Έχουμε ακούσει άπειρες φορές για την αξία της κατανάλωσης λαχανικών. Γνωρίζουμε πλέον ότι συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία της καρδιάς και βοηθούν στον καθαρισμό των αγγείων.
Σύμφωνα, όμως, με μελέτη που διεξήχθη στο Ηνωμένο Βασίλειο σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κόνγκ, υπάρχουν πολλοί άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στην βελτίωση του καρδιαγγειακού μας συστήματος. Από μόνη τους η κατανάλωση λαχανικών δεν αρκεί.
Άλλοι παράγοντες που διαδραματίζουν σημαντικότατο ρόλο στην καλή μας υγεία και την μείωση καρδιακών νοσημάτων είναι:
- Η άσκηση
- Η κατανάλωση οινοπνεύματος
- Το άγχος
- Η υπόλοιπη διατροφή
Στις έρευνες συμμετείχαν 400 χιλιάδες άτομα. Τα αποτελέσματα ήταν άκρως ενδεικτικά για τον ρόλο της καθημερινής κατανάλωσης λαχανικών (ωμών και μαγειρεμένων). Η μείωση καρδιαγγειακών προβλημάτων ξεπέρασε το 15% σε διάστημα 12 ετών.
Αν θέλουμε να έχουμε όλα τα οφέλη από τα λαχανικά, σύμφωνα με την μελέτη, πρέπει να τα καταναλώνουμε κυρίως ωμά. Το βράσιμο/ψήσιμο καταστρέφει πολλές από τις βιταμίνες που περιέχουν. Επίσης, το μαγειρεμένο λάδι είναι γνωστός παράγοντες κινδύνου για καρδιακά προβλήματα.
Η έλλειψη καθημερινής άσκησης είναι άλλη μια αιτία επιδείνωσης της γενικότερης υγείας μας, του μυϊκού μας συστήματος και της λειτουργίας της καρδιάς μας. Όσο για το καθημερινό ποτηράκι κρασί ή μπύρα, καλό είναι να το σκεφτούμε λίγο καλύτερα.
Μπορούμε να απολαύσουμε πολλά στην καθημερινότητά μας, πάντα όμως με μέτρο και σύνεση.