Η γενική μας υγεία και η ευημερία μας είναι αδιάρρηκτα συνδεδεμένες με την ποιότητα του ύπνου μας. Ο ποιοτικός ύπνος μπορεί να μας βοηθήσει να διατηρήσουμε τα προγράμματα εξάσκησης και διατροφής που έχουμε ξεκινήσει και να πετύχουμε να μειώσουμε το βάρος μας, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στις Επιστημονικές Συναντήσεις Επιδημιολογίας, Πρόληψης, Τρόπου Ζωής και Καρδιομεταβολικής Υγείας της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας το 2023.
Ο αναπληρωτής καθηγητής υγείας και ανθρώπινης ανάπτυξης του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ, Christopher E. Kline, PhD, διεξήγαγε σχετική μελέτη για να εξετάσει πόσο καλά συμμορφώθηκαν οι συμμετέχοντες με τις διάφορες αλλαγές στον τρόπο ζωής που προτείνονται από ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους 12 μηνών. Στο πρόγραμμα συμπεριλήφθηκαν 125 υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα και δεν είχαν ιατρικά προβλήματα που να απαιτούσε επίβλεψη της διατροφής ή της άσκησής τους.
Χρησιμοποιώντας ερωτηματολόγια για τους ασθενείς – συμμετέχοντες στην μελέτη, ένα ημερολόγιο ύπνου και μια συσκευή που φοριέται στον καρπό για να παρακολουθεί τον ύπνο, τη δραστηριότητα της εγρήγορσης και την ανάπαυση για επτά ημέρες, οι ερευνητές αξιολόγησαν τα πρότυπα ύπνου στην αρχή του προγράμματος, στους 6 μήνες και στους 12 μήνες. Έξι μετρήσεις ύπνου: κανονικότητα, ικανοποίηση, εγρήγορση, συγχρονισμός, αποτελεσματικότητα (το ποσοστό του χρόνου που αφιερώνεται στο κρεβάτι όταν κοιμούνται πραγματικά) και διάρκεια, χρησιμοποιήθηκαν για να αξιολογήσουν πόσο καλά ή άσχημα κοιμήθηκε ο καθένας. Κάθε συμμετέχων έλαβε μια σύνθετη βαθμολογία υγείας ύπνου που κυμαίνεται από 0 έως 6, με υψηλότερες βαθμολογίες που υποδεικνύουν υψηλότερα επίπεδα υγείας ύπνου.
Η τήρηση του προγράμματος διατροφής και απώλειας βάρους μετρήθηκε από το ποσοστό των ομαδικών συνεδριών παρέμβασης που παρακολούθησαν, το ποσοστό των ημερών κατά τις οποίες κάθε συμμετέχων έτρωγε μεταξύ 85-115% των συνιστώμενων ημερήσιων θερμίδων του και την αλλαγή στην ημερήσια διάρκεια της μέτριας ή έντονης σωματικής δραστηριότητας. Οι συμμετέχοντες είχαν μέση βαθμολογία υγείας ύπνου 4,5 στα 6 στην αρχή της μελέτης, στους 6 μήνες και στους 12 μήνες. Οι συμμετέχοντες ανέφεραν μόνοι τους τη θερμιδική τους πρόσληψη κάθε μέρα χρησιμοποιώντας μια εφαρμογή τηλεφώνου και οι ερευνητές μέτρησαν τη σωματική δραστηριότητα των συμμετεχόντων με ένα επιταχυνσιόμετρο που φορούσαν στη μέση για μία εβδομάδα κάθε φορά στην αρχή της μελέτης, στους 6 μήνες και στους 12 μήνες.
Σύμφωνα με τη μελέτη, τα άτομα που ισχυρίζονταν ότι κοιμούνται τακτικά, χωρίς διακοπή ήταν πιο πιθανό να ακολουθήσουν τα σχήματα άσκησης και διατροφής τους. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η καλύτερη υγεία του ύπνου συνδέθηκε με υψηλότερα ποσοστά παρακολούθησης σε ομαδικές συνεδρίες, τήρηση των στόχων θερμιδικής πρόσληψης και βελτίωση του χρόνου που αφιερώνεται σε μέτρια-έντονη σωματική δραστηριότητα μετά την προσαρμογή των βαθμολογιών υγείας ύπνου για ηλικία, φύλο, φυλή. και αν κάποιος σύντροφος μοιράστηκε το κρεβάτι ή όχι.
Δεν βρέθηκε κάποια σαφής σχέση ανάμεσα σε βελτιωμένη βαθμολογία υγείας και ποιότητας ύπνου και αυξημένης δραστηριότητας, που οδηγεί τους ερευνητές στο συμπέρασμα ότι κάποια αποτελέσματα υπέρ αυτής της ιδέας προέκυψαν εντελώς τυχαία.
Η ομάδα του δείγματος είχε αρκετά καλή υγεία ύπνου στην αρχή, κάτι που είναι ένα από τα μειονεκτήματα της μελέτης, και δεν υπήρξε καμία παρέμβαση για να βοηθήσει τους ανθρώπους να βελτιώσουν τον ύπνο τους. Υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με τη δυνατότητα γενίκευσης αυτών των ευρημάτων σε άλλες διαφορετικές ομάδες, επειδή το δείγμα ήταν κυρίως λευκό και θηλυκό, δεν ήταν δηλαδή αρκετά ευρύ για να στοιχειοθετήσει οριστικά ευρήματα.
Σύμφωνα με τον Kline, εάν κάποιος διατηρεί μια μακροπρόθεσμη συμπεριφορική στρατηγική απώλειας βάρους, είναι χαρακτηριστικό και αναμενόμενο ότι η τήρηση των κανόνων απώλειας βάρους θα μειωθεί. Εξήγησε, «Περιμέναμε ότι ο ύπνος θα συνδεόταν με την αλλαγή του τρόπου ζωής, αλλά δεν περιμέναμε να ανακαλύψουμε μια σχέση μεταξύ της υγείας του ύπνου και των τριών μέτρων τροποποίησης του τρόπου ζωής μας. Εστιάζοντας στον καλό ύπνο, με επτά έως εννέα ώρες τη νύχτα, με κανονικό χρόνο αφύπνισης επιτυγχάνοντας ξύπνημα που μας κάνει να νιώθουμε ανανεωμένοι και σε εγρήγορση κατά τη διάρκεια όλης της ημέρας, μπορεί να είναι μια βασική τακτική που μας βοηθά να παραμείνουμε στους στόχους της σωματικής μας δραστηριότητας και της καλής διατροφής. Προτείνουν, λοιπόν, ότι η βελτιστοποίηση του ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη τήρηση των αρχών ενός σωστού και υγιεινού τρόπου ζωής σε κάθε επίπεδο. Η καλύτερη υγεία του ύπνου συνδέθηκε με αισθητά υψηλότερη μείωση του σωματικού βάρους και του λίπους, γεγονός που αποδείχθηκε ότι ισχύει για όλους τους συμμετέχοντες, σε μια μελέτη διάρκειας ενός έτους.
Πηγή άρθρου: American Heart Association (AHA)