Αποσύρονται προϊόντα γνωστής εταιρείας
Σε κατάσταση συναγερμού βρέθηκε τον περασμένο μήνα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έπειτα από μια σειρά κρουσμάτων σαλμονέλας που παρουσιάστηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για μια μονοφασική λοίμωξη από Salmonella Typhimurium τύπου 34. Ακολούθησε η μοριακή τυποποίηση όπου και επιβεβαίωσε την απομόνωση του βακτηρίου S. Typhimurium sequence typing (ST) 34.
Στη συνέχεια τα επιδημιολογικά στοιχεία συνέδεσαν τα περιστατικά με προϊόντα σοκολάτας από το Βέλγιο, τα οποία, από τις 25 Απριλίου 2022, βρέθηκαν να διανέμονται σε τουλάχιστον 113 χώρες και περιοχές σε όλες τις Περιφέρειες του ΠΟΥ. Το μονοφασικό S. Typhimurium που ταιριάζει με τα κρούσματα ανθρώπινης επιδημίας εντοπίστηκαν σε δεξαμενές βουτύρου γάλακτος στο εργοστάσιο της Ferrero Corporate στο Arlon του Βελγίου τον Δεκέμβριο του 2021 και τον Ιανουάριο του 2022.
Σύμφωνα με έρευνες των περιστατικών που παρουσιάστηκαν η σύνδεση αφορούσε προϊόντα σοκολάτας. Άμεσα η INFOSAN εξέδωσε συναγερμό από τις 10 Απριλίου, δίνοντας εντολή ανάκλησης των προϊόντων παγκοσμίως. Μέχρι σήμερα συνολικά 151 περιστατικά που πιθανότατα σχετίζονται με την συγκεκριμένη λοίμωξη έχουν παρουσιαστεί σε 11 χώρες και την κατανάλωση συγκεκριμένων προϊόντων σοκολάτας.
Τα προϊόντα αναφοράς που ανακλήθηκαν προληπτικά από τις χώρες τις Ευρώπης αφορούν τη σειρά Κinder και συγκεκριμένα Kinder Schokobons και Kinder Surprise maxi 100gr.
Σε ανακοίνωσή της η Ferrero δήλωσε ότι βρίσκεται σε συνεργασία με τους διανομείς για να διασφαλισθεί ότι τα ανακαλούμενα προϊόντα δεν θα είναι πλέον διαθέσιμα προς πώληση. Ενώ παρότρυνε τους καταναλωτές πως σε περίπτωση αγορά κάποιου εκ των προϊόντων αναφοράς, να μην γίνει η κατανάλωσή τους.
Οι ανακοινώσεις του ΠΟΥ
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ο ΠΟΥ δήλωσε ό,τι οι λοιμώξεις από σαλμονέλα είναι σχετικά ήπιας μορφής ενώ τις περισσότερες φορές δεν χρειάζεται καν θεραπεία. Τα άτομα υψηλού κινδύνου που χρίζουν ιδιαίτερης προσοχής με ενδεχόμενες επιπλοκές αφυδάτωσης είναι τα παιδία και οι ηλικιωμένοι. Μέχρι σήμερα, τα περισσότερα περιστατικά αφορούσαν παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών, πιθανότατα ενδεχομένως γιατί το εμπλεκόμενο προϊόν απευθυνόταν κυρίως σε παιδία.
Σύμφωνα με τις αναλύσεις της Υπηρεσίας Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA), το στέλεχος της συγκεκριμένης επιδημίας είναι ανθεκτικό σε έξι τύπους αντιβιοτικών: αμινογλυκοσίδες (στρεπτομυκίνη, σπεκτινομυκίνη, καναμυκίνη και γενταμυκίνη), φαινικόλες, πενικιλίνες, τριμεθοπρίμη, σουλφοναμίδες, τετρακυκλίνες.
Στόχος του ΠΟΥ είναι η προστασία της υγείας του αγοραστικού κοινού και η ανάκλιση των ύποπτων προϊόντων καθώς και η ενημέρωση των πολιτών πρέπει να γίνονται άμεσα.