Η κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών και μπύρας αυξάνει σημαντικά τα επίπεδα του σπλαχνικού λίπους, έναν ιδιαίτερα επιβλαβή τύπο λίπους καθώς εναποτίθεται πέριξ των οργάνων της κοιλιάς και είναι άμεσα συνδεδεμένος με καρδιαγγειακές παθήσεις και μεταβολικό σύνδρομο.
Σε αντίθεση με αυτά τα γενικά προβλήματα, η κατανάλωση κρασιού μέσα από μια ισορροπημένη δίαιτα, δεν δείχνει καμία τέτοιου είδους συσχέτιση με το σπλαχνικό λίπος. Τουναντίον σύμφωνα με μελέτη μιας ομάδας επιστημόνων που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Obesity Science & Practice εντόπισε ό,τι η κατανάλωση κόκκινου κρασιού συνδέεται με χαμηλά επίπεδα σπλαχνικού λίπους.
Σχετικά με την κατανάλωση λευκού κρασιού, η έρευνα έδειξε ότι δεν επηρέασε τα επίπεδα σπλαχνικού λίπους, άλλα έδειξε τι η κατανάλωσή του, σε μέτριες ποσότητες και σε μεγαλύτερες ηλικίες έχει άλλα οφέλη όπως τα πυκνότερα κόκκαλα, σε σχέση με όσους κατανάλωναν τις ίδιες ποσότητες σε κόκκινο κρασί και μπύρα.
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο και βασίστηκε σε μια μεγάλης κλίμακας βάση δεδομένων.
Στην έρευνα ερωτήθηκαν συνολικά 1.869 άνθρωποι, από 40 έως 79 ετών που ανέφεραν δημογραφικούς παράγοντες, παράγοντες αλκοόλ, διατροφής και τρόπου ζωής.
Καταγράφηκαν σωματομετρικά στοιχεία ύψους, βάρους και αίματος από κάθε συμμετέχοντα και αποκτήθηκαν πληροφορίες για τη σύνθεση του σώματος χρησιμοποιώντας ένα δείκτη που ονομάζεται απορροφητήρας ακτίνων Χ διπλής ενέργειας. Τα δεδομένα συγκεντρώθηκαν σε ένα στατιστικό πρόγραμμα για να εξεταστούν οι σχέσεις μεταξύ των τύπων αλκοολούχων ποτών και της σύνθεσης του σώματος.
Η προχωρημένη ηλικία συνοδεύεται κυρίως από την αύξηση κοιλιακού λίπους που οδηγεί σε καρδιαγγειακές παθήσεις και μείωση της οστικής πυκνότητας, με συγκεκριμένους τύπους καρκίνων και υψηλότερο κίνδυνο θανάτου. Συνεπώς έιναι σημαντικό να γνωρίζουμε, όταν επιλέγουμε να πιούμε αλκοόλ, τους κινδύνους από την επίμονη κατανάλωση ενός είδους ποτού, όπως αυτού της μπύρας και των υπολοίπων οινοπνευματωδών.