Το ψωμί αποτελεί μια από τις δημοφιλέστερες επιλογές τροφής παγκοσμίως. Στην χώρα μας το ψωμί είναι άμεσα συνδεδεμένο στην καθημερινή μας διατροφή, ακολουθεί κάθε μας γεύμα από το πρωινό μέχρι και το βραδινό αποτελώντας πρακτικά το ιδανικό συνοδευτικό όλων των γευμάτων. Τι γίνεται όμως με εκείνους που έχουν υψηλό σάκχαρό αίματος και ποιο είδος ψωμιού είναι κατάλληλο να επιλέγουν στην καθημερινότητά τους.
Καλό είναι να αποφεύγει κανείς το λευκό ψωμί στην καθημερινή του δίαιτα, όπως καλό είναι να γνωρίζει ό,τι ο γλυκαιμικός δείκτης και η ισορροπία του μέσω της σωστής διατροφής μπορεί να αποτρέψει πολλές μελλοντικές επιπλοκές στην υγεία μας.
Όταν ο γλυκαιμικός δείκτης ανεβαίνει, λέμε ότι έχουμε υψηλό σάκχαρό αίματος και αυτό μεταφράζεται με τον όρο υπεργλυκαιμία αίματος, που υποδηλώνει την περίσσεια ζάχαρης στο αίμα λόγω της έλλειψης ινσουλίνης στο αίμα. Η υπεργλυκαιμία μπορεί να προκαλέσει μελλοντικά διάφορα προβλήματα που ενδέχεται να επηρεάσουν τα μάτια, τα νεφρά, την καρδιά και τα νεύρα.
Ο γλυκαιμικός δείκτης, ορίζει την ταχύτητα με την οποία ένα συγκεκριμένο τρόφιμο μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε ένα συγκεκριμένο χρόνο, έπειτα από την κατανάλωση της τροφής. Τα επίπεδά του κυμαίνονται από 0 – 100.
Αρκετοί είναι οι παράγοντες που συμβάλλουν στην αύξηση του σακχάρου, όπως η κατανάλωση ποτού, η έλλειψη καθημερινής φυσικής δραστηριότητας, κάποια ασθένεια αλλά κυρίως η κακή διατροφή.
Παρόλο που οι υδατάνθρακες αποτελούν βασικό και απαραίτητο στοιχείο για το σώμα μας, θα πρέπει να προσέχουμε ποιους υδατάνθρακες επιλέγουμε να εντάσσουμε στη διατροφή μας, ειδικά όσοι έχουν θέμα με το σάκχαρό τους.
Όπως αναφέρει η καθηγήτρια και συγγραφέας Lisa Young, στο βιβλίο της “Finally Full, Finally Slim”, το χειρότερο είδος ψωμιού είναι αυτό που έχει μεγάλη περιεκτικότητα ζάχαρης χωρίς πρόσθετες φυτικές ίνες. Σύμφωνα με την ίδια το λευκό ψωμί μπορεί να αυξήσει το σάκχαρο στο αίμα πολύ γρήγορα, ενώ οι φυτικές ίνες που περιέχει το ψωμί ολικής αλέσεως (μαύρο ψωμί) το σταθεροποιούν.
Οι υδατάνθρακες χωρίζονται σε δυο κατηγορίες τους απλούς και τους σύνθετους. Οι πρώτοι φτιάχνονται από σάκχαρα (γλυκόζη-φρουκτόζη) και έχουν απλές χημικές ουσίες. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες από την άλλη, έχουν πολλές παραπάνω χημικές δομές και είναι πολύ δυσκολότερο να χωνευτούν με αποτέλεσμα να έχουν λιγότερο χρόνο επίδρασης στο αίμα που αυτό αυξάνεται σταδιακά. Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες δεν περιλαμβάνουν
Σύμφωνα με μελέτη της Σχολής Δημόσιας Υγείας του T.H. Chan του Harvard οι σύνθετοι υδατάνθρακες φαίνεται να είναι καλύτεροι σε ότι αφορά την αύξηση του σακχάρου στο αίμα, αυτός όμως ο διαχωρισμός δεν λαμβάνει υπόψη την επίδραση των υδατανθράκων στο σάκχαρο του αίματος και στις χρόνιες παθήσεις.
Ιδανικά θα πρέπει να αναζητούμε τους υδατάνθρακες σε άλλες πηγές τροφίμων πέραν του αλευριού, ώστε να προσλαμβάνουμε τις απαραίτητες θερμίδες στη διατροφή μας χωρίς να υπερβαίνουμε το ημερήσιο θερμιδικό όριο πρόσληψής τους.
Στην αγορά υπάρχουν πληθώρα ειδών άρτου με τον λευκό άρτο, τον σταρένιο και τις ζύμες να έχουν την πρωτιά. Για μία ισορροπημένη διατροφή και διατήρηση του γλυκαιμικού σας δείκτη σε χαμηλά και φυσιολογικά επίπεδα, μπορείτε να επιλέξετε ψωμί από βρώμη, πολύσπορο, ολική άλεσης ή το ψωμί σικάλεως.