Οι επιπτώσεις της δίαιτας χαμηλών θερμίδων στην υγεία μας

Θεωρητικά, μειώνοντας τις καθημερινές θερμίδες χάνουμε κιλά. Όμως η επιστήμη έρχεται να ανατρέψει την δίαιτα αυτή και να βάλει όρους και περιορισμούς στον τρόπο εφαρμογής της.
Οι επιπτώσεις της δίαιτας χαμηλών θερμίδων στην υγεία μας

Ορισμός της δίαιτας χαμηλών θερμίδων

Τι ακριβώς είναι μια δίαιτα χαμηλών θερμίδων αν όχι μια αντιφατική έννοια; Η ιδέα της κατανάλωσης λιγότερης ποσότητας από ό,τι απαιτεί το σώμα σας για να λειτουργήσει βέλτιστα φαίνεται παράδοξη. Ωστόσο, αυτό ακριβώς συνεπάγεται ο περιορισμός των θερμίδων. Πρόκειται για μια στρατηγική που περιλαμβάνει τον περιορισμό της ημερήσιας θερμιδικής πρόσληψης σε ένα επίπεδο που είναι επαρκές για την πρόσληψη των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών ενώ παράλληλα σας βοηθά να επιτύχετε τους στόχους σας για καλύτερη υγεία και βελτιωμένη φυσική κατάσταση.

Η ιδέα της μείωσης της ενεργειακής πρόσληψης από τα τρόφιμα σε επίπεδα κάτω από τα συνιστώμενα είναι τουλάχιστον περίπλοκη και διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Πώς μπορεί να σας κάνει καλό να στερήσετε το σώμα σας από τα καύσιμα που χρειάζεται για να λειτουργήσει σωστά; Ωστόσο, είναι καλά τεκμηριωμένο ότι η κατανάλωση λιγότερων θερμίδων από όσες απαιτεί το σώμα σας μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους και ακόμη και να μειώσει τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών όπως ο διαβήτης τύπου 2, οι καρδιακές παθήσεις και ορισμένοι τύποι καρκίνου.

Πώς, όμως, προσδιορίζει κανείς τον σωστό αριθμό θερμίδων που πρέπει να καταναλώσει ενώ ακολουθεί μια τέτοια δίαιτα; Αυτό εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως η ηλικία, το ύψος, το επίπεδο δραστηριότητας, το φύλο, το τρέχον σωματικό βάρος και τη συνολική κατάσταση της υγείας. Οι απαιτήσεις κάθε ατόμου είναι μοναδικές και έτσι η ημερήσια θερμιδική πρόσληψη που απαιτεί ο καθένας διαφέρει. Κάποιοι μπορεί να χρειάζονται μόλις 800 θερμίδες την ημέρα, ενώ άλλοι μπορεί να χρειάζονται έως και 2000 θερμίδες ή και περισσότερες για να επιτύχουν τους στόχους τους.

Εξετάζοντας τις επιδράσεις της δίαιτας χαμηλών θερμίδων στον οργανισμό, διαπιστώνοουμε πόσο δύσκολο είναι να προβλεφθούν τα αποτελέσματα για κάθε άνθρωπο. Καταναλώνοντας λιγότερες θερμίδες από αυτές που απαιτεί, το σώμα αναγκάζεται να αξιοποιήσει τα ενεργειακά του αποθέματα, οδηγώντας, σε βάθος χρόνου, σε απώλεια βάρους. Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει ότι οι δίαιτες χαμηλών θερμίδων μπορεί να έχουν πολλά οφέλη πέρα από την απώλεια βάρους, όπως βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη, μείωση φλεγμονών και αύξηση της μακροζωίας.

Τελικά, η ιδέα μιας δίαιτας χαμηλών θερμίδων μπορεί να φαίνεται περίπλοκη και ακόμη και αντιφατική με την πρώτη ματιά, ωστόσο, είναι μια καθιερωμένη και καλά δοκιμασμένη μέθοδος για να χάσουμε κιλά και να βελτιώσουμε τη συνολική υγεία μας. Όμως, αυτό συνοδεύεται από αυστηρούς κανόνες. Περιορίζοντας την ημερήσια θερμιδική πρόσληψη δημιουργώντας ενεργειακό έλλειμμα αλλά ταυτόχρονα αυξάνοντας την πρόσληψη βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων, τα άτομα μπορούν να χάσουν κιλά, να βελτιώσουν πολλούς βιοχημικούς δείκτες καθώς και την φυσική τους κατάσταση, και να μειώσουν τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών.

Πως μπορεί κανείς να πετύχει την μείωση θερμίδων

Πώς οι δίαιτες χαμηλών θερμίδων επηρεάζουν την υγεία μας

Η μείωση θερμίδων είναι ίσως η παλαιότερη και γνωστότερη διατροφική στρατηγική, με πολλά υποσχόμενες δυνατότητες για την προώθηση της υγείας και της μακροζωίας. Αλλά, είναι ασφαλές και αποτελεσματικό για όλους; Πριν αποφασίσετε να κόψετε θερμίδες από την διατροφή σας, αναλογιστείτε ότι υπάρχουν αρκετοί πιθανοί κίνδυνοι που πρέπει να λάβετε υπόψη. Αν και μελέτες έχουν δείξει ότι ο περιορισμός των θερμίδων μπορεί να σας διευκολύνει να ξεφορτωθείτε περιττά κιλά και λίπος, να μειώσει τα επίπεδα χοληστερόλης και να μειώσει διάφορες  φλεγμονές στο σώμα, το ερώτημα παραμένει: «αξίζει να προσπαθήσει κανείς παρά τους πιθανούς κινδύνους;».

Μιλώντας για κινδύνους, ο πλέον γνωστός είναι η μείωση της μυϊκής μάζας που, κατά συνέπεια, ενδέχεται να επηρεάσει την ικανότητα του σώματος να διατηρεί ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα. Επιπλέον, εάν το διατροφολόγιό σας δεν παρακολουθείται προσεκτικά από ειδικό, μπορεί να προκαλέσει ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά, με αποτέλεσμα τον υποσιτισμό.

Από την άλλη πλευρά, ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι ο περιορισμός των θερμίδων μπορεί να έχει θετική επίδραση σε ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία όπως ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις και να αυξήσει τη διάρκεια ζωής έως και 10%. Ωστόσο, αυτό πρέπει να γίνεται με προσοχή, και αποκλειστικά υπό την καθοδήγηση ενός επαγγελματία ιατρού. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι, περιορίζοντας τις θερμίδες που προσλαμβάνουμε καθημερινά δεν σημαίνει ότι τροφοδοτούμε τον οργανισμό μας με ελλιπή θρεπτικά συστατικά. Αντίθετα, οφείλουμε να επιλέξουμε τροφές πλούσιες σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.

Είναι, επίσης, σημαντικό να συνδυάζεται και με άλλες επιλογές υγιεινού τρόπου ζωής, όπως η τακτική άσκηση, η ισορροπημένη διατροφή ως προς την ποιότητα των πρώτων υλών και τους συνδυασμούς τους και ο επαρκής ύπνος.

Τελικά, ο θερμιδικός περιορισμός μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη, αλλά θα πρέπει να προσεγγίζεται με προσοχή και μόνο μετά από διαβούλευση με τον γιατρό σας. Με την κατάλληλη φροντίδα και παρακολούθηση, είναι δυνατό να μειωθεί η πρόσληψη θερμίδων, να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανοί κίνδυνοι και να βελτιστοποιηθούν τα οφέλη για την υγεία μας, παρά το γεγονός ότι ακολουθούμε μια δίαιτα περιορισμένων θερμίδων.

Μείωση Μεταβολικού Ρυθμού

Αντίθετα με την μέχρι τώρα επικρατούσα άποψη, οι μακροχρόνιες δίαιτες χαμηλών θερμίδων μειώνουν τον μεταβολικό ρυθμό με πολλά αρνητικά αποτέλεσμα για την υγεία μας και το βάρος μας. Τελικά, τρώγοντας λιγότερο θέτουμε τον μεταβολισμό μας σε σταδιακή «ύπνωση», με αποτέλεσμα να ανακτούμε γρήγορα τα χαμένα κιλά (πολλές φορές και περισσότερα) και να πέφτουμε σε απόγνωση.

Μείωση Μεταβολικού Ρυθμού

Όταν το σώμα δεν παίρνει αρκετές θερμίδες, μπορεί να επιβραδύνει τον μεταβολισμό του σε μια προσπάθεια εξοικονόμησης ενέργειας. Εν ολίγοις, το σώμα καίει λιγότερες θερμίδες σε κατάσταση ηρεμίας, καθιστώντας πιο δύσκολη την απώλεια βάρους και τη διατήρηση της απώλειας βάρους με την πάροδο του χρόνου. Επιπλέον, ένας επιβραδυνόμενος μεταβολικός ρυθμός μπορεί να οδηγήσει σε αισθήματα κόπωσης και νωθρότητας (καθιστώντας δύσκολη τη διατήρηση ενός ενεργού τρόπου ζωής) και συχνά οδηγεί σε αύξηση βάρους, λόγω της αδυναμίας του σώματος να επεξεργαστεί περισσότερες θερμίδες. Είναι σημαντικό να προσεγγίζετε τις δίαιτες χαμηλών θερμίδων με προσοχή και να συνεργάζεστε με επαγγελματία διαιτολόγο για να διασφαλίσετε ότι οι ανάγκες σας σε θρεπτικά συστατικά ικανοποιούνται και ότι το πρόγραμμα διατροφής που επιλέξατε είναι μακροπρόθεσμα βιώσιμο.

Όπως αναφέρουμε σε άρθρο σχετικό με τον μεταβολισμό, οι καθημερινές μας θερμίδες πρέπει να είναι επαρκείς και τα γεύματά μας πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Μιλήστε για το θέμα αυτό με τον γιατρό σας ή τον διαιτολόγο σας για να λάβετε περισσότερες πληροφορίες.

Απώλεια βάρους με μείωση θερμίδων

Η παχυσαρκία είναι ένα ευρύτατα αυξανόμενο πρόβλημα στον σημερινό κόσμο, που επηρεάζει ανθρώπους κάθε ηλικίας, ακόμα και παιδιά. Παρά τις πολυάριθμες προειδοποιήσεις από την ιατρική κοινότητα, πολλοί άνθρωποι συνεχίζουν να υποφέρουν από τις σοβαρές συνέπειές της. Οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης, ο καρκίνος, οι αναπνευστικές ασθένειες, ακόμη και ο θάνατος είναι μερικές μόνο από τις πιθανές εκβάσεις της παχυσαρκίας που στοιχίζουν στην χώρα μας εκατομμύρια ευρώ σε δαπάνες ιατρικής περίθαλψης σε ετήσια βάση. Δυστυχώς, οι ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες και ο καθιστικός τρόπος ζωής έχουν γίνει ο κανόνας για τους περισσότερους, οδηγώντας σε ταχεία αύξηση των ποσοστών παχυσαρκίας παγκοσμίως. Αυτή η επιδημία προκαλεί ανησυχία και εναπόκειται στον καθένα μας και στους υπεύθυνους της εκάστοτε πολιτικής σκηνής να αναλάβουν δράση πριν να είναι πολύ αργά.

Η απώλεια βάρους είναι ένα από τα πλέον δημοφιλή θέματα, με πολλούς ανθρώπους να αναζητούν διαρκώς νέους τρόπους να χάσουν το περιττό βάρος, τις περισσότερες φορές χωρίς αποτέλεσμα. Ωστόσο, η επιτυχία στην απώλεια βάρους απαιτεί μια θεμελιώδη κατανόηση του τρόπου λειτουργίας του σώματος και την προσαρμογή του τρόπου ζωής του καθένα μας σε νέες αρχές και νέες συνήθειες.

Απώλεια βάρους με μείωση θερμίδων

Η πρόσφατη ιστορία έχει δείξει ότι η ανεξέλεγκτη και αυθαίρετη μείωση θερμίδων όχι μόνο δεν βοηθάει στο χάσιμο κιλών αλλά συμβάλλει στην ταχεία ανάκτησή τους μόλις η δίαιτα σταματήσει ή όταν αποφασίσετε να φάτε λίγο περισσότερο. Μάλιστα, ο περιορισμός θερμίδων δεν φαίνεται να μπορεί να αποτελέσει μόνιμο διατροφικό πλάνο για τους περισσότερους ανθρώπους. Γρήγορα αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις προσπάθειες που συχνά επιφέρουν αδυναμία του οργανισμού να επιτελέσει βασικές λειτουργίες και σοβαρή έλλειψη ενεργητικότητας και καθαρότητας σκέψεις.

Το όλο σχέδιο μείωσης θερμίδων είναι δηλαδή δύσκολο να γίνει και δυσκολότερο να διατηρηθεί. Απαιτεί δέσμευση για αλλαγές στον τρόπο ζωής, συμπεριλαμβανομένης της συχνής άσκησης, των υγιεινών διατροφικών συνηθειών και της σωστής καθημερινής διατροφής. Η πραγματοποίηση τέτοιων αλλαγών θεωρείται απαιτητική και καλό είναι να υπάρχει επαγγελματική βοήθεια για να διασφαλιστεί η επιτυχία του προγράμματος, έστω και αν είναι προσωρινή. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η απώλεια βάρους είναι σταδιακή διαδικασία και απαιτεί υπομονή και επιμονή για να επιτευχθούν διαρκή αποτελέσματα.

Πιο απλά, η καταπολέμηση της παχυσαρκίας απαιτεί θεμελιώδη κατανόηση του τρόπου λειτουργίας του σώματος, δεσμευτικές αλλαγές στον τρόπο ζωής και τεράστια υπομονή. Δουλεύοντας με τον κατάλληλο επαγγελματία-διατροφολόγο που θα σας βοηθήσει να δημιουργήσετε ένα εξατομικευμένο σχέδιο, να καθορίσετε ρεαλιστικούς στόχους και να μείνετε πιστοί στο διατροφικό σας πρόγραμμα, να είσαστε σίγουροι ότι οι προσπάθειές σας θα στεφθούν με επιτυχία και όχι μόνο θα χάσετε τα περιττά κιλά που σας βαραίνουν αλλά, παράλληλα, θα βελτιώσετε και την συνολική κατάσταση της υγείας σας.

Ορμονικές Διαταραχές

Πριν ξεκινήσουμε μια νέα δίαιτα, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πώς αυτή μπορεί να επηρεάσει τις ορμόνες μας και τη γενική μας υγεία. Πιο συγκεκριμένα, η δίαιτα χαμηλών θερμίδων μπορεί να έχει σημαντικές συνέπειες για το ενδοκρινικό μας σύστημα, οδηγώντας, ενδεχομένως, σε ανισορροπίες που επηρεάζουν τη γονιμότητα και άλλες σημαντικές λειτουργίες του οργανισμού.

Ας δούμε πρώτα τι επηρεάζει η ορμονική διαταραχή:

  • Τον μεταβολισμό
  • Την ανάπτυξη
  • Τον ύπνο
  • Την διάθεση και την όλη ψυχολογική μας κατάσταση
  • Την σεξουαλική λειτουργία
  • Την γονιμότητα
  • Το δέρμα μας
  • Τους πονοκεφάλους

Μια βασική ομάδα ορμονών που μπορεί να επηρεαστεί από δίαιτες χαμηλών θερμίδων είναι τα οιστρογόνα, η παραγωγή των οποίων μπορεί να μειωθεί λόγω του στρες που βιώνει το σώμα κατά τη διάρκεια μιας διατροφής αυστηρού περιορισμού θερμίδων. Μια τέτοια ορμονική διαταραχή μπορεί επίσης να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα αποθηκεύει λίπος, οδηγώντας σε περαιτέρω ανισορροπίες.

Όσο για τις γυναίκες, ο μακροχρόνιος περιορισμός θερμίδων ενδέχεται επίσης να οδηγήσει σε αμηνόρροια, δηλαδή σε διακοπή της περιόδου. Αυτό συχνά οφείλεται σε χαμηλά επίπεδα ωχρινοτρόπου ορμόνης, η οποία είναι σημαντική για τη διατήρηση των τακτικών εμμηνορροϊκών κύκλων. Οι γυναίκες που προσπαθούν να συλλάβουν ή σχεδιάζουν να αποκτήσουν παιδιά στο εγγύς μέλλον θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές σχετικά με τον ανεξέλεγκτο περιορισμό των θερμίδων, καθώς μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στη γονιμότητα.

Αν και είναι σημαντικό να διατηρείτε ένα υγιές βάρος, είναι εξίσου σημαντικό να το κάνετε με τρόπο ασφαλή και βιώσιμο. Αντί να εστιάσετε αποκλειστικά στον περιορισμό των θερμίδων, είναι σημαντικό να υιοθετήσετε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση στη διαχείριση βάρους που θα ενσωματώνει συχνή άσκηση (τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα), υγιεινές διατροφικές συνήθειες και αλλαγές στον τρόπο ζωής. Λαμβάνοντας μια ολιστική προσέγγιση στη διαχείριση της υγείας και του βάρους, τα άτομα που υποφέρουν από παχυσαρκία μπορούν να επιτύχουν τους στόχους τους χωρίς να διαταράξουν την ορμονική τους ισορροπία στο παραμικρό.

Άλλες πιθανές αρνητικές επιπτώσεις από δίαιτες χαμηλών θερμίδων

Οι δίαιτες χαμηλών θερμίδων συχνά προωθούνται εδώ και δεκαετίες ως ο βέλτιστος τρόπος για απώλεια βάρους και βελτίωση της υγείας, αλλά μπορεί να έχουν πιθανές αρνητικές επιπτώσεις εάν δεν διαχειρίζονται προσεκτικά.

Ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους είναι η έλλειψη θρεπτικών συστατικών. Όταν η πρόσληψη θερμίδων περιορίζεται σοβαρά, γίνεται δύσκολο να καταναλωθούν αρκετές από τις απαραίτητες βιταμίνες, μέταλλα και μακροθρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα για να λειτουργεί σωστά, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένης της κόπωσης, της εξασθένησης του ανοσοποιητικού συστήματος, ακόμη και της βλάβης οργάνων σε σοβαρές περιπτώσεις.

Μια άλλη πιθανή αρνητική επίδραση της μείωσης θερμίδων είναι η συνεχής πείνα και η λαχτάρα για φαγητό που συνήθως τις συνοδεύουν. Όταν το σώμα δεν παίρνει τα απαραίτητα συστατικά για να λειτουργήσει όπως πρέπει, θα στείλει σήματα στον εγκέφαλο που οδηγούν σε έντονη πείνα και λαχτάρα για τροφές με πολλές θερμίδες, οδηγώντας σε υπερφαγία ή άλλες ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες. Επιπλέον, η συνεχής πείνα και οι λιγούρες μπορούν να επηρεάσουν την ψυχική υγεία, οδηγώντας σε αισθήματα στέρησης και άγχους.

Οφέλη από δίαιτες χαμηλών θερμίδων στην υγεία μας

Πριν αναφερθούμε στα οφέλη της δίαιτας χαμηλών θερμίδων, ας διευκρινίσουμε ότι για να γίνουν ορατά τα οποιαδήποτε πλεονεκτήματά της, είναι απαραίτητη η συνδρομή εξειδικευμένου διαιτολόγου σε τακτική βάση, για την δημιουργία του κατάλληλου διαιτολογίου και την παρακολούθηση της εξέλιξης της δίαιτας με τις απαραίτητες αναπροσαρμογές, όταν τις χρειαστούμε.

Οφέλη από δίαιτες χαμηλών θερμίδων στον μεταβολισμό

Βελτιωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη

Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που ρυθμίζει το μεταβολισμό των υδατανθράκων και των λιπών στο σώμα. Οι δίαιτες χαμηλών θερμίδων έχει βρεθεί ότι βελτιώνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη, πράγμα που σημαίνει ότι το σώμα γίνεται πιο αποτελεσματικό στη χρήση της για τη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Όταν καταναλώνουμε λιγότερες θερμίδες, το σώμα έχει να αντιμετωπίσει λιγότερη γλυκόζη και η αντίσταση στην ινσουλίνη μειώνεται. Αυτό οδηγεί σε μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, μια χρόνια πάθηση που χαρακτηρίζεται από υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και, λόγω κάκιστης διατροφής σε παγκόσμιο επίπεδο, έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας στις περισσότερες χώρες του κόσμου.

Μειώνοντας την πρόσληψη θερμίδων μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μείωση φλεγμονών στο σώμα, με την προϋπόθεση ότι φροντίζουμε να τρώμε σωστά, με άφθονα λαχανικά, φρούτα με λίγη ζάχαρη και γενικότερα φυσικές τροφές, χωρίς επεξεργασία. Η φλεγμονή είναι βασικός παράγοντας για την ανάπτυξη αντίστασης στην ινσουλίνη και διαβήτη τύπου 2. Όταν καταναλώνουμε λιγότερες θερμίδες, το σώμα παράγει λιγότερες προφλεγμονώδεις κυτοκίνες, μόρια που παίζουν ρόλο στην ανοσολογική απόκριση. Μια τέτοια μείωση φλεγμονών μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη και στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης χρόνιων ασθενειών.

Τέλος, το υπερβολικό σωματικό λίπος είναι βασικός παράγοντας για την ανάπτυξη αντίστασης στην ινσουλίνη, καθώς παρεμβαίνει στην ικανότητα της ινσουλίνης να ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Χάνοντας βάρος μέσω μιας σωστής (για τον καθένα μας χωριστά) δίαιτας χαμηλών θερμίδων, το σώμα έχει λιγότερο λίπος και η ευαισθησία στην ινσουλίνη βελτιώνεται.

Χαμηλή πίεση αίματος

Η αρτηριακή πίεση είναι ένας κρίσιμος δείκτης της συνολικής υγείας και συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού. Οι δίαιτες χαμηλών θερμίδων έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης με πολλούς τρόπους.

Πρώτον, όταν καταναλώνετε λιγότερες θερμίδες, τείνετε να χάνετε βάρος, το οποίο, από μόνο του θα μειώσει την αρτηριακή πίεση ως αποτέλεσμα. Η παχυσαρκία είναι ένας από τους κυριότερους παράγοντες κινδύνου για υψηλή αρτηριακή πίεση και η μείωση βάρους θα συμβάλλει σημαντικά στην ανακούφιση αυτού του προβλήματος. Επιπλέον, η μείωση θερμίδων θα συμβάλλει στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος, μειώνοντας την ποσότητα των λιπιδίων στο αίμα, βελτιώνοντας την ικανότητα των αιμοφόρων αγγείων να διαστέλλονται, οδηγώντας, κατά συνέπεια, σε μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Οι δίαιτες χαμηλών θερμίδων επηρεάζουν επίσης το σύστημα ρενίνης-αγγειοτενσίνης-αλδοστερόνης (RAAS), ένα ενζυμικό και ορμονικό σύστημα που ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση. Το RAAS (ή Renin-Angiotensin-Aldosterone System) είναι υπεύθυνο για τη στένωση των αιμοφόρων αγγείων και την αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

Υπολογισμός Δείκτη Μάζας Σώματος (BMI)

Υπολόγισε το BMI σου και δες σε ποια κατηγορία κατατάσσεσαι, ξεκινώστας από ελλιπές βάρος μέχρι και παχυσαρκία III)

Περιεχομενα αρθρου
Υπολογισμός Δείκτη Μάζας Σώματος (BMI)

Υπολόγισε το BMI σου και δες σε ποια κατηγορία κατατάσσεσαι, ξεκινώστας από ελλιπές βάρος μέχρι και παχυσαρκία III)

cookies

Εφ’ όσον συνεχίζετε την πλοήγηση του ιστότοπου, θεωρούμε ότι συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.

Όροι Χρήσης & Πολιτική Προστασίας Δεδομένων

Ο επισκέπτης / χρήστης των σελίδων και των υπηρεσιών του Δικτυακού μας τόπου (www.dietpal.gr) οφείλει να διαβάσει προσεκτικά τους όρους χρήσης και τις προϋποθέσεις παροχής υπηρεσιών που ακολουθούν πριν από την επίσκεψη ή τη χρήση των σελίδων και των υπηρεσιών μας και σε περίπτωση διαφωνίας οφείλει να μην κάνει χρήση τους. Ειδάλλως τεκμαίρεται ότι τους αποδέχεται και παραχωρεί τη συγκατάθεσή του. Οι κατωτέρω όροι χρήσης ισχύουν για το σύνολο του περιεχομένου και για ό,τι γενικά περιλαμβάνεται στις σελίδες του Δικτυακού μας τόπου. Η Νοοζιτ (εφεξής για λόγους συντομίας η Δικαιούχος) δύναται οποιαδήποτε χρονική στιγμή να τροποποιεί τους όρους χρήσης και τις προϋποθέσεις, οι δε χρήστες / επισκέπτες οφείλουν κάθε φορά να ελέγχουν για ενδεχόμενες αλλαγές και εφόσον εξακολουθούν τη χρήση εικάζεται ότι αποδέχονται τους τροποποιημένους όρους και προϋποθέσεις. Σε αντίθετη περίπτωση οφείλουν να απέχουν από τη χρήση/επίσκεψη του Δικτυακού μας τόπου.

Στοιχεία Εταιρείας:
ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOYZIT I.K.E.
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ
ΔΗΜ.ΓΟΥΝΑΡΗ 78 – 16561 ΓΛΥΦΑΔΑ
ΑΦΜ:800713689 – ΔΟΥ ΓΛΥΦΑΔΑΣ
ΑΡ.ΓΕΜΗ:137943201000
ΤΗΛ.211-212-0506

Δικαιώματα πνευματικής και βιομηχανικής ιδιοκτησίας

Το σύνολο του περιεχομένου του Δικτυακού μας τόπου, συμπεριλαμβανομένων, ενδεικτικά αλλά όχι περιοριστικά, κειμένων, γραφικών, φωτογραφιών, σχεδιαγραμμάτων, απεικονίσεων, παρεχόμενων υπηρεσιών και γενικά κάθε είδους αρχείων αποτελεί αντικείμενο πνευματικής ιδιοκτησίας και διέπεται από τις εθνικές και διεθνείς διατάξεις περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας, με εξαίρεση τα ρητώς αναγνωρισμένα δικαιώματα τρίτων. Συνεπώς, απαγορεύεται ρητά η αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, «φόρτωση ( download )», μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά η περιληπτικά χωρίς τη ρητή προηγούμενη έγγραφη συναίνεση της Δικαιούχου.

Κατ’ εξαίρεση, επιτρέπεται η μεμονωμένη αποθήκευση και αντιγραφή τμημάτων του περιεχομένου σε απλό προσωπικό υπολογιστή για αυστηρά προσωπική χρήση, χωρίς πρόθεση εμπορικής ή άλλης εκμετάλλευσης και πάντα υπό την προϋπόθεση της αναγραφής της πηγής προέλευσής του, χωρίς αυτό να σημαίνει καθ’ οιονδήποτε τρόπο παραχώρηση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας. Ό,τι άλλο περιλαμβάνεται στις ηλεκτρονικές σελίδες του Δικτυακού μας τόπου και αποτελεί κατοχυρωμένα σήματα και προϊόντα πνευματικής ιδιοκτησίας τρίτων ανάγεται στη δική τους σφαίρα ευθύνης και ουδόλως έχει να κάνει με τον δικό μας Δικτυακό τόπο.

Υποχρεώσεις επισκέπτη / χρήστη

Ο επισκέπτης / χρήστης του Δικτυακού μας τόπου οφείλει αφενός μεν να συμμορφώνεται με τους κανόνες και τις διατάξεις του Ελληνικού, Ευρωπαϊκού και Διεθνούς Δικαίου και τη σχετική νομοθεσία που διέπει τις τηλεπικοινωνίες, αφετέρου δε να απέχει από κάθε παράνομη και καταχρηστική χρήση του περιεχομένου και των υπηρεσιών του Δικτυακού μας τόπου. Επίσης, οφείλει να συμπεριφέρεται κόσμια, ευγενικά και διακριτικά κατά την διάρκεια επίσκεψής του και χρήσης του Δικτυακού μας τόπου, ενώ απαγορεύεται ρητά η υιοθέτηση πρακτικών αθέμιτου ανταγωνισμού ή άλλων που αντίκεινται στην NETIQUETTE ( Κώδικας Συμπεριφοράς Χρηστών INTERNET ). Οποιαδήποτε ζημία προκληθεί στο Δικτυακό μας τόπο ή στο Δίκτυο γενικότερα απορρέουσα από την κακή ή αθέμιτη χρήση των σχετικών υπηρεσιών από τον χρήστη / επισκέπτη ανάγεται στη σφαίρα της αποκλειστικής του ευθύνης.

«Δεσμοί» (links) προς άλλα sites

Ο Δικτυακός μας τόπος δεν ευθύνεται για το περιεχόμενο και τις υπηρεσίες άλλων δικτυακών τόπων στους οποίους παραπέμπει μέσω «δεσμών», hyperlinks ή διαφημιστικών banner, ούτε εγγυάται τη διαθεσιμότητά τους. Προβλήματα που τυχόν προκύψουν κατά την επίσκεψη / χρήση των δικτυακών τόπων στους οποίους παραπέμπουμε ανάγονται αποκλειστικά και μόνο στο περιβάλλον ευθύνης των αντίστοιχων δικτυακών τόπων, όπου και οφείλετε να απευθύνεστε. Η παραπομπή σε άλλους δικτυακούς τόπους γίνεται προς διευκόλυνση των χρηστών μας και σε καμία περίπτωση δεν δημιουργεί οιαδήποτε μορφής δέσμευση για οποιονδήποτε.

Προστασία προσωπικών δεδομένων και διαφήμιση

Η διαχείριση και προστασία των προσωπικών δεδομένων του επισκέπτη / χρήστη του Δικτυακού μας τόπου διέπεται από τους όρους της παρούσας και τις σχετικές διατάξεις τόσο του Ελληνικού Δικαίου ( Ν. 2472 / 1997, Π.δ. 207 / 1998. Π.δ. 79 / 2000 και αρ. 8 Ν. 2819 / 2000 ), όσο και του Ευρωπαϊκού Δικαίου ( Οδ. 95/46/ΕΚ και Οδ. 97/66/ΕΚ ).

Τα προσωπικά στοιχεία που συλλέγει ο Δικτυακός μας τόπος είναι μόνο προαιρετικά και δύναται να συλλεχθούν μόνο με τη ρητή συγκατάβαση του χρήστη.

Δύναται ο χρήστης να λάβει διαφημιστικό υλικό στα ηλεκτρονικά στοιχεία που έχει δηλώσει (email, κινητό ,σταθερό τηλ.), από την Δικαιούχο εταιρεία ,εφόσον ρητά έχει δώσει την συγκατάθεση του.

Δύναται ο χρήστης να λάβει διαφημιστικό υλικό στα ηλεκτρονικά στοιχεία που έχει δηλώσει (email, κινητό ,σταθερό τηλ.), από τους πελάτες της Δικαιούχου εταιρείας ,εφόσον ρητά έχει δώσει την συγκατάθεση του. Ως πελάτης της Δικαιούχου ορίζεται κάθε επαγγελματίας ή επιχείρηση που έχει αποδεδειγμένα τιμολογηθεί από την Δικαιούχο για οποιαδήποτε υπηρεσία της.

Οποιοδήποτε διαφημιστικό μήνυμα, θα πληροί τις προϋποθέσεις της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας περί διαφημιστικών μηνυμάτων: «Κάθε μήνυμα θα πρέπει να φέρει τα πλήρη στοιχεία του αποστολέα ευκρινώς και θα πρέπει να δίνει στον δέκτη τη δυνατότητα διαγραφής. Directiva2002/58/EC του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Relative as A5-270/2001 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Συναλλαγές από απόσταση

Για την διευκόλυνση των πελατών/συνεργατών μας και σαν τρόπος πληρωμής, δύναται να διενεργούνται συναλλαγές από απόσταση.

Ο συνεργάτης/πελάτης αποδέχεται τους όρους χρήσης οι οποίοι ορίζονται στο πλαίσιο διενέργειάς συναλλαγών από απόσταση και βάσει του νόμου 2251/1994 περί προστασίας καταναλωτών, όπως αυτός τροποποιήθηκε και ισχύει και ειδικότερα τα άρθρα 4 περί παροχής υπηρεσιών από απόσταση με τεχνικά μέσα.

Πολιτική Cookies

Για τη βελτίωση της εμπειρίας πλοήγησης σχετικά με κάποιες από τις παρεχόμενες υπηρεσίες στον ιστότοπο dietpal.gr, χρησιμοποιούνται cookies, τα οποία στέλνονται στο πρόγραμμα πλοήγησης των χρηστών από τους διαδικτυακούς server του ιστοτόπου www.dietpal.gr και αποθηκεύονται στον υπολογιστή του κάθε χρήστη, προκειμένου να επιτρέπουν τη, σε δεύτερο χρόνο, την ταυτοποίησή τους, εφόσον έχουν ήδη επισκεφθεί την ιστοσελίδα, προκειμένου να διευκολύνουν την πρόσβασή τους στις υπηρεσίες της εταιρείας και τις επιμέρους εσωτερικές ιστοσελίδες του ιστοτόπου, μέσω της απομνημόνευσης επιλογών, ρυθμίσεων και διαδρομών πλοήγησης.

Cookies δύνανται, επίσης, να χρησιμοποιηθούν από την εταιρεία και από τρίτους, συμπεριλαμβανομένης και της Google μέσω υπηρεσιών της τελευταίας (Google Analytics για παράδειγμα), για στατιστικούς σκοπούς (μέτρηση και ποιοτική ανάλυση επισκεψιμότητας, διάγνωση λογισμικού και συσκευής που χρησιμοποιεί ο χρήστης κλπ). Ο χρήστης δύναται να αποτρέψει την χρήση τέτοιων cookies ή να καθορίσει τις επιμέρους ρυθμίσεις αυτών, μέσω των επιλογών της Google. Ομοίως, ο ιστότοπος www.dietpal.gr ενσωματώνει λειτουργίες που παρέχονται από τρίτους, για τις οποίες λειτουργίες χρησιμοποιούνται cookies από τους αντίστοιχους παρόχους των σχετικών υπηρεσιών. Ειδικότερα, στο www.dietpal.gr ενσωματώνονται λειτουργίες από τις ακόλουθες υπηρεσίες, που χρησιμοποιούν cookies σύμφωνα με την αντίστοιχη πολιτική τους, όπως αυτή αναφέρεται στους αντίστοιχους σχετικούς συνδέσμους:

Facebook – Cookie Policy
Instagram – Cookie Policy
Twitter – Cookie Policy
YouTube – Cookie Policy επιτρέπει την εμφάνιση βίντεο στην ιστοσελίδα.
Google Analytics – GA Cookie Usage Guide

Οι λειτουργίες των ανωτέρω υπηρεσιών τρίτων, είναι δυνατόν να έχουν επίδραση στα προσωπικά δεδομένα και την ιδιωτικότητα των χρηστών, ανάλογα με τις αντίστοιχες ρυθμίσεις που οι τελευταίοι έχουν επιλέξει στις αντίστοιχες υπηρεσίες.

Τα cookies αυτά χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και μόνο για τους ανωτέρω σκοπούς, χωρίς να λαμβάνουν περαιτέρω πληροφορίες ως προς την ταυτότητα του χρήστη ή άλλων δεδομένων του.

Ο χρήστης του www.dietpal.gr , σε περίπτωση που επιθυμεί να πλοηγηθεί στον ιστότοπο χωρίς να γίνεται χρήση cookies έχει την τεχνική δυνατότητα να ρυθμίσει ανάλογα τον υπολογιστή του, ώστε να αποκλείονται τα cookies. Σε περίπτωση αποκλεισμού των cookies, οι χρήστες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ενδέχεται να μην έχουν πλήρη πρόσβαση στο σύνολο του περιεχομένου και τις υπηρεσίες του www.dietpal.gr r ή να στερηθούν επιπλέον δυνατότητες, επιλογές ή διευκολύνσεις που είναι δυνατόν να παρέχονται μόνο κατόπιν ταυτοποίησης μέσω cookies.

Κατά την αρχική επίσκεψη του χρήστη στον ιστότοπο www.dietpal.gr εμφανίζεται αναδυόμενη ειδοποίηση με την οποία ο χρήστης ενημερώνεται ότι: «Ο παρόν ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την εξασφάλιση της καλύτερης δυνατής εμπειρίας πλοήγησης. Η συνέχιση της πλοήγησης στο www.dietpal.gr προϋποθέτει συναίνεση στην Πολιτική Cookies και στους Όρους Χρήσης της ιστοσελίδας». Στην ανωτέρω ειδοποίηση ο χρήστης παραπέμπεται μέσω αντίστοιχων ενεργών συνδέσμων στην Πολιτική Cookies και τους Όρους Χρήσης της ιστοσελίδας. Η παρά την ανωτέρω ειδοποίηση εξακολούθηση της πλοήγησης στην ιστοσελίδα, αποτελεί τεκμήριο ότι ο χρήστης έλαβε γνώση της Πολιτικής Cookies και των Όρων Χρήσης της ιστοσελίδας, συνεπάγεται την αποδοχή τους εκ μέρους του χρήστη, και απαλλάσσει την εταιρεία από οποιαδήποτε ευθύνη για τους λόγους που περιλαμβάνονται σ’ αυτούς.

Εφαρμοστέο δίκαιο και λοιποί όροι

Η συγκεκριμένη σύμβαση χρήσης διέπεται από τις διατάξεις του Ελληνικού Δικαίου, τις οδηγίες και τους Κανονισμούς του Ευρωπαϊκού Δικαίου και τις σχετικές Διεθνείς διατάξεις, ερμηνεύεται δε με βάση τους κανόνες της καλής πίστης, των συναλλακτικών ηθών και του οικονομικού και κοινωνικού σκοπού του δικαιώματος. Εάν κάποια διάταξη κριθεί αντίθετη προς το νόμο και ως εκ τούτου άκυρη ή ακυρώσιμη, παύει αυτοδικαίως να ισχύει, χωρίς σε καμία περίπτωση να θίγεται η ισχύς των λοιπών όρων.

Καμία τροποποίηση των όρων της συγκεκριμένης σύμβασης δε θα λαμβάνεται υπόψη και δε θα αποτελεί τμήμα αυτής, εάν δεν έχει διατυπωθεί εγγράφως και δεν έχει ενσωματωθεί σε αυτή. Αρμόδια δικαστήρια για τυχόν αναφυόμενες διαφορές εξ αφορμής της εν λόγω σύμβασης είναι τα Δικαστήρια Αθηνών.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ

Η ιστοσελίδα www.dietpal.gr (στο εξής “η ιστοσελίδα”) ανήκει στην εταιρεία με την επωνυμία «NΟΟΖΙΤ – ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ» που εδρεύει στο Δήμο Γλυφάδας επί της οδού Γεννηματά 55-57 με ΑΦΜ 800713689 (στο εξής «Εταιρεία») λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου να διασφαλίσει πλήρως την ιδιωτικότητα και την ασφάλεια των προσωπικών σας δεδομένων, σύμφωνα με και σε συμμόρφωση προς τις υποχρεώσεις της ως Υπευθύνου Επεξεργασίας που απορρέουν από τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων (ΕΕ) 2016/679 (GDPR).

Με την παρούσα Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων σας ενημερώνουμε για το είδος των προσωπικών δεδομένων που σας αφορούν και που συλλέγουμε και επεξεργαζόμαστε, τη νομική βάση για την επεξεργασία τους, τους σκοπούς επεξεργασίας, το χρονικό διάστημα διατήρησης των δεδομένων, τον τρόπο που τα χρησιμοποιούμε και τα προστατεύουμε, τα δικαιώματα που έχετε με βάση το πιο πάνω νομικό πλαίσιο, τους αποδέκτες των προσωπικών δεδομένων καθώς και τα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα που έχουμε λάβει για την ασφάλεια και την προστασία τους.

Σας ενημερώνουμε ότι την παρούσα Πολιτική Προστασίας μπορείτε να την βρείτε διαθέσιμη σε έντυπη μορφή και στο κατάστημα της εταιρείας ενώ ενδέχεται να τροποποιείται, προκειμένου να είναι πάντοτε ενημερωμένη και σύμφωνη με τις κάθε φορά ισχύουσες διατάξεις. Παρακαλείσθε να επισκέπτεσθε τακτικά την ιστοσελίδα μας www.dietpal.gr προκειμένου να βεβαιώνεστε ότι είστε ενήμεροι για τυχόν αλλαγές.

Τι είναι τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα;

Ο όρος «προσωπικά δεδομένα», σύμφωνα με το Άρθρο 4 του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία των Δεδομένων της ΕΕ 2016/679 (GDPR), αναφέρεται σε κάθε πληροφορία που αφορά σε ταυτοποιημένο ή ταυτοποιήσιμο φυσικό πρόσωπο, που είναι και το υποκείμενο των δεδομένων, όπως ενδεικτικά: ονοματεπώνυμο, ταχυδρομική διεύθυνση, ηλεκτρονική διεύθυνση, τηλέφωνο επικοινωνίας κ.ά., οι οποίες προσδιορίζουν ή μπορούν να προσδιορίσουν την ταυτότητα του

Τί είδους προσωπικά δεδομένα συλλέγουμε για εσάς;

Συλλέγουμε και επεξεργαζόμαστε μόνον τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν και είναι απολύτως απαραίτητα για την εξυπηρέτηση του σκοπού για τον οποίο δόθηκαν και χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και μόνον για το σκοπό αυτό και αφού προηγουμένως έχουμε λάβει τη ρητή συγκατάθεσή σας.

Ειδικότερα:

Απλά δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν: Συλλέγουμε απλά δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν ενδεικτικά: το ονοματεπώνυμο, το πατρώνυμο, το φύλο, την εθνικότητα, την προσωπική/οικογενειακή κατάσταση, την ηλικία, τα στοιχεία επικοινωνίας (κατοικία – ταχυδρομική διεύθυνση, αριθμός σταθερού ή/και κινητού τηλεφώνου, διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), τα τραπεζικά στοιχεία και στοιχεία πληρωμών, τον αριθμό ταυτότητας ή/και τον αριθμό μητρώου κοινωνικής ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.), Α.Φ.Μ., αρμόδια Δ.Ο.Υ. Οι πληροφορίες και τα δεδομένα αυτά θα περιληφθούν στο φάκελο ή/και στην καρτέλα που θα δημιουργηθεί είτε σε ηλεκτρονική είτε σε έντυπη μορφή.

Δεδομένα που αφορούν την υγεία (ειδικών κατηγοριών προσωπικά δεδομένα): συλλέγουμε από εσάς δεδομένα σχετικά με τις παρεχόμενες από την Εταιρεία υπηρεσίες Διαιτολογίας-Διατροφολογίας, μόνον εφ’ όσον έχετε παράσχει ρητά προς τούτο τη συναίνεση και συγκατάθεσή σας για την παροχή εν γένει υπηρεσιών προς το σκοπό εξασφάλισης της καλαίσθητης εμφάνισης, της φυσικής ενδυνάμωσης του σώματος, της απώλειας ή προσθήκης βάρους ώστε η φυσική κατάσταση του σώματος να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες αντιλήψεις περί καλαίσθητης εμφάνισης του σώματος, αλλά και στις αντιλήψεις περί υγιεινής διατροφής. Οι πληροφορίες και τα δεδομένα αυτά θα περιληφθούν στο φάκελο που θα δημιουργηθεί είτε σε ηλεκτρονική είτε σε έντυπη μορφή, μετά την επίσκεψή σας στις εγκαταστάσεις μας.

Δεδομένα και Στοιχεία Επικοινωνίας: συλλέγουμε το ονοματεπώνυμό σας, τη διεύθυνσή σας και γενικότερα τα στοιχεία επικοινωνίας σας (συμπεριλαμβανομένης της διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας και του αριθμού τηλεφώνου σας (σταθερού ή/και κινητού).
Απαραίτητα Στοιχεία για την Έκδοση Νομίμων Παραστατικών: συλλέγουμε τα στοιχεία σας που είναι απαραίτητα για την τιμολόγηση και πληρωμή των παρεχομένων υπηρεσιών μας καθώς και τη διαχείριση ζητημάτων πληρωμών, όπως για παράδειγμα ο ΑΦΜ σας, τα τραπεζικά στοιχεία σας και στοιχεία πληρωμών (π.χ. ΙΒΑΝ) κ.λπ.

Στοιχεία δραστηριότητας on-line: συλλέγουμε δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν, όταν χρησιμοποιείτε τις διαδικτυακές υπηρεσίες και διαδικτυακούς τόπους της εταιρείας μας και εφ’ όσον έχετε προηγουμένως παράσχει ρητά τη συγκατάθεσή σας για το σκοπό αυτό. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν το αναγνωριστικό λογαριασμού σας σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τη διεύθυνση IP και άλλα αναγνωριστικά σας στοιχεία στο διαδίκτυο που μας παρέχετε on-line στην ιστοσελίδα μας. Τα ανωτέρω ισχύουν μόνον για τις διαδικτυακές υπηρεσίες και διαδικτυακούς τόπους των οποίων την ιδιοκτησία έχει η εταιρεία μας και δεν ισχύει για πληροφορίες που συλλέγονται μέσω οποιουδήποτε άλλου διαδικτυακού ιστοτόπου.

Η Εταιρεία δηλώνει ότι δεν θα συλλέγει και δεν θα επεξεργάζεται δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα από ανήλικα φυσικά πρόσωπα, χωρίς να εξασφαλίσει προηγουμένως την συγκατάθεση του προσώπου που ασκεί τη γονική μέριμνα του ανηλίκου.

Για ποιό σκοπό επεξεργαζόμαστε τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν;

Επεξεργαζόμαστε τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν ενδεικτικά για τους κατωτέρω αναγραφόμενους σκοπούς:

Για την εκτέλεση των συμβατικών μας υποχρεώσεων προς εσάς και συγκεκριμένα για την παροχή υπηρεσιών διατροφολογίας.

Για την χάραξη στρατηγικής διαφήμισης, μάρκετινγκ, επικοινωνία, παροχή υπηρεσιών εμπορίου/ μάρκετινγκ (marketing) μέσω τηλεφωνικής κλήσης ή αποστολής μηνύματος sms ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, παροχή υπηρεσιών προγραμματικής διαφήμισης (όπου αγοράζεται και πωλείται ηλεκτρονικά στοχευμένη διαφημιστική προβολή), την παροχή υπηρεσιών άμεσου μάρκετινγκ, την επεξεργασία δεδομένων για την παρακολούθηση της επιτυχίας διαφημιστικών εκστρατειών, την παρακολούθηση, διαχείριση, και επαναπροσανατολισμό μέσω των πλατφορμών και μέσων κοινωνικής δικτύωσης και την συνεργασία με άτομα που ασκούν επιρροή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Για την παροχή υπηρεσιών προώθησης πωλήσεων (Promotion) και παροχή υπηρεσιών Εμπορίου/ Μάρκετινγκ (Marketing).

Για την βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών μας σε εσάς.

Για την κάθε είδους επικοινωνία μας μαζί σας για την ενημέρωσή σας στα πλαίσια των παρεχομένων υπηρεσιών μας (συμπεριλαμβανομένης και τηλεφωνικής κλήσης, απoστολής μηνύματος sms, αποστολή μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την ενημέρωσή σας σχετικά με νέες υπηρεσίες, για την υπενθύμιση, επιβεβαίωση ραντεβού ή/και επανελέγχου και για την παροχή υπηρεσιών Εμπορίου/ Μάρκετινγκ (Marketing)).

Για την αξιολόγηση των προσόντων και ικανοτήτων σας για θέση εργασίας στην εταιρεία μας, για την οποία υποβάλατε αίτηση και βιογραφικό και για λόγους επικοινωνίας μας μαζί σας για το σκοπό αυτό.

Για την εν γένει συμμόρφωσή μας με έννομες υποχρεώσεις μας και δη με την ισχύουσα φορολογική, ασφαλιστική, εργατική νομοθεσία, τους ισχύοντες νόμους για την υγεία, την παροχή των υπηρεσιών μας και τις εν γένει νόμιμες υποχρεώσεις μας, συμπεριλαμβανομένης και της υποχρέωσής μας τήρησης ιατρικού αρχείου (αρ. 14 ΚΙΔ). τήρηση αρχείου επεξεργασίας δεδομένων υγείας (αρ. 30 ΓΚΠΔ).

Για τη συμμόρφωσή μας με νομικές διαδικασίες και δικαστικές αποφάσεις, για να απαντούμε σε αιτήματα από δημόσιες και κρατικές υπηρεσίες και αρχές κατά την άσκηση δημόσιας εξουσίας τους.

Για την εκπλήρωση του εννόμου συμφέροντος της εταιρείας μας.

Για την προάσπιση των νομίμων δικαιωμάτων και αξιώσεών μας προκειμένου να προστατεύσουμε τα έννομα συμφέροντά μας και τις επιχειρηματικές δραστηριότητές μας, ή των συνεργατών μας και προκειμένου να διασφαλίσουμε τα δικαιώματα, το ιδιωτικό απόρρητο, την ασφάλεια ή τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας μας και των συνεργατών μας, των δικών σας νομίμων αξιώσεων ή δικαιωμάτων σας, ή άλλων ατόμων.

Από πού συλλέγουμε και επεξεργαζόμαστε τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν;

Τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν συλλέγονται:

Από εσάς, όταν επικοινωνείτε τηλεφωνικά μαζί μας, όταν συμπληρώνετε ηλεκτρονικές φόρμες ή αποστέλλετε ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (“e-mail”), ή με οποιαδήποτε άλλη επικοινωνία σας μαζί μας, με σκοπό να πληροφορηθείτε ή να χρησιμοποιήσετε τις υπηρεσίες της Εταιρείας μας.

Αυτόματα μέσω του προγράμματος περιήγησης – φυλλομετρητή (“browser”) ή της κινητής συσκευής που χρησιμοποιείτε για την πρόσβασή σας στην Ιστοσελίδα μας. Όταν επισκέπτεστε και χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα μας μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, συλλέγουμε μόνο τα Δεδομένα Προσωπικού Χαρακτήρα που σας αφορούν τα οποία διαβιβάζει το πρόγραμμα περιήγησής σας (φυλλομετρητής – browser) στον διακομιστή (server) μας, τα οποία είναι τεχνικά αναγκαία για την προβολή της ιστοσελίδας μας σε εσάς και την εγγύηση της σταθερότητας και της ασφάλειας. Με εξαίρεση τυχόν Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα που σας αφορούν και τα οποία συλλέγονται από τα Cookies (βλ. περισσότερα Πολιτική Cookies εδώ), τα Δεδομένα Προσωπικού Χαρακτήρα που σας αφορούν περιορίζονται σε όσα έχετε παράσχει εσείς ρητά και για συγκεκριμένο σκοπό και εφόσον έχετε δώσει την ρητή συγκατάθεσή σας. Επίσης, συλλέγουμε Δεδομένα Προσωπικού Χαρακτήρα που σας αφορούν κατά την επίσκεψή σας στον ιστότοπό μας και εφόσον εσείς έχετε ρητά συναινέσει προς τούτο, συμπληρώνοντας ρητά τα αντίστοιχα πεδία.

Από τις σελίδες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, άλλο περιεχόμενο κοινωνικών μέσων, τα εργαλεία και τις εφαρμογές μας.

Από εσάς, όταν επισκέπτεστε το χώρο των εγκαταστάσεών μας για να λάβετε πληροφορίες για τις παρεχόμενες από εμάς υπηρεσίες, για την παροχή των υπηρεσιών μας σε εσάς.

Νόμιμη βάση επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν:

Η επεξεργασία από την εταιρεία μας των απλών δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα ή/και των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα ειδικών κατηγοριών που σας αφορούν, γίνεται στο πλαίσιο της εκπλήρωσης των συμβατικών μας υποχρεώσεων προς εσάς και δη την παροχή των υπηρεσιών μας προς εσάς και βασίζεται:

– στην με θετική ενέργεια, ελεύθερη, συγκεκριμένη, ρητή και εν πλήρει επιγνώσει συγκατάθεσή σας, την οποία μπορείτε να ανακαλέσετε ελεύθερα οποτεδήποτε.
– στη σύναψη και εκτέλεση μεταξύ μας σύμβασης παροχής των υπηρεσιών μας.
– σε αίτημά σας όταν επισκέπτεστε τους χώρους των εγκαταστάσεών μας για να λάβετε ενημερωτικές πληροφορίες για τις παρεχόμενες υπηρεσιών μας.
– στην νόμιμη υποχρέωσή μας, ως εργαστήριο παροχής υπηρεσιών αισθητικής και για τη συμμόρφωση μας προς την ισχύουσα εθνική /ή και ευρωπαϊκή νομοθεσία και την εκπλήρωση των νομίμων υποχρεώσεών μας προς τις δημόσιες/κρατικές υπηρεσίες και αρχές.
– στο έννομο συμφέρον μας για την εκπλήρωση του εταιρικού μας σκοπού, ήτοι την παροχή των υπηρεσιών μας, για την θεμελίωση, άσκηση ή υποστήριξη νομικών αξιώσεών μας.

Χρόνος διατήρησης των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν:

Η Εταιρεία, σε συμμόρφωση με την ισχύουσα σχετική νομοθεσία, θα διατηρεί τα προσωπικά σας δεδομένα, για χρονικό διάστημα 5 ετών.

Όταν πρόκειται να συμμορφωθούμε με μια νομική ή κανονιστική μας υποχρέωση, διατηρούμε τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν, τουλάχιστον για όσο διάστημα απαιτείται, σύμφωνα με την νομοθεσία, για να συμμορφωθούμε με την εν λόγω υποχρέωση.

Όταν πρόκειται για την εν γένει επικοινωνία μας μαζί σας, η δήλωση συγκατάθεσής σας τηρείται για όσο χρονικό διάστημα δεν την ανακαλείτε.

Όταν πρόκειται για κάλυψη θέσης εργασίας και αποστολή από εσάς βιογραφικού σημειώματος για χρονικό διάστημα έξι (6) μηνών από την παραλαβή του.

Εγγυήσεις και μέτρα που λαμβάνουμε για την προστασία των δεδομένων σας

Όταν μας δίνετε τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν, λαμβάνουμε κατάλληλα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι αυτά τηρούνται με ασφάλεια. Ενημερώνουμε και ελέγχουμε την τεχνολογία ασφαλείας που χρησιμοποιούμε, σε διαρκή βάση. Περιορίζουμε την πρόσβαση στα απολύτως αναγκαία δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν και σε εκείνους μόνο τους εργαζομένους μας, που χρειάζεται να γνωρίζουν τα δεδομένα σας αυτά, προκειμένου να παρέχουν τις υπηρεσίες μας σε εσάς. Επιπλέον, εκπαιδεύουμε το προσωπικό της εταιρείας μας ως προς τη σημασία της εμπιστευτικότητας και διατήρησης του απορρήτου και της ασφάλειας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν και δεσμεύουμε αυτό με συμβάσεις εμπιστευτικότητας, εχεμύθειας και τήρησης απορρήτου των πληροφοριών που λαμβάνουν γνώση λόγω της παροχής των υπηρεσιών μας. Μεταξύ άλλων, έχουμε εφαρμόσει τα παρακάτω κατάλληλα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα και διαδικασίες για να προστατεύσουμε δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν από οποιαδήποτε απώλεια, αλλοίωση, παράνομη επεξεργασία ή μεταβολή:

– Χρήση διακομιστών (server) που βρίσκονται σε χώρους με διαβαθμισμένη και περιορισμένη πρόσβαση και υπόκεινται σε τακτικούς ελέγχους.
– Χρήση πληροφοριακών συστημάτων και προγραμμάτων για ηλεκτρονικούς υπολογιστές συμμορφωμένα με τον ΓΚΠΔ, που έχουν εγκατασταθεί κατά τρόπο που ελαχιστοποιεί τη χρήση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. – Υιοθέτηση επιμέρους διαδικασιών διατήρησης δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και ασφαλούς διαγραφής/καταστροφής τους·
– Μέτρα επιχειρηματικής συνέχειας.
– Αποθήκευση και διατήρηση των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν ( τόσο των απλών όσο και των ειδικών κατηγοριών- ευαίσθητα) είτε σε ηλεκτρονική είτε σε έντυπη μορφή, σε ειδικό αποθηκευτικό χώρο, προστατευμένο και ασφαλή, στον οποίο δεν υπάρχει πρόσβαση ατόμων χωρίς εξουσιοδότηση.
-Κωδικοποίηση, Κρυπτογράφηση δεδομένων.
– Συνεχής προσαρμογή και επικαιροποίηση της λειτουργίας των διαδικασιών κι συστημάτων μας.

Ποιοί είναι οι αποδέκτες των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν;
Η επεξεργασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν, γίνεται από ειδικά εξουσιοδοτημένο προσωπικό της εταιρείας μας, συμπεριλαμβανομένων και των υποκαταστημάτων της ή/και των εταιρειών που ανήκουν ή θα ανήκουν στον ίδιο με αυτήν «όμιλο» επιχειρήσεων, μέσω συστημάτων πληροφορικής και ηλεκτρονικών συσκευών ή/και χειρόγραφα είτε – κατ’ εντολή και για λογαριασμό μας – από εξωτερικούς συνεργάτες που θα ενεργούν ως «εκτελούντες την επεξεργασία» (ενδεικτικά αναφέρονται οικονομικοί σύμβουλοι – λογιστές, νομικοί σύμβουλοι κ.λ.π.), οι οποίοι όμως έχουν δεσμευτεί απέναντί μας για την τήρηση εμπιστευτικότητας, εχεμύθειας και για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν και μόνον για τους σκοπούς που μας έχουν παρασχεθεί.

Η εταιρεία μας εγγυάται ότι δεν θα προβεί σε διαβίβαση, κοινοποίηση, παραχώρηση κ.λ.π. των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν (πλην όσων αναφέρονται πιο πάνω στην παρούσα) παρά μόνον αν αυτό επιβάλλεται από την ισχύουσα νομοθεσία και απαιτείται να γίνει προς δημόσιους/δικαστικούς/ελεγκτικούς φορείς και αρχές.

Σε κάθε διαβίβαση για την κατ’ εντολή και για λογαριασμό μας επεξεργασία, λαμβάνουμε τα κατάλληλα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα, ώστε τα δεδομένα που θα διαβιβάζονται να είναι τα ελάχιστα αναγκαία και ότι θα συντρέχουν οι προϋποθέσεις για νόμιμη προσήκουσα επεξεργασία τους.

Τα δικαιώματά σας:

Έχετε τα ακόλουθα δικαιώματα σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο του ΓΚΠΔ:

•Δικαίωμα πρόσβασης – Δικαίωμα να λαμβάνετε πληροφορίες για το εάν γίνεται επεξεργασία δεδομένων και δικαίωμα πρόσβασης σε αυτά.
•Δικαίωμα ενημέρωσης σχετικά με την επεξεργασία αυτή (ποιος, για ποιο σκοπό, παραλήπτες, περίοδος διατήρησης κ.λπ.)
•Δικαίωμα στη διόρθωση – Δικαίωμα διόρθωσης ανακριβών προσωπικών δεδομένων και συμπλήρωσης ελλιπών πληροφοριών.
•Δικαίωμα διαγραφής (Δικαίωμα στη λήθη) – Δικαίωμα να αιτείσθε τη διαγραφή οποιωνδήποτε δεδομένων που σας αφορούν υπό ορισμένες προϋποθέσεις και εφ’ όσον αυτό δεν προσκρούει σε άλλη διάταξη νόμου (δεδομένα που δεν είναι πλέον απαραίτητα, ανάκληση συγκατάθεσης, δεδομένα που έχουν υποβληθεί σε παράνομη επεξεργασία).
•Δικαίωμα Περιορισμού της Επεξεργασίας – όταν αμφισβητείται η ακρίβεια των δεδομένων, η επεξεργασία είναι παράνομη, τα δεδομένα δεν χρειάζονται πλέον στον υπεύθυνο επεξεργασίας, το υποκείμενο των δεδομένων έχει αντιταχθεί στην αυτοματοποιημένη επεξεργασία.
•Δικαίωμα στη φορητότητα των δεδομένων – δικαίωμα να αιτείσθε την αποστολή των δεδομένων σας με τηλεομοιότυπο ή με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο σε πρόσωπο που μας δηλώσετε, εφόσον αυτό δεν προσκρούει σε άλλη απαγορευτική διάταξη νόμου
•Δικαίωμα να απευθύνεστε ενώπιον της ΑΠΔΠΧ για κάθε ζήτημα που άπτεται της αρμοδιότητάς της σε σχέση με την άνω περιγραφείσα επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορά.

Μπορείτε να ασκήσετε τα άνω δικαιώματά σας κατόπιν υποβολής εκ μέρους του σχετικής έγγραφης αίτησης προς την εταιρεία, η οποία οφείλει να σας απαντήσει χωρίς επιβάρυνσή σας και εντός 30 ημερών από την ημερομηνία υποβολής της σχετικής αίτησης.

Συνέπειες μη παροχής δεδομένων σας

Η παροχή των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν, είναι απαραίτητη για την παροχή των υπηρεσιών μας προς εσάς και την εκτέλεση των συμβατικών μας υποχρεώσεων, ως εκ τούτου, σε περίπτωση άρνησής σας, για την παροχή τους από εσάς, δεν θα μπορούμε να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας.

Πώς να επικοινωνήσετε μαζί μας;

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας για οποιαδήποτε ερώτηση σχετικά με την επεξεργασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν, στέλνοντας email στο Info@dietpal.gr

Πληροφορίες Έκδοσης – Αλλαγές και Ενημερώσεις

Η παρούσα Πολιτική Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ενημερώθηκε τελευταία φορά στις 20/06/2019.

Διατηρούμε το δικαίωμα να τροποποιούμε και επικαιροποιούμε την παρούσα Πολιτική Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή, για οποιοδήποτε λόγο, χωρίς ειδοποίηση προς εσάς, πλην της ανάρτησης της επικαιροποιημένης Πολιτικής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα στην ιστοσελίδα μας. Μπορεί να στέλνουμε περιοδικά email προκειμένου να σας υπενθυμίζουμε τις αλλαγές και τις ενημερώσεις της παρούσας Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, αλλά θα πρέπει να ελέγχετε την ιστοσελίδα μας συχνά, για να ενημερώνεσθε για την τρέχουσα και ισχύουσα Δήλωση Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.