Το κακάο είναι πλούσιο σε χρωστικές ουσίες που ονομάζονται φλαβανόλες. Οι φλαβανόλες, με βάση πρόσφατες έρευνες, μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία και την ενδυνάμωση της καρδιάς. Η μαύρη σοκολάτα είναι 2-3 φορές πιο πλούσια σε φλαβανόλη από την σοκολάτα γάλακτος. Τα οφέλη της μαύρης σοκολάτας είναι γνωστά εδώ και αιώνες, από τους ιθαγενείς της Νότιας Αμερικής.
Σχετικές μελέτες μέσω παρατήρησης έδειξαν τα οφέλη των φλαβανολών που περιέχονται στο κακάο. Σύμφωνα με το πανεπιστήμιο του Harvard, η σχέση μεταξύ της αρτηριακής πίεσης και της υψηλής πρόσληψης κακάο περιγράφηκε σε μια μελέτη των Ινδιάνων Kuna, μιας απομονωμένης φυλής ιθαγενών που ζει στην Κολομβία και στην Καραϊβική ακτή του Παναμά. Ακόμα και στις περιπτώσεις που λάμβαναν μεγάλη ποσότητα αλατιού μέσω της διατροφής τους, η αρτηριακή τους πίεση ήταν πάντοτε χαμηλή. Θεωρείται ότι οφείλετε στην μεγάλη και καθημερινή πρόσληψη κακάο. Αυτό, φυσικά, άλλαζε με την μετακίνησή τους σε άλλες περιοχές και την αλλαγή των διατροφικών συνηθειών τους.
Οι φλαβανόλες έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν στην χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων και στη βελτίωση της ροής του αίματος, μειώνοντας έτσι την αρτηριακή πίεση. Σύμφωνα με κάποιες παρατηρήσεις, οι φλαβανόλες μπορούν, βραχυπρόθεσμα, να αυξήσουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη. Μελετάται η μακροπρόθεσμη δράση τους στην μείωση του κινδύνου του διαβήτη.
Η μαύρη σοκολάτα είναι πλούσια και σε μέταλλα. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε τον σίδηρο, το μαγνήσιο και τον ψευδάργυρο.
Προσοχή όμως!
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι, ακόμα και η μαύρη σοκολάτα περιέχει κάποια ποσότητα ζάχαρης. Χωρίς την προσθήκη ζάχαρης, η μαύρη σοκολάτα είναι ιδιαίτερα πικρή και καταναλώνεται δύσκολα.
Η παρουσία της ζάχαρης είναι αρκετός λόγος να περιορίσουμε την κατανάλωσή της στο απολύτως απαραίτητο. Μιλώντας με τον γιατρό ή τον διαιτολόγο μας θα βρούμε ποιά ποσότητα μαύρης σοκολάτας είναι η κατάλληλη για εμάς, χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο την υγεία μας. Εναλλακτικά, θα βρούμε στην αγορά μαύρη σοκολάτα με στέβια.