Μονοφαγικές Δίαιτες

Η μονοφαγική δίαιτα τα τελευταία χρόνια γίνεται όλο και πιο δημοφιλής, κυρίως λόγω της διασημότητας που τις έχουν δώσει τα διάφορα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όμως ποια είναι η πραγματικότητα; Θα μας βοηθήσει να αδυνατίσουμε και να χάσουμε κιλά αλλά και να μπορέσουμε να αλλάξουμε τις διατροφικές μας συνήθειες προς το καλύτερο;

Δίαιτα του Αυγού

Δίαιτα του Αυγού

Η Δίαιτα του Αυγού είναι ένα δημοφιλές διατροφικό πρόγραμμα απώλειας βάρους που υπόσχεται γρήγορα και εντυπωσιακά αποτελέσματα. Οι υποστηρικτές της δίαιτας του αυγού ισχυρίζονται ότι μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε έως και 12 κιλά σε μόλις δύο εβδομάδες. Είναι όμως αυτή η δίαιτα ασφαλής και αποτελεσματική και τι λέει η ιατρική κοινότητα γι αυτό;

Δίαιτα της πατάτας

Δίαιτα της πατάτας

Η δίαιτα της πατάτας είναι μια μονοφαγική δίαιτα που έχει διχάσει την επιστημονική κοινότητα για την επικινδυνότητά της και τα αμφιλεγόμενα αποτελέσματά της. Στην βασική της έκδοση, απαγορεύει την κατανάλωση οποιουδήποτε άλλου τροφίμου εκτός από πατάτες.

Μονοφαγικές Δίαιτες: τι πρέπει να γνωρίζω...

Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει μόνο ένας τρόπος για να καταφέρουμε να έχουμε υγιεινή διατροφή και θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν διάφοροι παράγοντες. Το πιο σημαντικό που πρέπει να κάνει κάποιος που θέλει να χάσει βάρος αλλά και να έχει μια σωστή διατροφή είναι να απευθυνθεί σε ένα διατροφολόγο ή διαιτολόγο ο οποίος λαμβάνοντας τις προσωπικές του προτιμήσεις θα τον βοηθήσει στην απώλεια κιλών.

Τι είναι η μονοφαγική δίαιτα;

Ουσιαστικά πρόκειται για μια δίαιτα στην οποία κάποιος καταναλώνει μόνο ένα είδος τροφίμου κάτι που οδηγεί σε πολύ γρήγορη απώλεια βάρους σύμφωνα με τους ένθερμους υποστηρικτές της.

Κάποια από τα τρόφιμα τα οποία συνήθως καταναλώνονται στην μονοφαγική δίαιτα είναι μόνο πατάτες, μπανάνες, κοτόπουλο, γκρέιπφρουτ, άγριο ρύζι, γάλα, λάχανο ή αυγά. Σε κάποιους άλλους τύπους μονοφαγικής δίαιτας επιτρέπεται η κατανάλωση μόνο μιας κατηγορίας τροφίμων όπως φρούτων και λαχανικών. Σε μια άλλη παραλλαγή της μονοφαγικής δίαιτας επιτρέπεται κάποιος να τρώει μόνο ένα είδος τροφίμου σε κάθε γεύμα. Για παράδειγμα το πρωινό να αποτελείται μόνο από πρωτεΐνες, το μεσημεριανό μόνο από λαχανικά και το βραδινό μόνο από φρούτα. Όλες αυτές οι παραλλαγές και οι τύποι ουσιαστικά καταδεικνύουν πως δεν υπάρχει κάποια βασική αρχή η οποία διέπει τη μονοφαγική διατροφή και όσοι την ακολουθούν μπορούν να τη ράψουν και να την κόψουν στα μέτρα τους.

Μονοφαγικές Δίαιτες

Το μόνο σίγουρο για τη μονοφαγική δίαιτα είναι πως δεν έχει κάποιο επιστημονικό υπόβαθρο και υπάρχουν πολλοί επιστημονικοί λόγοι για να την αποφύγει κάποιος μιας και το σώμα μας χρειάζεται μια διατροφή πλούσια σε θρεπτικά τρόφιμα ώστε να λειτουργήσει σωστά. Η μονοφαγική δίαιτα μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές ελλείψεις θρεπτικών στοιχείων και την απώλεια μυϊκής μάζας.

Τι επιτρέπεται να φάει κανείς στην μονοφαγική δίαιτα

Σύμφωνα με τη μονοφαγική δίαιτα επιτρέπεται η κατανάλωση ενός τροφίμου για πολλές μέρες ή και βδομάδες. Υπάρχουν πολλές παραλλαγές της μονοφαγικής διατροφής όπως μόνο πατάτες, μόνο μπανάνες ή μόνο αυγό. Πάντως δεν υπάρχουν επίσημες οδηγίες και κανόνες για τη δίαιτα αυτή και όλους τους κανόνες μπορεί κανείς να τους μεταφράσει όπως θέλει.

Ποια τρόφιμα δεν επιτρέπεται να καταναλώσει κανείς στη μονοφαγική δίαιτα

Εδώ οι κανόνες είναι πολύ απλοί. Απαγορεύεται να καταναλώσει κανείς κάποιο άλλο τρόφιμο εκτός από αυτό που έχει επιλέξει.

Προετοιμασία για τη μονοφαγική δίαιτα

Ανάλογα με το είδος της μονοφαγικής δίαιτας που έχετε επιλέξει για αδυνάτισμα θα πρέπει να κάνετε και την κατάλληλη προετοιμασία. Οι επιλογές που έχετε για απώλεια βάρους είναι ουσιαστικά δύο: η κατανάλωση μόνο ενός είδος τροφίμου ή η κατανάλωση μόνο ενός είδος τροφίμου σε κάθε γεύμα. Όπως και να έχει η προετοιμασία των γευμάτων είναι ιδιαίτερα απλή αφού χρειάζεται μόνο να υπάρχει επάρκεια από το τρόφιμο ή τα τρόφιμα που έχετε επιλέξει. Πάντως οι δίαιτες αυτές λόγο της απλότητάς τους δεν συνιστώνται για να χάσετε βάρος με ασφαλή και μόνιμο τρόπο.

Βοηθάει η μονοφαγική δίαιτα στην απώλεια κιλών;

Με τη μονοφαγική δίαιτα σίγουρα θα αδυνατίσετε και θα χάσετε κιλά μιας και η βασική ιδέα πίσω από αυτές είναι πως πολύ σύντομα θα βαρεθείτε την κατανάλωση ενός μόνο τροφίμου και θα τρώτε όλο και λιγότερο μειώνοντας έτσι τις θερμίδες που καταναλώνετε. Παρότι όμως αρχικά θα δείτε μείωση του βάρος το ερώτημα είναι για πόσο καιρό μπορεί να ακολουθήσει κάποιος μια τόσο περιοριστική δίαιτα και η απάντηση είναι πως για μικρό χρονικό διάστημα. Επιπλέον η μονοφαγική δίαιτα δεν μαθαίνει σε όσους την ακολουθούν έναν υγιεινό τρόπο διατροφή και στόχος της δεν είναι όσοι την ακολουθούν να αποκτήσουν υγιεινές διατροφικές συνήθειες. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα μόλις κάποιος χάσει κιλά και ξεκινήσει να τρώει και πάλι κανονικά να τα πάρει πολύ σύντομα.

Παραλλαγές μονοφαγικής δίαιτας

Εκτός από την κλασσική αυστηρά μονοφαγική δίαιτα έχουν αναπτυχθεί και διάφορες παραλλαγές της δίαιτας αυτής. Έτσι εκτός από τις ακραίες δίαιτες που προωθούν την κατανάλωση μόνο ενός τροφίμου ή μιας ομάδας υπάρχουν και άλλες που είναι πιο σύνθετες. Μια από τις πιο “καλές” επιλογές είναι η σύνθετη μονοφαγική δίαιτα που επιτρέπει κάθε 1 – 3 μέρες την αλλαγή του τροφίμου που καταναλώνουμε. Ακόμα υπάρχουν διάφορες παραλλαγές ανάλογα με την εποχή του χρόνου όπως χειμωνιάτικη μονοφαγική δίαιτα που περιέχει πατάτες, καρότα, σούπες λαχανικών, χυμό μήλου, βρώμη και κρέας ή καλοκαιρινή η οποία περιλαμβάνει κοτόπουλο, λαχανικά, πεπόνι και βρώμη. Τέλος δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στην χρωματική μονοφαγική δίαιτα που επιτρέπει την κατανάλωση τροφίμων μόνο ενός χρώματος κάθε μέρα.

Ας δούμε όμως λίγο πιο αναλυτικά κάποιες μονοφαγικές δίαιτες οι οποίες διαχωρίζουν τα γεύματα με βάση την αρχή της επιλογής ή απόρριψης κάποιου τροφίμου και όχι με βάση ένα συγκεκριμένο τρόφιμο.

Μονοφαγικη Δίαιτα πατάτας

Μονοφαγική δίαιτα εξάλειψης

Είναι η πιο εύκολη και ενδιαφέρουσα παραλλαγή της μονοφαγικής δίαιτας για όποιον θέλει να χάσει κιλά. Η φιλοσοφία της είναι πολύ απλή: διαλέγετε ένα ανθυγιεινό τρόφιμο που τρώτε συχνά και σταματάτε να το τρώτε. Αν ας πούμε τρώτε ένα γλυκό κάθε μέρα προσπαθήστε να το “κόψετε” για μια βδομάδα. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να καταναλώνεται λιγότερες θερμίδες και μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε μέχρι και 0,5 κιλά τη βδομάδα.

Η δίαιτα της μιας φοράς

Και αυτή είναι ιδιαίτερα απλή αφού αυτό που έχετε να κάνετε είναι να σταματήσετε την κατανάλωση από διάφορα λιπαρά πρόσθετα που μπορεί να έχει το κυρίως γεύμα σας όπως: σάλτσες, ντρέσινγκ και άλλα. Αν για παράδειγμα το κυρίως γεύμα σας αποτελείται από κοτόπουλο με κάποια σως, πατάτες τηγανιτές και μια σαλάτα μου πλούσιο ντέσινγκ η αλλαγή είναι πολύ απλή: κοτόπουλο ψητό, πατάτες φούρνου και σαλάτα με λάδι και λεμόνι. Με τον τρόπο αυτό δεν μειώνετε μόνο τις θερμίδες που καταναλώνετε αλλά και οι γευστικοί σας κάλυκες γνωρίζουν την πραγματική γεύση του φαγητού.

Μονοφαγική δίαιτα ενυδάτωσης

Εξαλείφετε εντελώς από τη διατροφή σας αλκοολούχα ποτά, energy drinks, μη φυσικούς χυμούς που έχουν ζάχαρη καθώς και οτιδήποτε άλλο που περιέχει πολύ ζάχαρη όπως καφές ή τσάι και τα αντικαθιστάτε με νερό. Η αντικατάσταση αυτή μπορεί να έχει μεγάλη διαφορά στις θερμίδες που καταναλώνετε η οποία μπορεί να φτάσει και τις 1.000 θερμίδες.

Μονοφαγική δίαιτα αντικατάστασης

Μια ακόμα παραλλαγή της μονοφαγικής διατροφής που είναι ιδιαίτερα απλή στο να την ακολουθήσει κανείς. Επιλέγετε ένα από ανθυγιεινά τρόφιμα που καταναλώνετε συχνά και το αντικαθιστάτε με μια πιο υγιεινή επιλογή. Έτσι αν τρώτε πατάτες τηγανιτές με το γεύμα σας αντικαταστήστε τες με κάποιο λαχανικό όπως μπρόκολο ή κουνουπίδι. Με την πάροδο του χρόνου θα συνηθίσετε να κάνετε πιο υγιεινές επιλογές να τρώτε τρόφιμα με πολλά θρεπτικά συστατικά ενώ ταυτόχρονα θα αδυνατίζετε.

Μονοφαγική δίαιτα των 6 πετάλων

Ο τύπος αυτός μονοφαγικής δίαιτας δεν είναι ένας από τους κλασσικούς μιας και κάθε μέρα μπορείτε να φάτε μόνο ένα είδος τροφίμου μόνο τα οποία εναλλάσσονται καθημερινά. Έτσι μπορείτε να ξεκινήσετε την πρώτη μέρα με φρούτα, τη δεύτερη με ψάρι, την τρίτη με κοτόπουλο, την τέταρτη με λαχανικά, την πέμπτη με δημητριακά και την έκτη με άπαχο τυρί.

Σε αντίθεση με τις άλλες μονοφαγικές δίαιτες αυτή έχει κάποιες πιο συγκεκριμένες οδηγίες για όποιον θέλει να την ακολουθήσει. Έτσι θα πρέπει να καταναλώνετε έξι μικρά γεύματα κάθε μέρα ενώ υπάρχουν και περιορισμοί για τα διάφορα είδη τροφίμων. Για παράδειγμα τα λαχανικά επιτρέπονται μέχρι την ποσότητα του ενάμιση κιλού, τα δημητριακά μέχρι 300 – 400 γραμμάρια ενώ η πρωτεΐνη δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τα 500 γραμμάρια τη μέρα. Επιπλέον κατά τη διάρκεια της μέρας θα πρέπει να πίνεται 1,5 λίτρο νερό να μην καταναλώνετε καθόλου ζάχαρη και να περιορίσετε τη χρήση αλατιού και μπαχαρικών.

Η παραλλαγή αυτή σε σχέση με την κλασσική αυστηρή μονοφαγική δίαιτα όπου κανείς τρώει μόνο ένα είδος τροφίμου για μέρες είναι λιγότερο επιβλαβής για τον οργανισμό και ελαφρώς πιο ενδιαφέρουσα αφού υπάρχει εναλλαγή τροφών.

Πλεονεκτήματα της μονοφαγικής δίαιτας

Η αλήθεια είναι πως η μονοφαγική δίαιτα έχει ελάχιστα πλεονεκτήματα τα οποία συνοψίζονται σε δύο:

Η μονοφαγική δίαιτα περιορίζει πολύ τις θερμίδες που καταναλώνει κάποιος με αποτέλεσμα να υπάρχει αρχική απώλεια κιλών βραχυπρόθεσμα. Όμως επειδή είναι μονότονη και επικίνδυνη για την υγεία δεν μπορεί κανείς να την ακολουθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Όσοι την ακολουθούν την εγκαταλείπουν αρκετά σύντομα με αποτέλεσμα να ξαναπάρουν γρήγορα τα κιλά που έχασαν.

Είναι ιδιαίτερα απλή στο να την ακολουθήσει κανείς, δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία γευμάτων ούτε ιδιαίτερη σκέψη αφού το μόνο που χρειάζεται είναι να τρώει μόνο ένα είδος τροφίμου.

Μειονεκτήματα της μονοφαγικής δίαιτας

Μπορεί η μονοφαγική δίαιτα να έχει μόνο 2 πλεονεκτήματα αλλά έχει πάρα πολλά μειονεκτήματα. Σε γενικές γραμμές είναι μια διατροφή που δεν συνιστάται από κανέναν διαιτολόγο μιας και εμπεριέχει αρκετούς κινδύνους.

Η μονοφαγική δίαιτα είναι μια επικίνδυνα περιοριστική διατροφή για την υγεία αφού συνιστά την κατανάλωση ενός μόνο τροφίμου όπως πατάτα, αυγά, λάχανο ή μπανάνα. Η κατανάλωση περιορισμένων τροφών έχει σοβαρές συνέπειες για την πρόσληψη όλων των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών με ότι αντίκτυπο έχει αυτό για την υγεία. Επιπλέον η κατανάλωση μόνο μιας τροφής μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα την δυσκοιλιότητα, πονοκέφαλο, ανισορροπία ηλεκτρολυτών, πέτρες στη χολή, προβλήματα με την περίοδο, αφυδάτωση, κόπωση, μειωμένο μεταβολισμό, απώλεια μυϊκής μάζας, υποσιτισμό και πολλά άλλα.

Η βραχυπρόθεσμη απώλεια βάρους είναι ένα ακόμα από τα σημαντικά μείον που έχει η μονοφαγική δίαιτα μιας και δεν είναι ιδιαίτερα εύκολο να τρώει κάποιος μόνο ένα τρόφιμο. Επιπλέον αν και το τρόφιμο έχει υψηλές θερμίδες το σύνολο των θερμίδων που καταναλώνει κάποιος πέφτει κατακόρυφα. Αυτό που θα γίνει είναι πως υπάρχει μεγάλη απώλεια υγρών από το σώμα ενώ εξαφανίζεται το φούσκωμα, κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα και να νιώθουμε πως χάσαμε κιλά αλλά και όντως το βάρος να είναι μειωμένο. Ταυτόχρονα λόγω της ανάγκης που έχει το σώμα για ενέργεια τείνει να κάψει μυική μάζα. Αυτή η απώλεια βάρους είναι σύντομη και μετά από λίγο το πιο πιθανόν είναι κάποιος να πάρει ξανά τα κιλά, αν όχι και περισσότερα.

Ένα από πιο άσχημα αποτελέσματα που έχει η μονοφαγική δίαιτα, και κυρίως η μείωση της πρόσληψης θερμίδων, είναι πως μπορεί να οδηγήσει στην υπερφαγία. Το να περιορίσει κάποιος τη διατροφή του σε ένα μόνο τρόφιμο αποτελεί από μόνο του μια διατροφική διαταραχή.

Παρότι οι ακόλουθοι της μονοφαγικής δίαιτας υποστηρίζουν πως μειώνεται η όρεξη συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Το να αποφεύγει κανείς τόσο πολλά τρόφιμα είναι σίγουρο πως μετά από ένα χρονικό διάστημα θα ξεκινήσει να τα λαχταράει το οποίο με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει στην υπερφαγία.

Η μονοφαγική δίαιτα μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα την έλλειψη σημαντικών θρεπτικών στοιχείων που βρίσκονται στα τρόφιμα. Δεν υπάρχει ένα τρόφιμο που να περιέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία έτσι αν η διατροφή μας περιοριστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα σε ένα μόνο τρόφιμο είναι αδύνατο να είναι πλήρης. Αυτό μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, κακή πέψη και απώλεια μυικής μάζας.

Το να μπορέσει κάποιος να υπερνικήσει την πείνα και να την κοντρολάρει είναι ιδιαίτερα δύσκολο. Οι μελέτες έχουν δείξει πως ο αυστηρός περιορισμός των θερμίδων οδηγεί στην αύξηση του άγχους καθώς και υποσκάπτει τους στόχους που έχουμε βάλει για αδυνάτισμα.

Η αλήθεια είναι πως η μονοφαγική δίαιτα δεν έχει κάποια επιστημονική βάση και δεν έχει γίνει καμία έρευνα που να μελετάει τα πλεονεκτήματα και τα οφέλη που μπορεί να έχει τόσο για την υγεία όσο και για την απώλεια βάρους.

Τέλος ιδιαίτερα σημαντικό είναι να τονίσουμε πως η μονοφαγική δίαιτα με κανέναν τρόπο δεν προωθεί κάποιο υγιές διατροφικό μοντέλο ούτε βοηθάει αυτούς που την ακολουθούν να χάσουν πραγματικά βάρος και να το διατηρήσουν. Για να γίνει κάτι τέτοιο είναι σημαντικό να προσδιοριστούν οι διατροφικές ανάγκες που υπάρχουν και να γίνεται σωστός έλεγχος των μερίδων. Επιπλέον η άσκηση αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι κάθε σωστής διατροφής όπως και η υποστήριξη από έναν διατροφολόγο.

Αποτελεί η μονοφαγική δίαιτα μια σωστή επιλογή;

Οι διαιτολόγοι και οι διατροφολόγοι καθώς και οι οδηγίες που δίνονται από διάφορους οργανισμούς συνιστούν την κατανάλωση μιας μεγάλης ποικιλίας τροφών οι οποίες είναι πλούσιες σε βιταμίνες, θρεπτικά συστατικά και ιχνοστοιχεία όπως φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά προϊόντα, δημητριακά ολικής άλεσης, ψάρια, άπαχο κρέας, ξηρούς καρπούς, γάλα και υγιεινά λιπαρά οξέα. Ταυτόχρονα συστήνουν τον περιορισμό τροφών που περιέχουν ζάχαρη, κορεσμένα λίπη, αλκοόλ και αλατιού.

Είναι ολοφάνερο πως οι μονοφαγικές δίαιτες δεν πληρούν καμία από τις παραπάνω προϋποθέσεις και ιδιαίτερα αν το τρόφιμο που έχετε επιλέξει περιέχει πολλά κορεσμένα λιπαρά, ζάχαρη κ.α. Ακόμα και στην παραλλαγή που μπορεί κάποιος να τρώει διαφορετικά είδη τροφίμων σε κάθε γεύμα και πάλι δεν περιέχονται όλες οι ομάδες τροφίμων. Επιπλέον δεν είναι εφικτό να προσλαμβάνει κανείς όλες τις θερμίδες από ένα και μόνο τρόφιμο.

Λόγω της περιοριστικής φύσης που έχει η μονοφαγική δίαιτα και της ελλιπούς πρόσληψης στα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού κανένας διατροφολόγος δεν θα τη συστήσει για απώλεια βάρους. Παρότι μπορεί να φαίνεται σαν ένας εύκολος και γρήγορος τρόπος για αδυνάτισμα το να στερεί κάποιος στο σώμα του τα απαραίτητα μακροστοιχεία και ιχνοστοιχεία είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο και μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα υγείας.

Αν θέλει κάποιος να χάσει κιλά η πιο σωστή προσέγγιση είναι να επισκεφτεί ένα διαιτολόγο και μαζί να φτιάξουν ένα διατροφικό πλάνο που θα περιέχει τα απαραίτητα γεύματα (πρωινό, βραδινό και μεσημεριανό) με τρόφιμα που αυτός προτιμάει και προφέρουν στον οργανισμό τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Μπορεί αυτό να απαιτεί χρόνο αλλά το αποτέλεσμα αξίζει μιας και με αυτόν τον τρόπο αποκτάει σωστές διατροφικές συνήθειες και έχει πολλές πιθανότητες να διατηρήσει το βάρος που έχασε. Η σωστή διατροφή σε συνδυασμό με την άσκηση αυξάνει την αυτοπεποίθηση ενώ παράλληλα βοηθάει στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού. Τέλος είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως το να χάσει κάποιος κιλά δεν σημαίνει ταυτόχρονα πως είναι υγιής. Η σωστή υγεία εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως η κατανάλωση υγιεινών τροφών, η άσκηση, το άγχος και πολλά άλλα.

Όροι Χρήσης & Πολιτική Προστασίας Δεδομένων

Ο επισκέπτης / χρήστης των σελίδων και των υπηρεσιών του Δικτυακού μας τόπου (www.dietpal.gr) οφείλει να διαβάσει προσεκτικά τους όρους χρήσης και τις προϋποθέσεις παροχής υπηρεσιών που ακολουθούν πριν από την επίσκεψη ή τη χρήση των σελίδων και των υπηρεσιών μας και σε περίπτωση διαφωνίας οφείλει να μην κάνει χρήση τους. Ειδάλλως τεκμαίρεται ότι τους αποδέχεται και παραχωρεί τη συγκατάθεσή του. Οι κατωτέρω όροι χρήσης ισχύουν για το σύνολο του περιεχομένου και για ό,τι γενικά περιλαμβάνεται στις σελίδες του Δικτυακού μας τόπου. Η Νοοζιτ (εφεξής για λόγους συντομίας η Δικαιούχος) δύναται οποιαδήποτε χρονική στιγμή να τροποποιεί τους όρους χρήσης και τις προϋποθέσεις, οι δε χρήστες / επισκέπτες οφείλουν κάθε φορά να ελέγχουν για ενδεχόμενες αλλαγές και εφόσον εξακολουθούν τη χρήση εικάζεται ότι αποδέχονται τους τροποποιημένους όρους και προϋποθέσεις. Σε αντίθετη περίπτωση οφείλουν να απέχουν από τη χρήση/επίσκεψη του Δικτυακού μας τόπου.

Στοιχεία Εταιρείας:
ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOYZIT I.K.E.
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ
ΔΗΜ.ΓΟΥΝΑΡΗ 78 – 16561 ΓΛΥΦΑΔΑ
ΑΦΜ:800713689 – ΔΟΥ ΓΛΥΦΑΔΑΣ
ΑΡ.ΓΕΜΗ:137943201000
ΤΗΛ.211-212-0506

Δικαιώματα πνευματικής και βιομηχανικής ιδιοκτησίας

Το σύνολο του περιεχομένου του Δικτυακού μας τόπου, συμπεριλαμβανομένων, ενδεικτικά αλλά όχι περιοριστικά, κειμένων, γραφικών, φωτογραφιών, σχεδιαγραμμάτων, απεικονίσεων, παρεχόμενων υπηρεσιών και γενικά κάθε είδους αρχείων αποτελεί αντικείμενο πνευματικής ιδιοκτησίας και διέπεται από τις εθνικές και διεθνείς διατάξεις περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας, με εξαίρεση τα ρητώς αναγνωρισμένα δικαιώματα τρίτων. Συνεπώς, απαγορεύεται ρητά η αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, «φόρτωση ( download )», μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά η περιληπτικά χωρίς τη ρητή προηγούμενη έγγραφη συναίνεση της Δικαιούχου.

Κατ’ εξαίρεση, επιτρέπεται η μεμονωμένη αποθήκευση και αντιγραφή τμημάτων του περιεχομένου σε απλό προσωπικό υπολογιστή για αυστηρά προσωπική χρήση, χωρίς πρόθεση εμπορικής ή άλλης εκμετάλλευσης και πάντα υπό την προϋπόθεση της αναγραφής της πηγής προέλευσής του, χωρίς αυτό να σημαίνει καθ’ οιονδήποτε τρόπο παραχώρηση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας. Ό,τι άλλο περιλαμβάνεται στις ηλεκτρονικές σελίδες του Δικτυακού μας τόπου και αποτελεί κατοχυρωμένα σήματα και προϊόντα πνευματικής ιδιοκτησίας τρίτων ανάγεται στη δική τους σφαίρα ευθύνης και ουδόλως έχει να κάνει με τον δικό μας Δικτυακό τόπο.

Υποχρεώσεις επισκέπτη / χρήστη

Ο επισκέπτης / χρήστης του Δικτυακού μας τόπου οφείλει αφενός μεν να συμμορφώνεται με τους κανόνες και τις διατάξεις του Ελληνικού, Ευρωπαϊκού και Διεθνούς Δικαίου και τη σχετική νομοθεσία που διέπει τις τηλεπικοινωνίες, αφετέρου δε να απέχει από κάθε παράνομη και καταχρηστική χρήση του περιεχομένου και των υπηρεσιών του Δικτυακού μας τόπου. Επίσης, οφείλει να συμπεριφέρεται κόσμια, ευγενικά και διακριτικά κατά την διάρκεια επίσκεψής του και χρήσης του Δικτυακού μας τόπου, ενώ απαγορεύεται ρητά η υιοθέτηση πρακτικών αθέμιτου ανταγωνισμού ή άλλων που αντίκεινται στην NETIQUETTE ( Κώδικας Συμπεριφοράς Χρηστών INTERNET ). Οποιαδήποτε ζημία προκληθεί στο Δικτυακό μας τόπο ή στο Δίκτυο γενικότερα απορρέουσα από την κακή ή αθέμιτη χρήση των σχετικών υπηρεσιών από τον χρήστη / επισκέπτη ανάγεται στη σφαίρα της αποκλειστικής του ευθύνης.

«Δεσμοί» (links) προς άλλα sites

Ο Δικτυακός μας τόπος δεν ευθύνεται για το περιεχόμενο και τις υπηρεσίες άλλων δικτυακών τόπων στους οποίους παραπέμπει μέσω «δεσμών», hyperlinks ή διαφημιστικών banner, ούτε εγγυάται τη διαθεσιμότητά τους. Προβλήματα που τυχόν προκύψουν κατά την επίσκεψη / χρήση των δικτυακών τόπων στους οποίους παραπέμπουμε ανάγονται αποκλειστικά και μόνο στο περιβάλλον ευθύνης των αντίστοιχων δικτυακών τόπων, όπου και οφείλετε να απευθύνεστε. Η παραπομπή σε άλλους δικτυακούς τόπους γίνεται προς διευκόλυνση των χρηστών μας και σε καμία περίπτωση δεν δημιουργεί οιαδήποτε μορφής δέσμευση για οποιονδήποτε.

Προστασία προσωπικών δεδομένων και διαφήμιση

Η διαχείριση και προστασία των προσωπικών δεδομένων του επισκέπτη / χρήστη του Δικτυακού μας τόπου διέπεται από τους όρους της παρούσας και τις σχετικές διατάξεις τόσο του Ελληνικού Δικαίου ( Ν. 2472 / 1997, Π.δ. 207 / 1998. Π.δ. 79 / 2000 και αρ. 8 Ν. 2819 / 2000 ), όσο και του Ευρωπαϊκού Δικαίου ( Οδ. 95/46/ΕΚ και Οδ. 97/66/ΕΚ ).

Τα προσωπικά στοιχεία που συλλέγει ο Δικτυακός μας τόπος είναι μόνο προαιρετικά και δύναται να συλλεχθούν μόνο με τη ρητή συγκατάβαση του χρήστη.

Δύναται ο χρήστης να λάβει διαφημιστικό υλικό στα ηλεκτρονικά στοιχεία που έχει δηλώσει (email, κινητό ,σταθερό τηλ.), από την Δικαιούχο εταιρεία ,εφόσον ρητά έχει δώσει την συγκατάθεση του.

Δύναται ο χρήστης να λάβει διαφημιστικό υλικό στα ηλεκτρονικά στοιχεία που έχει δηλώσει (email, κινητό ,σταθερό τηλ.), από τους πελάτες της Δικαιούχου εταιρείας ,εφόσον ρητά έχει δώσει την συγκατάθεση του. Ως πελάτης της Δικαιούχου ορίζεται κάθε επαγγελματίας ή επιχείρηση που έχει αποδεδειγμένα τιμολογηθεί από την Δικαιούχο για οποιαδήποτε υπηρεσία της.

Οποιοδήποτε διαφημιστικό μήνυμα, θα πληροί τις προϋποθέσεις της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας περί διαφημιστικών μηνυμάτων: «Κάθε μήνυμα θα πρέπει να φέρει τα πλήρη στοιχεία του αποστολέα ευκρινώς και θα πρέπει να δίνει στον δέκτη τη δυνατότητα διαγραφής. Directiva2002/58/EC του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Relative as A5-270/2001 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Συναλλαγές από απόσταση

Για την διευκόλυνση των πελατών/συνεργατών μας και σαν τρόπος πληρωμής, δύναται να διενεργούνται συναλλαγές από απόσταση.

Ο συνεργάτης/πελάτης αποδέχεται τους όρους χρήσης οι οποίοι ορίζονται στο πλαίσιο διενέργειάς συναλλαγών από απόσταση και βάσει του νόμου 2251/1994 περί προστασίας καταναλωτών, όπως αυτός τροποποιήθηκε και ισχύει και ειδικότερα τα άρθρα 4 περί παροχής υπηρεσιών από απόσταση με τεχνικά μέσα.

Πολιτική Cookies

Για τη βελτίωση της εμπειρίας πλοήγησης σχετικά με κάποιες από τις παρεχόμενες υπηρεσίες στον ιστότοπο dietpal.gr, χρησιμοποιούνται cookies, τα οποία στέλνονται στο πρόγραμμα πλοήγησης των χρηστών από τους διαδικτυακούς server του ιστοτόπου www.dietpal.gr και αποθηκεύονται στον υπολογιστή του κάθε χρήστη, προκειμένου να επιτρέπουν τη, σε δεύτερο χρόνο, την ταυτοποίησή τους, εφόσον έχουν ήδη επισκεφθεί την ιστοσελίδα, προκειμένου να διευκολύνουν την πρόσβασή τους στις υπηρεσίες της εταιρείας και τις επιμέρους εσωτερικές ιστοσελίδες του ιστοτόπου, μέσω της απομνημόνευσης επιλογών, ρυθμίσεων και διαδρομών πλοήγησης.

Cookies δύνανται, επίσης, να χρησιμοποιηθούν από την εταιρεία και από τρίτους, συμπεριλαμβανομένης και της Google μέσω υπηρεσιών της τελευταίας (Google Analytics για παράδειγμα), για στατιστικούς σκοπούς (μέτρηση και ποιοτική ανάλυση επισκεψιμότητας, διάγνωση λογισμικού και συσκευής που χρησιμοποιεί ο χρήστης κλπ). Ο χρήστης δύναται να αποτρέψει την χρήση τέτοιων cookies ή να καθορίσει τις επιμέρους ρυθμίσεις αυτών, μέσω των επιλογών της Google. Ομοίως, ο ιστότοπος www.dietpal.gr ενσωματώνει λειτουργίες που παρέχονται από τρίτους, για τις οποίες λειτουργίες χρησιμοποιούνται cookies από τους αντίστοιχους παρόχους των σχετικών υπηρεσιών. Ειδικότερα, στο www.dietpal.gr ενσωματώνονται λειτουργίες από τις ακόλουθες υπηρεσίες, που χρησιμοποιούν cookies σύμφωνα με την αντίστοιχη πολιτική τους, όπως αυτή αναφέρεται στους αντίστοιχους σχετικούς συνδέσμους:

Facebook – Cookie Policy
Instagram – Cookie Policy
Twitter – Cookie Policy
YouTube – Cookie Policy επιτρέπει την εμφάνιση βίντεο στην ιστοσελίδα.
Google Analytics – GA Cookie Usage Guide

Οι λειτουργίες των ανωτέρω υπηρεσιών τρίτων, είναι δυνατόν να έχουν επίδραση στα προσωπικά δεδομένα και την ιδιωτικότητα των χρηστών, ανάλογα με τις αντίστοιχες ρυθμίσεις που οι τελευταίοι έχουν επιλέξει στις αντίστοιχες υπηρεσίες.

Τα cookies αυτά χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και μόνο για τους ανωτέρω σκοπούς, χωρίς να λαμβάνουν περαιτέρω πληροφορίες ως προς την ταυτότητα του χρήστη ή άλλων δεδομένων του.

Ο χρήστης του www.dietpal.gr , σε περίπτωση που επιθυμεί να πλοηγηθεί στον ιστότοπο χωρίς να γίνεται χρήση cookies έχει την τεχνική δυνατότητα να ρυθμίσει ανάλογα τον υπολογιστή του, ώστε να αποκλείονται τα cookies. Σε περίπτωση αποκλεισμού των cookies, οι χρήστες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ενδέχεται να μην έχουν πλήρη πρόσβαση στο σύνολο του περιεχομένου και τις υπηρεσίες του www.dietpal.gr r ή να στερηθούν επιπλέον δυνατότητες, επιλογές ή διευκολύνσεις που είναι δυνατόν να παρέχονται μόνο κατόπιν ταυτοποίησης μέσω cookies.

Κατά την αρχική επίσκεψη του χρήστη στον ιστότοπο www.dietpal.gr εμφανίζεται αναδυόμενη ειδοποίηση με την οποία ο χρήστης ενημερώνεται ότι: «Ο παρόν ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την εξασφάλιση της καλύτερης δυνατής εμπειρίας πλοήγησης. Η συνέχιση της πλοήγησης στο www.dietpal.gr προϋποθέτει συναίνεση στην Πολιτική Cookies και στους Όρους Χρήσης της ιστοσελίδας». Στην ανωτέρω ειδοποίηση ο χρήστης παραπέμπεται μέσω αντίστοιχων ενεργών συνδέσμων στην Πολιτική Cookies και τους Όρους Χρήσης της ιστοσελίδας. Η παρά την ανωτέρω ειδοποίηση εξακολούθηση της πλοήγησης στην ιστοσελίδα, αποτελεί τεκμήριο ότι ο χρήστης έλαβε γνώση της Πολιτικής Cookies και των Όρων Χρήσης της ιστοσελίδας, συνεπάγεται την αποδοχή τους εκ μέρους του χρήστη, και απαλλάσσει την εταιρεία από οποιαδήποτε ευθύνη για τους λόγους που περιλαμβάνονται σ’ αυτούς.

Εφαρμοστέο δίκαιο και λοιποί όροι

Η συγκεκριμένη σύμβαση χρήσης διέπεται από τις διατάξεις του Ελληνικού Δικαίου, τις οδηγίες και τους Κανονισμούς του Ευρωπαϊκού Δικαίου και τις σχετικές Διεθνείς διατάξεις, ερμηνεύεται δε με βάση τους κανόνες της καλής πίστης, των συναλλακτικών ηθών και του οικονομικού και κοινωνικού σκοπού του δικαιώματος. Εάν κάποια διάταξη κριθεί αντίθετη προς το νόμο και ως εκ τούτου άκυρη ή ακυρώσιμη, παύει αυτοδικαίως να ισχύει, χωρίς σε καμία περίπτωση να θίγεται η ισχύς των λοιπών όρων.

Καμία τροποποίηση των όρων της συγκεκριμένης σύμβασης δε θα λαμβάνεται υπόψη και δε θα αποτελεί τμήμα αυτής, εάν δεν έχει διατυπωθεί εγγράφως και δεν έχει ενσωματωθεί σε αυτή. Αρμόδια δικαστήρια για τυχόν αναφυόμενες διαφορές εξ αφορμής της εν λόγω σύμβασης είναι τα Δικαστήρια Αθηνών.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ

Η ιστοσελίδα www.dietpal.gr (στο εξής “η ιστοσελίδα”) ανήκει στην εταιρεία με την επωνυμία «NΟΟΖΙΤ – ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ» που εδρεύει στο Δήμο Γλυφάδας επί της οδού Γεννηματά 55-57 με ΑΦΜ 800713689 (στο εξής «Εταιρεία») λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου να διασφαλίσει πλήρως την ιδιωτικότητα και την ασφάλεια των προσωπικών σας δεδομένων, σύμφωνα με και σε συμμόρφωση προς τις υποχρεώσεις της ως Υπευθύνου Επεξεργασίας που απορρέουν από τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων (ΕΕ) 2016/679 (GDPR).

Με την παρούσα Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων σας ενημερώνουμε για το είδος των προσωπικών δεδομένων που σας αφορούν και που συλλέγουμε και επεξεργαζόμαστε, τη νομική βάση για την επεξεργασία τους, τους σκοπούς επεξεργασίας, το χρονικό διάστημα διατήρησης των δεδομένων, τον τρόπο που τα χρησιμοποιούμε και τα προστατεύουμε, τα δικαιώματα που έχετε με βάση το πιο πάνω νομικό πλαίσιο, τους αποδέκτες των προσωπικών δεδομένων καθώς και τα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα που έχουμε λάβει για την ασφάλεια και την προστασία τους.

Σας ενημερώνουμε ότι την παρούσα Πολιτική Προστασίας μπορείτε να την βρείτε διαθέσιμη σε έντυπη μορφή και στο κατάστημα της εταιρείας ενώ ενδέχεται να τροποποιείται, προκειμένου να είναι πάντοτε ενημερωμένη και σύμφωνη με τις κάθε φορά ισχύουσες διατάξεις. Παρακαλείσθε να επισκέπτεσθε τακτικά την ιστοσελίδα μας www.dietpal.gr προκειμένου να βεβαιώνεστε ότι είστε ενήμεροι για τυχόν αλλαγές.

Τι είναι τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα;

Ο όρος «προσωπικά δεδομένα», σύμφωνα με το Άρθρο 4 του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία των Δεδομένων της ΕΕ 2016/679 (GDPR), αναφέρεται σε κάθε πληροφορία που αφορά σε ταυτοποιημένο ή ταυτοποιήσιμο φυσικό πρόσωπο, που είναι και το υποκείμενο των δεδομένων, όπως ενδεικτικά: ονοματεπώνυμο, ταχυδρομική διεύθυνση, ηλεκτρονική διεύθυνση, τηλέφωνο επικοινωνίας κ.ά., οι οποίες προσδιορίζουν ή μπορούν να προσδιορίσουν την ταυτότητα του

Τί είδους προσωπικά δεδομένα συλλέγουμε για εσάς;

Συλλέγουμε και επεξεργαζόμαστε μόνον τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν και είναι απολύτως απαραίτητα για την εξυπηρέτηση του σκοπού για τον οποίο δόθηκαν και χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και μόνον για το σκοπό αυτό και αφού προηγουμένως έχουμε λάβει τη ρητή συγκατάθεσή σας.

Ειδικότερα:

Απλά δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν: Συλλέγουμε απλά δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν ενδεικτικά: το ονοματεπώνυμο, το πατρώνυμο, το φύλο, την εθνικότητα, την προσωπική/οικογενειακή κατάσταση, την ηλικία, τα στοιχεία επικοινωνίας (κατοικία – ταχυδρομική διεύθυνση, αριθμός σταθερού ή/και κινητού τηλεφώνου, διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), τα τραπεζικά στοιχεία και στοιχεία πληρωμών, τον αριθμό ταυτότητας ή/και τον αριθμό μητρώου κοινωνικής ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.), Α.Φ.Μ., αρμόδια Δ.Ο.Υ. Οι πληροφορίες και τα δεδομένα αυτά θα περιληφθούν στο φάκελο ή/και στην καρτέλα που θα δημιουργηθεί είτε σε ηλεκτρονική είτε σε έντυπη μορφή.

Δεδομένα που αφορούν την υγεία (ειδικών κατηγοριών προσωπικά δεδομένα): συλλέγουμε από εσάς δεδομένα σχετικά με τις παρεχόμενες από την Εταιρεία υπηρεσίες Διαιτολογίας-Διατροφολογίας, μόνον εφ’ όσον έχετε παράσχει ρητά προς τούτο τη συναίνεση και συγκατάθεσή σας για την παροχή εν γένει υπηρεσιών προς το σκοπό εξασφάλισης της καλαίσθητης εμφάνισης, της φυσικής ενδυνάμωσης του σώματος, της απώλειας ή προσθήκης βάρους ώστε η φυσική κατάσταση του σώματος να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες αντιλήψεις περί καλαίσθητης εμφάνισης του σώματος, αλλά και στις αντιλήψεις περί υγιεινής διατροφής. Οι πληροφορίες και τα δεδομένα αυτά θα περιληφθούν στο φάκελο που θα δημιουργηθεί είτε σε ηλεκτρονική είτε σε έντυπη μορφή, μετά την επίσκεψή σας στις εγκαταστάσεις μας.

Δεδομένα και Στοιχεία Επικοινωνίας: συλλέγουμε το ονοματεπώνυμό σας, τη διεύθυνσή σας και γενικότερα τα στοιχεία επικοινωνίας σας (συμπεριλαμβανομένης της διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας και του αριθμού τηλεφώνου σας (σταθερού ή/και κινητού).
Απαραίτητα Στοιχεία για την Έκδοση Νομίμων Παραστατικών: συλλέγουμε τα στοιχεία σας που είναι απαραίτητα για την τιμολόγηση και πληρωμή των παρεχομένων υπηρεσιών μας καθώς και τη διαχείριση ζητημάτων πληρωμών, όπως για παράδειγμα ο ΑΦΜ σας, τα τραπεζικά στοιχεία σας και στοιχεία πληρωμών (π.χ. ΙΒΑΝ) κ.λπ.

Στοιχεία δραστηριότητας on-line: συλλέγουμε δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν, όταν χρησιμοποιείτε τις διαδικτυακές υπηρεσίες και διαδικτυακούς τόπους της εταιρείας μας και εφ’ όσον έχετε προηγουμένως παράσχει ρητά τη συγκατάθεσή σας για το σκοπό αυτό. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν το αναγνωριστικό λογαριασμού σας σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τη διεύθυνση IP και άλλα αναγνωριστικά σας στοιχεία στο διαδίκτυο που μας παρέχετε on-line στην ιστοσελίδα μας. Τα ανωτέρω ισχύουν μόνον για τις διαδικτυακές υπηρεσίες και διαδικτυακούς τόπους των οποίων την ιδιοκτησία έχει η εταιρεία μας και δεν ισχύει για πληροφορίες που συλλέγονται μέσω οποιουδήποτε άλλου διαδικτυακού ιστοτόπου.

Η Εταιρεία δηλώνει ότι δεν θα συλλέγει και δεν θα επεξεργάζεται δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα από ανήλικα φυσικά πρόσωπα, χωρίς να εξασφαλίσει προηγουμένως την συγκατάθεση του προσώπου που ασκεί τη γονική μέριμνα του ανηλίκου.

Για ποιό σκοπό επεξεργαζόμαστε τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν;

Επεξεργαζόμαστε τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν ενδεικτικά για τους κατωτέρω αναγραφόμενους σκοπούς:

Για την εκτέλεση των συμβατικών μας υποχρεώσεων προς εσάς και συγκεκριμένα για την παροχή υπηρεσιών διατροφολογίας.

Για την χάραξη στρατηγικής διαφήμισης, μάρκετινγκ, επικοινωνία, παροχή υπηρεσιών εμπορίου/ μάρκετινγκ (marketing) μέσω τηλεφωνικής κλήσης ή αποστολής μηνύματος sms ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, παροχή υπηρεσιών προγραμματικής διαφήμισης (όπου αγοράζεται και πωλείται ηλεκτρονικά στοχευμένη διαφημιστική προβολή), την παροχή υπηρεσιών άμεσου μάρκετινγκ, την επεξεργασία δεδομένων για την παρακολούθηση της επιτυχίας διαφημιστικών εκστρατειών, την παρακολούθηση, διαχείριση, και επαναπροσανατολισμό μέσω των πλατφορμών και μέσων κοινωνικής δικτύωσης και την συνεργασία με άτομα που ασκούν επιρροή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Για την παροχή υπηρεσιών προώθησης πωλήσεων (Promotion) και παροχή υπηρεσιών Εμπορίου/ Μάρκετινγκ (Marketing).

Για την βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών μας σε εσάς.

Για την κάθε είδους επικοινωνία μας μαζί σας για την ενημέρωσή σας στα πλαίσια των παρεχομένων υπηρεσιών μας (συμπεριλαμβανομένης και τηλεφωνικής κλήσης, απoστολής μηνύματος sms, αποστολή μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την ενημέρωσή σας σχετικά με νέες υπηρεσίες, για την υπενθύμιση, επιβεβαίωση ραντεβού ή/και επανελέγχου και για την παροχή υπηρεσιών Εμπορίου/ Μάρκετινγκ (Marketing)).

Για την αξιολόγηση των προσόντων και ικανοτήτων σας για θέση εργασίας στην εταιρεία μας, για την οποία υποβάλατε αίτηση και βιογραφικό και για λόγους επικοινωνίας μας μαζί σας για το σκοπό αυτό.

Για την εν γένει συμμόρφωσή μας με έννομες υποχρεώσεις μας και δη με την ισχύουσα φορολογική, ασφαλιστική, εργατική νομοθεσία, τους ισχύοντες νόμους για την υγεία, την παροχή των υπηρεσιών μας και τις εν γένει νόμιμες υποχρεώσεις μας, συμπεριλαμβανομένης και της υποχρέωσής μας τήρησης ιατρικού αρχείου (αρ. 14 ΚΙΔ). τήρηση αρχείου επεξεργασίας δεδομένων υγείας (αρ. 30 ΓΚΠΔ).

Για τη συμμόρφωσή μας με νομικές διαδικασίες και δικαστικές αποφάσεις, για να απαντούμε σε αιτήματα από δημόσιες και κρατικές υπηρεσίες και αρχές κατά την άσκηση δημόσιας εξουσίας τους.

Για την εκπλήρωση του εννόμου συμφέροντος της εταιρείας μας.

Για την προάσπιση των νομίμων δικαιωμάτων και αξιώσεών μας προκειμένου να προστατεύσουμε τα έννομα συμφέροντά μας και τις επιχειρηματικές δραστηριότητές μας, ή των συνεργατών μας και προκειμένου να διασφαλίσουμε τα δικαιώματα, το ιδιωτικό απόρρητο, την ασφάλεια ή τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας μας και των συνεργατών μας, των δικών σας νομίμων αξιώσεων ή δικαιωμάτων σας, ή άλλων ατόμων.

Από πού συλλέγουμε και επεξεργαζόμαστε τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν;

Τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν συλλέγονται:

Από εσάς, όταν επικοινωνείτε τηλεφωνικά μαζί μας, όταν συμπληρώνετε ηλεκτρονικές φόρμες ή αποστέλλετε ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (“e-mail”), ή με οποιαδήποτε άλλη επικοινωνία σας μαζί μας, με σκοπό να πληροφορηθείτε ή να χρησιμοποιήσετε τις υπηρεσίες της Εταιρείας μας.

Αυτόματα μέσω του προγράμματος περιήγησης – φυλλομετρητή (“browser”) ή της κινητής συσκευής που χρησιμοποιείτε για την πρόσβασή σας στην Ιστοσελίδα μας. Όταν επισκέπτεστε και χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα μας μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, συλλέγουμε μόνο τα Δεδομένα Προσωπικού Χαρακτήρα που σας αφορούν τα οποία διαβιβάζει το πρόγραμμα περιήγησής σας (φυλλομετρητής – browser) στον διακομιστή (server) μας, τα οποία είναι τεχνικά αναγκαία για την προβολή της ιστοσελίδας μας σε εσάς και την εγγύηση της σταθερότητας και της ασφάλειας. Με εξαίρεση τυχόν Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα που σας αφορούν και τα οποία συλλέγονται από τα Cookies (βλ. περισσότερα Πολιτική Cookies εδώ), τα Δεδομένα Προσωπικού Χαρακτήρα που σας αφορούν περιορίζονται σε όσα έχετε παράσχει εσείς ρητά και για συγκεκριμένο σκοπό και εφόσον έχετε δώσει την ρητή συγκατάθεσή σας. Επίσης, συλλέγουμε Δεδομένα Προσωπικού Χαρακτήρα που σας αφορούν κατά την επίσκεψή σας στον ιστότοπό μας και εφόσον εσείς έχετε ρητά συναινέσει προς τούτο, συμπληρώνοντας ρητά τα αντίστοιχα πεδία.

Από τις σελίδες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, άλλο περιεχόμενο κοινωνικών μέσων, τα εργαλεία και τις εφαρμογές μας.

Από εσάς, όταν επισκέπτεστε το χώρο των εγκαταστάσεών μας για να λάβετε πληροφορίες για τις παρεχόμενες από εμάς υπηρεσίες, για την παροχή των υπηρεσιών μας σε εσάς.

Νόμιμη βάση επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν:

Η επεξεργασία από την εταιρεία μας των απλών δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα ή/και των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα ειδικών κατηγοριών που σας αφορούν, γίνεται στο πλαίσιο της εκπλήρωσης των συμβατικών μας υποχρεώσεων προς εσάς και δη την παροχή των υπηρεσιών μας προς εσάς και βασίζεται:

– στην με θετική ενέργεια, ελεύθερη, συγκεκριμένη, ρητή και εν πλήρει επιγνώσει συγκατάθεσή σας, την οποία μπορείτε να ανακαλέσετε ελεύθερα οποτεδήποτε.
– στη σύναψη και εκτέλεση μεταξύ μας σύμβασης παροχής των υπηρεσιών μας.
– σε αίτημά σας όταν επισκέπτεστε τους χώρους των εγκαταστάσεών μας για να λάβετε ενημερωτικές πληροφορίες για τις παρεχόμενες υπηρεσιών μας.
– στην νόμιμη υποχρέωσή μας, ως εργαστήριο παροχής υπηρεσιών αισθητικής και για τη συμμόρφωση μας προς την ισχύουσα εθνική /ή και ευρωπαϊκή νομοθεσία και την εκπλήρωση των νομίμων υποχρεώσεών μας προς τις δημόσιες/κρατικές υπηρεσίες και αρχές.
– στο έννομο συμφέρον μας για την εκπλήρωση του εταιρικού μας σκοπού, ήτοι την παροχή των υπηρεσιών μας, για την θεμελίωση, άσκηση ή υποστήριξη νομικών αξιώσεών μας.

Χρόνος διατήρησης των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν:

Η Εταιρεία, σε συμμόρφωση με την ισχύουσα σχετική νομοθεσία, θα διατηρεί τα προσωπικά σας δεδομένα, για χρονικό διάστημα 5 ετών.

Όταν πρόκειται να συμμορφωθούμε με μια νομική ή κανονιστική μας υποχρέωση, διατηρούμε τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν, τουλάχιστον για όσο διάστημα απαιτείται, σύμφωνα με την νομοθεσία, για να συμμορφωθούμε με την εν λόγω υποχρέωση.

Όταν πρόκειται για την εν γένει επικοινωνία μας μαζί σας, η δήλωση συγκατάθεσής σας τηρείται για όσο χρονικό διάστημα δεν την ανακαλείτε.

Όταν πρόκειται για κάλυψη θέσης εργασίας και αποστολή από εσάς βιογραφικού σημειώματος για χρονικό διάστημα έξι (6) μηνών από την παραλαβή του.

Εγγυήσεις και μέτρα που λαμβάνουμε για την προστασία των δεδομένων σας

Όταν μας δίνετε τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν, λαμβάνουμε κατάλληλα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι αυτά τηρούνται με ασφάλεια. Ενημερώνουμε και ελέγχουμε την τεχνολογία ασφαλείας που χρησιμοποιούμε, σε διαρκή βάση. Περιορίζουμε την πρόσβαση στα απολύτως αναγκαία δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν και σε εκείνους μόνο τους εργαζομένους μας, που χρειάζεται να γνωρίζουν τα δεδομένα σας αυτά, προκειμένου να παρέχουν τις υπηρεσίες μας σε εσάς. Επιπλέον, εκπαιδεύουμε το προσωπικό της εταιρείας μας ως προς τη σημασία της εμπιστευτικότητας και διατήρησης του απορρήτου και της ασφάλειας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν και δεσμεύουμε αυτό με συμβάσεις εμπιστευτικότητας, εχεμύθειας και τήρησης απορρήτου των πληροφοριών που λαμβάνουν γνώση λόγω της παροχής των υπηρεσιών μας. Μεταξύ άλλων, έχουμε εφαρμόσει τα παρακάτω κατάλληλα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα και διαδικασίες για να προστατεύσουμε δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν από οποιαδήποτε απώλεια, αλλοίωση, παράνομη επεξεργασία ή μεταβολή:

– Χρήση διακομιστών (server) που βρίσκονται σε χώρους με διαβαθμισμένη και περιορισμένη πρόσβαση και υπόκεινται σε τακτικούς ελέγχους.
– Χρήση πληροφοριακών συστημάτων και προγραμμάτων για ηλεκτρονικούς υπολογιστές συμμορφωμένα με τον ΓΚΠΔ, που έχουν εγκατασταθεί κατά τρόπο που ελαχιστοποιεί τη χρήση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. – Υιοθέτηση επιμέρους διαδικασιών διατήρησης δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και ασφαλούς διαγραφής/καταστροφής τους·
– Μέτρα επιχειρηματικής συνέχειας.
– Αποθήκευση και διατήρηση των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν ( τόσο των απλών όσο και των ειδικών κατηγοριών- ευαίσθητα) είτε σε ηλεκτρονική είτε σε έντυπη μορφή, σε ειδικό αποθηκευτικό χώρο, προστατευμένο και ασφαλή, στον οποίο δεν υπάρχει πρόσβαση ατόμων χωρίς εξουσιοδότηση.
-Κωδικοποίηση, Κρυπτογράφηση δεδομένων.
– Συνεχής προσαρμογή και επικαιροποίηση της λειτουργίας των διαδικασιών κι συστημάτων μας.

Ποιοί είναι οι αποδέκτες των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν;
Η επεξεργασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν, γίνεται από ειδικά εξουσιοδοτημένο προσωπικό της εταιρείας μας, συμπεριλαμβανομένων και των υποκαταστημάτων της ή/και των εταιρειών που ανήκουν ή θα ανήκουν στον ίδιο με αυτήν «όμιλο» επιχειρήσεων, μέσω συστημάτων πληροφορικής και ηλεκτρονικών συσκευών ή/και χειρόγραφα είτε – κατ’ εντολή και για λογαριασμό μας – από εξωτερικούς συνεργάτες που θα ενεργούν ως «εκτελούντες την επεξεργασία» (ενδεικτικά αναφέρονται οικονομικοί σύμβουλοι – λογιστές, νομικοί σύμβουλοι κ.λ.π.), οι οποίοι όμως έχουν δεσμευτεί απέναντί μας για την τήρηση εμπιστευτικότητας, εχεμύθειας και για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν και μόνον για τους σκοπούς που μας έχουν παρασχεθεί.

Η εταιρεία μας εγγυάται ότι δεν θα προβεί σε διαβίβαση, κοινοποίηση, παραχώρηση κ.λ.π. των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν (πλην όσων αναφέρονται πιο πάνω στην παρούσα) παρά μόνον αν αυτό επιβάλλεται από την ισχύουσα νομοθεσία και απαιτείται να γίνει προς δημόσιους/δικαστικούς/ελεγκτικούς φορείς και αρχές.

Σε κάθε διαβίβαση για την κατ’ εντολή και για λογαριασμό μας επεξεργασία, λαμβάνουμε τα κατάλληλα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα, ώστε τα δεδομένα που θα διαβιβάζονται να είναι τα ελάχιστα αναγκαία και ότι θα συντρέχουν οι προϋποθέσεις για νόμιμη προσήκουσα επεξεργασία τους.

Τα δικαιώματά σας:

Έχετε τα ακόλουθα δικαιώματα σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο του ΓΚΠΔ:

•Δικαίωμα πρόσβασης – Δικαίωμα να λαμβάνετε πληροφορίες για το εάν γίνεται επεξεργασία δεδομένων και δικαίωμα πρόσβασης σε αυτά.
•Δικαίωμα ενημέρωσης σχετικά με την επεξεργασία αυτή (ποιος, για ποιο σκοπό, παραλήπτες, περίοδος διατήρησης κ.λπ.)
•Δικαίωμα στη διόρθωση – Δικαίωμα διόρθωσης ανακριβών προσωπικών δεδομένων και συμπλήρωσης ελλιπών πληροφοριών.
•Δικαίωμα διαγραφής (Δικαίωμα στη λήθη) – Δικαίωμα να αιτείσθε τη διαγραφή οποιωνδήποτε δεδομένων που σας αφορούν υπό ορισμένες προϋποθέσεις και εφ’ όσον αυτό δεν προσκρούει σε άλλη διάταξη νόμου (δεδομένα που δεν είναι πλέον απαραίτητα, ανάκληση συγκατάθεσης, δεδομένα που έχουν υποβληθεί σε παράνομη επεξεργασία).
•Δικαίωμα Περιορισμού της Επεξεργασίας – όταν αμφισβητείται η ακρίβεια των δεδομένων, η επεξεργασία είναι παράνομη, τα δεδομένα δεν χρειάζονται πλέον στον υπεύθυνο επεξεργασίας, το υποκείμενο των δεδομένων έχει αντιταχθεί στην αυτοματοποιημένη επεξεργασία.
•Δικαίωμα στη φορητότητα των δεδομένων – δικαίωμα να αιτείσθε την αποστολή των δεδομένων σας με τηλεομοιότυπο ή με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο σε πρόσωπο που μας δηλώσετε, εφόσον αυτό δεν προσκρούει σε άλλη απαγορευτική διάταξη νόμου
•Δικαίωμα να απευθύνεστε ενώπιον της ΑΠΔΠΧ για κάθε ζήτημα που άπτεται της αρμοδιότητάς της σε σχέση με την άνω περιγραφείσα επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορά.

Μπορείτε να ασκήσετε τα άνω δικαιώματά σας κατόπιν υποβολής εκ μέρους του σχετικής έγγραφης αίτησης προς την εταιρεία, η οποία οφείλει να σας απαντήσει χωρίς επιβάρυνσή σας και εντός 30 ημερών από την ημερομηνία υποβολής της σχετικής αίτησης.

Συνέπειες μη παροχής δεδομένων σας

Η παροχή των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν, είναι απαραίτητη για την παροχή των υπηρεσιών μας προς εσάς και την εκτέλεση των συμβατικών μας υποχρεώσεων, ως εκ τούτου, σε περίπτωση άρνησής σας, για την παροχή τους από εσάς, δεν θα μπορούμε να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας.

Πώς να επικοινωνήσετε μαζί μας;

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας για οποιαδήποτε ερώτηση σχετικά με την επεξεργασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν, στέλνοντας email στο Info@dietpal.gr

Πληροφορίες Έκδοσης – Αλλαγές και Ενημερώσεις

Η παρούσα Πολιτική Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ενημερώθηκε τελευταία φορά στις 20/06/2019.

Διατηρούμε το δικαίωμα να τροποποιούμε και επικαιροποιούμε την παρούσα Πολιτική Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή, για οποιοδήποτε λόγο, χωρίς ειδοποίηση προς εσάς, πλην της ανάρτησης της επικαιροποιημένης Πολιτικής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα στην ιστοσελίδα μας. Μπορεί να στέλνουμε περιοδικά email προκειμένου να σας υπενθυμίζουμε τις αλλαγές και τις ενημερώσεις της παρούσας Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, αλλά θα πρέπει να ελέγχετε την ιστοσελίδα μας συχνά, για να ενημερώνεσθε για την τρέχουσα και ισχύουσα Δήλωση Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.