότητας στον εγκέφαλό σας, ώστε να μην αισθάνεστε πλέον πεινασμένοι και να μην χρειάζεται να καταναλώνετε «κακές και ανθυγιεινές θερμίδες».

Πόσο σημαντική είναι η βιταμίνη C για την υγεία μας;

Η βιταμίνη C είναι απαραίτητη θρεπτική ουσία που παίζει βασικό ρόλο σε σημαντικές διαδικασίες στο σώμα μας και λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό, το οποίο βοηθά στην προστασία των κυττάρων από τις βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες. Η βιταμίνη C παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου ορισμένων μορφών καρκίνου και καρδιακών παθήσεων. Επιπλέον, είναι απαραίτητο συστατικό για την παραγωγή κολλαγόνου, το οποίο βοηθά στην επούλωση των πληγών και στη διατήρηση υγιούς δέρματος, οστών και αιμοφόρων αγγείων.

Οι διατροφολόγοι και οι γιατροί συνιστούν στους ενήλικες να λαμβάνουν τουλάχιστον 75-90 χιλιοστόγραμμα βιταμίνης C καθημερινά μέσω της διατροφής τους ή με συμπληρώματα διατροφής. Τρόφιμα όπως το πορτοκάλι, το γκρέιπφρουτ, οι φράουλες, τα ακτινίδια, οι πιπεριές, το μπρόκολο και το σπανάκι είναι όλα καλές πηγές βιταμίνης C και τα βρίσκουμε εύκολα στη χώρα μας όλο τον χρόνο. Η καθημερινή λήψη κάποιου συμπληρώματος διατροφής με βιταμίνη C μπορεί επίσης να διασφαλίσει ότι καταναλώνετε επαρκείς ποσότητες από την βιταμίνη καθημερνά, αν η διατροφή σας δεν είναι αρκετή για να λάβετε την βιταμίνη, είτε από επιλογή είτε για λόγους υγείας.

Τέλος, το κάπνισμα έχει συνδεθεί με μειωμένα επίπεδα βιταμίνης C στο σώμα, επομένως είναι σημαντικό να μειώσετε το κάπνισμα και, αν είναι δυνατόν, να το σταματήσετε τελείως. Ακόμα και η εισπνοή καπνού (το λεγόμενο παθητικό κάπνισμα) έχει συνδεθεί με απώλεια της βιταμίνης C. Αν καπνίζετε (ενεργά ή παθητικά) συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για να σας συστήσει αλλαγές στην διατροφή σας.

Οφέλη για την υγεία

Η βιταμίνη C είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για τον οργανισμό και έχει πολλά οφέλη για την υγεία, ιδιαίτερα λόγω της ικανότητάς της να δρα ως αντιοξειδωτικό. Τα αντιοξειδωτικά δρουν εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες, ασταθή μόρια που μπορούν να προκαλέσουν οξειδωτικό στρες και να οδηγήσουν σε χρόνια νόσο. Ως αντιοξειδωτικό, η βιταμίνη C ενισχύει την ανοσία του οργανισμού, αυξάνοντας την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων.

Αν, λοιπόν, θέλετε να αποφύγετε τις συχνές γρίπες και άλλες ιώσεις, να έχετε όμορφο, νεανικό και λαμπερό δέρμα, καλή όραση, γερά κόκκαλα και δυνατό ανοσοποιητικό που μάχεται επάξια όλες τις λοιμώξεις, φροντίστε να συμπεριλάβετε την βιταμίνη C στην καθημερινή σας διατροφή, ακολουθώντας ένα διαιτολόγιο που ταιριάζει στα μέτρα και τις ανάγκες σας.

Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι τα τρόφιμα χάνουν την περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C όταν μαγειρεύονται σε μεγάλη θερμοκρασία, επομένως είναι καλύτερο να τα καταναλώνετε ωμά για να έχετε τα πλήρη οφέλη τους. Επιπλέον, διατίθενται συμπληρώματα εάν χρειάζεται, αλλά θυμηθείτε ότι η λήψη υπερβολικής ποσότητας βιταμίνης C μπορεί να οδηγήσει σε στομαχικές διαταραχές ή άλλες παρενέργειες, επομένως είναι σημαντικό να μιλήσετε με το γιατρό σας πριν ξεκινήσετε αυθαίρετα οποιοδήποτε σχήμα συμπληρωμάτων.

Βιταμίνη c και οφέλη για την υγεία

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C: Φρούτα & Λαχανικά, Συμπληρώματα

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, κάποια περισσότερο από άλλα. Τα εσπεριδοειδή, όπως τα πορτοκάλια, τα γκρέιπφρουτ, τα λεμόνια και τα λάιμ περιέχουν άφθονη βιταμίνη C, αλλά και άλλα φρούτα και λαχανικά όπως οι φράουλες, τα μούρα, τα κεράσια, το ακτινίδιο, οι πιπεριές και το μπρόκολο είναι επίσης καλές πηγές της. Η κατανάλωση μιας εναλλασσόμενης ποικιλίας από αυτά τα τρόφιμα σε καθημερινή βάση θα σας βοηθήσει να λαμβάνετε επαρκείς ποσότητες βιταμίνης C για να καλύψετε τις ανάγκες του σώματός σας και να απολαύσετε τα αμέτρητα οφέλη της για την υγεία.

Εάν δεν έχετε πρόσβαση σε φρέσκα προϊόντα ή δυσκολεύεστε να πάρετε την απαραίτητη δόση αποκλειστικά μέσω της διατροφής σας, τα συμπληρώματα έρχονται να σας βοηθήσουν να καλύψετε τις ημερήσιες ανάγκες σας σε βιταμίνη C. Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι τα φυσικά τρόφιμα μας παρέχουν περισσότερα από βιταμίνες και μέταλλα, προσφέρουν επίσης φυτικές ίνες, υδατοδιαλυτά αντιοξειδωτικά και φυτοχημικά που όλα υποστηρίζουν την υγεία μας. Ως εκ τούτου, είναι καλύτερο να στοχεύσετε στην κάλυψη των ημερήσιων αναγκών σας σε θρεπτικά συστατικά τρώγοντας μια πολύχρωμη ποικιλία φρούτων και λαχανικών κάθε μέρα, εάν είναι δυνατόν, προτού στραφείτε σε συμπληρώματα διατροφής.

Εδώ είναι μερικές από τις καλύτερες τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C που πρέπει να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας. Ανάμεσά τους θα βρείτε αυτές που ταιριάζουν περισσότερο στα γούστα σας:

Εσπεριδοειδή
Τα εσπεριδοειδή όπως τα πορτοκάλια, τα λεμόνια, τα γκρέιπφρουτ και τα λάιμ είναι εξαιρετικές πηγές βιταμίνης C. Για παράδειγμα, ένα μεσαίου μεγέθους πορτοκάλι περιέχει περίπου 70 mg βιταμίνης C, που είναι περισσότερο από τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη.

Ακτινίδια
Το ακτινίδιο είναι φρούτο γεμάτο θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης C. Ένα μόνο ακτινίδιο περιέχει περίπου 64 mg βιταμίνης C, καθιστώντας το μια εξαιρετική προσθήκη στη διατροφή σας.

Παπάγια
Η παπάγια είναι ένα τροπικό φρούτο πλούσιο σε βιταμίνη C, που περιέχει περίπου 95 mg της βιταμίνης (ένα φρούτο μεσαίου μεγέθους). Είναι επίσης πλούσιο σε πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά όπως φυτικές ίνες και κάλιο, και αν μπορέσετε να το βρείτε στην αγορά, αξίζει να το δοκιμάσετε.

Μάνγκο
Τα μάνγκο δεν είναι μόνο νόστιμα, περιέχουν επίσης άφθνονη βιταμίνη C. Ένα μεσαίου μεγέθους μάνγκο μπορεί να προσφέρει έως και 122 mg βιταμίνης C, που είναι περισσότερο από τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη. Προσοχή, όμως, στην ζάχαρη που περιέχει το μάνγκο, αφού είναι αρκετά γλυκό και δεν πρέπει να καταναλώνεται συχνά.

Ανανάς
Και αυτό το αρωματικό και εξαιρετικά γευστικό φρούτο περιέχει άφθονη βιταμίνη C (περίπου 79 mg ανά φλιτζάνι). Είναι επίσης πλούσιο σε βρομελίνη, ένα ένζυμο που έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και βοηθά στην πέψη. Πρέπει να καταναλώνεται φρέσκο και όχι σε κονσέρβα.

Φράουλες
Οι φράουλες, ένα ιδιαίτερα αρωματικό φρούτο χαμηλών θερμίδων είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, και περιέχει περίπου 85 mg ανά φλιτζάνι. Είναι επίσης μια καλή πηγή φυτικών ινών και αντιοξειδωτικών που προστατεύουν από το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή. Μπορείτε να απολαύσετε φρέσκες φράουλες με πολλούς τρόπους, αν όμως τις μαγειρέψετε, θα χάσετε το μεγαλύτερο μέρος της βιταμίνης, λόγω της θερμοκρασίας.

Μαύρα φραγκοστάφυλα
Τα μαύρα φραγκοστάφυλα είναι μια πλούσια πηγή βιταμίνης C, που περιέχει περίπου 180 – 200 mg ανά 100 γραμμάρια φρούτου. Περιέχουν επίσης ανθοκυανίνες, χρωστικές που τους δίνουν το βαθύ μωβ χρώμα τους και έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Κεράσια
Ένα φλιτζάνι από αυτό το υπέροχο και γευστικό φρούτο θα σας δώσει περίπου το 25% της απαιτούμενης βιταμίνης C αλλά και 140% της βιταμίνης Α που πρέπει να λαμβάνετε κάθε μέρα. Απολαύστε τα σκέτα, σε γιαούρτι ή σε φρουτοσαλάτες.

Πεπόνια
Άλλο ένα γευστικό φρούτο που θα σας δώσει περίπου 67 mg βιταμίνης C ανά φλιτζάνι. Έχει επίσης σχετικά χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, καθιστώντας το μια εξαιρετική επιλογή για ενυδάτωση.

Πιπεριές, άριστη πηγή βιταμίνης c

Πιπεριές
Όλες οι πιπεριές, αλλά ειδικότερα οι κόκκινες και κίτρινες, είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, με περίπου 150 mg ανά φλιτζάνι. Είναι επίσης πλούσια σε άλλα θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνη Α, κάλιο και φυτικές ίνες. Τις βρίσκουμε όλο το χρόνο στα μανάβικα και τα σούπερ μάρκετ.

Μπρόκολο
Το μπρόκολο είναι ένα σταυρανθές λαχανικό με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, που περιέχει περίπου 81 mg ανά φλιτζάνι. Είναι επίσης πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνες Κ και Α και μέταλλα όπως ασβέστιο και κάλιο. Δυστυχώς, όμως, βράζοντάς το καταστρέφουμε το μεγαλύτερο μέρος της βιταμίνης. Προσιμήστε να μαγειρέψετε το μπρόκολο στον ατμό.

Λαχανάκια Βρυξελλών
Τα λαχανάκια Βρυξελλών ανήκουν στην κατηγορία των σταυρανθών και είναι πλούσια σε βιταμίνη C, με περίπου 75 mg ανά φλιτζάνι. Είναι επίσης καλή πηγή φυτικών ινών και βιταμίνης Κ.

Ντομάτες
Οι ντομάτες είναι ένα ευέλικτο φρούτο που είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, με περίπου 23 mg για μια μεσαίου μεγέθους ντομάτα. Έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε λυκοπένιο, ένα αντιοξειδωτικό που προστατεύει από ορισμένους τύπους καρκίνου.

Σπανάκι
Το σπανάκι είναι ένα φυλλώδες πράσινο που είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, με περίπου 17 mg ανά φλιτζάνι. Είναι επίσης καλή πηγή σιδήρου, ασβεστίου και βιταμινών Α και Κ.

Πατάτες
Οι πατάτες είναι ένα αμυλούχο λαχανικό αρκετά υψηλό σε βιταμίνη C όταν καταναλώνονται με τον φλοιό τους, με περίπου 27 mg ανά μεσαίου μεγέθους πατάτα. Είναι επίσης καλή πηγή καλίου και φυτικών ινών.

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη c

Συνιστώμενη πρόσληψη: Ημερήσιες συστάσεις

Η ημερήσια συνιστώμενη πρόσληψη βιταμίνης C είναι 90 χιλιοστόγραμμα για υγιείς ενήλικες άνδρες και 75 χιλιοστόγραμμα για υγιείς ενήλικες γυναίκες. Οι καπνιστές μπορεί να χρειαστεί να αυξήσουν την πρόσληψη βιταμίνης C σε επιπλέον 35 χιλιοστόγραμμα την ημέρα λόγω της οξειδωτικής βλάβης που προκαλεί το κάπνισμα, αύξηση που θα πρέπει να αναθεωρηθεί για όσους καπνίζουν πολύ.

Το σώμα σας δεν μπορεί να αποθηκεύσει υπερβολικές ποσότητες βιταμίνης C, επομένως είναι σημαντικό να λαμβάνετε την ημερήσια συνιστώμενη δόση σας από τρόφιμα ή συμπληρώματα χωρίς να κάνετε κάποια κατάχρηση, εκτός από περιπτώσεις ασθένειας όπου ο παθολόγος σας ενδέχεται να σας συστήσει να αυξήσετε σημαντικά την ημερήσια δόση για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Επιπλέον, ορισμένα φάρμακα μπορούν να μειώσουν την απορρόφηση της βιταμίνης C, όπως η ασπιρίνη ή τα αντιβιοτικά, επομένως η λήψη ενός συμπληρώματος μπορεί να είναι ευεργετική εάν παίρνετε τέτοια φάρμακα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Για να διασφαλίσετε ότι λαμβάνετε την απαραίτητη πρόσληψη βιταμίνης C, είναι σημαντικό να ακολουθείτε μια καλά ισορροπημένη διατροφή με πολλά φρέσκα φρούτα και λαχανικά.

Πιθανοί κίνδυνοι για την υγεία: Υπερδοσολογία

Η υπερβολική δόση βιταμίνης C (που μπορεί να συμβεί μόνο εάν λαμβάνεται σε υπερβολικές ποσότητες για μεγάλο χρονικό διάστημα) μπορεί να προκαλέσει ναυτία, έμετο, κοιλιακό άλγος και διάρροια. Τα υψηλά επίπεδα βιταμίνης C στο σώμα μπορεί να οδηγήσουν στο σχηματισμό πέτρας στα νεφρά και να επιδεινώσουν υπάρχουσες καταστάσεις όπως την ουρική αρθρίτιδα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η υπερβολική δόση βιταμίνης C μπορεί να προκαλέσει ακόμη και βλάβη σε όργανα όπως το συκώτι και τα νεφρά. Οξείες υπερδοσολογίες δεν είναι πιθανές καθώς η βιταμίνη αυτή είναι υδατοδιαλυτή και οι ποσότητες που δεν απορροφούνται από τον οργανισμό αποβάλλονται με τα ούρα. Τα συμπληρώματα πρέπει να χρησιμοποιούνται υπό ιατρική επίβλεψη μόνο όταν είναι απαραίτητο για συγκεκριμένες ελλείψεις ή για θεραπευτικούς σκοπούς.

Τρόποι για να παίρνετε βιταμίνη C κάθε μέρα: Συμβουλές διατροφής

Η βιταμίνη C παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία μας και η καθημερινή λήψη αρκετής ποσότητας είναι απαραίτητη για τη βέλτιστη λειτουργία των οργάνων του σώματος και του ανοσοποιητικού. Όπως προείπαμε, η κατανάλωση μιας ισορροπημένης διατροφής που περιλαμβάνει πολλά φρούτα και λαχανικά είναι ο καλύτερος τρόπος για να λαμβάνετε την ημερήσια δόση βιταμίνης C. Ακολουθούν μερικές συμβουλές για το πώς να πάρετε περισσότερη βιταμίνη C μέσω της διατροφής σας:

Αρχικά, ξεκινήστε τη μέρα σας με εσπεριδοειδή, όπως πορτοκάλι ή γκρέιπφρουτ, καθώς είναι γεμάτα με βιταμίνη C. Επίσης, η κατανάλωση ενός μικρού μπολ με μούρα, όπως φράουλες ή κράνμπερι, μπορεί επίσης να ενισχύσει την ημερήσια πρόσληψη. Η συμπερίληψη φυλλωδών λαχανικών στα γεύματά σας είναι ένας επιπλέον καλός τρόπος για να προσθέσετε θρεπτικά συστατικά και βιταμίνη C στο καθημερινό σας πιάτο, οπότε δοκιμάστε να προσθέσετε ωμό σπανάκι, πιπεριές, μπρόκολο ή λάχανο σε σαλάτες ή ομελέτες. Μην ξεχνάτε ότι οι κόκκινες πιπεριές έχουν σχεδόν διπλάσια ποσότητα βιταμίνης C από τις πράσινες! Τέλος, οι ντομάτες είναι γεμάτες με θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης C. Για παράδειγμα, μια μεσαίου μεγέθους ντομάτα περιέχει περίπου 27 mg Βιταμίνης C – αυτό είναι περίπου το ένα τρίτο της συνιστώμενης ημερήσιας αξίας! Απολαύστε, λοιπόν, την χωριάτικη σαλάτα σας με άφθονες ντομάτες και πιπεριές για να ενισχύσετε τον οργανισμό μας με τον φυσικότερο και γευστικότερο τρόπο.

Δίαιτες και βιταμίνη C

Η διατροφή σας παίζει καθοριστικό ρόλο στα επίπεδα βιταμίνης C στο αίμα σας και στη γενική υγεία σας. Η επιλογή του σωστού τρόπου διατροφής είναι ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσετε υγιές σώμα και πνεύμα μέχρι τα βαθιά γεράματα. Επιλέξτε την καλύτερη δίαιτα για εσάς, γνωρίζοντας τις δικές σας ανάγκες σε βιταμίνη C αλλά και σε άλλα θρεπτικά συστατικά.

Μεσογειακή διατροφή και βιταμίνη C

Η μεσογειακή διατροφή συνιστάται για την κάλυψη των ημερήσιων αναγκών σε βιταμίνη C, αφού δίνει έμφαση στην κατανάλωση άφθονων φρέσκων φρούτων και λαχανικών, και υποστηρίζει την διατροφή με βάση υγιεινά πρότυπα που περιέχουν ελαιόλαδο, όσπρια, ξηρούς καρπούς και δημητριακά ολικής αλέσεως. Αυτό το είδος διατροφής έχει συνδεθεί με μακροζωία και χαμηλότερο κίνδυνο για πολλές χρόνιες ασθένειες όπως ο καρκίνος, η σκλήρυνση και διάφορα αυτοάνοσα. Τα φρούτα της Μεσογειακής διατροφής όπως τα πορτοκάλια, τα ακτινίδια, οι φράουλες και το γκρέιπφρουτ είναι τροφές ιδιαίτερα πλούσιες σε βιταμίνη C μαζί με λαχανικά όπως το μπρόκολο, το λάχανο και τις πιπεριές. Η κατανάλωση ψαριού ή άπαχου πουλερικού αντί για κόκκινο κρέας μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αύξηση της πρόσληψης βιταμίνης C, καθώς βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Άλλα τρόφιμα που έχουν υψηλά επίπεδα αυτού του σημαντικού θρεπτικού συστατικού περιλαμβάνουν τις πατάτες, τις ντομάτες, τα κεράσια και το κουνουπίδι. Ακολουθώντας τη μεσογειακή διατροφή οι άνθρωποι μπορούν όχι μόνο να λάβουν αρκετή βιταμίνη C αλλά και να επωφεληθούν από άλλα θρεπτικά συστατικά που προάγουν την υγεία που βρίσκονται σε αυτά τα τρόφιμα.

Πρόσληψη βιταμίνης C σε χορτοφαγικές δίαιτες

Οι χορτοφαγικές δίαιτες είναι γνωστό ότι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C λόγω της υψηλής κατανάλωσης σε φρούτα και λαχανικά που είναι από τις υψηλότερες πηγές θρεπτικών συστατικών. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που ακολουθούν μια χορτοφαγική διατροφή, στατιστικά, καταναλώνουν περισσότερη βιταμίνη C από αυτούς που ακολουθούν μια παμφάγα δίαιτα, με αποτέλεσμα να προσλαμβάνουν υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης C σε καθημερινή βάση. Επιπλέον, η έρευνα έχει συνδέσει αυτή την αυξημένη κατανάλωση βιταμίνης C με χαμηλότερα ποσοστά καρκίνου, μεγαλύτερη ευεξία και διάρκεια ζωής. Είναι σημαντικό για τους χορτοφάγους να επιλέγουν μια μεγάλη ποικιλία φρούτων και λαχανικών, καθώς κάθε είδος περιέχει μοναδικό συνδυασμό βιταμινών και μετάλλων που μπορούν να βοηθήσουν στην υποστήριξη της καλής υγείας.

Πρόσληψη βιταμίνης c σε χορτοφαγικές δίαιτες

Βιταμίνη C σε Vegan Διατροφές: Οφέλη & Μειονεκτήματα

Οι vegan δίαιτες αποτελούνται αποκλειστικά από φυτικά τρόφιμα, όπως φρούτα και λαχανικά. Αυτές οι τροφές παρέχουν μια σειρά από ευεργετικά θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης C. Τα άτομα που καταναλώνουν επαρκείς ποσότητες βιταμίνης C κατά κανόνα εμφανίζουν λιγότερα κρυολογήματα και άλλες ασθένειες. Στην πραγματικότητα, μια vegan διατροφή πλούσια σε δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια, ξηρούς καρπούς, σπόρους και φρούτα και λαχανικά σχετίζεται με αυξημένη διάρκεια ζωής σε σύγκριση με τους μη vegan.

Η βιταμίνη C έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα επίπεδα φλεγμονής στο σώμα, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από χρόνιες ασθένειες όπως ο διαβήτης και οι καρδιαγγειακές παθήσεις.

Έτσι, ενώ οι vegan δίαιτες προσφέρουν πολλά οφέλη σε ότι αφορά τη λήψη βιταμίνης C, έχουν και ορισμένα μειονεκτήματα, ιδιαίτερα για εκείνους που καταφεύγουν στα επεξεργασμένα vegan τρόφιμα, με αποτέλεσμα να μην παίρνουν όλες τις απαραίτητες βιταμίνες που χρειάζονται για βέλτιστη υγεία. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό για τους vegan να βεβαιωθούν ότι η διατροφή τους περιλαμβάνει άφθονα φρέσκα προϊόντα, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.

Βιταμίνη C σε δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων: Οφέλη και μειονεκτήματα

Οι δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες περιορίζουν την κατανάλωση φρούτων και κάποιων λαχανικών που είναι πλούσια σε σάκχαρα, επιτρέπουν όμως πολλά λαχανικά με μεγάλη ποσότητα σε βιταμίνη C (ντομάτες, μπρόκολο, πιπεριές, λαχανάκια Βρυξελών…). Μελέτες έχουν δείξει ότι όσοι ακολουθούν μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες τείνουν να καταναλώνουν λιγότερη βιταμίνη C από αυτούς που ακολουθούν άλλους τύπους δίαιτας, ειδικά όταν περιορίζουν την κατανάλωση ωφέλιμων λαχανικών.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας, όπως αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σκορβούτου και άλλων ασθενειών που σχετίζονται με την έλλειψη βιταμίνης C. Ωστόσο, ορισμένες μελέτες έχουν επίσης αποκαλύψει ότι κάποιες δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων (αναφερόμαστε κυρίως στην κετογονική) μπορούν να οδηγήσουν σε μεγάλη μακροζωία και σε καλή υγεία. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό για τα άτομα που ακολουθούν ένα πρόγραμμα χαμηλών υδατανθράκων να διασφαλίσουν ότι λαμβάνουν αρκετή βιταμίνη C επιλέγοντας τα σωστά λαχανικά για το καθημερινό τους πιάτο. Τα συμπληρώματα είναι μια αναγκαία λύση εάν οι διατροφικές πηγές δεν επαρκούν, πάντα με τη συμβουλή γιατρού.

Βιταμίνη C σε δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες: Οφέλη και μειονεκτήματα

Στις δίαιτες πλούσιες σε πρωτεΐνες έχει δοθεί προτεραιότητα στην κατανάλωση ζωικής κυρίως πρωτεΐνης έναντι άλλων τροφών, γεγονός που τις κάνει να μην παρέχουν επαρκή επίπεδα βιταμίνης C. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, όπως το κρέας και τα γαλακτοκομικά, έχουν γενικά χαμηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C. Από την άλλη πλευρά, τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν πολύ υψηλότερες ποσότητες βιταμίνης C από τα ζωικά προϊόντα, επομένως η προσθήκη περισσότερων φυτικών τροφών σε μια διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες μπορεί να σας βοηθήσει να διασφαλίσετε ότι λαμβάνετε επαρκή επίπεδα αυτής της θρεπτικής ουσίας.

Τελικά, η εύρεση της σωστής ισορροπίας μεταξύ ζωικών πρωτεϊνών και φυτικών τροφών θα σας επιτρέψει να βελτιστοποιήσετε την πρόσληψη και των δύο θρεπτικών συστατικών διατηρώντας παράλληλα μια ισορροπημένη διατροφή συνολικά.

Σκέψεις για την σχέση δίαιτας και βιταμίνης C

Πολλοί είναι οι παράγοντες που πρέπει να παίζουν σημαντικό ρόλο όταν επιλέγετε ποια δίαιτα είναι η καλύτερη για να χάσετε βάρος ή για να βελτιώσετε την υγεία σας γενικότερα. Ανάμεσά τους είναι πιθανές αλλεργίες ή δυσανεξίες, το κόστος που απαιτείται για να ακολουθήσετε την εκάστοτε δίαιτα, τις τροφές που επιτρέπει το κάθε διατροφικό πλάνο αλλά και τις ώρες που σας επιτρέπει να τρώτε. Όμως, πάνω απ’ όλα, πρέπει να εξασφαλίσετε ότι η δίαιτα που επιλέξατε σας παρέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένης και της βιταμίνης C.

Η βιταμίνη C μπορεί εύκολα να καταστραφεί εάν δεν αποθηκευτεί ή χρησιμοποιηθεί σωστά. Η υπερθέρμανση και το υπερβολικό φως μπορεί να προκαλέσουν υποβάθμιση της βιταμίνης C και να μειώσουν την αποτελεσματικότητά της στο σώμα μας. Το μαγείρεμα είναι επίσης ένας σημαντικός παράγοντας για την καταστροφή αυτής της σημαντικής θρεπτικής ουσίας και πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά την προετοιμασία του φαγητού. Μπορεί, δηλαδή, να συμπεριλάβουμε τα κατάλληλα τρόφιμα, όμως ο κακός χειρισμός ενδέχεται να τα καταστήσει άχρηστα, αφαιρώντας τους μικρό ή μεγαλύτερο μέρος των θρεπτικών συστατικών τους.

Οι καλύτερες δίαιτες για να λαμβάνετε αρκετή βιταμίνη c κάθε μέρα

Οι καλύτερες δίαιτες για να λαμβάνετε αρκετή βιταμίνη C κάθε μέρα

Η καλύτερη δίαιτα για την πρόσληψη της απαραίτητης για τον οργανισμό ποσότητας βιταμίνης C είναι αυτή που περιλαμβάνει φυσικά τρόφιμα, πλούσια στην βιταμίνη και μαγειρεμένα με τρόπο που δεν την καταστρέφει. Η κατανάλωση άφθονων φρούτων και λαχανικών είναι ο καλύτερος τρόπος για να λαμβάνετε την ημερήσια συνιστώμενη δόση βιταμίνης C.

Υπάρχουν αρκετές δίαιτες που μπορούν να σας προσφέρουν επαρκή πρόσληψη βιταμίνης C με κάθε σας γεύμα, εάν γίνουν σωστά και αν ακολουθήσετε με ευλάβεια τις σωστές οδηγίες. Με βάση τα παραπάνω, είναι ευνόητο ότι αναφερόμαστε στην Μεσογειακή διατροφή, στις χορτοφαγικές δίαιτες, σε δίαιτες vegan, σε δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων αλλά και σε όλες όσες προτείνουν την καθημερινή κατανάλωση συνδυασμού λαχανικών και φρούτων που δίνουν στον οργανισμό όχι μόνο την βιταμίνη C αλλά και όλα όσα χρειάζεται.

Εμείς, η ομάδα του DietPal.gr δεν προτείνουμε ποια δίαιτα πρέπει να ακολουθήσετε, αυτό θα το κάνει ο διαιτολόγος σας ή ο εξειδικευμένος διαιτολόγος του DietPal.gr αφού πρώτα πάρει το πλήρες ιστορικό σας και αποφασίσει ποια διατροφή είναι η καλύτερη για τις συνήθειές σας και την υγεία σας.

Συμπέρασμα

Με βάση τα παραπάνω, αντιλαμβανόμαστε ότι η βιταμίνη C είναι μια απαραίτητη βιταμίνη για τη γενική υγεία και ευεξία, που βοηθά στη διατήρηση ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος και προστατεύει από ορισμένους τύπους καρκίνου. Η λήψη επαρκών ποσοτήτων βιταμίνης C μέσω της τροφής ή συμπληρωμάτων διατροφής είναι σημαντική για όλους, αλλά ειδικά για όσους διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων ασθενειών. Καταναλώνοντας περισσότερα εσπεριδοειδή, φυλλώδη λαχανικά, πιπεριές, ακτινίδια, κεράσια, φράουλες και μια σειρά από φυσικά τρόφιμα μπορεί να σας βοηθήσει να αυξήσετε την ημερήσια πρόσληψη βιταμίνης C. Επιπλέον, η λήψη ενός συμπληρώματος μπορεί να είναι ευεργετική για όσους δυσκολεύονται να πάρουν αρκετή από τη διατροφή τους και μόνο.

Συχνές ερωτήσεις

Μπορούν τα συμπληρώματα βιταμίνης C να είναι επιβλαβή;

Σε υψηλές δόσεις, η βιταμίνη C μπορεί να προκαλέσει γαστρική δυσφορία και διάρροια. Αυτές οι επιδράσεις είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν σε δόσεις πάνω από 1000 χιλιοστόγραμμα (ή αλλιώς 1 γραμμάριο) την ημέρα για ενήλικες, που λαμβάνονται για μεγάλες χρονικές περιόδους.

Ποια είναι τα οφέλη για την υγεία της βιταμίνης C;

Η βιταμίνη C είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό που χρειάζεται το σώμα μας για να παραμείνει υγιές και να λειτουργεί σωστά. Όχι μόνο παίζει βασικό ρόλο στην άριστη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος, έχει επίσης πολλά άλλα οφέλη για την υγεία, όπως τη μείωση φλεγμονών και την πρόληψη ορισμένων ασθενειών.

Ποιες φυσικές τροφές έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C;

Φρούτα που είναι εύκολο να τα βρείτε στη μεσογειακή ζώνη και είναι πλούσια σε βιταμίνη C είναι τα περισσότερα εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ, λεμόνια και λάιμ) καθώς και το ακτινίδιο, οι φράουλες, τα κεράσια και τα πεπόνια. Όσο για τα λαχανικά, δοκιμάστε πιπεριές, μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, σπανάκι και ντομάτες.

Ποιοι είναι οι καλύτεροι τρόποι για να πάρετε περισσότερη βιταμίνη C στη διατροφή σας;

Προσθέστε σε κάθε γεύμα μια καλή ποσότητα τροφών πλούσιων σε βιταμίνη C και φροντίστε να τα τρώτε ωμά ή να τα μαγειρεύετε σε χαμηλή θερμοκρασία. Αν επιλέξετε να φάτε τα λαχανικά σας βραστά, μην πετάτε το νερό, περιέχει το μεγαλύτερο μέρος της βιταμίνης C που ξέφυγε από τα λαχανικά που μαγειρέψατε.

Είναι ασφαλές να καταναλώνουμε υψηλά επίπεδα βιταμίνης C;

Όχι για πολύ. Αν και ο γιατρός σας μπορεί να σας συνταγογραφήσει υψηλή ημερήσια δόση βιταμίνης C, φροντίστε να σταματήσετε μετά από λίγο και να ξεκινήσετε ξανά μόνο εάν χρειάζεται. Μιλήστε πρώτα με το γιατρό σας για την τοξικότητα της βιταμίνης C και για πόσο χρονικό διάστημα πρέπει να παίρνετε τόσο μεγάλες ποσότητες.

Υπολογισμός Δείκτη Μάζας Σώματος (BMI)

Υπολόγισε το BMI σου και δες σε ποια κατηγορία κατατάσσεσαι, ξεκινώστας από ελλιπές βάρος μέχρι και παχυσαρκία III)

cookies

Εφ’ όσον συνεχίζετε την πλοήγηση του ιστότοπου, θεωρούμε ότι συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.

Όροι Χρήσης & Πολιτική Προστασίας Δεδομένων

Ο επισκέπτης / χρήστης των σελίδων και των υπηρεσιών του Δικτυακού μας τόπου (www.dietpal.gr) οφείλει να διαβάσει προσεκτικά τους όρους χρήσης και τις προϋποθέσεις παροχής υπηρεσιών που ακολουθούν πριν από την επίσκεψη ή τη χρήση των σελίδων και των υπηρεσιών μας και σε περίπτωση διαφωνίας οφείλει να μην κάνει χρήση τους. Ειδάλλως τεκμαίρεται ότι τους αποδέχεται και παραχωρεί τη συγκατάθεσή του. Οι κατωτέρω όροι χρήσης ισχύουν για το σύνολο του περιεχομένου και για ό,τι γενικά περιλαμβάνεται στις σελίδες του Δικτυακού μας τόπου. Η Νοοζιτ (εφεξής για λόγους συντομίας η Δικαιούχος) δύναται οποιαδήποτε χρονική στιγμή να τροποποιεί τους όρους χρήσης και τις προϋποθέσεις, οι δε χρήστες / επισκέπτες οφείλουν κάθε φορά να ελέγχουν για ενδεχόμενες αλλαγές και εφόσον εξακολουθούν τη χρήση εικάζεται ότι αποδέχονται τους τροποποιημένους όρους και προϋποθέσεις. Σε αντίθετη περίπτωση οφείλουν να απέχουν από τη χρήση/επίσκεψη του Δικτυακού μας τόπου.

Στοιχεία Εταιρείας:
ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOYZIT I.K.E.
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ
ΔΗΜ.ΓΟΥΝΑΡΗ 78 – 16561 ΓΛΥΦΑΔΑ
ΑΦΜ:800713689 – ΔΟΥ ΓΛΥΦΑΔΑΣ
ΑΡ.ΓΕΜΗ:137943201000
ΤΗΛ.211-212-0506

Δικαιώματα πνευματικής και βιομηχανικής ιδιοκτησίας

Το σύνολο του περιεχομένου του Δικτυακού μας τόπου, συμπεριλαμβανομένων, ενδεικτικά αλλά όχι περιοριστικά, κειμένων, γραφικών, φωτογραφιών, σχεδιαγραμμάτων, απεικονίσεων, παρεχόμενων υπηρεσιών και γενικά κάθε είδους αρχείων αποτελεί αντικείμενο πνευματικής ιδιοκτησίας και διέπεται από τις εθνικές και διεθνείς διατάξεις περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας, με εξαίρεση τα ρητώς αναγνωρισμένα δικαιώματα τρίτων. Συνεπώς, απαγορεύεται ρητά η αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, «φόρτωση ( download )», μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά η περιληπτικά χωρίς τη ρητή προηγούμενη έγγραφη συναίνεση της Δικαιούχου.

Κατ’ εξαίρεση, επιτρέπεται η μεμονωμένη αποθήκευση και αντιγραφή τμημάτων του περιεχομένου σε απλό προσωπικό υπολογιστή για αυστηρά προσωπική χρήση, χωρίς πρόθεση εμπορικής ή άλλης εκμετάλλευσης και πάντα υπό την προϋπόθεση της αναγραφής της πηγής προέλευσής του, χωρίς αυτό να σημαίνει καθ’ οιονδήποτε τρόπο παραχώρηση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας. Ό,τι άλλο περιλαμβάνεται στις ηλεκτρονικές σελίδες του Δικτυακού μας τόπου και αποτελεί κατοχυρωμένα σήματα και προϊόντα πνευματικής ιδιοκτησίας τρίτων ανάγεται στη δική τους σφαίρα ευθύνης και ουδόλως έχει να κάνει με τον δικό μας Δικτυακό τόπο.

Υποχρεώσεις επισκέπτη / χρήστη

Ο επισκέπτης / χρήστης του Δικτυακού μας τόπου οφείλει αφενός μεν να συμμορφώνεται με τους κανόνες και τις διατάξεις του Ελληνικού, Ευρωπαϊκού και Διεθνούς Δικαίου και τη σχετική νομοθεσία που διέπει τις τηλεπικοινωνίες, αφετέρου δε να απέχει από κάθε παράνομη και καταχρηστική χρήση του περιεχομένου και των υπηρεσιών του Δικτυακού μας τόπου. Επίσης, οφείλει να συμπεριφέρεται κόσμια, ευγενικά και διακριτικά κατά την διάρκεια επίσκεψής του και χρήσης του Δικτυακού μας τόπου, ενώ απαγορεύεται ρητά η υιοθέτηση πρακτικών αθέμιτου ανταγωνισμού ή άλλων που αντίκεινται στην NETIQUETTE ( Κώδικας Συμπεριφοράς Χρηστών INTERNET ). Οποιαδήποτε ζημία προκληθεί στο Δικτυακό μας τόπο ή στο Δίκτυο γενικότερα απορρέουσα από την κακή ή αθέμιτη χρήση των σχετικών υπηρεσιών από τον χρήστη / επισκέπτη ανάγεται στη σφαίρα της αποκλειστικής του ευθύνης.

«Δεσμοί» (links) προς άλλα sites

Ο Δικτυακός μας τόπος δεν ευθύνεται για το περιεχόμενο και τις υπηρεσίες άλλων δικτυακών τόπων στους οποίους παραπέμπει μέσω «δεσμών», hyperlinks ή διαφημιστικών banner, ούτε εγγυάται τη διαθεσιμότητά τους. Προβλήματα που τυχόν προκύψουν κατά την επίσκεψη / χρήση των δικτυακών τόπων στους οποίους παραπέμπουμε ανάγονται αποκλειστικά και μόνο στο περιβάλλον ευθύνης των αντίστοιχων δικτυακών τόπων, όπου και οφείλετε να απευθύνεστε. Η παραπομπή σε άλλους δικτυακούς τόπους γίνεται προς διευκόλυνση των χρηστών μας και σε καμία περίπτωση δεν δημιουργεί οιαδήποτε μορφής δέσμευση για οποιονδήποτε.

Προστασία προσωπικών δεδομένων και διαφήμιση

Η διαχείριση και προστασία των προσωπικών δεδομένων του επισκέπτη / χρήστη του Δικτυακού μας τόπου διέπεται από τους όρους της παρούσας και τις σχετικές διατάξεις τόσο του Ελληνικού Δικαίου ( Ν. 2472 / 1997, Π.δ. 207 / 1998. Π.δ. 79 / 2000 και αρ. 8 Ν. 2819 / 2000 ), όσο και του Ευρωπαϊκού Δικαίου ( Οδ. 95/46/ΕΚ και Οδ. 97/66/ΕΚ ).

Τα προσωπικά στοιχεία που συλλέγει ο Δικτυακός μας τόπος είναι μόνο προαιρετικά και δύναται να συλλεχθούν μόνο με τη ρητή συγκατάβαση του χρήστη.

Δύναται ο χρήστης να λάβει διαφημιστικό υλικό στα ηλεκτρονικά στοιχεία που έχει δηλώσει (email, κινητό ,σταθερό τηλ.), από την Δικαιούχο εταιρεία ,εφόσον ρητά έχει δώσει την συγκατάθεση του.

Δύναται ο χρήστης να λάβει διαφημιστικό υλικό στα ηλεκτρονικά στοιχεία που έχει δηλώσει (email, κινητό ,σταθερό τηλ.), από τους πελάτες της Δικαιούχου εταιρείας ,εφόσον ρητά έχει δώσει την συγκατάθεση του. Ως πελάτης της Δικαιούχου ορίζεται κάθε επαγγελματίας ή επιχείρηση που έχει αποδεδειγμένα τιμολογηθεί από την Δικαιούχο για οποιαδήποτε υπηρεσία της.

Οποιοδήποτε διαφημιστικό μήνυμα, θα πληροί τις προϋποθέσεις της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας περί διαφημιστικών μηνυμάτων: «Κάθε μήνυμα θα πρέπει να φέρει τα πλήρη στοιχεία του αποστολέα ευκρινώς και θα πρέπει να δίνει στον δέκτη τη δυνατότητα διαγραφής. Directiva2002/58/EC του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Relative as A5-270/2001 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Συναλλαγές από απόσταση

Για την διευκόλυνση των πελατών/συνεργατών μας και σαν τρόπος πληρωμής, δύναται να διενεργούνται συναλλαγές από απόσταση.

Ο συνεργάτης/πελάτης αποδέχεται τους όρους χρήσης οι οποίοι ορίζονται στο πλαίσιο διενέργειάς συναλλαγών από απόσταση και βάσει του νόμου 2251/1994 περί προστασίας καταναλωτών, όπως αυτός τροποποιήθηκε και ισχύει και ειδικότερα τα άρθρα 4 περί παροχής υπηρεσιών από απόσταση με τεχνικά μέσα.

Πολιτική Cookies

Για τη βελτίωση της εμπειρίας πλοήγησης σχετικά με κάποιες από τις παρεχόμενες υπηρεσίες στον ιστότοπο dietpal.gr, χρησιμοποιούνται cookies, τα οποία στέλνονται στο πρόγραμμα πλοήγησης των χρηστών από τους διαδικτυακούς server του ιστοτόπου www.dietpal.gr και αποθηκεύονται στον υπολογιστή του κάθε χρήστη, προκειμένου να επιτρέπουν τη, σε δεύτερο χρόνο, την ταυτοποίησή τους, εφόσον έχουν ήδη επισκεφθεί την ιστοσελίδα, προκειμένου να διευκολύνουν την πρόσβασή τους στις υπηρεσίες της εταιρείας και τις επιμέρους εσωτερικές ιστοσελίδες του ιστοτόπου, μέσω της απομνημόνευσης επιλογών, ρυθμίσεων και διαδρομών πλοήγησης.

Cookies δύνανται, επίσης, να χρησιμοποιηθούν από την εταιρεία και από τρίτους, συμπεριλαμβανομένης και της Google μέσω υπηρεσιών της τελευταίας (Google Analytics για παράδειγμα), για στατιστικούς σκοπούς (μέτρηση και ποιοτική ανάλυση επισκεψιμότητας, διάγνωση λογισμικού και συσκευής που χρησιμοποιεί ο χρήστης κλπ). Ο χρήστης δύναται να αποτρέψει την χρήση τέτοιων cookies ή να καθορίσει τις επιμέρους ρυθμίσεις αυτών, μέσω των επιλογών της Google. Ομοίως, ο ιστότοπος www.dietpal.gr ενσωματώνει λειτουργίες που παρέχονται από τρίτους, για τις οποίες λειτουργίες χρησιμοποιούνται cookies από τους αντίστοιχους παρόχους των σχετικών υπηρεσιών. Ειδικότερα, στο www.dietpal.gr ενσωματώνονται λειτουργίες από τις ακόλουθες υπηρεσίες, που χρησιμοποιούν cookies σύμφωνα με την αντίστοιχη πολιτική τους, όπως αυτή αναφέρεται στους αντίστοιχους σχετικούς συνδέσμους:

Facebook – Cookie Policy
Instagram – Cookie Policy
Twitter – Cookie Policy
YouTube – Cookie Policy επιτρέπει την εμφάνιση βίντεο στην ιστοσελίδα.
Google Analytics – GA Cookie Usage Guide

Οι λειτουργίες των ανωτέρω υπηρεσιών τρίτων, είναι δυνατόν να έχουν επίδραση στα προσωπικά δεδομένα και την ιδιωτικότητα των χρηστών, ανάλογα με τις αντίστοιχες ρυθμίσεις που οι τελευταίοι έχουν επιλέξει στις αντίστοιχες υπηρεσίες.

Τα cookies αυτά χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και μόνο για τους ανωτέρω σκοπούς, χωρίς να λαμβάνουν περαιτέρω πληροφορίες ως προς την ταυτότητα του χρήστη ή άλλων δεδομένων του.

Ο χρήστης του www.dietpal.gr , σε περίπτωση που επιθυμεί να πλοηγηθεί στον ιστότοπο χωρίς να γίνεται χρήση cookies έχει την τεχνική δυνατότητα να ρυθμίσει ανάλογα τον υπολογιστή του, ώστε να αποκλείονται τα cookies. Σε περίπτωση αποκλεισμού των cookies, οι χρήστες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ενδέχεται να μην έχουν πλήρη πρόσβαση στο σύνολο του περιεχομένου και τις υπηρεσίες του www.dietpal.gr r ή να στερηθούν επιπλέον δυνατότητες, επιλογές ή διευκολύνσεις που είναι δυνατόν να παρέχονται μόνο κατόπιν ταυτοποίησης μέσω cookies.

Κατά την αρχική επίσκεψη του χρήστη στον ιστότοπο www.dietpal.gr εμφανίζεται αναδυόμενη ειδοποίηση με την οποία ο χρήστης ενημερώνεται ότι: «Ο παρόν ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την εξασφάλιση της καλύτερης δυνατής εμπειρίας πλοήγησης. Η συνέχιση της πλοήγησης στο www.dietpal.gr προϋποθέτει συναίνεση στην Πολιτική Cookies και στους Όρους Χρήσης της ιστοσελίδας». Στην ανωτέρω ειδοποίηση ο χρήστης παραπέμπεται μέσω αντίστοιχων ενεργών συνδέσμων στην Πολιτική Cookies και τους Όρους Χρήσης της ιστοσελίδας. Η παρά την ανωτέρω ειδοποίηση εξακολούθηση της πλοήγησης στην ιστοσελίδα, αποτελεί τεκμήριο ότι ο χρήστης έλαβε γνώση της Πολιτικής Cookies και των Όρων Χρήσης της ιστοσελίδας, συνεπάγεται την αποδοχή τους εκ μέρους του χρήστη, και απαλλάσσει την εταιρεία από οποιαδήποτε ευθύνη για τους λόγους που περιλαμβάνονται σ’ αυτούς.

Εφαρμοστέο δίκαιο και λοιποί όροι

Η συγκεκριμένη σύμβαση χρήσης διέπεται από τις διατάξεις του Ελληνικού Δικαίου, τις οδηγίες και τους Κανονισμούς του Ευρωπαϊκού Δικαίου και τις σχετικές Διεθνείς διατάξεις, ερμηνεύεται δε με βάση τους κανόνες της καλής πίστης, των συναλλακτικών ηθών και του οικονομικού και κοινωνικού σκοπού του δικαιώματος. Εάν κάποια διάταξη κριθεί αντίθετη προς το νόμο και ως εκ τούτου άκυρη ή ακυρώσιμη, παύει αυτοδικαίως να ισχύει, χωρίς σε καμία περίπτωση να θίγεται η ισχύς των λοιπών όρων.

Καμία τροποποίηση των όρων της συγκεκριμένης σύμβασης δε θα λαμβάνεται υπόψη και δε θα αποτελεί τμήμα αυτής, εάν δεν έχει διατυπωθεί εγγράφως και δεν έχει ενσωματωθεί σε αυτή. Αρμόδια δικαστήρια για τυχόν αναφυόμενες διαφορές εξ αφορμής της εν λόγω σύμβασης είναι τα Δικαστήρια Αθηνών.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ

Η ιστοσελίδα www.dietpal.gr (στο εξής “η ιστοσελίδα”) ανήκει στην εταιρεία με την επωνυμία «NΟΟΖΙΤ – ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ» που εδρεύει στο Δήμο Γλυφάδας επί της οδού Γεννηματά 55-57 με ΑΦΜ 800713689 (στο εξής «Εταιρεία») λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου να διασφαλίσει πλήρως την ιδιωτικότητα και την ασφάλεια των προσωπικών σας δεδομένων, σύμφωνα με και σε συμμόρφωση προς τις υποχρεώσεις της ως Υπευθύνου Επεξεργασίας που απορρέουν από τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων (ΕΕ) 2016/679 (GDPR).

Με την παρούσα Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων σας ενημερώνουμε για το είδος των προσωπικών δεδομένων που σας αφορούν και που συλλέγουμε και επεξεργαζόμαστε, τη νομική βάση για την επεξεργασία τους, τους σκοπούς επεξεργασίας, το χρονικό διάστημα διατήρησης των δεδομένων, τον τρόπο που τα χρησιμοποιούμε και τα προστατεύουμε, τα δικαιώματα που έχετε με βάση το πιο πάνω νομικό πλαίσιο, τους αποδέκτες των προσωπικών δεδομένων καθώς και τα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα που έχουμε λάβει για την ασφάλεια και την προστασία τους.

Σας ενημερώνουμε ότι την παρούσα Πολιτική Προστασίας μπορείτε να την βρείτε διαθέσιμη σε έντυπη μορφή και στο κατάστημα της εταιρείας ενώ ενδέχεται να τροποποιείται, προκειμένου να είναι πάντοτε ενημερωμένη και σύμφωνη με τις κάθε φορά ισχύουσες διατάξεις. Παρακαλείσθε να επισκέπτεσθε τακτικά την ιστοσελίδα μας www.dietpal.gr προκειμένου να βεβαιώνεστε ότι είστε ενήμεροι για τυχόν αλλαγές.

Τι είναι τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα;

Ο όρος «προσωπικά δεδομένα», σύμφωνα με το Άρθρο 4 του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία των Δεδομένων της ΕΕ 2016/679 (GDPR), αναφέρεται σε κάθε πληροφορία που αφορά σε ταυτοποιημένο ή ταυτοποιήσιμο φυσικό πρόσωπο, που είναι και το υποκείμενο των δεδομένων, όπως ενδεικτικά: ονοματεπώνυμο, ταχυδρομική διεύθυνση, ηλεκτρονική διεύθυνση, τηλέφωνο επικοινωνίας κ.ά., οι οποίες προσδιορίζουν ή μπορούν να προσδιορίσουν την ταυτότητα του

Τί είδους προσωπικά δεδομένα συλλέγουμε για εσάς;

Συλλέγουμε και επεξεργαζόμαστε μόνον τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν και είναι απολύτως απαραίτητα για την εξυπηρέτηση του σκοπού για τον οποίο δόθηκαν και χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και μόνον για το σκοπό αυτό και αφού προηγουμένως έχουμε λάβει τη ρητή συγκατάθεσή σας.

Ειδικότερα:

Απλά δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν: Συλλέγουμε απλά δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν ενδεικτικά: το ονοματεπώνυμο, το πατρώνυμο, το φύλο, την εθνικότητα, την προσωπική/οικογενειακή κατάσταση, την ηλικία, τα στοιχεία επικοινωνίας (κατοικία – ταχυδρομική διεύθυνση, αριθμός σταθερού ή/και κινητού τηλεφώνου, διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), τα τραπεζικά στοιχεία και στοιχεία πληρωμών, τον αριθμό ταυτότητας ή/και τον αριθμό μητρώου κοινωνικής ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.), Α.Φ.Μ., αρμόδια Δ.Ο.Υ. Οι πληροφορίες και τα δεδομένα αυτά θα περιληφθούν στο φάκελο ή/και στην καρτέλα που θα δημιουργηθεί είτε σε ηλεκτρονική είτε σε έντυπη μορφή.

Δεδομένα που αφορούν την υγεία (ειδικών κατηγοριών προσωπικά δεδομένα): συλλέγουμε από εσάς δεδομένα σχετικά με τις παρεχόμενες από την Εταιρεία υπηρεσίες Διαιτολογίας-Διατροφολογίας, μόνον εφ’ όσον έχετε παράσχει ρητά προς τούτο τη συναίνεση και συγκατάθεσή σας για την παροχή εν γένει υπηρεσιών προς το σκοπό εξασφάλισης της καλαίσθητης εμφάνισης, της φυσικής ενδυνάμωσης του σώματος, της απώλειας ή προσθήκης βάρους ώστε η φυσική κατάσταση του σώματος να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες αντιλήψεις περί καλαίσθητης εμφάνισης του σώματος, αλλά και στις αντιλήψεις περί υγιεινής διατροφής. Οι πληροφορίες και τα δεδομένα αυτά θα περιληφθούν στο φάκελο που θα δημιουργηθεί είτε σε ηλεκτρονική είτε σε έντυπη μορφή, μετά την επίσκεψή σας στις εγκαταστάσεις μας.

Δεδομένα και Στοιχεία Επικοινωνίας: συλλέγουμε το ονοματεπώνυμό σας, τη διεύθυνσή σας και γενικότερα τα στοιχεία επικοινωνίας σας (συμπεριλαμβανομένης της διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας και του αριθμού τηλεφώνου σας (σταθερού ή/και κινητού).
Απαραίτητα Στοιχεία για την Έκδοση Νομίμων Παραστατικών: συλλέγουμε τα στοιχεία σας που είναι απαραίτητα για την τιμολόγηση και πληρωμή των παρεχομένων υπηρεσιών μας καθώς και τη διαχείριση ζητημάτων πληρωμών, όπως για παράδειγμα ο ΑΦΜ σας, τα τραπεζικά στοιχεία σας και στοιχεία πληρωμών (π.χ. ΙΒΑΝ) κ.λπ.

Στοιχεία δραστηριότητας on-line: συλλέγουμε δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν, όταν χρησιμοποιείτε τις διαδικτυακές υπηρεσίες και διαδικτυακούς τόπους της εταιρείας μας και εφ’ όσον έχετε προηγουμένως παράσχει ρητά τη συγκατάθεσή σας για το σκοπό αυτό. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν το αναγνωριστικό λογαριασμού σας σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τη διεύθυνση IP και άλλα αναγνωριστικά σας στοιχεία στο διαδίκτυο που μας παρέχετε on-line στην ιστοσελίδα μας. Τα ανωτέρω ισχύουν μόνον για τις διαδικτυακές υπηρεσίες και διαδικτυακούς τόπους των οποίων την ιδιοκτησία έχει η εταιρεία μας και δεν ισχύει για πληροφορίες που συλλέγονται μέσω οποιουδήποτε άλλου διαδικτυακού ιστοτόπου.

Η Εταιρεία δηλώνει ότι δεν θα συλλέγει και δεν θα επεξεργάζεται δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα από ανήλικα φυσικά πρόσωπα, χωρίς να εξασφαλίσει προηγουμένως την συγκατάθεση του προσώπου που ασκεί τη γονική μέριμνα του ανηλίκου.

Για ποιό σκοπό επεξεργαζόμαστε τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν;

Επεξεργαζόμαστε τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν ενδεικτικά για τους κατωτέρω αναγραφόμενους σκοπούς:

Για την εκτέλεση των συμβατικών μας υποχρεώσεων προς εσάς και συγκεκριμένα για την παροχή υπηρεσιών διατροφολογίας.

Για την χάραξη στρατηγικής διαφήμισης, μάρκετινγκ, επικοινωνία, παροχή υπηρεσιών εμπορίου/ μάρκετινγκ (marketing) μέσω τηλεφωνικής κλήσης ή αποστολής μηνύματος sms ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, παροχή υπηρεσιών προγραμματικής διαφήμισης (όπου αγοράζεται και πωλείται ηλεκτρονικά στοχευμένη διαφημιστική προβολή), την παροχή υπηρεσιών άμεσου μάρκετινγκ, την επεξεργασία δεδομένων για την παρακολούθηση της επιτυχίας διαφημιστικών εκστρατειών, την παρακολούθηση, διαχείριση, και επαναπροσανατολισμό μέσω των πλατφορμών και μέσων κοινωνικής δικτύωσης και την συνεργασία με άτομα που ασκούν επιρροή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Για την παροχή υπηρεσιών προώθησης πωλήσεων (Promotion) και παροχή υπηρεσιών Εμπορίου/ Μάρκετινγκ (Marketing).

Για την βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών μας σε εσάς.

Για την κάθε είδους επικοινωνία μας μαζί σας για την ενημέρωσή σας στα πλαίσια των παρεχομένων υπηρεσιών μας (συμπεριλαμβανομένης και τηλεφωνικής κλήσης, απoστολής μηνύματος sms, αποστολή μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την ενημέρωσή σας σχετικά με νέες υπηρεσίες, για την υπενθύμιση, επιβεβαίωση ραντεβού ή/και επανελέγχου και για την παροχή υπηρεσιών Εμπορίου/ Μάρκετινγκ (Marketing)).

Για την αξιολόγηση των προσόντων και ικανοτήτων σας για θέση εργασίας στην εταιρεία μας, για την οποία υποβάλατε αίτηση και βιογραφικό και για λόγους επικοινωνίας μας μαζί σας για το σκοπό αυτό.

Για την εν γένει συμμόρφωσή μας με έννομες υποχρεώσεις μας και δη με την ισχύουσα φορολογική, ασφαλιστική, εργατική νομοθεσία, τους ισχύοντες νόμους για την υγεία, την παροχή των υπηρεσιών μας και τις εν γένει νόμιμες υποχρεώσεις μας, συμπεριλαμβανομένης και της υποχρέωσής μας τήρησης ιατρικού αρχείου (αρ. 14 ΚΙΔ). τήρηση αρχείου επεξεργασίας δεδομένων υγείας (αρ. 30 ΓΚΠΔ).

Για τη συμμόρφωσή μας με νομικές διαδικασίες και δικαστικές αποφάσεις, για να απαντούμε σε αιτήματα από δημόσιες και κρατικές υπηρεσίες και αρχές κατά την άσκηση δημόσιας εξουσίας τους.

Για την εκπλήρωση του εννόμου συμφέροντος της εταιρείας μας.

Για την προάσπιση των νομίμων δικαιωμάτων και αξιώσεών μας προκειμένου να προστατεύσουμε τα έννομα συμφέροντά μας και τις επιχειρηματικές δραστηριότητές μας, ή των συνεργατών μας και προκειμένου να διασφαλίσουμε τα δικαιώματα, το ιδιωτικό απόρρητο, την ασφάλεια ή τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας μας και των συνεργατών μας, των δικών σας νομίμων αξιώσεων ή δικαιωμάτων σας, ή άλλων ατόμων.

Από πού συλλέγουμε και επεξεργαζόμαστε τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν;

Τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν συλλέγονται:

Από εσάς, όταν επικοινωνείτε τηλεφωνικά μαζί μας, όταν συμπληρώνετε ηλεκτρονικές φόρμες ή αποστέλλετε ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (“e-mail”), ή με οποιαδήποτε άλλη επικοινωνία σας μαζί μας, με σκοπό να πληροφορηθείτε ή να χρησιμοποιήσετε τις υπηρεσίες της Εταιρείας μας.

Αυτόματα μέσω του προγράμματος περιήγησης – φυλλομετρητή (“browser”) ή της κινητής συσκευής που χρησιμοποιείτε για την πρόσβασή σας στην Ιστοσελίδα μας. Όταν επισκέπτεστε και χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα μας μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, συλλέγουμε μόνο τα Δεδομένα Προσωπικού Χαρακτήρα που σας αφορούν τα οποία διαβιβάζει το πρόγραμμα περιήγησής σας (φυλλομετρητής – browser) στον διακομιστή (server) μας, τα οποία είναι τεχνικά αναγκαία για την προβολή της ιστοσελίδας μας σε εσάς και την εγγύηση της σταθερότητας και της ασφάλειας. Με εξαίρεση τυχόν Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα που σας αφορούν και τα οποία συλλέγονται από τα Cookies (βλ. περισσότερα Πολιτική Cookies εδώ), τα Δεδομένα Προσωπικού Χαρακτήρα που σας αφορούν περιορίζονται σε όσα έχετε παράσχει εσείς ρητά και για συγκεκριμένο σκοπό και εφόσον έχετε δώσει την ρητή συγκατάθεσή σας. Επίσης, συλλέγουμε Δεδομένα Προσωπικού Χαρακτήρα που σας αφορούν κατά την επίσκεψή σας στον ιστότοπό μας και εφόσον εσείς έχετε ρητά συναινέσει προς τούτο, συμπληρώνοντας ρητά τα αντίστοιχα πεδία.

Από τις σελίδες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, άλλο περιεχόμενο κοινωνικών μέσων, τα εργαλεία και τις εφαρμογές μας.

Από εσάς, όταν επισκέπτεστε το χώρο των εγκαταστάσεών μας για να λάβετε πληροφορίες για τις παρεχόμενες από εμάς υπηρεσίες, για την παροχή των υπηρεσιών μας σε εσάς.

Νόμιμη βάση επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν:

Η επεξεργασία από την εταιρεία μας των απλών δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα ή/και των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα ειδικών κατηγοριών που σας αφορούν, γίνεται στο πλαίσιο της εκπλήρωσης των συμβατικών μας υποχρεώσεων προς εσάς και δη την παροχή των υπηρεσιών μας προς εσάς και βασίζεται:

– στην με θετική ενέργεια, ελεύθερη, συγκεκριμένη, ρητή και εν πλήρει επιγνώσει συγκατάθεσή σας, την οποία μπορείτε να ανακαλέσετε ελεύθερα οποτεδήποτε.
– στη σύναψη και εκτέλεση μεταξύ μας σύμβασης παροχής των υπηρεσιών μας.
– σε αίτημά σας όταν επισκέπτεστε τους χώρους των εγκαταστάσεών μας για να λάβετε ενημερωτικές πληροφορίες για τις παρεχόμενες υπηρεσιών μας.
– στην νόμιμη υποχρέωσή μας, ως εργαστήριο παροχής υπηρεσιών αισθητικής και για τη συμμόρφωση μας προς την ισχύουσα εθνική /ή και ευρωπαϊκή νομοθεσία και την εκπλήρωση των νομίμων υποχρεώσεών μας προς τις δημόσιες/κρατικές υπηρεσίες και αρχές.
– στο έννομο συμφέρον μας για την εκπλήρωση του εταιρικού μας σκοπού, ήτοι την παροχή των υπηρεσιών μας, για την θεμελίωση, άσκηση ή υποστήριξη νομικών αξιώσεών μας.

Χρόνος διατήρησης των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν:

Η Εταιρεία, σε συμμόρφωση με την ισχύουσα σχετική νομοθεσία, θα διατηρεί τα προσωπικά σας δεδομένα, για χρονικό διάστημα 5 ετών.

Όταν πρόκειται να συμμορφωθούμε με μια νομική ή κανονιστική μας υποχρέωση, διατηρούμε τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν, τουλάχιστον για όσο διάστημα απαιτείται, σύμφωνα με την νομοθεσία, για να συμμορφωθούμε με την εν λόγω υποχρέωση.

Όταν πρόκειται για την εν γένει επικοινωνία μας μαζί σας, η δήλωση συγκατάθεσής σας τηρείται για όσο χρονικό διάστημα δεν την ανακαλείτε.

Όταν πρόκειται για κάλυψη θέσης εργασίας και αποστολή από εσάς βιογραφικού σημειώματος για χρονικό διάστημα έξι (6) μηνών από την παραλαβή του.

Εγγυήσεις και μέτρα που λαμβάνουμε για την προστασία των δεδομένων σας

Όταν μας δίνετε τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν, λαμβάνουμε κατάλληλα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι αυτά τηρούνται με ασφάλεια. Ενημερώνουμε και ελέγχουμε την τεχνολογία ασφαλείας που χρησιμοποιούμε, σε διαρκή βάση. Περιορίζουμε την πρόσβαση στα απολύτως αναγκαία δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν και σε εκείνους μόνο τους εργαζομένους μας, που χρειάζεται να γνωρίζουν τα δεδομένα σας αυτά, προκειμένου να παρέχουν τις υπηρεσίες μας σε εσάς. Επιπλέον, εκπαιδεύουμε το προσωπικό της εταιρείας μας ως προς τη σημασία της εμπιστευτικότητας και διατήρησης του απορρήτου και της ασφάλειας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν και δεσμεύουμε αυτό με συμβάσεις εμπιστευτικότητας, εχεμύθειας και τήρησης απορρήτου των πληροφοριών που λαμβάνουν γνώση λόγω της παροχής των υπηρεσιών μας. Μεταξύ άλλων, έχουμε εφαρμόσει τα παρακάτω κατάλληλα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα και διαδικασίες για να προστατεύσουμε δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν από οποιαδήποτε απώλεια, αλλοίωση, παράνομη επεξεργασία ή μεταβολή:

– Χρήση διακομιστών (server) που βρίσκονται σε χώρους με διαβαθμισμένη και περιορισμένη πρόσβαση και υπόκεινται σε τακτικούς ελέγχους.
– Χρήση πληροφοριακών συστημάτων και προγραμμάτων για ηλεκτρονικούς υπολογιστές συμμορφωμένα με τον ΓΚΠΔ, που έχουν εγκατασταθεί κατά τρόπο που ελαχιστοποιεί τη χρήση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. – Υιοθέτηση επιμέρους διαδικασιών διατήρησης δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και ασφαλούς διαγραφής/καταστροφής τους·
– Μέτρα επιχειρηματικής συνέχειας.
– Αποθήκευση και διατήρηση των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν ( τόσο των απλών όσο και των ειδικών κατηγοριών- ευαίσθητα) είτε σε ηλεκτρονική είτε σε έντυπη μορφή, σε ειδικό αποθηκευτικό χώρο, προστατευμένο και ασφαλή, στον οποίο δεν υπάρχει πρόσβαση ατόμων χωρίς εξουσιοδότηση.
-Κωδικοποίηση, Κρυπτογράφηση δεδομένων.
– Συνεχής προσαρμογή και επικαιροποίηση της λειτουργίας των διαδικασιών κι συστημάτων μας.

Ποιοί είναι οι αποδέκτες των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν;
Η επεξεργασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν, γίνεται από ειδικά εξουσιοδοτημένο προσωπικό της εταιρείας μας, συμπεριλαμβανομένων και των υποκαταστημάτων της ή/και των εταιρειών που ανήκουν ή θα ανήκουν στον ίδιο με αυτήν «όμιλο» επιχειρήσεων, μέσω συστημάτων πληροφορικής και ηλεκτρονικών συσκευών ή/και χειρόγραφα είτε – κατ’ εντολή και για λογαριασμό μας – από εξωτερικούς συνεργάτες που θα ενεργούν ως «εκτελούντες την επεξεργασία» (ενδεικτικά αναφέρονται οικονομικοί σύμβουλοι – λογιστές, νομικοί σύμβουλοι κ.λ.π.), οι οποίοι όμως έχουν δεσμευτεί απέναντί μας για την τήρηση εμπιστευτικότητας, εχεμύθειας και για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν και μόνον για τους σκοπούς που μας έχουν παρασχεθεί.

Η εταιρεία μας εγγυάται ότι δεν θα προβεί σε διαβίβαση, κοινοποίηση, παραχώρηση κ.λ.π. των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν (πλην όσων αναφέρονται πιο πάνω στην παρούσα) παρά μόνον αν αυτό επιβάλλεται από την ισχύουσα νομοθεσία και απαιτείται να γίνει προς δημόσιους/δικαστικούς/ελεγκτικούς φορείς και αρχές.

Σε κάθε διαβίβαση για την κατ’ εντολή και για λογαριασμό μας επεξεργασία, λαμβάνουμε τα κατάλληλα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα, ώστε τα δεδομένα που θα διαβιβάζονται να είναι τα ελάχιστα αναγκαία και ότι θα συντρέχουν οι προϋποθέσεις για νόμιμη προσήκουσα επεξεργασία τους.

Τα δικαιώματά σας:

Έχετε τα ακόλουθα δικαιώματα σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο του ΓΚΠΔ:

•Δικαίωμα πρόσβασης – Δικαίωμα να λαμβάνετε πληροφορίες για το εάν γίνεται επεξεργασία δεδομένων και δικαίωμα πρόσβασης σε αυτά.
•Δικαίωμα ενημέρωσης σχετικά με την επεξεργασία αυτή (ποιος, για ποιο σκοπό, παραλήπτες, περίοδος διατήρησης κ.λπ.)
•Δικαίωμα στη διόρθωση – Δικαίωμα διόρθωσης ανακριβών προσωπικών δεδομένων και συμπλήρωσης ελλιπών πληροφοριών.
•Δικαίωμα διαγραφής (Δικαίωμα στη λήθη) – Δικαίωμα να αιτείσθε τη διαγραφή οποιωνδήποτε δεδομένων που σας αφορούν υπό ορισμένες προϋποθέσεις και εφ’ όσον αυτό δεν προσκρούει σε άλλη διάταξη νόμου (δεδομένα που δεν είναι πλέον απαραίτητα, ανάκληση συγκατάθεσης, δεδομένα που έχουν υποβληθεί σε παράνομη επεξεργασία).
•Δικαίωμα Περιορισμού της Επεξεργασίας – όταν αμφισβητείται η ακρίβεια των δεδομένων, η επεξεργασία είναι παράνομη, τα δεδομένα δεν χρειάζονται πλέον στον υπεύθυνο επεξεργασίας, το υποκείμενο των δεδομένων έχει αντιταχθεί στην αυτοματοποιημένη επεξεργασία.
•Δικαίωμα στη φορητότητα των δεδομένων – δικαίωμα να αιτείσθε την αποστολή των δεδομένων σας με τηλεομοιότυπο ή με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο σε πρόσωπο που μας δηλώσετε, εφόσον αυτό δεν προσκρούει σε άλλη απαγορευτική διάταξη νόμου
•Δικαίωμα να απευθύνεστε ενώπιον της ΑΠΔΠΧ για κάθε ζήτημα που άπτεται της αρμοδιότητάς της σε σχέση με την άνω περιγραφείσα επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορά.

Μπορείτε να ασκήσετε τα άνω δικαιώματά σας κατόπιν υποβολής εκ μέρους του σχετικής έγγραφης αίτησης προς την εταιρεία, η οποία οφείλει να σας απαντήσει χωρίς επιβάρυνσή σας και εντός 30 ημερών από την ημερομηνία υποβολής της σχετικής αίτησης.

Συνέπειες μη παροχής δεδομένων σας

Η παροχή των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν, είναι απαραίτητη για την παροχή των υπηρεσιών μας προς εσάς και την εκτέλεση των συμβατικών μας υποχρεώσεων, ως εκ τούτου, σε περίπτωση άρνησής σας, για την παροχή τους από εσάς, δεν θα μπορούμε να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας.

Πώς να επικοινωνήσετε μαζί μας;

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας για οποιαδήποτε ερώτηση σχετικά με την επεξεργασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν, στέλνοντας email στο Info@dietpal.gr

Πληροφορίες Έκδοσης – Αλλαγές και Ενημερώσεις

Η παρούσα Πολιτική Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ενημερώθηκε τελευταία φορά στις 20/06/2019.

Διατηρούμε το δικαίωμα να τροποποιούμε και επικαιροποιούμε την παρούσα Πολιτική Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή, για οποιοδήποτε λόγο, χωρίς ειδοποίηση προς εσάς, πλην της ανάρτησης της επικαιροποιημένης Πολιτικής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα στην ιστοσελίδα μας. Μπορεί να στέλνουμε περιοδικά email προκειμένου να σας υπενθυμίζουμε τις αλλαγές και τις ενημερώσεις της παρούσας Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, αλλά θα πρέπει να ελέγχετε την ιστοσελίδα μας συχνά, για να ενημερώνεσθε για την τρέχουσα και ισχύουσα Δήλωση Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.