Μπορεί οι πιπεριές τσίλι να είναι η επιλογή εκείνων που λατρεύουν τα πικάντικα και καυτερά φαγητά, όμως έρευνα δείχνει ό,τι η κατανάλωσή τους δύναται να συμβάλει στην καταπολέμηση του καρκίνου.
Όπως αναφέρουν επιστήμονες του Πανεπιστήμιου Μάρσαλ, η ουσία που δίνει στις πιπεριές αυτές την χαρακτηριστική τους καυτερή γεύση, η λεγόμενη καψαϊκίνη μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη πολλών μορφών καρκίνου. Μελέτες έχουν δείξει την καινοτόμο δράση της καψαϊκίνης κατά του καρκίνου του πνεύμονα, ενώ έχει την δυνατότητα να καταπολεμά και άλλους πολλού τύπους ανθρώπινου καρκίνου.
Το σπουδαιότερο πλέον επίτευγμα των επιστημόνων θα είναι η ανεύρεσή του τρόπου χορήγησής της σε ασθενείς που νοσούν από καρκίνο. Η έκθεση των επιστημόνων ήταν η πρώτη που μελέτησε σκευάσματα παρατεταμένης αποδέσμευσης καψαϊκίνης ως αντικαρκινικό φάρμακο. Αυτές οι μέθοδοι παράδοσης περιλάμβαναν συστήματα στερεής διασποράς, λιποσώματα, συμπλέγματα φωσφολιπιδίων και νανοσωματίδια.
Η επιστημονική ομάδα που μελετά τη δράση της καψαϊκίνης, κατέληξε στο συμπέρασμα ό,τι η από του στόματος χορήγησή της με χάπι, θα ήταν ιδιαιτέρως δύσκολή καθώς δημιουργούσε αρχικά δυσχέρεια κατά τη κατάποση του δημιουργώντας αίσθημα καύσου, ναυτία, κράμπες στομάχου και ερεθισμό εντέρου όπως ανέφερε η καθηγήτρια Βιοϊατρικών Επιστημών Monica Valentovic, Ph.D. Τέλος η χορήγηση καψαϊκίνης με χάπι, δεν έχει την ικανοποιητική ικανότητα απορρόφησης από τον οργανισμό.
Η χορήγησή της μελετάται ακόμη, ώστε να ξεπεραστούν τα όσα μειονεκτήματα έχουν παρουσιαστεί με την ανάπτυξη διαφορετικών συστημάτων, όπωα αυτό της ενθυλάκωσης μακράς αποδέσμευσης, με πιο σταθερά επίπεδα καψαϊκίνης για την αποτελεσματικότερη απόδοση του φαρμάκου στην αντιμετώπιση του καρκίνου, χωρίς αν προκαλεί περαιτέρω προβλήματα ενόχλησης στους ήδη επιβαρυμένους ασθενείς.