Κετογονική δίαιτα

Η Κετογονική δίαιτα υπόσχεται απώλεια κιλών και λίπους τρώγοντας λίπος. Αυτό που μέχρι πριν από λίγα χρόνια θα ακουγόταν παράλογο αποτελεί την νέα μόδα. Η κετογονική δίαιτα έχει ταράξει οριστικά τα νερά στον χώρο της διατροφής σε όλο τον κόσμο.

Ποιες τροφές επιτρέπονται στην κετογονική δίαιτα

Ποιες τροφές επιτρέπονται στην κετογονική δίαιτα

Η κετογονική δίαιτα μας μαθαίνει ότι για να χάσουμε λίπος πρέπει να φάμε λίπος. Ποιές είναι οι τροφές που μπορούμε να καταναλώσουμε και ποιές πρέπει να στερηθούμε όταν ακολουθούμε την κετογονική δίαιτα, ώστε να χάσουμε τα περιττά κιλά μας;

Κετογονική δίαιτα: τι πρέπει να γνωρίζω...

Η κετογονική δίαιτα ή αλλιώς γνωστή και ως keto είναι μια από τις πιο γνωστές δίαιτες οι οποίες βασίζονται σε χαμηλή κατανάλωση υδατανθράκων, μέτρια προς χαμηλή πρωτεϊνών και υψηλή λίπους. Η κετογονική δίαιτα έχει πολλού φανατικούς θαυμαστές οι οποίοι υποστηρίζουν πως εκτός από την απώλεια βάρους εύκολα και γρήγορα έχει θετική επίδραση και σε άλλες πτυχές της υγείας. Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες που έχουν γίνει φαίνεται πως η διατροφή κέτο βοηθάει στην πρόληψη διαφόρων ασθενειών όπως του καρκίνου, της επιληψίας, του Αλτσχάιμερ και του διαβήτη.

Τι είναι η κετογονική δίαιτα;

Η κετογονική διατροφή στην πιο καθαρή της μορφή περιορίζει την πρόληψη των υδατανθράκων και πρωτεϊνών ενώ προάγει την υψηλή κατανάλωση λιπαρών. Η αναλογία που συνήθως εφαρμόζεται είναι 70% λίπος, 25% πρωτεΐνη και 5% υδατάνθρακες. Η λογική πίσω από αυτή τη διατροφή είναι πως όταν υπάρχει μικρή και περιορισμένη πρόσληψη υδατανθράκων τότε το σώμα ξεκινάει να χρησιμοποιεί το λίπος ως καύσιμη ύλη βάζοντας το σώμα σε μια μεταβολική διαδικασία η οποία ονομάζεται κέτωση. Στη κατάσταση αυτή το συκώτι μεταβολίζει το λίπος σε πολύ μικρά μόρια, το οποία ονομάζονται κετόνες, και τα οποία χρησιμοποιεί το σώμα και ο εγκέφαλός μας ως πηγή ενέργειας αντί να ξοδεύει γλυκόζη που προέρχεται από υδατάνθρακες.

Ακολουθώντας την κετογονική διατροφή μειώνονται πάρα πολύ τα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα κάτι που βοηθάει το σώμα να χρησιμοποιήσει τις αποθήκες λίπους που υπάρχουν για την παραγωγή ενέργειας. Πολλές έρευνες έχουν δείξει πως μπορεί κάποιος να ακολουθήσει την keto δίαιτα χωρίς καν να χρειάζεται να μετράει θερμίδες και ταυτόχρονα να χάνει κιλά εύκολα αλλά και να μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Τι είναι η κέτωση;

Η κέτωση αποτελεί πολύ σημαντικό στοιχείο για να καταλάβουμε πως ακριβώς λειτουργεί η κετογονική διατροφή και τον τρόπο με τον οποίο μας βοηθάει να αδυνατίσουμε. Με τον όρο κέτωση εννοούμε την κατάσταση στην οποία ο οργανισμός μας χρησιμοποιεί λίπος και όχι υδατάνθρακες για να καλύψει τις ενεργειακές του ανάγκες. Για να φτάσει ο οργανισμός μας στη κατάσταση της κέτωσης θα πρέπει να μειώσουμε σημαντικά την κατανάλωση υδατανθράκων, περιορίζοντας έτσι την πρόσληψη γλυκόζης (σακχάρου) η οποία αποτελεί βασική πηγή ενέργειας για τα κύτταρά μας.

Ο πιο εύκολος τρόπος για να μπορέσει ο οργανισμός μας να μπει στη κατάσταση της κέτωσης είναι  να ακολουθήσει κάποιος την κετογονική διατροφή η οποία περιορίζει σημαντικά την πρόσληψη υδατανθράκων, σε περίπου 20 με 50 γραμμάρια τη μέρα, και προάγει την κατανάλωση αυγών, κρέατος, ψαριών, ξηρών καρπών και ελαίων. Επιπλέον είναι πολύ σημαντικό να μειώσει κανείς και την πρόσληψη πρωτεΐνης μιας και αυτή μπορεί πολύ εύκολα να μεταβολιστεί σε γλυκόζη από τον οργανισμό, μας αν καταναλώνεται σε υψηλά επίπεδα, κάτι που θα καθυστερήση την κέτωση.

Ένας τρόπος για εισέλθει κάποιος νωρίτερα στην κατάσταση της κέτωσης είναι να ακολουθήσει νηστεία – αφαγία, όπου περνάνε πολλές ώρες πριν καταναλώσει κάποιος ένα γεύμα. Το πιο δημοφιλές πρόγραμμα αφαγίας που ακολουθούν οι περισσότεροι είναι αυτό το οποίο επιτρέπει κατανάλωση τροφής για περίπου 8 ώρες ενώ τις υπόλοιπες 16 γίνεται νηστεία.

Για να καταλάβει κάποιος ότι έχει μπει σε κατάσταση κέτωσης ο οργανισμός του υπάρχουν μερικά συμπτώματα που αναγνωρίζονται πολύ εύκολα και τα οποία περιλαμβάνουν συχνή ούρηση, μείωση της αίσθησης της πείνας, δίψα και στεγνό στόμα. Επιπλέον στο εμπόριο υπάρχουν ειδικά τεστ τα οποία δείχνουν αν ο οργανισμός βρίσκεται σε κέτωση ή όχι.

Πως να βοηθήσω τον οργανισμό μου να φτάσει στην κέτωση

Για να φτάσει το σώμα μας στη διαδικασία της κέτωσης και να ξεκινήσουμε να χάνουμε κιλά αρκεί να ακολουθήσουμε μερικά απλά βήματα. Ξεκινάμε μειώνοντας την πρόσληψη υδατανθράκων και τους περιορίζουμε σε 35 γραμμάρια τη μέρα ενώ παράλληλα ξεκινάμε να μειώνουμε και την πρόσληψη πρωτεΐνης, κάτι που είναι βασικό για να χάσουμε βάρος με τη δίαιτα keto. Δεν περιορίζουμε την πρόσληψη λίπους μιας και αυτό είναι η βασική πηγή ενέργειας για το σώμα μας στην κετογονική δίαιτα οπότε πρέπει να υπάρχει σε μεγάλη επάρκεια. Καταναλώνουμε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά εστιάζοντας σε τροφές πλούσιες στα λεγόμενα καλά λιπαρά.

Η πρόσληψη νερού είναι ιδιαίτερα σημαντική οπότε παραμένουμε ενυδατωμένοι πίνοντας μεγάλες ποσότητες. Το νερό δεν είναι απαραίτητο μόνο για τις ζωτικές λειτουργίες του σώματος αλλά μας βοηθάει μειώσουμε και την αίσθηση της πείνας και να νιώθουμε χορτάτοι. Επίσης κόβουμε το τσιμπολόγημα μιας και η κετογονική διατροφή είναι πιο αποτελεσματική όταν τα επίπεδα ινσουλίνης δεν έχουν πολλά απότομα σκαμπανεβάσματα μέσα στη μέρα και για το λόγο αυτό προτείνονται μεγάλες περίοδοι αφαγίας ή αλλιώς νηστείας μέσα στη μέρα.

Τέλος δεν ξεχνάμε τη μεγάλη σημασία που έχει η άσκηση και προσπαθούμε να ασκούμαστε για 20 με 30 λεπτά κάθε μέρα, ακόμα και ένα μικρό περπάτημα βοηθάει στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι να θυμόμαστε πως κατά την κετογονική δίαιτα δεν πρέπει να πεινάμε για να χάσουμε βάρος.

Βασικές αρχές της κετογονικής διατροφής

Η κετογονική διατροφή προάγει πολύ χαμηλή κατανάλωση υδατανθράκων και ιδιαίτερα υψηλή σε λίπη. Βασική αρχή της είναι η δραστική μείωση της πρόσληψης των υδατανθράκων και η αντικατάστασή τους με λίπος κάτι που ωθεί τον οργανισμό να μπει σε μια μεταβολή δραστηριότητα η οποία ονομάζεται κέτωση. Όταν γίνει αυτό το σώμα μας αρχίζει να καίει λίπος για να μπορεί να παράγει ενέργεια και τότε ξεκινάει η φάση της κέτωσης η οποία είναι ιδιαίτερα σημαντική για την απώλεια κιλών. Σημαντικό στοιχείο είναι η μετατροπή του λίπους σε κετόνες οι οποίες είναι ιδανικές για να παρέχουν την απαιτούμενη ενέργεια στο σώμα μας.

Για να χάσουμε βάρος με την κετογονική δίαιτα είναι απαραίτητο να τηρήσουμε κάποιες αναλογίες οι οποίες έχουν ως εξής: 70% των θερμίδων προέρχεται από λίπος, 25% από πρωτεΐνη και 5% από υδατάνθρακες. Σε περίπτωση που πεινάτε μεταξύ των γευμάτων συνιστάται η κατανάλωση ξηρών καρπών, σπόρων ή τυριού τα οποία όμως δεν πρέπει να αντικαθιστούν τα βασικά γεύματα.

Αυτό που ανησυχεί πολλούς που θέλουν να εφαρμόσουν την κετογονική διατροφή είναι πως θεωρούν ότι κατανάλωση λαχανικών είναι χαμηλή κατά τη διάρκεια της keto ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν πως ουσιαστικά απαγορεύονται. Η αλήθεια όμως είναι πως η keto διατροφή προάγει τα λαχανικά, και μάλιστα τα ωμά, ως πηγή υδατανθράκων. Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά θεωρούνται ως η καλύτερη επιλογή συνοδευόμενα πάντα από λάδι. Τα λαχανικά που προτείνονται είναι σπανάκι, μαρούλι, λάχανο, μπρόκολο, κουνουπίδι, πράσινα φασόλια και kale. Τα λαχανικά αυτά έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη ενώ παράλληλα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες βοηθώντας την καλύτερη λειτουργία του εντέρου.

Ποια τρόφιμα αποφεύγω και ποια προτιμώ στην κετογονική δίαιτα

Βασικός στόχος μας στην κετογονική δίαιτα δεν είναι να μετράμε θερμίδες αλλά να μειώσουμε την πρόσληψη πρωτεϊνών και υδατανθράκων τηρώντας ένα ημερήσιο πρόγραμμα. Οι λίγοι υδατάνθρακες που υπάρχουν στο ημερήσιο διαιτολόγιό μας θα πρέπει να προέρχονται από λαχανικά, επιλεγμένα φρούτα και προϊόντα ολικής άλεσης (π.αντα σε ελάχιστη ποσότητα).

Ας δούμε λίγο πιο αναλυτικά τα τρόφιμα που δεν πρέπει να καταναλώνουμε καθόλου αν θέλουμε να χάσουμε βάρος:

 1. Δημητριακά: ρύζι, καλαμπόκι, σιτάρι, κ.α.
 2. Ζάχαρη: μέλι, σιρόπι αγαύης, maple syrup, κ.α.
 3. Αμυλώδη λαχανικά: πατάτες, γιαμ, κ.α.
 4. Φρούτα: μπανάνες, πορτοκάλι, μήλα, κ.α.

Αντιθέτως, στην κετογονική δίαιτα προτείνεται η κατανάλωση των παρακάτω τροφίμων:

 1. Κρέας: ψάρι, πουλαρικά, κοτόπουλο, αρνί, μοσχάρι, κ.α.
 2. Αυγά
 3. Λαχανικά: πράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, σέσκουλο, μαρούλι, kale, κ.α.), μπρόκολο, κουνουπίδι, κ.α.
 4. Φρούτα: αβοκάντο, φρούτα του δάσους και γενικά όσα φρούτα έχουμε χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη
 5. Ξηροί καρποί: αμύγδαλα, φουντούκια, καρύδια, ηλιόσπορο, κολοκυθόσπορο κ.α.
 6. Γαλακτοκομικά προϊόντα με υψηλά λιπαρά: σκληρά τυριά, βούτυρο, κρέμα γάλακτος κ.α.
 7. Γλυκαντικές ουσίες όπως η στέβια
 8. Διάφορες άλλες λιπαρές ουσίες όπως κορεσμένα λιπαρά

Τύποι κετογονικής δίαιτας

Υπάρχουν διάφορες παραλλαγές της κετογονικής δίαιτας όμως κοινό σημείο όλων είναι η μειωμένη πρόσληψη πρωτεΐνης και υδατανθράκων.

Η κλασσική κετογονική δίαιτα (4:1)

Η κλασσική keto δίαιτα δημιουργήθηκε για πρώτη φορά το 1920 και στόχο είχε την αντιμετώπιση της παιδικής επιληψίας, μιας και οι έρευνες έδειξαν πως τα παιδιά που βρίσκονταν στη διαδικασία της κέτωσης είχαν λιγότερα επιληπτικά επεισόδια. Ουσιαστικά για κάθε 4 γραμμάρια λίπους που καταναλώνετε μπορείτε να φάτε 1 γραμμάριο πρωτεΐνης και υδατανθράκων. Ουσιαστικά δηλαδή το 80% των θερμίδων προέρχεται από το λίπος.

Η βασική κετογονική δίαιτα

Είναι η πιο διαδεδομένη παραλλαγή της κετογονικής διατροφής και είναι ιδιαίτερα εύκολη στην εφαρμογή. Η πρόσληψη των μακροστοιχείων διαμορφώνεται ως εξής:

55 – 75% λίπος

15 – 35% πρωτεΐνες

0 – 10% υδατάνθρακες

Ακολουθώντας αυτή την αναλογία ο οργανισμός μπαίνει πολύ εύκολα στη διαδικασία της κέτωσης όπως χρησιμοποιεί το λίπος για να τροφοδοτήσει τον οργανισμό με ενέργεια και όχι τους υδατάνθρακες.

Κυκλική κετογονική δίαιτα

Κατά τη διάρκεια αυτής της παραλλαγής ακολουθείτε την κλασσική κετογονική δίαιτα και σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους αυξάνεται την κατανάλωση υδατανθράκων. Στην τυπική κυκλική κετογονική δίαιτα η υψηλή κατανάλωση υδατανθράκων συγκεντρώνεται σε 1 ή 2 μέρες ενώ τις υπόλοιπες είναι χαμηλή. Τις ημέρες που επιτρέπεται η υψηλή κατανάλωση υδατανθράκων αυτοί μπορούν να φτάσουν τα 100 – 500 γραμμάρια ενώ τις κανονικές μέρες περιορίζεται σε 20 με 30 γραμμάρια ή και λιγότερο, ενώ η κατανάλωση πρωτεΐνης παραμένει σταθερή. Η κυκλική κετογονική προτείνεται για όσους αθλούνται εντατικά όπως για μαραθώνιο, HIIT ή Crossfit.

Κετογονική δίαιτα πλούσια σε πρωτεΐνη

Σε αυτή την παραλλαγή της κετογονικής διατροφής επιτρέπεται μια ασυνήθιστα υψηλή κατανάλωση πρωτεΐνης η οποία φτάνει το 30 με 35% και χαμηλή λίπους η οποία φτάνει το 50 με 60% ενώ των υδατανθράκων παραμένει ιδιαίτερα χαμηλή στο 5%. Η παραλλαγή αυτή προτείνεται για όσους αθλούνται εντατικά.

Μεσογειακή κετογονική διατροφή

Η παραλλαγή αυτή βασίζεται στην κατανάλωση λαδιού, λαχανικών και ψαριών. Τα λαχανικά αποτελούν βασικό κομμάτι της διατροφής που σημαίνει πως τα λίπη προέρχονται από λάδι, ξηρούς καρπούς και αβοκάντο. Η κατανάλωση κρέατος αποφεύγεται και οι πρωτεΐνες προέρχονται από το ψάρι και τα αυγά.

Πλεονεκτήματα της κετογονικής δίαιτας

Τα τελευταία χρόνια η κετογονική δίαιτα έχει προκαλέσει έντονες συζητήσεις με πολλούς να την κατηγορούν ότι αυξάνει τα επίπεδα χοληστερίνης και προκαλεί καρδιαγγειακά προβλήματα λόγω της υψηλής κατανάλωσης λίπους. Όμως οι περισσότερες επιστημονικές έρευνες δείχνουν πως έχει θετικά αποτελέσματα στην υγεία τα οποία θα δούμε παρακάτω:

Η κετογονική δίαιτα βοηθάει στην μείωση του βάρους

Η μείωση της πρωτεΐνης και των υδατανθράκων είναι από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να χάσει κάποιος κιλά. Οι έρευνες έχουν δείξει πως τα άτομα που ακολουθούν δίαιτες τέτοιο τύπου χάνουν κιλά πολύ πιο εύκολα από όσους ακολουθούν διατροφή με χαμηλή κατανάλωση θερμίδων. Αυτό συμβαίνει γιατί ρυθμίζονται πιο σωστά τα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα ενώ παράλληλα ο οργανισμός χρησιμοποιεί το λίπος για να καλύψει τις ενεργειακές του ανάγκες.

Μείωση της όρεξης

Η πείνα είναι μια από τις πιο συχνές παρενέργειες σε όλες τις δίαιτες και ο λόγος που οι περισσότεροι άνθρωπο τις εγκαταλείπουν είναι πως δεν τρώνε αρκετή . Όμως στην κετογονική δίαιτα η χαμηλή κατανάλωση υδατανθράκων οδηγεί σε αυτόματη μείωση της όρεξης ακόμα και αν δεν μειωθούν οι θερμίδες.

Μεγάλη πτώση στα τριγλυκερίδια

Τα τριγλυκερίδια είναι μόρια λιπους τα οποία κυκλοφορούν μέσα στο αίμα όμως όταν μειώνεται η ποσότητα των υδατανθράκων τότε ξεκινάει και η δραστική μείωση των τριγλυκεριδίων στο αίμα.

Μεγάλη απώλεια βάρους από σπλαχνικό λίπος

Όλο το σωματικό λίπος δεν είναι το ίδιο και το σημείο του σώματος στο οποίο αυτό αποθηκεύεται καθορίζει την υγεία και τις πιθανότητες που υπάρχουν για ασθένεια. Υπάρχουν δύο ήδη λίπους το υποδόριο, που βρίσκεται κάτω από το δέρμα, και το σπλαχνικό λίπος, το οποίο συγκεντρώνεται στην περιοχή της κοιλιάς και γύρω από τα όργανα.

Η υπερβολική ποσότητα σπλαχνικού λίπους έχει συνδεθεί με διάφορες ασθένειες όπως ο διαβήτης. Έρευνες έχουν δείξει πως η κετογονική διατροφή μειώνει το σπλαχνικό λίπος σε μεγάλη ποσότητα βελτιώνοντας έτσι σημαντικά την υγεία.

Μειώνει την ποσότητα ινσουλίνης και σακχάρου στο αίμα

Ένα από τα μεγάλα προτερήματα της κετογονικής δίαιτας είναι πως η μείωση των υδατανθράκων οδηγεί και σε μείωση της ποσότητας σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα κάτι το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για διαβητικούς.

Βελτίωση της εγκεφαλικής λειτουργίας και της συγκέντρωσης

Οι κετόνες, που παράγονται κατά την κέτωση, αποτελούν το ιδανικό καύσιμο για τη λειτουργία του εγκεφάλου έτσι όταν μειώνεται η πρόσληψη υδατανθράκων αποφεύγονται οι μεγάλες αποκλείσεις στο σάκχαρο στο αίμα κάτι που οδηγεί στην αύξηση της συγκέντρωσης και καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου.

Ακμή

Παρότι η ακμή έχει πολλές αιτίες για πάρα πολλούς ανθρώπους και κυρίως για εφήβους σχετίζεται με τη διατροφή τους και ιδιαίτερα με τα επίπεδα γλυκόζης και σακχάρων στο αίμα. Έτσι ακολουθώντας την κετογονική διατροφή, κατά τη διάρκεια της οποίας τα επίπεδα γλυκόζης παραμένουν σταθερά στο αίμα.

Κετογονική δίαιτα και διαιτολόγος

Πριν ακολουθήσουμε την κετογονική δίαιτα είναι πολύ σημαντικό να επισκεφτούμε έναν διαιτολόγο ώστε να μας συμβουλέψει για το διατροφικό πλάνο που θα ακολουθήσουμε ώστε να προσλαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και να μην θέσουμε την υγεία μας σε κίνδυνο. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν υπάρχει κάποια ασθένεια στο ιατρικό μας ιστορικό όπως καρδιοπάθεια, διαβήτης κτλ.

Σήμερα υπάρχουν πολλοί διατροφολόγοι οι οποίοι ασχολούνται με την κετογονική δίαιτα και βοηθάνε τους ενδιαφερόμενους να χάσουν βάρους με εύκολο και υγιεινό τρόπο. Η επίσκεψη σε ένα διατροφολόγο και οι συμβουλές που θα μας δώσει θα μας βοηθήσουν να καταλάβουμε καλύτερα τις αρχές που διέπουν την keto διατροφή αλλά και να μπει ο οργανισμός μας σε κέτωση πιο γρήγορα και να ξεκινήσουμε να χάνουμε κιλά.

Όροι Χρήσης & Πολιτική Προστασίας Δεδομένων

Ο επισκέπτης / χρήστης των σελίδων και των υπηρεσιών του Δικτυακού μας τόπου (www.dietpal.gr) οφείλει να διαβάσει προσεκτικά τους όρους χρήσης και τις προϋποθέσεις παροχής υπηρεσιών που ακολουθούν πριν από την επίσκεψη ή τη χρήση των σελίδων και των υπηρεσιών μας και σε περίπτωση διαφωνίας οφείλει να μην κάνει χρήση τους. Ειδάλλως τεκμαίρεται ότι τους αποδέχεται και παραχωρεί τη συγκατάθεσή του. Οι κατωτέρω όροι χρήσης ισχύουν για το σύνολο του περιεχομένου και για ό,τι γενικά περιλαμβάνεται στις σελίδες του Δικτυακού μας τόπου. Η Νοοζιτ (εφεξής για λόγους συντομίας η Δικαιούχος) δύναται οποιαδήποτε χρονική στιγμή να τροποποιεί τους όρους χρήσης και τις προϋποθέσεις, οι δε χρήστες / επισκέπτες οφείλουν κάθε φορά να ελέγχουν για ενδεχόμενες αλλαγές και εφόσον εξακολουθούν τη χρήση εικάζεται ότι αποδέχονται τους τροποποιημένους όρους και προϋποθέσεις. Σε αντίθετη περίπτωση οφείλουν να απέχουν από τη χρήση/επίσκεψη του Δικτυακού μας τόπου.

Στοιχεία Εταιρείας:
ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOYZIT I.K.E.
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ
ΔΗΜ.ΓΟΥΝΑΡΗ 78 – 16561 ΓΛΥΦΑΔΑ
ΑΦΜ:800713689 – ΔΟΥ ΓΛΥΦΑΔΑΣ
ΑΡ.ΓΕΜΗ:137943201000
ΤΗΛ.211-212-0506

Δικαιώματα πνευματικής και βιομηχανικής ιδιοκτησίας

Το σύνολο του περιεχομένου του Δικτυακού μας τόπου, συμπεριλαμβανομένων, ενδεικτικά αλλά όχι περιοριστικά, κειμένων, γραφικών, φωτογραφιών, σχεδιαγραμμάτων, απεικονίσεων, παρεχόμενων υπηρεσιών και γενικά κάθε είδους αρχείων αποτελεί αντικείμενο πνευματικής ιδιοκτησίας και διέπεται από τις εθνικές και διεθνείς διατάξεις περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας, με εξαίρεση τα ρητώς αναγνωρισμένα δικαιώματα τρίτων. Συνεπώς, απαγορεύεται ρητά η αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, «φόρτωση ( download )», μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά η περιληπτικά χωρίς τη ρητή προηγούμενη έγγραφη συναίνεση της Δικαιούχου.

Κατ’ εξαίρεση, επιτρέπεται η μεμονωμένη αποθήκευση και αντιγραφή τμημάτων του περιεχομένου σε απλό προσωπικό υπολογιστή για αυστηρά προσωπική χρήση, χωρίς πρόθεση εμπορικής ή άλλης εκμετάλλευσης και πάντα υπό την προϋπόθεση της αναγραφής της πηγής προέλευσής του, χωρίς αυτό να σημαίνει καθ’ οιονδήποτε τρόπο παραχώρηση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας. Ό,τι άλλο περιλαμβάνεται στις ηλεκτρονικές σελίδες του Δικτυακού μας τόπου και αποτελεί κατοχυρωμένα σήματα και προϊόντα πνευματικής ιδιοκτησίας τρίτων ανάγεται στη δική τους σφαίρα ευθύνης και ουδόλως έχει να κάνει με τον δικό μας Δικτυακό τόπο.

Υποχρεώσεις επισκέπτη / χρήστη

Ο επισκέπτης / χρήστης του Δικτυακού μας τόπου οφείλει αφενός μεν να συμμορφώνεται με τους κανόνες και τις διατάξεις του Ελληνικού, Ευρωπαϊκού και Διεθνούς Δικαίου και τη σχετική νομοθεσία που διέπει τις τηλεπικοινωνίες, αφετέρου δε να απέχει από κάθε παράνομη και καταχρηστική χρήση του περιεχομένου και των υπηρεσιών του Δικτυακού μας τόπου. Επίσης, οφείλει να συμπεριφέρεται κόσμια, ευγενικά και διακριτικά κατά την διάρκεια επίσκεψής του και χρήσης του Δικτυακού μας τόπου, ενώ απαγορεύεται ρητά η υιοθέτηση πρακτικών αθέμιτου ανταγωνισμού ή άλλων που αντίκεινται στην NETIQUETTE ( Κώδικας Συμπεριφοράς Χρηστών INTERNET ). Οποιαδήποτε ζημία προκληθεί στο Δικτυακό μας τόπο ή στο Δίκτυο γενικότερα απορρέουσα από την κακή ή αθέμιτη χρήση των σχετικών υπηρεσιών από τον χρήστη / επισκέπτη ανάγεται στη σφαίρα της αποκλειστικής του ευθύνης.

«Δεσμοί» (links) προς άλλα sites

Ο Δικτυακός μας τόπος δεν ευθύνεται για το περιεχόμενο και τις υπηρεσίες άλλων δικτυακών τόπων στους οποίους παραπέμπει μέσω «δεσμών», hyperlinks ή διαφημιστικών banner, ούτε εγγυάται τη διαθεσιμότητά τους. Προβλήματα που τυχόν προκύψουν κατά την επίσκεψη / χρήση των δικτυακών τόπων στους οποίους παραπέμπουμε ανάγονται αποκλειστικά και μόνο στο περιβάλλον ευθύνης των αντίστοιχων δικτυακών τόπων, όπου και οφείλετε να απευθύνεστε. Η παραπομπή σε άλλους δικτυακούς τόπους γίνεται προς διευκόλυνση των χρηστών μας και σε καμία περίπτωση δεν δημιουργεί οιαδήποτε μορφής δέσμευση για οποιονδήποτε.

Προστασία προσωπικών δεδομένων και διαφήμιση

Η διαχείριση και προστασία των προσωπικών δεδομένων του επισκέπτη / χρήστη του Δικτυακού μας τόπου διέπεται από τους όρους της παρούσας και τις σχετικές διατάξεις τόσο του Ελληνικού Δικαίου ( Ν. 2472 / 1997, Π.δ. 207 / 1998. Π.δ. 79 / 2000 και αρ. 8 Ν. 2819 / 2000 ), όσο και του Ευρωπαϊκού Δικαίου ( Οδ. 95/46/ΕΚ και Οδ. 97/66/ΕΚ ).

Τα προσωπικά στοιχεία που συλλέγει ο Δικτυακός μας τόπος είναι μόνο προαιρετικά και δύναται να συλλεχθούν μόνο με τη ρητή συγκατάβαση του χρήστη.

Δύναται ο χρήστης να λάβει διαφημιστικό υλικό στα ηλεκτρονικά στοιχεία που έχει δηλώσει (email, κινητό ,σταθερό τηλ.), από την Δικαιούχο εταιρεία ,εφόσον ρητά έχει δώσει την συγκατάθεση του.

Δύναται ο χρήστης να λάβει διαφημιστικό υλικό στα ηλεκτρονικά στοιχεία που έχει δηλώσει (email, κινητό ,σταθερό τηλ.), από τους πελάτες της Δικαιούχου εταιρείας ,εφόσον ρητά έχει δώσει την συγκατάθεση του. Ως πελάτης της Δικαιούχου ορίζεται κάθε επαγγελματίας ή επιχείρηση που έχει αποδεδειγμένα τιμολογηθεί από την Δικαιούχο για οποιαδήποτε υπηρεσία της.

Οποιοδήποτε διαφημιστικό μήνυμα, θα πληροί τις προϋποθέσεις της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας περί διαφημιστικών μηνυμάτων: «Κάθε μήνυμα θα πρέπει να φέρει τα πλήρη στοιχεία του αποστολέα ευκρινώς και θα πρέπει να δίνει στον δέκτη τη δυνατότητα διαγραφής. Directiva2002/58/EC του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Relative as A5-270/2001 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Συναλλαγές από απόσταση

Για την διευκόλυνση των πελατών/συνεργατών μας και σαν τρόπος πληρωμής, δύναται να διενεργούνται συναλλαγές από απόσταση.

Ο συνεργάτης/πελάτης αποδέχεται τους όρους χρήσης οι οποίοι ορίζονται στο πλαίσιο διενέργειάς συναλλαγών από απόσταση και βάσει του νόμου 2251/1994 περί προστασίας καταναλωτών, όπως αυτός τροποποιήθηκε και ισχύει και ειδικότερα τα άρθρα 4 περί παροχής υπηρεσιών από απόσταση με τεχνικά μέσα.

Πολιτική Cookies

Για τη βελτίωση της εμπειρίας πλοήγησης σχετικά με κάποιες από τις παρεχόμενες υπηρεσίες στον ιστότοπο dietpal.gr, χρησιμοποιούνται cookies, τα οποία στέλνονται στο πρόγραμμα πλοήγησης των χρηστών από τους διαδικτυακούς server του ιστοτόπου www.dietpal.gr και αποθηκεύονται στον υπολογιστή του κάθε χρήστη, προκειμένου να επιτρέπουν τη, σε δεύτερο χρόνο, την ταυτοποίησή τους, εφόσον έχουν ήδη επισκεφθεί την ιστοσελίδα, προκειμένου να διευκολύνουν την πρόσβασή τους στις υπηρεσίες της εταιρείας και τις επιμέρους εσωτερικές ιστοσελίδες του ιστοτόπου, μέσω της απομνημόνευσης επιλογών, ρυθμίσεων και διαδρομών πλοήγησης.

Cookies δύνανται, επίσης, να χρησιμοποιηθούν από την εταιρεία και από τρίτους, συμπεριλαμβανομένης και της Google μέσω υπηρεσιών της τελευταίας (Google Analytics για παράδειγμα), για στατιστικούς σκοπούς (μέτρηση και ποιοτική ανάλυση επισκεψιμότητας, διάγνωση λογισμικού και συσκευής που χρησιμοποιεί ο χρήστης κλπ). Ο χρήστης δύναται να αποτρέψει την χρήση τέτοιων cookies ή να καθορίσει τις επιμέρους ρυθμίσεις αυτών, μέσω των επιλογών της Google. Ομοίως, ο ιστότοπος www.dietpal.gr ενσωματώνει λειτουργίες που παρέχονται από τρίτους, για τις οποίες λειτουργίες χρησιμοποιούνται cookies από τους αντίστοιχους παρόχους των σχετικών υπηρεσιών. Ειδικότερα, στο www.dietpal.gr ενσωματώνονται λειτουργίες από τις ακόλουθες υπηρεσίες, που χρησιμοποιούν cookies σύμφωνα με την αντίστοιχη πολιτική τους, όπως αυτή αναφέρεται στους αντίστοιχους σχετικούς συνδέσμους:

Facebook – Cookie Policy
Instagram – Cookie Policy
Twitter – Cookie Policy
YouTube – Cookie Policy επιτρέπει την εμφάνιση βίντεο στην ιστοσελίδα.
Google Analytics – GA Cookie Usage Guide

Οι λειτουργίες των ανωτέρω υπηρεσιών τρίτων, είναι δυνατόν να έχουν επίδραση στα προσωπικά δεδομένα και την ιδιωτικότητα των χρηστών, ανάλογα με τις αντίστοιχες ρυθμίσεις που οι τελευταίοι έχουν επιλέξει στις αντίστοιχες υπηρεσίες.

Τα cookies αυτά χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και μόνο για τους ανωτέρω σκοπούς, χωρίς να λαμβάνουν περαιτέρω πληροφορίες ως προς την ταυτότητα του χρήστη ή άλλων δεδομένων του.

Ο χρήστης του www.dietpal.gr , σε περίπτωση που επιθυμεί να πλοηγηθεί στον ιστότοπο χωρίς να γίνεται χρήση cookies έχει την τεχνική δυνατότητα να ρυθμίσει ανάλογα τον υπολογιστή του, ώστε να αποκλείονται τα cookies. Σε περίπτωση αποκλεισμού των cookies, οι χρήστες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ενδέχεται να μην έχουν πλήρη πρόσβαση στο σύνολο του περιεχομένου και τις υπηρεσίες του www.dietpal.gr r ή να στερηθούν επιπλέον δυνατότητες, επιλογές ή διευκολύνσεις που είναι δυνατόν να παρέχονται μόνο κατόπιν ταυτοποίησης μέσω cookies.

Κατά την αρχική επίσκεψη του χρήστη στον ιστότοπο www.dietpal.gr εμφανίζεται αναδυόμενη ειδοποίηση με την οποία ο χρήστης ενημερώνεται ότι: «Ο παρόν ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την εξασφάλιση της καλύτερης δυνατής εμπειρίας πλοήγησης. Η συνέχιση της πλοήγησης στο www.dietpal.gr προϋποθέτει συναίνεση στην Πολιτική Cookies και στους Όρους Χρήσης της ιστοσελίδας». Στην ανωτέρω ειδοποίηση ο χρήστης παραπέμπεται μέσω αντίστοιχων ενεργών συνδέσμων στην Πολιτική Cookies και τους Όρους Χρήσης της ιστοσελίδας. Η παρά την ανωτέρω ειδοποίηση εξακολούθηση της πλοήγησης στην ιστοσελίδα, αποτελεί τεκμήριο ότι ο χρήστης έλαβε γνώση της Πολιτικής Cookies και των Όρων Χρήσης της ιστοσελίδας, συνεπάγεται την αποδοχή τους εκ μέρους του χρήστη, και απαλλάσσει την εταιρεία από οποιαδήποτε ευθύνη για τους λόγους που περιλαμβάνονται σ’ αυτούς.

Εφαρμοστέο δίκαιο και λοιποί όροι

Η συγκεκριμένη σύμβαση χρήσης διέπεται από τις διατάξεις του Ελληνικού Δικαίου, τις οδηγίες και τους Κανονισμούς του Ευρωπαϊκού Δικαίου και τις σχετικές Διεθνείς διατάξεις, ερμηνεύεται δε με βάση τους κανόνες της καλής πίστης, των συναλλακτικών ηθών και του οικονομικού και κοινωνικού σκοπού του δικαιώματος. Εάν κάποια διάταξη κριθεί αντίθετη προς το νόμο και ως εκ τούτου άκυρη ή ακυρώσιμη, παύει αυτοδικαίως να ισχύει, χωρίς σε καμία περίπτωση να θίγεται η ισχύς των λοιπών όρων.

Καμία τροποποίηση των όρων της συγκεκριμένης σύμβασης δε θα λαμβάνεται υπόψη και δε θα αποτελεί τμήμα αυτής, εάν δεν έχει διατυπωθεί εγγράφως και δεν έχει ενσωματωθεί σε αυτή. Αρμόδια δικαστήρια για τυχόν αναφυόμενες διαφορές εξ αφορμής της εν λόγω σύμβασης είναι τα Δικαστήρια Αθηνών.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ

Η ιστοσελίδα www.dietpal.gr (στο εξής “η ιστοσελίδα”) ανήκει στην εταιρεία με την επωνυμία «NΟΟΖΙΤ – ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ» που εδρεύει στο Δήμο Γλυφάδας επί της οδού Γεννηματά 55-57 με ΑΦΜ 800713689 (στο εξής «Εταιρεία») λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου να διασφαλίσει πλήρως την ιδιωτικότητα και την ασφάλεια των προσωπικών σας δεδομένων, σύμφωνα με και σε συμμόρφωση προς τις υποχρεώσεις της ως Υπευθύνου Επεξεργασίας που απορρέουν από τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων (ΕΕ) 2016/679 (GDPR).

Με την παρούσα Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων σας ενημερώνουμε για το είδος των προσωπικών δεδομένων που σας αφορούν και που συλλέγουμε και επεξεργαζόμαστε, τη νομική βάση για την επεξεργασία τους, τους σκοπούς επεξεργασίας, το χρονικό διάστημα διατήρησης των δεδομένων, τον τρόπο που τα χρησιμοποιούμε και τα προστατεύουμε, τα δικαιώματα που έχετε με βάση το πιο πάνω νομικό πλαίσιο, τους αποδέκτες των προσωπικών δεδομένων καθώς και τα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα που έχουμε λάβει για την ασφάλεια και την προστασία τους.

Σας ενημερώνουμε ότι την παρούσα Πολιτική Προστασίας μπορείτε να την βρείτε διαθέσιμη σε έντυπη μορφή και στο κατάστημα της εταιρείας ενώ ενδέχεται να τροποποιείται, προκειμένου να είναι πάντοτε ενημερωμένη και σύμφωνη με τις κάθε φορά ισχύουσες διατάξεις. Παρακαλείσθε να επισκέπτεσθε τακτικά την ιστοσελίδα μας www.dietpal.gr προκειμένου να βεβαιώνεστε ότι είστε ενήμεροι για τυχόν αλλαγές.

Τι είναι τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα;

Ο όρος «προσωπικά δεδομένα», σύμφωνα με το Άρθρο 4 του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία των Δεδομένων της ΕΕ 2016/679 (GDPR), αναφέρεται σε κάθε πληροφορία που αφορά σε ταυτοποιημένο ή ταυτοποιήσιμο φυσικό πρόσωπο, που είναι και το υποκείμενο των δεδομένων, όπως ενδεικτικά: ονοματεπώνυμο, ταχυδρομική διεύθυνση, ηλεκτρονική διεύθυνση, τηλέφωνο επικοινωνίας κ.ά., οι οποίες προσδιορίζουν ή μπορούν να προσδιορίσουν την ταυτότητα του

Τί είδους προσωπικά δεδομένα συλλέγουμε για εσάς;

Συλλέγουμε και επεξεργαζόμαστε μόνον τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν και είναι απολύτως απαραίτητα για την εξυπηρέτηση του σκοπού για τον οποίο δόθηκαν και χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και μόνον για το σκοπό αυτό και αφού προηγουμένως έχουμε λάβει τη ρητή συγκατάθεσή σας.

Ειδικότερα:

Απλά δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν: Συλλέγουμε απλά δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν ενδεικτικά: το ονοματεπώνυμο, το πατρώνυμο, το φύλο, την εθνικότητα, την προσωπική/οικογενειακή κατάσταση, την ηλικία, τα στοιχεία επικοινωνίας (κατοικία – ταχυδρομική διεύθυνση, αριθμός σταθερού ή/και κινητού τηλεφώνου, διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), τα τραπεζικά στοιχεία και στοιχεία πληρωμών, τον αριθμό ταυτότητας ή/και τον αριθμό μητρώου κοινωνικής ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.), Α.Φ.Μ., αρμόδια Δ.Ο.Υ. Οι πληροφορίες και τα δεδομένα αυτά θα περιληφθούν στο φάκελο ή/και στην καρτέλα που θα δημιουργηθεί είτε σε ηλεκτρονική είτε σε έντυπη μορφή.

Δεδομένα που αφορούν την υγεία (ειδικών κατηγοριών προσωπικά δεδομένα): συλλέγουμε από εσάς δεδομένα σχετικά με τις παρεχόμενες από την Εταιρεία υπηρεσίες Διαιτολογίας-Διατροφολογίας, μόνον εφ’ όσον έχετε παράσχει ρητά προς τούτο τη συναίνεση και συγκατάθεσή σας για την παροχή εν γένει υπηρεσιών προς το σκοπό εξασφάλισης της καλαίσθητης εμφάνισης, της φυσικής ενδυνάμωσης του σώματος, της απώλειας ή προσθήκης βάρους ώστε η φυσική κατάσταση του σώματος να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες αντιλήψεις περί καλαίσθητης εμφάνισης του σώματος, αλλά και στις αντιλήψεις περί υγιεινής διατροφής. Οι πληροφορίες και τα δεδομένα αυτά θα περιληφθούν στο φάκελο που θα δημιουργηθεί είτε σε ηλεκτρονική είτε σε έντυπη μορφή, μετά την επίσκεψή σας στις εγκαταστάσεις μας.

Δεδομένα και Στοιχεία Επικοινωνίας: συλλέγουμε το ονοματεπώνυμό σας, τη διεύθυνσή σας και γενικότερα τα στοιχεία επικοινωνίας σας (συμπεριλαμβανομένης της διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας και του αριθμού τηλεφώνου σας (σταθερού ή/και κινητού).
Απαραίτητα Στοιχεία για την Έκδοση Νομίμων Παραστατικών: συλλέγουμε τα στοιχεία σας που είναι απαραίτητα για την τιμολόγηση και πληρωμή των παρεχομένων υπηρεσιών μας καθώς και τη διαχείριση ζητημάτων πληρωμών, όπως για παράδειγμα ο ΑΦΜ σας, τα τραπεζικά στοιχεία σας και στοιχεία πληρωμών (π.χ. ΙΒΑΝ) κ.λπ.

Στοιχεία δραστηριότητας on-line: συλλέγουμε δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν, όταν χρησιμοποιείτε τις διαδικτυακές υπηρεσίες και διαδικτυακούς τόπους της εταιρείας μας και εφ’ όσον έχετε προηγουμένως παράσχει ρητά τη συγκατάθεσή σας για το σκοπό αυτό. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν το αναγνωριστικό λογαριασμού σας σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τη διεύθυνση IP και άλλα αναγνωριστικά σας στοιχεία στο διαδίκτυο που μας παρέχετε on-line στην ιστοσελίδα μας. Τα ανωτέρω ισχύουν μόνον για τις διαδικτυακές υπηρεσίες και διαδικτυακούς τόπους των οποίων την ιδιοκτησία έχει η εταιρεία μας και δεν ισχύει για πληροφορίες που συλλέγονται μέσω οποιουδήποτε άλλου διαδικτυακού ιστοτόπου.

Η Εταιρεία δηλώνει ότι δεν θα συλλέγει και δεν θα επεξεργάζεται δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα από ανήλικα φυσικά πρόσωπα, χωρίς να εξασφαλίσει προηγουμένως την συγκατάθεση του προσώπου που ασκεί τη γονική μέριμνα του ανηλίκου.

Για ποιό σκοπό επεξεργαζόμαστε τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν;

Επεξεργαζόμαστε τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν ενδεικτικά για τους κατωτέρω αναγραφόμενους σκοπούς:

Για την εκτέλεση των συμβατικών μας υποχρεώσεων προς εσάς και συγκεκριμένα για την παροχή υπηρεσιών διατροφολογίας.

Για την χάραξη στρατηγικής διαφήμισης, μάρκετινγκ, επικοινωνία, παροχή υπηρεσιών εμπορίου/ μάρκετινγκ (marketing) μέσω τηλεφωνικής κλήσης ή αποστολής μηνύματος sms ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, παροχή υπηρεσιών προγραμματικής διαφήμισης (όπου αγοράζεται και πωλείται ηλεκτρονικά στοχευμένη διαφημιστική προβολή), την παροχή υπηρεσιών άμεσου μάρκετινγκ, την επεξεργασία δεδομένων για την παρακολούθηση της επιτυχίας διαφημιστικών εκστρατειών, την παρακολούθηση, διαχείριση, και επαναπροσανατολισμό μέσω των πλατφορμών και μέσων κοινωνικής δικτύωσης και την συνεργασία με άτομα που ασκούν επιρροή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Για την παροχή υπηρεσιών προώθησης πωλήσεων (Promotion) και παροχή υπηρεσιών Εμπορίου/ Μάρκετινγκ (Marketing).

Για την βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών μας σε εσάς.

Για την κάθε είδους επικοινωνία μας μαζί σας για την ενημέρωσή σας στα πλαίσια των παρεχομένων υπηρεσιών μας (συμπεριλαμβανομένης και τηλεφωνικής κλήσης, απoστολής μηνύματος sms, αποστολή μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την ενημέρωσή σας σχετικά με νέες υπηρεσίες, για την υπενθύμιση, επιβεβαίωση ραντεβού ή/και επανελέγχου και για την παροχή υπηρεσιών Εμπορίου/ Μάρκετινγκ (Marketing)).

Για την αξιολόγηση των προσόντων και ικανοτήτων σας για θέση εργασίας στην εταιρεία μας, για την οποία υποβάλατε αίτηση και βιογραφικό και για λόγους επικοινωνίας μας μαζί σας για το σκοπό αυτό.

Για την εν γένει συμμόρφωσή μας με έννομες υποχρεώσεις μας και δη με την ισχύουσα φορολογική, ασφαλιστική, εργατική νομοθεσία, τους ισχύοντες νόμους για την υγεία, την παροχή των υπηρεσιών μας και τις εν γένει νόμιμες υποχρεώσεις μας, συμπεριλαμβανομένης και της υποχρέωσής μας τήρησης ιατρικού αρχείου (αρ. 14 ΚΙΔ). τήρηση αρχείου επεξεργασίας δεδομένων υγείας (αρ. 30 ΓΚΠΔ).

Για τη συμμόρφωσή μας με νομικές διαδικασίες και δικαστικές αποφάσεις, για να απαντούμε σε αιτήματα από δημόσιες και κρατικές υπηρεσίες και αρχές κατά την άσκηση δημόσιας εξουσίας τους.

Για την εκπλήρωση του εννόμου συμφέροντος της εταιρείας μας.

Για την προάσπιση των νομίμων δικαιωμάτων και αξιώσεών μας προκειμένου να προστατεύσουμε τα έννομα συμφέροντά μας και τις επιχειρηματικές δραστηριότητές μας, ή των συνεργατών μας και προκειμένου να διασφαλίσουμε τα δικαιώματα, το ιδιωτικό απόρρητο, την ασφάλεια ή τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας μας και των συνεργατών μας, των δικών σας νομίμων αξιώσεων ή δικαιωμάτων σας, ή άλλων ατόμων.

Από πού συλλέγουμε και επεξεργαζόμαστε τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν;

Τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν συλλέγονται:

Από εσάς, όταν επικοινωνείτε τηλεφωνικά μαζί μας, όταν συμπληρώνετε ηλεκτρονικές φόρμες ή αποστέλλετε ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (“e-mail”), ή με οποιαδήποτε άλλη επικοινωνία σας μαζί μας, με σκοπό να πληροφορηθείτε ή να χρησιμοποιήσετε τις υπηρεσίες της Εταιρείας μας.

Αυτόματα μέσω του προγράμματος περιήγησης – φυλλομετρητή (“browser”) ή της κινητής συσκευής που χρησιμοποιείτε για την πρόσβασή σας στην Ιστοσελίδα μας. Όταν επισκέπτεστε και χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα μας μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, συλλέγουμε μόνο τα Δεδομένα Προσωπικού Χαρακτήρα που σας αφορούν τα οποία διαβιβάζει το πρόγραμμα περιήγησής σας (φυλλομετρητής – browser) στον διακομιστή (server) μας, τα οποία είναι τεχνικά αναγκαία για την προβολή της ιστοσελίδας μας σε εσάς και την εγγύηση της σταθερότητας και της ασφάλειας. Με εξαίρεση τυχόν Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα που σας αφορούν και τα οποία συλλέγονται από τα Cookies (βλ. περισσότερα Πολιτική Cookies εδώ), τα Δεδομένα Προσωπικού Χαρακτήρα που σας αφορούν περιορίζονται σε όσα έχετε παράσχει εσείς ρητά και για συγκεκριμένο σκοπό και εφόσον έχετε δώσει την ρητή συγκατάθεσή σας. Επίσης, συλλέγουμε Δεδομένα Προσωπικού Χαρακτήρα που σας αφορούν κατά την επίσκεψή σας στον ιστότοπό μας και εφόσον εσείς έχετε ρητά συναινέσει προς τούτο, συμπληρώνοντας ρητά τα αντίστοιχα πεδία.

Από τις σελίδες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, άλλο περιεχόμενο κοινωνικών μέσων, τα εργαλεία και τις εφαρμογές μας.

Από εσάς, όταν επισκέπτεστε το χώρο των εγκαταστάσεών μας για να λάβετε πληροφορίες για τις παρεχόμενες από εμάς υπηρεσίες, για την παροχή των υπηρεσιών μας σε εσάς.

Νόμιμη βάση επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν:

Η επεξεργασία από την εταιρεία μας των απλών δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα ή/και των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα ειδικών κατηγοριών που σας αφορούν, γίνεται στο πλαίσιο της εκπλήρωσης των συμβατικών μας υποχρεώσεων προς εσάς και δη την παροχή των υπηρεσιών μας προς εσάς και βασίζεται:

– στην με θετική ενέργεια, ελεύθερη, συγκεκριμένη, ρητή και εν πλήρει επιγνώσει συγκατάθεσή σας, την οποία μπορείτε να ανακαλέσετε ελεύθερα οποτεδήποτε.
– στη σύναψη και εκτέλεση μεταξύ μας σύμβασης παροχής των υπηρεσιών μας.
– σε αίτημά σας όταν επισκέπτεστε τους χώρους των εγκαταστάσεών μας για να λάβετε ενημερωτικές πληροφορίες για τις παρεχόμενες υπηρεσιών μας.
– στην νόμιμη υποχρέωσή μας, ως εργαστήριο παροχής υπηρεσιών αισθητικής και για τη συμμόρφωση μας προς την ισχύουσα εθνική /ή και ευρωπαϊκή νομοθεσία και την εκπλήρωση των νομίμων υποχρεώσεών μας προς τις δημόσιες/κρατικές υπηρεσίες και αρχές.
– στο έννομο συμφέρον μας για την εκπλήρωση του εταιρικού μας σκοπού, ήτοι την παροχή των υπηρεσιών μας, για την θεμελίωση, άσκηση ή υποστήριξη νομικών αξιώσεών μας.

Χρόνος διατήρησης των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν:

Η Εταιρεία, σε συμμόρφωση με την ισχύουσα σχετική νομοθεσία, θα διατηρεί τα προσωπικά σας δεδομένα, για χρονικό διάστημα 5 ετών.

Όταν πρόκειται να συμμορφωθούμε με μια νομική ή κανονιστική μας υποχρέωση, διατηρούμε τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν, τουλάχιστον για όσο διάστημα απαιτείται, σύμφωνα με την νομοθεσία, για να συμμορφωθούμε με την εν λόγω υποχρέωση.

Όταν πρόκειται για την εν γένει επικοινωνία μας μαζί σας, η δήλωση συγκατάθεσής σας τηρείται για όσο χρονικό διάστημα δεν την ανακαλείτε.

Όταν πρόκειται για κάλυψη θέσης εργασίας και αποστολή από εσάς βιογραφικού σημειώματος για χρονικό διάστημα έξι (6) μηνών από την παραλαβή του.

Εγγυήσεις και μέτρα που λαμβάνουμε για την προστασία των δεδομένων σας

Όταν μας δίνετε τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν, λαμβάνουμε κατάλληλα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι αυτά τηρούνται με ασφάλεια. Ενημερώνουμε και ελέγχουμε την τεχνολογία ασφαλείας που χρησιμοποιούμε, σε διαρκή βάση. Περιορίζουμε την πρόσβαση στα απολύτως αναγκαία δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν και σε εκείνους μόνο τους εργαζομένους μας, που χρειάζεται να γνωρίζουν τα δεδομένα σας αυτά, προκειμένου να παρέχουν τις υπηρεσίες μας σε εσάς. Επιπλέον, εκπαιδεύουμε το προσωπικό της εταιρείας μας ως προς τη σημασία της εμπιστευτικότητας και διατήρησης του απορρήτου και της ασφάλειας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν και δεσμεύουμε αυτό με συμβάσεις εμπιστευτικότητας, εχεμύθειας και τήρησης απορρήτου των πληροφοριών που λαμβάνουν γνώση λόγω της παροχής των υπηρεσιών μας. Μεταξύ άλλων, έχουμε εφαρμόσει τα παρακάτω κατάλληλα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα και διαδικασίες για να προστατεύσουμε δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν από οποιαδήποτε απώλεια, αλλοίωση, παράνομη επεξεργασία ή μεταβολή:

– Χρήση διακομιστών (server) που βρίσκονται σε χώρους με διαβαθμισμένη και περιορισμένη πρόσβαση και υπόκεινται σε τακτικούς ελέγχους.
– Χρήση πληροφοριακών συστημάτων και προγραμμάτων για ηλεκτρονικούς υπολογιστές συμμορφωμένα με τον ΓΚΠΔ, που έχουν εγκατασταθεί κατά τρόπο που ελαχιστοποιεί τη χρήση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. – Υιοθέτηση επιμέρους διαδικασιών διατήρησης δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και ασφαλούς διαγραφής/καταστροφής τους·
– Μέτρα επιχειρηματικής συνέχειας.
– Αποθήκευση και διατήρηση των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν ( τόσο των απλών όσο και των ειδικών κατηγοριών- ευαίσθητα) είτε σε ηλεκτρονική είτε σε έντυπη μορφή, σε ειδικό αποθηκευτικό χώρο, προστατευμένο και ασφαλή, στον οποίο δεν υπάρχει πρόσβαση ατόμων χωρίς εξουσιοδότηση.
-Κωδικοποίηση, Κρυπτογράφηση δεδομένων.
– Συνεχής προσαρμογή και επικαιροποίηση της λειτουργίας των διαδικασιών κι συστημάτων μας.

Ποιοί είναι οι αποδέκτες των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν;
Η επεξεργασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν, γίνεται από ειδικά εξουσιοδοτημένο προσωπικό της εταιρείας μας, συμπεριλαμβανομένων και των υποκαταστημάτων της ή/και των εταιρειών που ανήκουν ή θα ανήκουν στον ίδιο με αυτήν «όμιλο» επιχειρήσεων, μέσω συστημάτων πληροφορικής και ηλεκτρονικών συσκευών ή/και χειρόγραφα είτε – κατ’ εντολή και για λογαριασμό μας – από εξωτερικούς συνεργάτες που θα ενεργούν ως «εκτελούντες την επεξεργασία» (ενδεικτικά αναφέρονται οικονομικοί σύμβουλοι – λογιστές, νομικοί σύμβουλοι κ.λ.π.), οι οποίοι όμως έχουν δεσμευτεί απέναντί μας για την τήρηση εμπιστευτικότητας, εχεμύθειας και για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν και μόνον για τους σκοπούς που μας έχουν παρασχεθεί.

Η εταιρεία μας εγγυάται ότι δεν θα προβεί σε διαβίβαση, κοινοποίηση, παραχώρηση κ.λ.π. των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν (πλην όσων αναφέρονται πιο πάνω στην παρούσα) παρά μόνον αν αυτό επιβάλλεται από την ισχύουσα νομοθεσία και απαιτείται να γίνει προς δημόσιους/δικαστικούς/ελεγκτικούς φορείς και αρχές.

Σε κάθε διαβίβαση για την κατ’ εντολή και για λογαριασμό μας επεξεργασία, λαμβάνουμε τα κατάλληλα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα, ώστε τα δεδομένα που θα διαβιβάζονται να είναι τα ελάχιστα αναγκαία και ότι θα συντρέχουν οι προϋποθέσεις για νόμιμη προσήκουσα επεξεργασία τους.

Τα δικαιώματά σας:

Έχετε τα ακόλουθα δικαιώματα σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο του ΓΚΠΔ:

•Δικαίωμα πρόσβασης – Δικαίωμα να λαμβάνετε πληροφορίες για το εάν γίνεται επεξεργασία δεδομένων και δικαίωμα πρόσβασης σε αυτά.
•Δικαίωμα ενημέρωσης σχετικά με την επεξεργασία αυτή (ποιος, για ποιο σκοπό, παραλήπτες, περίοδος διατήρησης κ.λπ.)
•Δικαίωμα στη διόρθωση – Δικαίωμα διόρθωσης ανακριβών προσωπικών δεδομένων και συμπλήρωσης ελλιπών πληροφοριών.
•Δικαίωμα διαγραφής (Δικαίωμα στη λήθη) – Δικαίωμα να αιτείσθε τη διαγραφή οποιωνδήποτε δεδομένων που σας αφορούν υπό ορισμένες προϋποθέσεις και εφ’ όσον αυτό δεν προσκρούει σε άλλη διάταξη νόμου (δεδομένα που δεν είναι πλέον απαραίτητα, ανάκληση συγκατάθεσης, δεδομένα που έχουν υποβληθεί σε παράνομη επεξεργασία).
•Δικαίωμα Περιορισμού της Επεξεργασίας – όταν αμφισβητείται η ακρίβεια των δεδομένων, η επεξεργασία είναι παράνομη, τα δεδομένα δεν χρειάζονται πλέον στον υπεύθυνο επεξεργασίας, το υποκείμενο των δεδομένων έχει αντιταχθεί στην αυτοματοποιημένη επεξεργασία.
•Δικαίωμα στη φορητότητα των δεδομένων – δικαίωμα να αιτείσθε την αποστολή των δεδομένων σας με τηλεομοιότυπο ή με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο σε πρόσωπο που μας δηλώσετε, εφόσον αυτό δεν προσκρούει σε άλλη απαγορευτική διάταξη νόμου
•Δικαίωμα να απευθύνεστε ενώπιον της ΑΠΔΠΧ για κάθε ζήτημα που άπτεται της αρμοδιότητάς της σε σχέση με την άνω περιγραφείσα επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορά.

Μπορείτε να ασκήσετε τα άνω δικαιώματά σας κατόπιν υποβολής εκ μέρους του σχετικής έγγραφης αίτησης προς την εταιρεία, η οποία οφείλει να σας απαντήσει χωρίς επιβάρυνσή σας και εντός 30 ημερών από την ημερομηνία υποβολής της σχετικής αίτησης.

Συνέπειες μη παροχής δεδομένων σας

Η παροχή των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν, είναι απαραίτητη για την παροχή των υπηρεσιών μας προς εσάς και την εκτέλεση των συμβατικών μας υποχρεώσεων, ως εκ τούτου, σε περίπτωση άρνησής σας, για την παροχή τους από εσάς, δεν θα μπορούμε να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας.

Πώς να επικοινωνήσετε μαζί μας;

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας για οποιαδήποτε ερώτηση σχετικά με την επεξεργασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν, στέλνοντας email στο Info@dietpal.gr

Πληροφορίες Έκδοσης – Αλλαγές και Ενημερώσεις

Η παρούσα Πολιτική Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ενημερώθηκε τελευταία φορά στις 20/06/2019.

Διατηρούμε το δικαίωμα να τροποποιούμε και επικαιροποιούμε την παρούσα Πολιτική Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή, για οποιοδήποτε λόγο, χωρίς ειδοποίηση προς εσάς, πλην της ανάρτησης της επικαιροποιημένης Πολιτικής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα στην ιστοσελίδα μας. Μπορεί να στέλνουμε περιοδικά email προκειμένου να σας υπενθυμίζουμε τις αλλαγές και τις ενημερώσεις της παρούσας Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, αλλά θα πρέπει να ελέγχετε την ιστοσελίδα μας συχνά, για να ενημερώνεσθε για την τρέχουσα και ισχύουσα Δήλωση Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.