Δίαιτα ουρικού οξέος

Ο απόλυτος οδηγός για τη δίαιτα ουρικού οξέος και τη διαχείριση της ουρικής αρθρίτιδας μέσω της διατροφής.
Δίαιτα ουρικού οξέος

Η ουρική αρθρίτιδα (ποδάγρα, όπως την ξέραμε παλιά) είναι μια επώδυνη μορφή αρθρίτιδας που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, με συμπτώματα που καθιστούν ακόμα και την παραμικρή κίνηση επώδυνη. Η πάθηση προκαλείται από αυξημένα επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα (υπερουριχαιμία), που οδηγεί στο σχηματισμό κρυστάλλων ουρικού οξέος στις αρθρώσεις. Αυτοί οι κρύσταλλοι προκαλούν φλεγμονή, πόνο και πρήξιμο, επηρεάζοντας συνήθως το μεγάλο δάκτυλο του ποδιού, τους αστραγάλους, τα γόνατα και άλλες αρθρώσεις. Οι πιο συνηθισμένες ενδείξεις ότι κάποιος υποφέρει από ουρική αρθρίτιδα είναι

 • έντονος πόνος σε μία ή περισσότερες αρθρώσεις
 • η άρθρωση είναι ζεστή και το δέρμα από πάνω τρυφερό
 • πρήξιμο μέσα και γύρω από την προσβεβλημένη άρθρωση
 • κόκκινο, γυαλιστερό δέρμα πάνω από την προσβεβλημένη άρθρωση.

Η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαχείριση της ουρικής αρθρίτιδας, καθώς ορισμένες τροφές μπορούν να αυξήσουν ή να μειώσουν τα επίπεδα ουρικού οξέος στο σώμα. Σε αυτό το άρθρο για τη δίαιτα του ουρικού οξέος, θα διερευνήσουμε πώς να διαχειριστείτε την ουρική αρθρίτιδα με δίαιτα, συμπεριλαμβανομένων βασικών αρχών και συχνών ερωτήσεων.

Κατανόηση της ουρικής αρθρίτιδας και του ουρικού οξέος

Το ουρικό οξύ είναι ένα απόβλητο προϊόν που σχηματίζεται όταν το σώμα διασπά τις πουρίνες (φυσικές ουσίες που βρίσκονται σε διάφορα τρόφιμα). Όταν το σώμα δεν μπορεί να αποβάλει αποτελεσματικά το ουρικό οξύ μέσω των νεφρών, συσσωρεύεται στην κυκλοφορία του αίματος, οδηγώντας σε ουρική αρθρίτιδα. Παράγοντες που συμβάλλουν στα υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος περιλαμβάνουν την κληρονομικότητα, τη νεφρική νόσο, την παχυσαρκία, την κατανάλωση αλκοόλ, την κατανάλωση περιορισμένης ποσότητας νερού και ορισμένα φάρμακα.

Δημιουργία ουρικής αρθρίτιδας λόγω αυξημένου ουρικού οξέος

Βασικές αρχές της δίαιτας του ουρικού οξέος

Η δίαιτα ουρικού οξέος σαν στόχο έχει να βοηθήσει τους ανθρώπους να διαχειριστούν τα συμπτώματα της ουρικής αρθρίτιδας μειώνοντας τα επίπεδα ουρικού οξέος στο σώμα μέσω της δίαιτας. Εστιάζει κυρίως στην κατανάλωση τροφών με χαμηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες και, αντίστοιχα, στην αποφυγή τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες. Επιπλέον, ενθαρρύνει την απώλεια βάρους, την ενυδάτωση και την πρόσληψη συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών για την προώθηση της συνολικής υγείας, που είναι σημαντικός παράγοντας στον έλεγχο του ουρικού οξέος.

Α. Τρόφιμα που πρέπει να συμπεριλάβετε στην διατροφή σας

Για την μείωση του ουρικού οξέος είναι απαραίτητη η μείωση της πρόσληψης πουρινών με την διατροφή. Μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε πουρίνες θα πρέπει να περιλαμβάνει μια ποικιλία τροφών από διαφορετικές ομάδες τροφίμων. Ακολουθούν μερικά παραδείγματα τέτοιων τροφών που πρέπει να ενσωματώσετε στη διατροφή σας:

Φρέσκα φρούτα
Τα φρέσκα ή κατεψυγμένα φρούτα έχουν γενικά χαμηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες. Παραδείγματα περιλαμβάνουν μούρα, κεράσια και εσπεριδοειδή. Σε ό,τι αφορά τα φρούτα, καλό είναι να επιλέγετε εκείνα που έχουν πολύ χαμηλά σάκχαρα. Όταν μπορείτε να επιλέξετε, σκεφτείτε ότι τα φρέσκα φρούτα είναι διατροφικά ανώτερα των κατεψυγμένων.

Φρέσκα λαχανικά
Τα φρέσκα λαχανικά είναι η πλέον κατάλληλη επιλογή για την μείωση του ουρικού οξέος στο σώμα. Παραδείγματα περιλαμβάνουν:

 1. Φυλλώδη πράσινα όπως σπανάκι, λάχανο και μαρούλι
 2. Σταυρανθή λαχανικά όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι και το λάχανο
 3. Πιπεριές
 4. Ντομάτες
 5. Σέλινο
 6. Αγγούρι
 7. Μανιτάρια
 8. Σπαράγγι

Τα παραπάνω λαχανικά είναι αρκετά χαμηλά σε πουρίνες. Η κατανάλωση μιας διατροφής πλούσιας σε αυτά τα λαχανικά μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης ουρικής αρθρίτιδας ή άλλων καταστάσεων που σχετίζονται με υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος.

Δημητριακά ολικής αλέσεως
Επιλέξτε προϊόντα ολικής αλέσεως, ψωμί, ζυμαρικά, ρύζι και δημητριακά αντί για επεξεργασμένα δημητριακά από λευκό αλεύρι ή αποφλοιωμένους καρπούς. Οι επιλογές αυτές δεν είναι μόνο χαμηλές σε πουρίνες αλλά και πλούσιες σε φυτικές ίνες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της πέψης και στη διαχείριση του βάρους (ας μην ξεχνάμε ότι η παχυσαρκία συνδέεται άμεσα με την αύξηση του ουρικού οξέος).

Άπαχες πρωτεΐνες
Προτιμώντας άπαχες πρωτεΐνες, όπως πουλερικά (όχι το μπούτι και την πέτσα), αυγά και τόφου, επιτρέπουμε στο σώμα μας να περιορίσει το ουρικό οξύ, αφού αυτές οι επιλογές είναι χαμηλότερες σε πουρίνες σε σύγκριση με το κόκκινο κρέας και τα θαλασσινά.

Ψάρια και Θαλασσινά
Μερικοί τύποι ψαριών και θαλασσινών μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων ουρικού οξέος, ενώ άλλοι μπορεί στην πραγματικότητα να το αυξήσουν. Ακολουθούν ορισμένα είδη ψαριών και θαλασσινών που μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων ουρικού οξέος:

 • Σολομός
 • Τόνος
 • Πέστροφα
 • Σαρδέλες
 • Σκουμπρί
 • Γαρίδα
 • Αστακός
 • Κάβουρας
 • Στρείδια

Αυτοί οι τύποι ψαριών και θαλασσινών έχουν γενικά χαμηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες, ωστόσο, είναι σημαντικό να ελέγχετε τα μεγέθη των μερίδων, καθώς η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας πρωτεΐνης από οποιαδήποτε πηγή μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των επιπέδων ουρικού οξέος.

Γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά
Το γάλα, το γιαούρτι και το τυρί με χαμηλά λιπαρά μπορούν να συμπεριληφθούν σε μια δίαιτα ουρικού οξέος. Έρευνες δείχνουν ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου ουρικής αρθρίτιδας.

Ξηροί καρποί και σπόροι
Η μέτρια κατανάλωση ξηρών καρπών και σπόρων, όπως αμύγδαλα, καρύδια και λιναρόσποροι, προσφέρει στον οργανισμό υγιή λίπη, άφθονες βιταμίνες και άλλα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά χωρίς να αυξήσει σημαντικά τα επίπεδα ουρικού οξέος. Θυμηθείτε ότι η κατανάλωσή τους πρέπει να γίνεται με μέτρο.

Βιταμίνη C
Η καθημερινή κατανάλωση επαρκούς ποσότητας βιταμίνης C συχνά προλαμβάνει την εμφάνιση της ουρικής αρθρίτιδας. Τρώγοντας λαχανικά πλούσια σε βιταμίνη C είναι ένα ακόμα βήμα προς την αποφυγή της νόσου και την υποχώρηση φλεγμονών. Τέτοια λαχανικά είναι οι πιπεριές (ωμές), το μπρόκολο και το κουνουπίδι, το αβοκάντο, το αγγούρι, η τσουκνίδα και πολλά άλλα. Προσοχή όμως, αποφύγετε πάση θυσία τα φρούτα αφού περιέχουν φρουκτόζη που θα επιβαρύνει την κατάσταση και θα αυξήσει την φλεγμονή. Μην επιλέξετε, δηλαδή, τα πορτοκάλια και άλλα φρούτα για να πάρετε την απαραίτητη ποσότητα βιταμίνης C.

Καλό είναι να προσθέσετε στην διατροφή σας για κάποιο χρονικό διάστημα και ένα συμπλήρωμα διατροφής με τουλάχιστον 500mg βιταμίνης C την ημέρα, αφού δεν υπάρχει τρόπος να λάβετε τέτοια ποσότητα της βιταμίνης αποκλειστικά από την τροφή σας. Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα για τον προσδιορισμό της βέλτιστης δοσολογίας και των μακροπρόθεσμων αποτελεσμάτων στην συγκεκριμένη πάθηση.

Λαχανικά πλούσια σε Βιταμίνη C

Β. Τρόφιμα προς περιορισμό ή αποφυγή

Ορισμένες τροφές έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες και πρέπει να περιορίζονται ή να αποφεύγονται για να αποτραπεί η έξαρση της ουρικής αρθρίτιδας. Αυτά περιλαμβάνουν:

Σπλάχνα και όργανα
Τα νεφρά, το συκώτι, τα γλυκάδια και άλλα «εσωτερικά» του ζώου έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες και πρέπει να καταναλώνονται σπάνια και με μέτρο ή να αποφεύγονται αν το πρόβλημα της ουρικής αρθρίτιδας έχει προχωρήσει. Αλίμονο σε αυτούς που αγαπούν το κοκορέτσι!

Κόκκινο κρέας
Το μοσχάρι, το χοιρινό και το αρνί ενδέχεται να αυξήσουν σημαντικά τα επίπεδα ουρικού οξέος. Περιορίστε την πρόσληψή τους ή επιλέξτε τα πλέον άπαχα κομμάτια όταν καταναλώνετε κόκκινο κρέας.

Ψάρια και Θαλασσινά
Τα οστρακοειδή, οι σαρδέλες, ο γαύρος και άλλα ψάρια με υψηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες πρέπει να καταναλώνονται με φειδώ ή να αποφεύγονται εντελώς. Ωστόσο, δεν ανήκουν όλα τα ψάρια και θαλασσινά στην κατηγορία αυτή. Επιλογές όπως ο σολομός, η πέστροφα και οι γαρίδες μπορούν να συμπεριληφθούν με μέτρο.

Αλκοόλ
Το αλκοόλ, ιδιαίτερα η μπύρα (περιέχει πολλές πουρίνες) και τα «σκληρά» οινοπνευματώδη, σε μεγάλες ποσότητες, μπορεί να αυξήσουν την παραγωγή ουρικού οξέος και να βλάψει τη λειτουργία των νεφρών. Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ και αποφύγετέ το εντελώς εάν έχετε ουρική αρθρίτιδα σε υψηλά επίπεδα. Αν ο γιατρός σας ενημερώσει ότι μπορείτε να πίνετε μικρή ποσότητα οινοπνευματωδών, επιλέξτε το κρασί που επηρεάζει την αποβολή του ουρικού οξέος λιγότερο από τα υπόλοιπα ποτά.

Ροφήματα με ζάχαρη
Τα ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, ιδιαίτερα αυτά που περιέχουν σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη και πολλά κοκτέιλ, ενδέχεται να αυξήσουν το ουρικό οξύ στο αίμα σας. Προτιμήστε νερό, τσάι από βότανα ή άλλα ποτά με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.

Επεξεργασμένοι υδατάνθρακες
Σύμφωνα με τους γιατρούς, τα τρόφιμα που παρασκευάζονται με αποφλοιωμένο, λευκό αλεύρι και ζάχαρη, όπως το άσπρο ψωμί, τα ζυμαρικά και τα περισσότερα αρτοσκευάσματα, είναι τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγετε, αφού συμβάλουν στην αύξηση βάρους και στη δημιουργία φλεγμονών στο σώμα. Επιλέξτε δημητριακά ολικής αλέσεως και περιορίστε την πρόσληψη επεξεργασμένων υδατανθράκων.

Σημαντική παρατήρηση
Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι διατροφικές αλλαγές από μόνες τους μπορεί να μην επαρκούν για τη θεραπεία των υψηλών επιπέδων ουρικού οξέος και είναι σημαντικό να μιλήσετε με έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για εξατομικευμένες ιατρικές συμβουλές.

Είναι το υψηλό Ουρικό Οξύ (Υπερουριχαιμία) ο μοναδικός λόγος για την εμφάνιση ουρικής αρθρίτιδας;

Εν συντομία, ναι, αλλά όχι απόλυτα. Η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών με ουρική αρθρίτιδα έχουν υπερουριχαιμία. Τα υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος είναι ο παράγοντας που οδηγεί στην ανάπτυξη της ουρικής αρθρίτιδας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι όλοι όσοι έχουν αυξημένο ουρικό οξύ θα πάθουν ουρική αρθρίτιδα.

Έχουν παρουσιαστεί ελάχιστα περιστατικά ασθενών που παρουσίασαν την νόσο με φυσιολογικές τιμές ουρικού οξέος. Αυτό ενδέχεται να οφείλεται και σε άλλους παράγοντες που μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη της ουρικής αρθρίτιδας είναι η γενετική, η ηλικία, το φύλο, η παχυσαρκία, η υπέρταση, η κατανάλωση αλκοόλ και ορισμένα φάρμακα, πράγματα που οδηγούν στην αύξηση του ουρικού οξέος στο αίμα.

Μπορώ να φάω φασόλια, φακές και άλλα όσπρια σε δίαιτα ουρικού οξέος;

Τα όσπρια, όπως τα φασόλια, οι φακές και τα ρεβίθια, περιέχουν μέτριες ποσότητες πουρινών. Παράλληλα, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και άλλα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, γεγονός που τα καθιστά πολύτιμο μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής, ιδιαίτερα της Μεσογειακής. Μπορείτε να συμπεριλάβετε όσπρια σε μια δίαιτα ουρικού οξέος (με μέτρο), αλλά παρακολουθήστε για τυχόν συμπτώματα που ενδέχεται να εμφανιστούν και προσαρμόστε την ποσότητα ανάλογα, εάν παρατηρήσετε αύξηση των τιμών της ουρικής αρθρίτιδας.

Υπάρχουν συμπληρώματα διατροφής που μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση της ουρικής αρθρίτιδας;

Ορισμένα συμπληρώματα μπορεί να βοηθήσουν στη διαχείριση των συμπτωμάτων ουρικής αρθρίτιδας ή στη μείωση των επιπέδων ουρικού οξέος. Ωστόσο, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης πριν προσθέσετε οποιαδήποτε συμπληρώματα στη ρουτίνα σας. Μερικά συμπληρώματα που μπορεί να είναι ωφέλιμα για τη διαχείριση της ουρικής αρθρίτιδας περιλαμβάνουν:

Βιταμίνη C
Όπως προαναφέραμε, μελέτες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη C μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων ουρικού οξέος στο αίμα. Προσοχή στην επιλογή των τροφών, συμβουλευτείτε πρώτα τον γιατρό σας. Ιδανικά, επιλέξτε κάποιο καλό συμπλήρωμα διατροφής που θα φέρει ταχύτερο αποτέλεσμα.

Ιχθυέλαιο
Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που βρίσκονται στο ιχθυέλαιο έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων ουρικής αρθρίτιδας. Φροντίστε να επιλέξετε ένα συμπλήρωμα ιχθυελαίου υψηλής ποιότητας και να ακολουθήσετε τη συνιστώμενη δοσολογία.

Εκχύλισμα βύσσινου (Prunus cerasus ή Tart cherry)
Το βύσσινο έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη φλεγμονή και τα επίπεδα ουρικού οξέος. Δυστυχώς, δεν είναι διαθέσιμο όλο τον χρόνο και σε όλα τα μέρη του κόσμου. Για τον λόγο αυτό, κάποιοι άνθρωποι λαμβάνουν συμπληρώματα εκχυλίσματος βύσσινου για να βοηθήσουν στη διαχείριση των συμπτωμάτων ουρικής αρθρίτιδας. Παρά ταύτα, απαιτείται περισσότερη έρευνα για να προσδιοριστεί η αποτελεσματικότητα και η ακριβής δράση του εκχυλίσματος αυτού στον έλεγχο του ουρικού οξέος.

Εκχύλισμα βύσσινου (κάψουλες Tart Cherry) θα βρείτε σε επιλεγμένα φαρμακεία και online στο διαδίκτυο, ας έχετε, όμως, κατά νου ότι στην χώρα μας δεν είναι ακόμα τόσο γνωστό. Εκτός από την βασική του συσκευασία, θα το βρείτε και ως τμήμα μείγματος με κουρκουμά και εκχύλισμα Μποσγουέλια (Boswellia), ουσίες που συμβάλλουν στην υγεία των αρθρώσεων.

Μπορώ να φάω ξανά τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες όταν η ουρική μου αρθρίτιδα είναι υπό έλεγχο;

Για την αποτελεσματική διαχείριση της ουρικής αρθρίτιδας είναι απαραίτητο να διατηρείτε μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε πουρίνες. Ωστόσο, η περιστασιακή κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες και μόνο σε μικρές ποσότητες μπορεί να είναι αποδεκτή για ορισμένα άτομα, ανάλογα με τη σοβαρότητα της ουρικής αρθρίτιδας, το στάδιο της θεραπείας και την όλη υγεία του καθενός.

Είναι σημαντικό να παρακολουθείτε στενά τα συμπτώματά σας και να συμβουλεύεστε τακτικά τον γιατρό σας για να προσδιορίσετε τι είναι κατάλληλο για τη συγκεκριμένη κατάσταση σε κάθε χρονικό διάστημα. Η απόφαση αυτή πρέπει να γίνει αποκλειστικά από τον γιατρό σας, ο οποίος θα καθορίσει τα είδη των τροφών που μπορείτε να προσθέσετε στην διατροφή σας, τις ποσότητες και την συχνότητα κατανάλωσής τους. Μόνο έτσι θα ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο έξαρσης της ουρικής αρθρίτιδας και την πιθανότητα δημιουργίας μη αναστρέψιμης κατάστασης.

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να δείξει αποτελέσματα η δίαιτα ουρικού οξέος;

Ο χρόνος που χρειάζεται για να δείξει αποτελέσματα η δίαιτα ουρικού οξέος μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο. Κάποιοι μπορεί να παρουσιάσουν βελτίωση στα συμπτώματά τους μέσα σε λίγες εβδομάδες, ενώ άλλοι μπορεί να χρειαστούν αρκετούς μήνες για να παρατηρήσουν αξιοσημείωτες αλλαγές. Παράγοντες που επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα της δίαιτας περιλαμβάνουν τη σοβαρότητα της ουρικής αρθρίτιδας, την τήρηση της δίαιτας και την παρουσία άλλων καταστάσεων υγείας που μπορεί να επηρεάσουν τα επίπεδα ουρικού οξέος. Είναι σημαντικό να είστε υπομονετικοί και συνεπείς με τις διατροφικές σας αλλαγές και να συνεργάζεστε στενά με τον γιατρό σας για να παρακολουθείτε την πρόοδό σας και να κάνετε προσαρμογές, όταν απαιτείται.

Απώλεια βάρους και ενυδάτωση

Η διατήρηση ενός υγιούς βάρους και η καλή ενυδάτωση είναι απαραίτητα συστατικά για τον έλεγχο του ουρικού οξέος και την διατήρησή του σε κανονικά επίπεδα. Το υπερβολικό σωματικό βάρος συμβάλει στην αυξημένη παραγωγή ουρικού οξέος και στη διαταραχή της νεφρικής λειτουργίας, ενώ η ανεπαρκής ενυδάτωση εμποδίζει τα νεφρά να αποβάλουν την περίσσεια ουρικού οξέος, με αποτέλεσμα αυτό να συσσωρεύεται στις αρθρώσεις προκαλώντας πόνο και, με την πάροδο του χρόνου, μόνιμη βλάβη.

Απώλεια βάρους
Εάν είστε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, η απώλεια βάρους μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τον κίνδυνο προσβολής από ουρική αρθρίτιδα. Εστιάστε σε μια ισορροπημένη διατροφή και τακτική σωματική δραστηριότητα για να χάσετε τα περιττά κιλά σταδιακά και με ασφάλεια και φροντίστε να συμπεριλάβετε τα κατάλληλα τρόφιμα ώστε να χάσετε τα περιττά κιλά και ταυτόχρονα να μειώσετε το ουρικό οξύ στο αίμα σας.

Ενυδάτωση για τη μείωση του ουρικού οξέος

Ενυδάτωση
Στοχεύστε σε τουλάχιστον οκτώ ποτήρια νερού (2 λίτρα) την ημέρα για να βοηθήσετε τη λειτουργία των νεφρών και να μειώσετε τα επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα. Η κατανάλωση περισσότερου νερού μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να αισθανθείτε χορτάτοι, κάτι που θα βοηθήσει και στις προσπάθειες που καταβάλετε για να χάσετε κιλά.

Τι συμπεραίνουμε για την Δίαιτα ουρικού οξέος

Η διαχείριση της ουρικής αρθρίτιδας μέσω της διατροφής είναι απαραίτητη για τη μείωση της συχνότητας και της σοβαρότητας των εξάρσεων της ουρικής αρθρίτιδας. Η δίαιτα ουρικού οξέος επικεντρώνεται στην κατανάλωση τροφών με χαμηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες, στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους και στην καλή ενυδάτωση. Με την ενσωμάτωση αυτών των αρχών στην καθημερινή σας ρουτίνα και τη στενή συνεργασία με τον γιατρό σας, μπορείτε να διαχειριστείτε αποτελεσματικά τα συμπτώματα της ουρικής αρθρίτιδας και να βελτιώσετε τη συνολική ποιότητα ζωής σας. Να θυμάστε ότι το κλειδί για την επιτυχία είναι η έγκαιρη ανίχνευση του προβλήματος και η άμεση λήψη και εφαρμογή αποφάσεων που θα βελτιώσουν την κατάσταση, πριν αυτή γίνει μη αναστρέψιμη.

Συχνές ερωτήσεις

Μπορεί η δίαιτα ουρικού οξέος να θεραπεύσει την ουρική αρθρίτιδα

Δεν υπάρχει θεραπεία για την ουρική αρθρίτιδα, είναι μια πάθηση (μορφή αρθρίτιδας) που μπορεί ανά πάσα στιγμή να επανεμφανιστεί. Ωστόσο, κατάλληλη δίαιτα για το ουρικό οξύ, μαζί με άλλες αλλαγές ζωής θα βοηθήσει στη διαχείριση των συμπτωμάτων.

Είναι η δίαιτα ουρικού οξέος ασφαλής για όλους;

Ναι, η δίαιτα ουρικού οξέος είναι γενικά ασφαλής για τους περισσότερους ανθρώπους, αλλά είναι πάντα καλή ιδέα να συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε νέα δίαιτα.

Πόσο καιρό πρέπει να ακολουθώ τη δίαιτα ουρικού οξέος;

Θα πρέπει να την ακολουθείτε για όσο διάστημα σας επιτρέψει ο γιατρός που παρακολουθεί το πρόβλημα και, σίγουρα, για όσο διάστημα αντιμετωπίζετε συμπτώματα ουρικής αρθρίτιδας.

Μπορεί η ουρική αρθρίτιδα να με καταστήσει ανίκανο/η να κινηθώ;

Φυσικά. Αν η τιμή του ουρικού οξέος στο αίμα ανέβει πολύ και δημιουργηθούν κρύσταλλοι στις αρθρώσεις, ο πόνος μπορεί να είναι τόσο έντονος που ο πάσχων να αδυνατεί να κινηθεί ή να λυγίσει τις πάσχουσες αρθρώσεις.

Η ουρική αρθρίτιδα προσβάλει εξίσου άνδρες και γυναίκες;

Όχι. Οι άνδρες αντιμετωπίζουν πολύ περισσότερα περιστατικά ουρικής αρθρίτιδας από τις γυναίκες σε αναλογία 5:1.

Μπορεί το DietPal να με βοηθήσει να μειώσω το ουρικό οξύ;

Και βέβαια μπορούμε. Οι επαγγελματίες διαιτολόγοι μας θα σας βοηθήσουν όχι μόνο να χάσετε βάρος αλλά και να αποβάλλετε το επιπλέον ουρικό οξύ από το αίμα, δίνοντας τη δυνατότητα στα νεφρά να αποβάλλουν μέρος αυτού. Συμπληρώστε την φόρμα με την ΔΩΡΕΑΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ και ο/η διαιτολόγος μας θα επικοινωνήσει μαζί σας το συντομότερο δυνατόν.

Υπολογισμός Δείκτη Μάζας Σώματος (BMI)

Υπολόγισε το BMI σου και δες σε ποια κατηγορία κατατάσσεσαι, ξεκινώστας από ελλιπές βάρος μέχρι και παχυσαρκία III)

Περιεχομενα αρθρου
Υπολογισμός Δείκτη Μάζας Σώματος (BMI)

Υπολόγισε το BMI σου και δες σε ποια κατηγορία κατατάσσεσαι, ξεκινώστας από ελλιπές βάρος μέχρι και παχυσαρκία III)

cookies

Εφ’ όσον συνεχίζετε την πλοήγηση του ιστότοπου, θεωρούμε ότι συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.

Όροι Χρήσης & Πολιτική Προστασίας Δεδομένων

Ο επισκέπτης / χρήστης των σελίδων και των υπηρεσιών του Δικτυακού μας τόπου (www.dietpal.gr) οφείλει να διαβάσει προσεκτικά τους όρους χρήσης και τις προϋποθέσεις παροχής υπηρεσιών που ακολουθούν πριν από την επίσκεψη ή τη χρήση των σελίδων και των υπηρεσιών μας και σε περίπτωση διαφωνίας οφείλει να μην κάνει χρήση τους. Ειδάλλως τεκμαίρεται ότι τους αποδέχεται και παραχωρεί τη συγκατάθεσή του. Οι κατωτέρω όροι χρήσης ισχύουν για το σύνολο του περιεχομένου και για ό,τι γενικά περιλαμβάνεται στις σελίδες του Δικτυακού μας τόπου. Η Νοοζιτ (εφεξής για λόγους συντομίας η Δικαιούχος) δύναται οποιαδήποτε χρονική στιγμή να τροποποιεί τους όρους χρήσης και τις προϋποθέσεις, οι δε χρήστες / επισκέπτες οφείλουν κάθε φορά να ελέγχουν για ενδεχόμενες αλλαγές και εφόσον εξακολουθούν τη χρήση εικάζεται ότι αποδέχονται τους τροποποιημένους όρους και προϋποθέσεις. Σε αντίθετη περίπτωση οφείλουν να απέχουν από τη χρήση/επίσκεψη του Δικτυακού μας τόπου.

Στοιχεία Εταιρείας:
ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOYZIT I.K.E.
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ
ΔΗΜ.ΓΟΥΝΑΡΗ 78 – 16561 ΓΛΥΦΑΔΑ
ΑΦΜ:800713689 – ΔΟΥ ΓΛΥΦΑΔΑΣ
ΑΡ.ΓΕΜΗ:137943201000
ΤΗΛ.211-212-0506

Δικαιώματα πνευματικής και βιομηχανικής ιδιοκτησίας

Το σύνολο του περιεχομένου του Δικτυακού μας τόπου, συμπεριλαμβανομένων, ενδεικτικά αλλά όχι περιοριστικά, κειμένων, γραφικών, φωτογραφιών, σχεδιαγραμμάτων, απεικονίσεων, παρεχόμενων υπηρεσιών και γενικά κάθε είδους αρχείων αποτελεί αντικείμενο πνευματικής ιδιοκτησίας και διέπεται από τις εθνικές και διεθνείς διατάξεις περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας, με εξαίρεση τα ρητώς αναγνωρισμένα δικαιώματα τρίτων. Συνεπώς, απαγορεύεται ρητά η αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, «φόρτωση ( download )», μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά η περιληπτικά χωρίς τη ρητή προηγούμενη έγγραφη συναίνεση της Δικαιούχου.

Κατ’ εξαίρεση, επιτρέπεται η μεμονωμένη αποθήκευση και αντιγραφή τμημάτων του περιεχομένου σε απλό προσωπικό υπολογιστή για αυστηρά προσωπική χρήση, χωρίς πρόθεση εμπορικής ή άλλης εκμετάλλευσης και πάντα υπό την προϋπόθεση της αναγραφής της πηγής προέλευσής του, χωρίς αυτό να σημαίνει καθ’ οιονδήποτε τρόπο παραχώρηση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας. Ό,τι άλλο περιλαμβάνεται στις ηλεκτρονικές σελίδες του Δικτυακού μας τόπου και αποτελεί κατοχυρωμένα σήματα και προϊόντα πνευματικής ιδιοκτησίας τρίτων ανάγεται στη δική τους σφαίρα ευθύνης και ουδόλως έχει να κάνει με τον δικό μας Δικτυακό τόπο.

Υποχρεώσεις επισκέπτη / χρήστη

Ο επισκέπτης / χρήστης του Δικτυακού μας τόπου οφείλει αφενός μεν να συμμορφώνεται με τους κανόνες και τις διατάξεις του Ελληνικού, Ευρωπαϊκού και Διεθνούς Δικαίου και τη σχετική νομοθεσία που διέπει τις τηλεπικοινωνίες, αφετέρου δε να απέχει από κάθε παράνομη και καταχρηστική χρήση του περιεχομένου και των υπηρεσιών του Δικτυακού μας τόπου. Επίσης, οφείλει να συμπεριφέρεται κόσμια, ευγενικά και διακριτικά κατά την διάρκεια επίσκεψής του και χρήσης του Δικτυακού μας τόπου, ενώ απαγορεύεται ρητά η υιοθέτηση πρακτικών αθέμιτου ανταγωνισμού ή άλλων που αντίκεινται στην NETIQUETTE ( Κώδικας Συμπεριφοράς Χρηστών INTERNET ). Οποιαδήποτε ζημία προκληθεί στο Δικτυακό μας τόπο ή στο Δίκτυο γενικότερα απορρέουσα από την κακή ή αθέμιτη χρήση των σχετικών υπηρεσιών από τον χρήστη / επισκέπτη ανάγεται στη σφαίρα της αποκλειστικής του ευθύνης.

«Δεσμοί» (links) προς άλλα sites

Ο Δικτυακός μας τόπος δεν ευθύνεται για το περιεχόμενο και τις υπηρεσίες άλλων δικτυακών τόπων στους οποίους παραπέμπει μέσω «δεσμών», hyperlinks ή διαφημιστικών banner, ούτε εγγυάται τη διαθεσιμότητά τους. Προβλήματα που τυχόν προκύψουν κατά την επίσκεψη / χρήση των δικτυακών τόπων στους οποίους παραπέμπουμε ανάγονται αποκλειστικά και μόνο στο περιβάλλον ευθύνης των αντίστοιχων δικτυακών τόπων, όπου και οφείλετε να απευθύνεστε. Η παραπομπή σε άλλους δικτυακούς τόπους γίνεται προς διευκόλυνση των χρηστών μας και σε καμία περίπτωση δεν δημιουργεί οιαδήποτε μορφής δέσμευση για οποιονδήποτε.

Προστασία προσωπικών δεδομένων και διαφήμιση

Η διαχείριση και προστασία των προσωπικών δεδομένων του επισκέπτη / χρήστη του Δικτυακού μας τόπου διέπεται από τους όρους της παρούσας και τις σχετικές διατάξεις τόσο του Ελληνικού Δικαίου ( Ν. 2472 / 1997, Π.δ. 207 / 1998. Π.δ. 79 / 2000 και αρ. 8 Ν. 2819 / 2000 ), όσο και του Ευρωπαϊκού Δικαίου ( Οδ. 95/46/ΕΚ και Οδ. 97/66/ΕΚ ).

Τα προσωπικά στοιχεία που συλλέγει ο Δικτυακός μας τόπος είναι μόνο προαιρετικά και δύναται να συλλεχθούν μόνο με τη ρητή συγκατάβαση του χρήστη.

Δύναται ο χρήστης να λάβει διαφημιστικό υλικό στα ηλεκτρονικά στοιχεία που έχει δηλώσει (email, κινητό ,σταθερό τηλ.), από την Δικαιούχο εταιρεία ,εφόσον ρητά έχει δώσει την συγκατάθεση του.

Δύναται ο χρήστης να λάβει διαφημιστικό υλικό στα ηλεκτρονικά στοιχεία που έχει δηλώσει (email, κινητό ,σταθερό τηλ.), από τους πελάτες της Δικαιούχου εταιρείας ,εφόσον ρητά έχει δώσει την συγκατάθεση του. Ως πελάτης της Δικαιούχου ορίζεται κάθε επαγγελματίας ή επιχείρηση που έχει αποδεδειγμένα τιμολογηθεί από την Δικαιούχο για οποιαδήποτε υπηρεσία της.

Οποιοδήποτε διαφημιστικό μήνυμα, θα πληροί τις προϋποθέσεις της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας περί διαφημιστικών μηνυμάτων: «Κάθε μήνυμα θα πρέπει να φέρει τα πλήρη στοιχεία του αποστολέα ευκρινώς και θα πρέπει να δίνει στον δέκτη τη δυνατότητα διαγραφής. Directiva2002/58/EC του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Relative as A5-270/2001 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Συναλλαγές από απόσταση

Για την διευκόλυνση των πελατών/συνεργατών μας και σαν τρόπος πληρωμής, δύναται να διενεργούνται συναλλαγές από απόσταση.

Ο συνεργάτης/πελάτης αποδέχεται τους όρους χρήσης οι οποίοι ορίζονται στο πλαίσιο διενέργειάς συναλλαγών από απόσταση και βάσει του νόμου 2251/1994 περί προστασίας καταναλωτών, όπως αυτός τροποποιήθηκε και ισχύει και ειδικότερα τα άρθρα 4 περί παροχής υπηρεσιών από απόσταση με τεχνικά μέσα.

Πολιτική Cookies

Για τη βελτίωση της εμπειρίας πλοήγησης σχετικά με κάποιες από τις παρεχόμενες υπηρεσίες στον ιστότοπο dietpal.gr, χρησιμοποιούνται cookies, τα οποία στέλνονται στο πρόγραμμα πλοήγησης των χρηστών από τους διαδικτυακούς server του ιστοτόπου www.dietpal.gr και αποθηκεύονται στον υπολογιστή του κάθε χρήστη, προκειμένου να επιτρέπουν τη, σε δεύτερο χρόνο, την ταυτοποίησή τους, εφόσον έχουν ήδη επισκεφθεί την ιστοσελίδα, προκειμένου να διευκολύνουν την πρόσβασή τους στις υπηρεσίες της εταιρείας και τις επιμέρους εσωτερικές ιστοσελίδες του ιστοτόπου, μέσω της απομνημόνευσης επιλογών, ρυθμίσεων και διαδρομών πλοήγησης.

Cookies δύνανται, επίσης, να χρησιμοποιηθούν από την εταιρεία και από τρίτους, συμπεριλαμβανομένης και της Google μέσω υπηρεσιών της τελευταίας (Google Analytics για παράδειγμα), για στατιστικούς σκοπούς (μέτρηση και ποιοτική ανάλυση επισκεψιμότητας, διάγνωση λογισμικού και συσκευής που χρησιμοποιεί ο χρήστης κλπ). Ο χρήστης δύναται να αποτρέψει την χρήση τέτοιων cookies ή να καθορίσει τις επιμέρους ρυθμίσεις αυτών, μέσω των επιλογών της Google. Ομοίως, ο ιστότοπος www.dietpal.gr ενσωματώνει λειτουργίες που παρέχονται από τρίτους, για τις οποίες λειτουργίες χρησιμοποιούνται cookies από τους αντίστοιχους παρόχους των σχετικών υπηρεσιών. Ειδικότερα, στο www.dietpal.gr ενσωματώνονται λειτουργίες από τις ακόλουθες υπηρεσίες, που χρησιμοποιούν cookies σύμφωνα με την αντίστοιχη πολιτική τους, όπως αυτή αναφέρεται στους αντίστοιχους σχετικούς συνδέσμους:

Facebook – Cookie Policy
Instagram – Cookie Policy
Twitter – Cookie Policy
YouTube – Cookie Policy επιτρέπει την εμφάνιση βίντεο στην ιστοσελίδα.
Google Analytics – GA Cookie Usage Guide

Οι λειτουργίες των ανωτέρω υπηρεσιών τρίτων, είναι δυνατόν να έχουν επίδραση στα προσωπικά δεδομένα και την ιδιωτικότητα των χρηστών, ανάλογα με τις αντίστοιχες ρυθμίσεις που οι τελευταίοι έχουν επιλέξει στις αντίστοιχες υπηρεσίες.

Τα cookies αυτά χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και μόνο για τους ανωτέρω σκοπούς, χωρίς να λαμβάνουν περαιτέρω πληροφορίες ως προς την ταυτότητα του χρήστη ή άλλων δεδομένων του.

Ο χρήστης του www.dietpal.gr , σε περίπτωση που επιθυμεί να πλοηγηθεί στον ιστότοπο χωρίς να γίνεται χρήση cookies έχει την τεχνική δυνατότητα να ρυθμίσει ανάλογα τον υπολογιστή του, ώστε να αποκλείονται τα cookies. Σε περίπτωση αποκλεισμού των cookies, οι χρήστες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ενδέχεται να μην έχουν πλήρη πρόσβαση στο σύνολο του περιεχομένου και τις υπηρεσίες του www.dietpal.gr r ή να στερηθούν επιπλέον δυνατότητες, επιλογές ή διευκολύνσεις που είναι δυνατόν να παρέχονται μόνο κατόπιν ταυτοποίησης μέσω cookies.

Κατά την αρχική επίσκεψη του χρήστη στον ιστότοπο www.dietpal.gr εμφανίζεται αναδυόμενη ειδοποίηση με την οποία ο χρήστης ενημερώνεται ότι: «Ο παρόν ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την εξασφάλιση της καλύτερης δυνατής εμπειρίας πλοήγησης. Η συνέχιση της πλοήγησης στο www.dietpal.gr προϋποθέτει συναίνεση στην Πολιτική Cookies και στους Όρους Χρήσης της ιστοσελίδας». Στην ανωτέρω ειδοποίηση ο χρήστης παραπέμπεται μέσω αντίστοιχων ενεργών συνδέσμων στην Πολιτική Cookies και τους Όρους Χρήσης της ιστοσελίδας. Η παρά την ανωτέρω ειδοποίηση εξακολούθηση της πλοήγησης στην ιστοσελίδα, αποτελεί τεκμήριο ότι ο χρήστης έλαβε γνώση της Πολιτικής Cookies και των Όρων Χρήσης της ιστοσελίδας, συνεπάγεται την αποδοχή τους εκ μέρους του χρήστη, και απαλλάσσει την εταιρεία από οποιαδήποτε ευθύνη για τους λόγους που περιλαμβάνονται σ’ αυτούς.

Εφαρμοστέο δίκαιο και λοιποί όροι

Η συγκεκριμένη σύμβαση χρήσης διέπεται από τις διατάξεις του Ελληνικού Δικαίου, τις οδηγίες και τους Κανονισμούς του Ευρωπαϊκού Δικαίου και τις σχετικές Διεθνείς διατάξεις, ερμηνεύεται δε με βάση τους κανόνες της καλής πίστης, των συναλλακτικών ηθών και του οικονομικού και κοινωνικού σκοπού του δικαιώματος. Εάν κάποια διάταξη κριθεί αντίθετη προς το νόμο και ως εκ τούτου άκυρη ή ακυρώσιμη, παύει αυτοδικαίως να ισχύει, χωρίς σε καμία περίπτωση να θίγεται η ισχύς των λοιπών όρων.

Καμία τροποποίηση των όρων της συγκεκριμένης σύμβασης δε θα λαμβάνεται υπόψη και δε θα αποτελεί τμήμα αυτής, εάν δεν έχει διατυπωθεί εγγράφως και δεν έχει ενσωματωθεί σε αυτή. Αρμόδια δικαστήρια για τυχόν αναφυόμενες διαφορές εξ αφορμής της εν λόγω σύμβασης είναι τα Δικαστήρια Αθηνών.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ

Η ιστοσελίδα www.dietpal.gr (στο εξής “η ιστοσελίδα”) ανήκει στην εταιρεία με την επωνυμία «NΟΟΖΙΤ – ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ» που εδρεύει στο Δήμο Γλυφάδας επί της οδού Γεννηματά 55-57 με ΑΦΜ 800713689 (στο εξής «Εταιρεία») λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου να διασφαλίσει πλήρως την ιδιωτικότητα και την ασφάλεια των προσωπικών σας δεδομένων, σύμφωνα με και σε συμμόρφωση προς τις υποχρεώσεις της ως Υπευθύνου Επεξεργασίας που απορρέουν από τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων (ΕΕ) 2016/679 (GDPR).

Με την παρούσα Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων σας ενημερώνουμε για το είδος των προσωπικών δεδομένων που σας αφορούν και που συλλέγουμε και επεξεργαζόμαστε, τη νομική βάση για την επεξεργασία τους, τους σκοπούς επεξεργασίας, το χρονικό διάστημα διατήρησης των δεδομένων, τον τρόπο που τα χρησιμοποιούμε και τα προστατεύουμε, τα δικαιώματα που έχετε με βάση το πιο πάνω νομικό πλαίσιο, τους αποδέκτες των προσωπικών δεδομένων καθώς και τα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα που έχουμε λάβει για την ασφάλεια και την προστασία τους.

Σας ενημερώνουμε ότι την παρούσα Πολιτική Προστασίας μπορείτε να την βρείτε διαθέσιμη σε έντυπη μορφή και στο κατάστημα της εταιρείας ενώ ενδέχεται να τροποποιείται, προκειμένου να είναι πάντοτε ενημερωμένη και σύμφωνη με τις κάθε φορά ισχύουσες διατάξεις. Παρακαλείσθε να επισκέπτεσθε τακτικά την ιστοσελίδα μας www.dietpal.gr προκειμένου να βεβαιώνεστε ότι είστε ενήμεροι για τυχόν αλλαγές.

Τι είναι τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα;

Ο όρος «προσωπικά δεδομένα», σύμφωνα με το Άρθρο 4 του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία των Δεδομένων της ΕΕ 2016/679 (GDPR), αναφέρεται σε κάθε πληροφορία που αφορά σε ταυτοποιημένο ή ταυτοποιήσιμο φυσικό πρόσωπο, που είναι και το υποκείμενο των δεδομένων, όπως ενδεικτικά: ονοματεπώνυμο, ταχυδρομική διεύθυνση, ηλεκτρονική διεύθυνση, τηλέφωνο επικοινωνίας κ.ά., οι οποίες προσδιορίζουν ή μπορούν να προσδιορίσουν την ταυτότητα του

Τί είδους προσωπικά δεδομένα συλλέγουμε για εσάς;

Συλλέγουμε και επεξεργαζόμαστε μόνον τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν και είναι απολύτως απαραίτητα για την εξυπηρέτηση του σκοπού για τον οποίο δόθηκαν και χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και μόνον για το σκοπό αυτό και αφού προηγουμένως έχουμε λάβει τη ρητή συγκατάθεσή σας.

Ειδικότερα:

Απλά δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν: Συλλέγουμε απλά δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν ενδεικτικά: το ονοματεπώνυμο, το πατρώνυμο, το φύλο, την εθνικότητα, την προσωπική/οικογενειακή κατάσταση, την ηλικία, τα στοιχεία επικοινωνίας (κατοικία – ταχυδρομική διεύθυνση, αριθμός σταθερού ή/και κινητού τηλεφώνου, διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), τα τραπεζικά στοιχεία και στοιχεία πληρωμών, τον αριθμό ταυτότητας ή/και τον αριθμό μητρώου κοινωνικής ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.), Α.Φ.Μ., αρμόδια Δ.Ο.Υ. Οι πληροφορίες και τα δεδομένα αυτά θα περιληφθούν στο φάκελο ή/και στην καρτέλα που θα δημιουργηθεί είτε σε ηλεκτρονική είτε σε έντυπη μορφή.

Δεδομένα που αφορούν την υγεία (ειδικών κατηγοριών προσωπικά δεδομένα): συλλέγουμε από εσάς δεδομένα σχετικά με τις παρεχόμενες από την Εταιρεία υπηρεσίες Διαιτολογίας-Διατροφολογίας, μόνον εφ’ όσον έχετε παράσχει ρητά προς τούτο τη συναίνεση και συγκατάθεσή σας για την παροχή εν γένει υπηρεσιών προς το σκοπό εξασφάλισης της καλαίσθητης εμφάνισης, της φυσικής ενδυνάμωσης του σώματος, της απώλειας ή προσθήκης βάρους ώστε η φυσική κατάσταση του σώματος να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες αντιλήψεις περί καλαίσθητης εμφάνισης του σώματος, αλλά και στις αντιλήψεις περί υγιεινής διατροφής. Οι πληροφορίες και τα δεδομένα αυτά θα περιληφθούν στο φάκελο που θα δημιουργηθεί είτε σε ηλεκτρονική είτε σε έντυπη μορφή, μετά την επίσκεψή σας στις εγκαταστάσεις μας.

Δεδομένα και Στοιχεία Επικοινωνίας: συλλέγουμε το ονοματεπώνυμό σας, τη διεύθυνσή σας και γενικότερα τα στοιχεία επικοινωνίας σας (συμπεριλαμβανομένης της διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας και του αριθμού τηλεφώνου σας (σταθερού ή/και κινητού).
Απαραίτητα Στοιχεία για την Έκδοση Νομίμων Παραστατικών: συλλέγουμε τα στοιχεία σας που είναι απαραίτητα για την τιμολόγηση και πληρωμή των παρεχομένων υπηρεσιών μας καθώς και τη διαχείριση ζητημάτων πληρωμών, όπως για παράδειγμα ο ΑΦΜ σας, τα τραπεζικά στοιχεία σας και στοιχεία πληρωμών (π.χ. ΙΒΑΝ) κ.λπ.

Στοιχεία δραστηριότητας on-line: συλλέγουμε δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν, όταν χρησιμοποιείτε τις διαδικτυακές υπηρεσίες και διαδικτυακούς τόπους της εταιρείας μας και εφ’ όσον έχετε προηγουμένως παράσχει ρητά τη συγκατάθεσή σας για το σκοπό αυτό. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν το αναγνωριστικό λογαριασμού σας σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τη διεύθυνση IP και άλλα αναγνωριστικά σας στοιχεία στο διαδίκτυο που μας παρέχετε on-line στην ιστοσελίδα μας. Τα ανωτέρω ισχύουν μόνον για τις διαδικτυακές υπηρεσίες και διαδικτυακούς τόπους των οποίων την ιδιοκτησία έχει η εταιρεία μας και δεν ισχύει για πληροφορίες που συλλέγονται μέσω οποιουδήποτε άλλου διαδικτυακού ιστοτόπου.

Η Εταιρεία δηλώνει ότι δεν θα συλλέγει και δεν θα επεξεργάζεται δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα από ανήλικα φυσικά πρόσωπα, χωρίς να εξασφαλίσει προηγουμένως την συγκατάθεση του προσώπου που ασκεί τη γονική μέριμνα του ανηλίκου.

Για ποιό σκοπό επεξεργαζόμαστε τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν;

Επεξεργαζόμαστε τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν ενδεικτικά για τους κατωτέρω αναγραφόμενους σκοπούς:

Για την εκτέλεση των συμβατικών μας υποχρεώσεων προς εσάς και συγκεκριμένα για την παροχή υπηρεσιών διατροφολογίας.

Για την χάραξη στρατηγικής διαφήμισης, μάρκετινγκ, επικοινωνία, παροχή υπηρεσιών εμπορίου/ μάρκετινγκ (marketing) μέσω τηλεφωνικής κλήσης ή αποστολής μηνύματος sms ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, παροχή υπηρεσιών προγραμματικής διαφήμισης (όπου αγοράζεται και πωλείται ηλεκτρονικά στοχευμένη διαφημιστική προβολή), την παροχή υπηρεσιών άμεσου μάρκετινγκ, την επεξεργασία δεδομένων για την παρακολούθηση της επιτυχίας διαφημιστικών εκστρατειών, την παρακολούθηση, διαχείριση, και επαναπροσανατολισμό μέσω των πλατφορμών και μέσων κοινωνικής δικτύωσης και την συνεργασία με άτομα που ασκούν επιρροή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Για την παροχή υπηρεσιών προώθησης πωλήσεων (Promotion) και παροχή υπηρεσιών Εμπορίου/ Μάρκετινγκ (Marketing).

Για την βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών μας σε εσάς.

Για την κάθε είδους επικοινωνία μας μαζί σας για την ενημέρωσή σας στα πλαίσια των παρεχομένων υπηρεσιών μας (συμπεριλαμβανομένης και τηλεφωνικής κλήσης, απoστολής μηνύματος sms, αποστολή μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την ενημέρωσή σας σχετικά με νέες υπηρεσίες, για την υπενθύμιση, επιβεβαίωση ραντεβού ή/και επανελέγχου και για την παροχή υπηρεσιών Εμπορίου/ Μάρκετινγκ (Marketing)).

Για την αξιολόγηση των προσόντων και ικανοτήτων σας για θέση εργασίας στην εταιρεία μας, για την οποία υποβάλατε αίτηση και βιογραφικό και για λόγους επικοινωνίας μας μαζί σας για το σκοπό αυτό.

Για την εν γένει συμμόρφωσή μας με έννομες υποχρεώσεις μας και δη με την ισχύουσα φορολογική, ασφαλιστική, εργατική νομοθεσία, τους ισχύοντες νόμους για την υγεία, την παροχή των υπηρεσιών μας και τις εν γένει νόμιμες υποχρεώσεις μας, συμπεριλαμβανομένης και της υποχρέωσής μας τήρησης ιατρικού αρχείου (αρ. 14 ΚΙΔ). τήρηση αρχείου επεξεργασίας δεδομένων υγείας (αρ. 30 ΓΚΠΔ).

Για τη συμμόρφωσή μας με νομικές διαδικασίες και δικαστικές αποφάσεις, για να απαντούμε σε αιτήματα από δημόσιες και κρατικές υπηρεσίες και αρχές κατά την άσκηση δημόσιας εξουσίας τους.

Για την εκπλήρωση του εννόμου συμφέροντος της εταιρείας μας.

Για την προάσπιση των νομίμων δικαιωμάτων και αξιώσεών μας προκειμένου να προστατεύσουμε τα έννομα συμφέροντά μας και τις επιχειρηματικές δραστηριότητές μας, ή των συνεργατών μας και προκειμένου να διασφαλίσουμε τα δικαιώματα, το ιδιωτικό απόρρητο, την ασφάλεια ή τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας μας και των συνεργατών μας, των δικών σας νομίμων αξιώσεων ή δικαιωμάτων σας, ή άλλων ατόμων.

Από πού συλλέγουμε και επεξεργαζόμαστε τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν;

Τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν συλλέγονται:

Από εσάς, όταν επικοινωνείτε τηλεφωνικά μαζί μας, όταν συμπληρώνετε ηλεκτρονικές φόρμες ή αποστέλλετε ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (“e-mail”), ή με οποιαδήποτε άλλη επικοινωνία σας μαζί μας, με σκοπό να πληροφορηθείτε ή να χρησιμοποιήσετε τις υπηρεσίες της Εταιρείας μας.

Αυτόματα μέσω του προγράμματος περιήγησης – φυλλομετρητή (“browser”) ή της κινητής συσκευής που χρησιμοποιείτε για την πρόσβασή σας στην Ιστοσελίδα μας. Όταν επισκέπτεστε και χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα μας μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, συλλέγουμε μόνο τα Δεδομένα Προσωπικού Χαρακτήρα που σας αφορούν τα οποία διαβιβάζει το πρόγραμμα περιήγησής σας (φυλλομετρητής – browser) στον διακομιστή (server) μας, τα οποία είναι τεχνικά αναγκαία για την προβολή της ιστοσελίδας μας σε εσάς και την εγγύηση της σταθερότητας και της ασφάλειας. Με εξαίρεση τυχόν Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα που σας αφορούν και τα οποία συλλέγονται από τα Cookies (βλ. περισσότερα Πολιτική Cookies εδώ), τα Δεδομένα Προσωπικού Χαρακτήρα που σας αφορούν περιορίζονται σε όσα έχετε παράσχει εσείς ρητά και για συγκεκριμένο σκοπό και εφόσον έχετε δώσει την ρητή συγκατάθεσή σας. Επίσης, συλλέγουμε Δεδομένα Προσωπικού Χαρακτήρα που σας αφορούν κατά την επίσκεψή σας στον ιστότοπό μας και εφόσον εσείς έχετε ρητά συναινέσει προς τούτο, συμπληρώνοντας ρητά τα αντίστοιχα πεδία.

Από τις σελίδες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, άλλο περιεχόμενο κοινωνικών μέσων, τα εργαλεία και τις εφαρμογές μας.

Από εσάς, όταν επισκέπτεστε το χώρο των εγκαταστάσεών μας για να λάβετε πληροφορίες για τις παρεχόμενες από εμάς υπηρεσίες, για την παροχή των υπηρεσιών μας σε εσάς.

Νόμιμη βάση επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν:

Η επεξεργασία από την εταιρεία μας των απλών δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα ή/και των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα ειδικών κατηγοριών που σας αφορούν, γίνεται στο πλαίσιο της εκπλήρωσης των συμβατικών μας υποχρεώσεων προς εσάς και δη την παροχή των υπηρεσιών μας προς εσάς και βασίζεται:

– στην με θετική ενέργεια, ελεύθερη, συγκεκριμένη, ρητή και εν πλήρει επιγνώσει συγκατάθεσή σας, την οποία μπορείτε να ανακαλέσετε ελεύθερα οποτεδήποτε.
– στη σύναψη και εκτέλεση μεταξύ μας σύμβασης παροχής των υπηρεσιών μας.
– σε αίτημά σας όταν επισκέπτεστε τους χώρους των εγκαταστάσεών μας για να λάβετε ενημερωτικές πληροφορίες για τις παρεχόμενες υπηρεσιών μας.
– στην νόμιμη υποχρέωσή μας, ως εργαστήριο παροχής υπηρεσιών αισθητικής και για τη συμμόρφωση μας προς την ισχύουσα εθνική /ή και ευρωπαϊκή νομοθεσία και την εκπλήρωση των νομίμων υποχρεώσεών μας προς τις δημόσιες/κρατικές υπηρεσίες και αρχές.
– στο έννομο συμφέρον μας για την εκπλήρωση του εταιρικού μας σκοπού, ήτοι την παροχή των υπηρεσιών μας, για την θεμελίωση, άσκηση ή υποστήριξη νομικών αξιώσεών μας.

Χρόνος διατήρησης των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν:

Η Εταιρεία, σε συμμόρφωση με την ισχύουσα σχετική νομοθεσία, θα διατηρεί τα προσωπικά σας δεδομένα, για χρονικό διάστημα 5 ετών.

Όταν πρόκειται να συμμορφωθούμε με μια νομική ή κανονιστική μας υποχρέωση, διατηρούμε τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν, τουλάχιστον για όσο διάστημα απαιτείται, σύμφωνα με την νομοθεσία, για να συμμορφωθούμε με την εν λόγω υποχρέωση.

Όταν πρόκειται για την εν γένει επικοινωνία μας μαζί σας, η δήλωση συγκατάθεσής σας τηρείται για όσο χρονικό διάστημα δεν την ανακαλείτε.

Όταν πρόκειται για κάλυψη θέσης εργασίας και αποστολή από εσάς βιογραφικού σημειώματος για χρονικό διάστημα έξι (6) μηνών από την παραλαβή του.

Εγγυήσεις και μέτρα που λαμβάνουμε για την προστασία των δεδομένων σας

Όταν μας δίνετε τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν, λαμβάνουμε κατάλληλα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι αυτά τηρούνται με ασφάλεια. Ενημερώνουμε και ελέγχουμε την τεχνολογία ασφαλείας που χρησιμοποιούμε, σε διαρκή βάση. Περιορίζουμε την πρόσβαση στα απολύτως αναγκαία δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν και σε εκείνους μόνο τους εργαζομένους μας, που χρειάζεται να γνωρίζουν τα δεδομένα σας αυτά, προκειμένου να παρέχουν τις υπηρεσίες μας σε εσάς. Επιπλέον, εκπαιδεύουμε το προσωπικό της εταιρείας μας ως προς τη σημασία της εμπιστευτικότητας και διατήρησης του απορρήτου και της ασφάλειας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν και δεσμεύουμε αυτό με συμβάσεις εμπιστευτικότητας, εχεμύθειας και τήρησης απορρήτου των πληροφοριών που λαμβάνουν γνώση λόγω της παροχής των υπηρεσιών μας. Μεταξύ άλλων, έχουμε εφαρμόσει τα παρακάτω κατάλληλα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα και διαδικασίες για να προστατεύσουμε δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν από οποιαδήποτε απώλεια, αλλοίωση, παράνομη επεξεργασία ή μεταβολή:

– Χρήση διακομιστών (server) που βρίσκονται σε χώρους με διαβαθμισμένη και περιορισμένη πρόσβαση και υπόκεινται σε τακτικούς ελέγχους.
– Χρήση πληροφοριακών συστημάτων και προγραμμάτων για ηλεκτρονικούς υπολογιστές συμμορφωμένα με τον ΓΚΠΔ, που έχουν εγκατασταθεί κατά τρόπο που ελαχιστοποιεί τη χρήση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. – Υιοθέτηση επιμέρους διαδικασιών διατήρησης δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και ασφαλούς διαγραφής/καταστροφής τους·
– Μέτρα επιχειρηματικής συνέχειας.
– Αποθήκευση και διατήρηση των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν ( τόσο των απλών όσο και των ειδικών κατηγοριών- ευαίσθητα) είτε σε ηλεκτρονική είτε σε έντυπη μορφή, σε ειδικό αποθηκευτικό χώρο, προστατευμένο και ασφαλή, στον οποίο δεν υπάρχει πρόσβαση ατόμων χωρίς εξουσιοδότηση.
-Κωδικοποίηση, Κρυπτογράφηση δεδομένων.
– Συνεχής προσαρμογή και επικαιροποίηση της λειτουργίας των διαδικασιών κι συστημάτων μας.

Ποιοί είναι οι αποδέκτες των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν;
Η επεξεργασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν, γίνεται από ειδικά εξουσιοδοτημένο προσωπικό της εταιρείας μας, συμπεριλαμβανομένων και των υποκαταστημάτων της ή/και των εταιρειών που ανήκουν ή θα ανήκουν στον ίδιο με αυτήν «όμιλο» επιχειρήσεων, μέσω συστημάτων πληροφορικής και ηλεκτρονικών συσκευών ή/και χειρόγραφα είτε – κατ’ εντολή και για λογαριασμό μας – από εξωτερικούς συνεργάτες που θα ενεργούν ως «εκτελούντες την επεξεργασία» (ενδεικτικά αναφέρονται οικονομικοί σύμβουλοι – λογιστές, νομικοί σύμβουλοι κ.λ.π.), οι οποίοι όμως έχουν δεσμευτεί απέναντί μας για την τήρηση εμπιστευτικότητας, εχεμύθειας και για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν και μόνον για τους σκοπούς που μας έχουν παρασχεθεί.

Η εταιρεία μας εγγυάται ότι δεν θα προβεί σε διαβίβαση, κοινοποίηση, παραχώρηση κ.λ.π. των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν (πλην όσων αναφέρονται πιο πάνω στην παρούσα) παρά μόνον αν αυτό επιβάλλεται από την ισχύουσα νομοθεσία και απαιτείται να γίνει προς δημόσιους/δικαστικούς/ελεγκτικούς φορείς και αρχές.

Σε κάθε διαβίβαση για την κατ’ εντολή και για λογαριασμό μας επεξεργασία, λαμβάνουμε τα κατάλληλα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα, ώστε τα δεδομένα που θα διαβιβάζονται να είναι τα ελάχιστα αναγκαία και ότι θα συντρέχουν οι προϋποθέσεις για νόμιμη προσήκουσα επεξεργασία τους.

Τα δικαιώματά σας:

Έχετε τα ακόλουθα δικαιώματα σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο του ΓΚΠΔ:

•Δικαίωμα πρόσβασης – Δικαίωμα να λαμβάνετε πληροφορίες για το εάν γίνεται επεξεργασία δεδομένων και δικαίωμα πρόσβασης σε αυτά.
•Δικαίωμα ενημέρωσης σχετικά με την επεξεργασία αυτή (ποιος, για ποιο σκοπό, παραλήπτες, περίοδος διατήρησης κ.λπ.)
•Δικαίωμα στη διόρθωση – Δικαίωμα διόρθωσης ανακριβών προσωπικών δεδομένων και συμπλήρωσης ελλιπών πληροφοριών.
•Δικαίωμα διαγραφής (Δικαίωμα στη λήθη) – Δικαίωμα να αιτείσθε τη διαγραφή οποιωνδήποτε δεδομένων που σας αφορούν υπό ορισμένες προϋποθέσεις και εφ’ όσον αυτό δεν προσκρούει σε άλλη διάταξη νόμου (δεδομένα που δεν είναι πλέον απαραίτητα, ανάκληση συγκατάθεσης, δεδομένα που έχουν υποβληθεί σε παράνομη επεξεργασία).
•Δικαίωμα Περιορισμού της Επεξεργασίας – όταν αμφισβητείται η ακρίβεια των δεδομένων, η επεξεργασία είναι παράνομη, τα δεδομένα δεν χρειάζονται πλέον στον υπεύθυνο επεξεργασίας, το υποκείμενο των δεδομένων έχει αντιταχθεί στην αυτοματοποιημένη επεξεργασία.
•Δικαίωμα στη φορητότητα των δεδομένων – δικαίωμα να αιτείσθε την αποστολή των δεδομένων σας με τηλεομοιότυπο ή με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο σε πρόσωπο που μας δηλώσετε, εφόσον αυτό δεν προσκρούει σε άλλη απαγορευτική διάταξη νόμου
•Δικαίωμα να απευθύνεστε ενώπιον της ΑΠΔΠΧ για κάθε ζήτημα που άπτεται της αρμοδιότητάς της σε σχέση με την άνω περιγραφείσα επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορά.

Μπορείτε να ασκήσετε τα άνω δικαιώματά σας κατόπιν υποβολής εκ μέρους του σχετικής έγγραφης αίτησης προς την εταιρεία, η οποία οφείλει να σας απαντήσει χωρίς επιβάρυνσή σας και εντός 30 ημερών από την ημερομηνία υποβολής της σχετικής αίτησης.

Συνέπειες μη παροχής δεδομένων σας

Η παροχή των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν, είναι απαραίτητη για την παροχή των υπηρεσιών μας προς εσάς και την εκτέλεση των συμβατικών μας υποχρεώσεων, ως εκ τούτου, σε περίπτωση άρνησής σας, για την παροχή τους από εσάς, δεν θα μπορούμε να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας.

Πώς να επικοινωνήσετε μαζί μας;

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας για οποιαδήποτε ερώτηση σχετικά με την επεξεργασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν, στέλνοντας email στο Info@dietpal.gr

Πληροφορίες Έκδοσης – Αλλαγές και Ενημερώσεις

Η παρούσα Πολιτική Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ενημερώθηκε τελευταία φορά στις 20/06/2019.

Διατηρούμε το δικαίωμα να τροποποιούμε και επικαιροποιούμε την παρούσα Πολιτική Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή, για οποιοδήποτε λόγο, χωρίς ειδοποίηση προς εσάς, πλην της ανάρτησης της επικαιροποιημένης Πολιτικής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα στην ιστοσελίδα μας. Μπορεί να στέλνουμε περιοδικά email προκειμένου να σας υπενθυμίζουμε τις αλλαγές και τις ενημερώσεις της παρούσας Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, αλλά θα πρέπει να ελέγχετε την ιστοσελίδα μας συχνά, για να ενημερώνεσθε για την τρέχουσα και ισχύουσα Δήλωση Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.