Παιδική παχυσαρκία

Η παιδική παχυσαρκία προκαλεί μια αυξανόμενη ανησυχία παγκοσμίως, καθώς περίπου 340 εκατομμύρια παιδιά και έφηβοι ηλικίας 5-19 ετών ταξινομούνται ως υπέρβαρα ή παχύσαρκα σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).
Παιδική παχυσαρκία

Η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία δεν επηρεάζει μόνο την τρέχουσα υγεία του παιδιού, αλλά μπορεί επίσης να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας αργότερα στη ζωή του. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι το πρόβλημα αυτό μπορεί να προληφθεί και πως η υγιεινή διατροφή είναι ένας από τους πιο σημαντικούς τρόπους πρόληψης και θεραπείας της παχυσαρκίας στα παιδιά.

Τι είναι η παιδική παχυσαρκία;

Η παιδική παχυσαρκία είναι μια κατάσταση κατά την οποία ένα παιδί είναι σημαντικά υπέρβαρο για την ηλικία και το ύψος του. Καθορίζεται από τον δείκτη μάζας σώματος ενός παιδιού (ΔΜΣ), ο οποίος λαμβάνει υπόψη το βάρος και το ύψος του. Ο ΔΜΣ υπολογίζεται διαιρώντας το βάρος του παιδιού σε κιλά με το τετράγωνο (ύψος επί ύψος) του ύψους του σε μέτρα.

Η παιδική παχυσαρκία ταξινομείται με βάση την εκατοστιαία κατάταξη. Τα παιδιά με ΔΜΣ πάνω από το 95ο εκατοστημόριο για την ηλικία και το φύλο τους θεωρούνται παχύσαρκα, ενώ εκείνα με ΔΜΣ μεταξύ 85ου και 95ου εκατοστημόριου ταξινομούνται ως υπέρβαρα. Πλέον, στο διαδίκτυο υπάρχουν αρκετές αξιόπιστες πηγές μέσω των οποίων μπορεί να υπολογιστεί ο Δείκτης Μάζας Σώματος για τα παιδιά.

Δυστυχώς, αν δεν προληφθεί, η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από προβλήματα υγείας, όπως διαβήτη τύπου 2, υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακές παθήσεις, προβλήματα στις αρθρώσεις αλλά και προβλήματα ψυχικής υγείας.

Αιτίες παιδικής παχυσαρκίας

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορούν να συμβάλουν στο πρόβλημα αυτό, όπως η γενετική, η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας και η κακή διατροφή. Ωστόσο, η κύρια αιτία είναι η ανισορροπία μεταξύ της ενεργειακής πρόσληψης και της ενεργειακής δαπάνης. Με άλλα λόγια, τα παιδιά που καταναλώνουν περισσότερες θερμίδες από όσες καίνε μέσω της σωματικής δραστηριότητας είναι πιο πιθανό να γίνουν υπέρβαρα.

Οι αιτίες, μεμονωμένες αλλά και αλληλένδετες, αναλύονται παρακάτω:

Γενεσιολογία

Μία από τις αιτίες της παιδικής παχυσαρκίας είναι η γενετική. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που έχουν γονείς ή στενούς συγγενείς παχύσαρκους είναι πιο πιθανό να γίνουν και τα ίδια παχύσαρκα. Αυτό συμβαίνει επειδή η γενετική μπορεί να επηρεάσει τον μεταβολισμό, την όρεξη και τον τρόπο που το σώμα του αποθηκεύει λίπος ενός παιδιού. Όμως η γενετική δεν αποτελεί από μόνη της την αιτία για τη δραματική αύξηση των ποσοστών παχυσαρκίας.

Παιδική παχυσαρκία, γενεσιολογία

Διατροφή

Μια άλλη σημαντική αιτία παιδικής παχυσαρκίας είναι η ανθυγιεινή διατροφή. Τα παιδιά που καταναλώνουν τροφές με πολλές θερμίδες, πλούσια σε λιπαρά και ζάχαρη σε τακτική βάση, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να γίνουν υπέρβαρα. Πολλά από αυτά τα ανθυγιεινά τρόφιμα είναι επίσης χαμηλά σε θρεπτικά συστατικά, πράγμα που σημαίνει ότι τα παιδιά που τα τρώνε μπορεί να μην λαμβάνουν τις βιταμίνες και τα μέταλλα που χρειάζονται για υγιή ανάπτυξη. Επιπλέον, τα μεγέθη των μερίδων έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, πράγμα που σημαίνει ότι τα παιδιά μπορεί να καταναλώνουν περισσότερες θερμίδες από όσες χρειάζονται. Το φαγητό σε εστιατόρια γρήγορου φαγητού, που τείνουν να σερβίρουν μεγάλες μερίδες φαγητών με πολλές θερμίδες, μπορεί επίσης να συμβάλει στην παιδική παχυσαρκία.

Σωματική δραστηριότητα

Η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας είναι μια άλλη σημαντική αιτία της παιδικής παχυσαρκίας. Τα παιδιά που περνούν πολύ χρόνο καθισμένα, είτε μπροστά στην τηλεόραση, είτε μπροστά στον υπολογιστή, ή μπροστά σε βιντεοπαιχνίδια, δεν καίνε τόσες θερμίδες όσες θα έκαιγαν αν ασχολούνταν με κάποια σωματική δραστηριότητα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ανισορροπία θερμίδων, όπου τα παιδιά καταναλώνουν περισσότερες θερμίδες από όσες καίνε. Επιπλέον, πολλά σχολεία έχουν μειώσει ή καταργήσει τα μαθήματα φυσικής αγωγής και τα παιδιά δεν πηγαίνουν πλέον με τα πόδια ή το ποδήλατο στο σχολείο τόσο συχνά όσο παλιά. Αυτή η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας μπορεί να συμβάλει στην αύξηση βάρους και στην παχυσαρκία.

Κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες

Σήμερα, οι κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες είναι ίσως μια από τις σημαντικότερες αιτίες της παιδικής παχυσαρκίας. Τα παιδιά από χαμηλότερα κοινωνικοοικονομικά στρώματα είναι πιο ευάλωτα στη παιδική παχυσαρκία σε σύγκριση με τα παιδιά από υψηλότερα κοινωνικοοικονομικά στρώματα. Διανύοντας μια περίοδο οικονομικής ύφεσης, το κόστος διαβίωσης είναι πλέον δυσβάσταχτο για πολλές οικογένειες με χαμηλό εισόδημα. Τα υγιεινά τρόφιμα αποτελούν είδος πολυτελείας και έτσι οι οικογένειες αναγκάζονται να καταφεύγουν σε φθηνότερα, επεξεργασμένα τρόφιμα που συνήθως είναι πλούσια σε θερμίδες, ανθυγιεινά λιπαρά και σάκχαρα. Αυτό βέβαια έχει αντίκτυπο και στις σωματικές δραστηριότητες καθώς και αυτές κοστίζουν. Το παιδί αναγκάζεται να ψυχαγωγείται μέσα στο σπίτι, βλέποντας τηλεόραση ή παίζοντας ηλεκτρονικά παιχνίδια.

Στρες

Το άγχος μπορεί να είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει στην παιδική παχυσαρκία, καθώς μπορεί να επηρεάσει τις διατροφικές συμπεριφορές και τις επιλογές του τρόπου ζωής.

Συναισθηματική Διατροφή
Τα παιδιά, όπως και οι ενήλικες, μπορεί να στραφούν στο φαγητό ως μηχανισμό αντιμετώπισης όταν βιώνουν άγχος. Αυτή η συναισθηματική διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση τροφής, ιδιαίτερα σε τροφές με πολλές θερμίδες. Η κατανάλωση υπερβολικών θερμίδων χωρίς μια διατροφική ισορροπία μπορεί να συμβάλει στην αύξηση βάρους και στην παχυσαρκία.

Ορμονικές αλλαγές
Το χρόνιο στρες μπορεί να διαταράξει την ισορροπία των ορμονών στο σώμα, συμπεριλαμβανομένης της κορτιζόλης, κοινώς γνωστής ως ορμόνης του στρες. Τα αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης μπορούν να τονώσουν την όρεξη και να αυξήσουν τη λαχτάρα για ανθυγιεινά τρόφιμα, ειδικά εκείνα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λίπος.

Καθιστικός τρόπος ζωής
Το άγχος μπορεί να επηρεάσει τα κίνητρα αλλά και τα επίπεδα ενέργειας του παιδιού, καθιστώντας το πιο πιθανό να υιοθετήσει έναν καθιστικό τρόπο ζωής. Η παρατεταμένη παρακολούθηση της τηλεόρασης, η αναπαραγωγή βιντεοπαιχνιδιών ή η χρήση ηλεκτρονικών συσκευών αντί της συμμετοχής σε σωματικές δραστηριότητες μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους και παχυσαρκία.

Διαταραγμένα πρότυπα ύπνου
Το άγχος μπορεί να επηρεάσει τα πρότυπα ύπνου του παιδιού, οδηγώντας σε ανεπαρκή ή κακής ποιότητας ύπνο. Έρευνες έχουν δείξει συσχέτιση μεταξύ του ανεπαρκούς ύπνου και του αυξημένου κινδύνου παχυσαρκίας στα παιδιά. Η στέρηση ύπνου μπορεί να διαταράξει τις ορμόνες που ρυθμίζουν την όρεξη και να οδηγήσει σε ανισορροπημένη πρόσληψη τροφής.

Δυναμική και υποστήριξη της οικογένειας
Το άγχος μέσα στην οικογενειακή μονάδα, όπως η οικονομική πίεση ή τα προβλήματα σχέσεων, μπορεί να επηρεάσει έμμεσα τις διατροφικές συνήθειες και τη συνολική ευημερία του παιδιού. Ένα οικογενειακό περιβάλλον με υψηλά επίπεδα στρες, είναι πιθανόν να αποτρέψει τους γονείς από το να παρέχουν στα παιδιά τους υγιεινά γεύματα, να συμμετέχουν μαζί σε σωματικές δραστηριότητες και γενικότερα να δημιουργήσουν ένα υποστηρικτικό περιβάλλον που προωθεί υγιεινές συνήθειες. 

Ιατρικές καταστάσεις

Σε σπάνιες περιπτώσεις, ιατρικές καταστάσεις όπως ορμονικές ανισορροπίες ή γενετικές διαταραχές μπορεί να συμβάλουν στην παιδική παχυσαρκία. Αυτές οι καταστάσεις μπορεί να επηρεάσουν τον μεταβολισμό ενός παιδιού, καθιστώντας πιο δύσκολο για αυτό να διατηρήσουν ένα υγιές βάρος. Κάποιες από τις παθήσεις που μπορεί να συμβάλλουν στην παιδική παχυσαρκία ή να κάνουν τη διαχείριση βάρους πιο δύσκολη είναι:

Παιδική παχυσαρκία, ιατρικές καταστάσεις

Υποθυρεοειδισμός
Ο υποθυρεοειδισμός είναι μια κατάσταση κατά την οποία ο θυρεοειδής αδένας δεν παράγει αρκετές θυρεοειδικές ορμόνες, οδηγώντας σε πιο αργό μεταβολισμό. Αυτό μπορεί να προκαλέσει αύξηση βάρους ή δυσκολία στην απώλεια βάρους στα παιδιά.

Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (PCOS)
Το PCOS είναι μια ορμονική διαταραχή που επηρεάζει κορίτσια και νεαρές γυναίκες. Μπορεί να προκαλέσει αύξηση βάρους, αντίσταση στην ινσουλίνη και δυσκολίες στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους.

Σύνδρομο Cushing
Το σύνδρομο Cushing είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από υπερβολική παραγωγή κορτιζόλης, μιας ορμόνης του στρες. Μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους, ιδιαίτερα γύρω από το πρόσωπο, το λαιμό και τον κορμό.

Σύνδρομο Prader-Willi (PWS)
Το σύνδρομο Prader-Willi είναι μια σπάνια γενετική διαταραχή που επηρεάζει τη ρύθμιση της όρεξης. Τα παιδιά με PWS βιώνουν συνεχή πείνα και πιο αργό μεταβολισμό, που μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική αύξηση βάρους.

Γενετικές διαταραχές
Ορισμένες γενετικές διαταραχές, όπως το σύνδρομο Down και το σύνδρομο Bardet-Biedl, μπορούν να συμβάλουν στην παχυσαρκία λόγω ενός συνδυασμού παραγόντων όπως μεταβολικές αλλαγές, ορμονικές ανισορροπίες και μειωμένη φυσική δραστηριότητα.

Παρενέργειες φαρμάκων
Ορισμένα φάρμακα, όπως κάποια αντικαταθλιπτικά, αντιψυχωσικά και κορτικοστεροειδή, μπορεί να προκαλέσουν αύξηση βάρους ως παρενέργεια, η οποία μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολη για τα παιδιά. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι ιατρικές παθήσεις δεν είναι η κύρια αιτία της παιδικής παχυσαρκίας. Ωστόσο, μπορούν να συμβάλουν στην αύξηση βάρους ή να κάνουν τη διαχείριση του βάρους πιο δύσκολη. Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι σημαντικό να συνεργαστείτε στενά με επαγγελματίες υγείας, όπως παιδιάτρους, ενδοκρινολόγους ή διαιτολόγους, οι οποίοι μπορούν να παρέχουν εξειδικευμένη καθοδήγηση και υποστήριξη.

Συνέπειες της παιδικής παχυσαρκίας

Η παιδική παχυσαρκία μπορεί να έχει σημαντικές συνέπειες στη σωματική, συναισθηματική και κοινωνική ευημερία των παιδιών. Και σε καμία περίπτωση οι γονείς δεν πρέπει να αγνοήσουν τη σοβαρότητά τους.

Τα υπέρβαρα παιδιά διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν διάφορα προβλήματα υγείας, όπως:

Διαβήτης τύπου 2: Η παχυσαρκία μπορεί να οδηγήσει σε αντίσταση στην ινσουλίνη, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, μια χρόνια πάθηση που επηρεάζει τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.

Υψηλή αρτηριακή πίεση και καρδιακές παθήσεις: Το υπερβολικό βάρος μπορεί να συμβάλει στην υψηλή αρτηριακή πίεση και να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και καρδιαγγειακών επιπλοκών.

Αναπνευστικά προβλήματα: Η παχυσαρκία σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο άσθματος, υπνικής άπνοιας και άλλων αναπνευστικών προβλημάτων, τα οποία μπορούν να επηρεάσουν την αναπνοή και τη συνολική λειτουργία των πνευμόνων.

Προβλήματα στις αρθρώσεις: Το υπερβολικό βάρος ασκεί πρόσθετη πίεση στις αρθρώσεις, αυξάνοντας τον κίνδυνο μυοσκελετικών προβλημάτων, όπως πόνος στις αρθρώσεις, αρθρίτιδα και περιορισμένη κινητικότητα.

Ηπατική νόσο: Η παχυσαρκία μπορεί να οδηγήσει στη συσσώρευση λίπους στο ήπαρ, προκαλώντας μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος (NAFLD), η οποία μπορεί να εξελιχθεί σε πιο σοβαρές ηπατικές παθήσεις.

Η παιδική παχυσαρκία μπορεί να έχει βαθύ αντίκτυπο στην ψυχική και συναισθηματική ευεξία του παιδιού, οδηγώντας σε:

Χαμηλή αυτοεκτίμηση: Τα παχύσαρκα παιδιά μπορεί να εμφανίσουν αρνητική εικόνα σώματος και χαμηλότερη αυτοεκτίμηση, οδηγώντας σε μειωμένη αίσθηση αυτοεκτίμησης και αυτοπεποίθησης.

Κατάθλιψη και άγχος: Τα παιδιά με παχυσαρκία διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν κατάθλιψη και αγχώδεις διαταραχές, οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν περαιτέρω τη συνολική ψυχική τους υγεία.

Κοινωνικός στιγματισμός και εκφοβισμός: Τα παχύσαρκα παιδιά μπορεί να αντιμετωπίσουν κοινωνικό στιγματισμό, πειράγματα και εκφοβισμό, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε κοινωνική απομόνωση, συναισθηματική δυσφορία και αρνητικό αντίκτυπο στις κοινωνικές τους αλληλεπιδράσεις και σχέσεις.

Σε περίπτωση που η παιδική παχυσαρκία δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, μπορεί να αποφέρει μακροπρόθεσμες συνέπειες που επιμένουν και στην ενήλικη ζωή, όπως:

Συνεχιζόμενη παχυσαρκία: Τα παχύσαρκα παιδιά είναι πιο πιθανό να γίνουν παχύσαρκοι ενήλικες, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης παθήσεων υγείας που σχετίζονται με την παχυσαρκία καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής τους.

Αυξημένος κίνδυνος χρόνιων παθήσεων: Τα παχύσαρκα παιδιά έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν χρόνιες παθήσεις όπως ο διαβήτης τύπου 2, οι καρδιακές παθήσεις, το εγκεφαλικό επεισόδιο, ορισμένοι καρκίνοι και η πρώιμη θνησιμότητα στην ενήλικη ζωή.

Μειωμένη ποιότητα ζωής: Η παιδική παχυσαρκία μπορεί να περιορίσει την ικανότητα του παιδιού να συμμετέχει σε σωματικές δραστηριότητες, να συμμετέχει σε κοινωνικές εκδηλώσεις και να απολαμβάνει καλή ποιότητα ζωής λόγω σωματικών περιορισμών και συναισθηματικών προκλήσεων.

Η αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας και των συνεπειών της είναι ζωτικής σημασίας για τη βελτίωση της συνολικής υγείας και ευεξίας των παιδιών. Οι προσπάθειες πρόληψης, η έγκαιρη παρέμβαση και μια ολοκληρωμένη προσέγγιση που περιλαμβάνει εκπαίδευση, υποστηρικτικά περιβάλλοντα, συνήθειες υγιεινού τρόπου ζωής και κατάλληλη ιατρική φροντίδα είναι απαραίτητες για τον μετριασμό των συνεπειών της παιδικής παχυσαρκίας και την προώθηση θετικών μακροπρόθεσμων αποτελεσμάτων.

Πρόληψη και αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας

Η πρόληψη και αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας απαιτεί μια ολοκληρωμένη προσέγγιση που περιλαμβάνει τόσο την υγιεινή διατροφή όσο και τη σωματική δραστηριότητα. Οι γονείς, οι φροντιστές και οι επαγγελματίες υγείας έχουν όλοι να παίξουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας.

Υγιεινές διατροφικές συνήθειες

Ένας από τους πιο σημαντικούς τρόπους πρόληψης της παιδικής παχυσαρκίας είναι η ενθάρρυνση υγιεινών διατροφικών συνηθειών. Αυτό σημαίνει να παρέχουμε στα παιδιά μια ισορροπημένη και θρεπτική διατροφή που περιλαμβάνει μια ποικιλία από φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, άπαχες πρωτεΐνες και γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά.

Οι γονείς θα πρέπει επίσης να περιορίσουν την πρόσληψη από το παιδί τους ροφημάτων με ζάχαρη και επεξεργασμένων τροφίμων, τα οποία είναι συχνά πλούσια σε θερμίδες και χαμηλά σε θρεπτικά συστατικά. Αντίθετα, τα παιδιά θα πρέπει να ενθαρρύνονται να πίνουν νερό και να τρώνε ολόκληρα τρόφιμα που είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες.

Είναι επίσης σημαντικό να διδάξετε στα παιδιά το σωστό μέγεθος της μερίδας και να αποφύγετε την υπερκατανάλωση τροφής. Οι γονείς μπορούν να ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να ακούσουν το σώμα τους και να σταματήσουν να τρώνε όταν αισθάνονται χορτάτοι. Η κατανάλωση γευμάτων μαζί ως οικογένεια μπορεί επίσης να βοηθήσει στην προώθηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών και να ενθαρρύνει τα παιδιά να δοκιμάσουν νέα τρόφιμα.

Παιδική παχυσαρκία, σωματική δραστηριότητα

Σωματική δραστηριότητα

Εκτός από τις υγιεινές διατροφικές συνήθειες, η σωματική δραστηριότητα είναι επίσης σημαντική για την πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας. Τα παιδιά θα πρέπει να ενθαρρύνονται να συμμετέχουν σε τουλάχιστον μία ώρα σωματικής δραστηριότητας κάθε μέρα, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει δραστηριότητες όπως το παιχνίδι έξω, η οδήγηση ποδηλάτου ή η συμμετοχή σε οργανωμένα αθλήματα. Οι γονείς μπορούν επίσης να ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να είναι δραστήρια περιορίζοντας τον χρόνο τους στην οθόνη και ενθαρρύνοντάς τα να συμμετέχουν σε ενεργό παιχνίδι. Είναι σημαντικό να βρείτε δραστηριότητες που απολαμβάνουν τα παιδιά και να κάνετε τη σωματική δραστηριότητα μια διασκεδαστική και θετική εμπειρία.

Δημιουργώντας ένα υγιές περιβάλλον στο σπίτι

Η δημιουργία ενός υγιούς περιβάλλοντος στο σπίτι είναι επίσης σημαντική για την πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας. Αυτό σημαίνει ότι οι επιλογές υγιεινής διατροφής είναι άμεσα διαθέσιμες και ο περιορισμός της πρόσβασης σε ανθυγιεινά σνακ και ποτά με ζάχαρη. Οι γονείς θα πρέπει επίσης να ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να είναι ενεργά και να περιορίζουν τον χρόνο μπροστά στην οθόνη. Είναι επίσης σημαντικό για τους γονείς να είναι καλά πρότυπα όσον αφορά την υγιεινή διατροφή και τη σωματική δραστηριότητα. Τα παιδιά είναι πιο πιθανό να υιοθετήσουν υγιεινές συνήθειες αν δουν τους γονείς τους να εμπλέκονται και σε αυτές τις συμπεριφορές.

Άλλα μέτρα κατά της παιδικής παχυσαρκίας

Εάν ένα παιδί είναι ήδη παχύσαρκο, είναι σημαντικό να ληφθούν μέτρα για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα το συντομότερο δυνατό. Η θεραπεία για την παιδική παχυσαρκία συνήθως περιλαμβάνει έναν συνδυασμό διατροφικών αλλαγών, σωματικής δραστηριότητας και τροποποίησης της συμπεριφοράς του παιδιού. Πρόκειται για μια πολύπλευρη αλλαγή σε πολλούς τομείς της ζωής του παιδιού και η ερασιτεχνική αντιμετώπιση του θέματος σχεδόν εγγυάται την αποτυχία του όλου εγχειρήματος.

Ένας διαιτολόγος μπορεί να συνεργαστεί με τις οικογένειες για να αναπτύξει ένα υγιεινό πρόγραμμα γευμάτων που να ανταποκρίνεται στις διατροφικές ανάγκες του παιδιού ενώ παράλληλα προωθεί την απώλεια βάρους. Είναι σημαντικό να προσεγγίζετε την απώλεια βάρους με σταδιακό και βιώσιμο τρόπο για να αποφύγετε το υπερβολικό άγχος στο παιδί.

Η σωματική δραστηριότητα θα πρέπει επίσης να ενσωματωθεί στην καθημερινή ρουτίνα του παιδιού, με στόχο τουλάχιστον μία ώρα μέτριας έως έντονης δραστηριότητας κάθε μέρα.

Οι στρατηγικές διαχείρισης για την παιδική παχυσαρκία παρουσία ιατρικών καταστάσεων μπορεί να περιλαμβάνουν συνδυασμό ιατρικών θεραπειών, διατροφικών προσαρμογών, συστάσεων φυσικής δραστηριότητας και συνεχούς παρακολούθησης των παραμέτρων υγείας. Ο στόχος είναι να αντιμετωπιστεί η υποκείμενη ιατρική κατάσταση, ενώ παράλληλα προωθείται ένας υγιεινός τρόπος ζωής που υποστηρίζει τη διαχείριση βάρους και τη συνολική ευεξία.

Είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ή/και επαγγελματία διαιτολόγο που μπορούν να αξιολογήσουν τις μεμονωμένες περιστάσεις και να παρέχουν εξατομικευμένη καθοδήγηση για να διασφαλιστεί η καλύτερη προσέγγιση για τη διαχείριση της παχυσαρκίας σε παιδιά με ιατρικές παθήσεις.

Στις δύσκολες εποχές που βιώνουμε, η επιλογή ενός online διατροφολόγου αποτελεί μια άμεση και οικονομική λύση για τις οικογένειες που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της παιδικής παχυσαρκίας.

Υπολογισμός Δείκτη Μάζας Σώματος (BMI)

Υπολόγισε το BMI σου και δες σε ποια κατηγορία κατατάσσεσαι, ξεκινώστας από ελλιπές βάρος μέχρι και παχυσαρκία III)

cookies

Εφ’ όσον συνεχίζετε την πλοήγηση του ιστότοπου, θεωρούμε ότι συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.

Όροι Χρήσης & Πολιτική Προστασίας Δεδομένων

Ο επισκέπτης / χρήστης των σελίδων και των υπηρεσιών του Δικτυακού μας τόπου (www.dietpal.gr) οφείλει να διαβάσει προσεκτικά τους όρους χρήσης και τις προϋποθέσεις παροχής υπηρεσιών που ακολουθούν πριν από την επίσκεψη ή τη χρήση των σελίδων και των υπηρεσιών μας και σε περίπτωση διαφωνίας οφείλει να μην κάνει χρήση τους. Ειδάλλως τεκμαίρεται ότι τους αποδέχεται και παραχωρεί τη συγκατάθεσή του. Οι κατωτέρω όροι χρήσης ισχύουν για το σύνολο του περιεχομένου και για ό,τι γενικά περιλαμβάνεται στις σελίδες του Δικτυακού μας τόπου. Η Νοοζιτ (εφεξής για λόγους συντομίας η Δικαιούχος) δύναται οποιαδήποτε χρονική στιγμή να τροποποιεί τους όρους χρήσης και τις προϋποθέσεις, οι δε χρήστες / επισκέπτες οφείλουν κάθε φορά να ελέγχουν για ενδεχόμενες αλλαγές και εφόσον εξακολουθούν τη χρήση εικάζεται ότι αποδέχονται τους τροποποιημένους όρους και προϋποθέσεις. Σε αντίθετη περίπτωση οφείλουν να απέχουν από τη χρήση/επίσκεψη του Δικτυακού μας τόπου.

Στοιχεία Εταιρείας:
ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOYZIT I.K.E.
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ
ΔΗΜ.ΓΟΥΝΑΡΗ 78 – 16561 ΓΛΥΦΑΔΑ
ΑΦΜ:800713689 – ΔΟΥ ΓΛΥΦΑΔΑΣ
ΑΡ.ΓΕΜΗ:137943201000
ΤΗΛ.211-212-0506

Δικαιώματα πνευματικής και βιομηχανικής ιδιοκτησίας

Το σύνολο του περιεχομένου του Δικτυακού μας τόπου, συμπεριλαμβανομένων, ενδεικτικά αλλά όχι περιοριστικά, κειμένων, γραφικών, φωτογραφιών, σχεδιαγραμμάτων, απεικονίσεων, παρεχόμενων υπηρεσιών και γενικά κάθε είδους αρχείων αποτελεί αντικείμενο πνευματικής ιδιοκτησίας και διέπεται από τις εθνικές και διεθνείς διατάξεις περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας, με εξαίρεση τα ρητώς αναγνωρισμένα δικαιώματα τρίτων. Συνεπώς, απαγορεύεται ρητά η αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, «φόρτωση ( download )», μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά η περιληπτικά χωρίς τη ρητή προηγούμενη έγγραφη συναίνεση της Δικαιούχου.

Κατ’ εξαίρεση, επιτρέπεται η μεμονωμένη αποθήκευση και αντιγραφή τμημάτων του περιεχομένου σε απλό προσωπικό υπολογιστή για αυστηρά προσωπική χρήση, χωρίς πρόθεση εμπορικής ή άλλης εκμετάλλευσης και πάντα υπό την προϋπόθεση της αναγραφής της πηγής προέλευσής του, χωρίς αυτό να σημαίνει καθ’ οιονδήποτε τρόπο παραχώρηση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας. Ό,τι άλλο περιλαμβάνεται στις ηλεκτρονικές σελίδες του Δικτυακού μας τόπου και αποτελεί κατοχυρωμένα σήματα και προϊόντα πνευματικής ιδιοκτησίας τρίτων ανάγεται στη δική τους σφαίρα ευθύνης και ουδόλως έχει να κάνει με τον δικό μας Δικτυακό τόπο.

Υποχρεώσεις επισκέπτη / χρήστη

Ο επισκέπτης / χρήστης του Δικτυακού μας τόπου οφείλει αφενός μεν να συμμορφώνεται με τους κανόνες και τις διατάξεις του Ελληνικού, Ευρωπαϊκού και Διεθνούς Δικαίου και τη σχετική νομοθεσία που διέπει τις τηλεπικοινωνίες, αφετέρου δε να απέχει από κάθε παράνομη και καταχρηστική χρήση του περιεχομένου και των υπηρεσιών του Δικτυακού μας τόπου. Επίσης, οφείλει να συμπεριφέρεται κόσμια, ευγενικά και διακριτικά κατά την διάρκεια επίσκεψής του και χρήσης του Δικτυακού μας τόπου, ενώ απαγορεύεται ρητά η υιοθέτηση πρακτικών αθέμιτου ανταγωνισμού ή άλλων που αντίκεινται στην NETIQUETTE ( Κώδικας Συμπεριφοράς Χρηστών INTERNET ). Οποιαδήποτε ζημία προκληθεί στο Δικτυακό μας τόπο ή στο Δίκτυο γενικότερα απορρέουσα από την κακή ή αθέμιτη χρήση των σχετικών υπηρεσιών από τον χρήστη / επισκέπτη ανάγεται στη σφαίρα της αποκλειστικής του ευθύνης.

«Δεσμοί» (links) προς άλλα sites

Ο Δικτυακός μας τόπος δεν ευθύνεται για το περιεχόμενο και τις υπηρεσίες άλλων δικτυακών τόπων στους οποίους παραπέμπει μέσω «δεσμών», hyperlinks ή διαφημιστικών banner, ούτε εγγυάται τη διαθεσιμότητά τους. Προβλήματα που τυχόν προκύψουν κατά την επίσκεψη / χρήση των δικτυακών τόπων στους οποίους παραπέμπουμε ανάγονται αποκλειστικά και μόνο στο περιβάλλον ευθύνης των αντίστοιχων δικτυακών τόπων, όπου και οφείλετε να απευθύνεστε. Η παραπομπή σε άλλους δικτυακούς τόπους γίνεται προς διευκόλυνση των χρηστών μας και σε καμία περίπτωση δεν δημιουργεί οιαδήποτε μορφής δέσμευση για οποιονδήποτε.

Προστασία προσωπικών δεδομένων και διαφήμιση

Η διαχείριση και προστασία των προσωπικών δεδομένων του επισκέπτη / χρήστη του Δικτυακού μας τόπου διέπεται από τους όρους της παρούσας και τις σχετικές διατάξεις τόσο του Ελληνικού Δικαίου ( Ν. 2472 / 1997, Π.δ. 207 / 1998. Π.δ. 79 / 2000 και αρ. 8 Ν. 2819 / 2000 ), όσο και του Ευρωπαϊκού Δικαίου ( Οδ. 95/46/ΕΚ και Οδ. 97/66/ΕΚ ).

Τα προσωπικά στοιχεία που συλλέγει ο Δικτυακός μας τόπος είναι μόνο προαιρετικά και δύναται να συλλεχθούν μόνο με τη ρητή συγκατάβαση του χρήστη.

Δύναται ο χρήστης να λάβει διαφημιστικό υλικό στα ηλεκτρονικά στοιχεία που έχει δηλώσει (email, κινητό ,σταθερό τηλ.), από την Δικαιούχο εταιρεία ,εφόσον ρητά έχει δώσει την συγκατάθεση του.

Δύναται ο χρήστης να λάβει διαφημιστικό υλικό στα ηλεκτρονικά στοιχεία που έχει δηλώσει (email, κινητό ,σταθερό τηλ.), από τους πελάτες της Δικαιούχου εταιρείας ,εφόσον ρητά έχει δώσει την συγκατάθεση του. Ως πελάτης της Δικαιούχου ορίζεται κάθε επαγγελματίας ή επιχείρηση που έχει αποδεδειγμένα τιμολογηθεί από την Δικαιούχο για οποιαδήποτε υπηρεσία της.

Οποιοδήποτε διαφημιστικό μήνυμα, θα πληροί τις προϋποθέσεις της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας περί διαφημιστικών μηνυμάτων: «Κάθε μήνυμα θα πρέπει να φέρει τα πλήρη στοιχεία του αποστολέα ευκρινώς και θα πρέπει να δίνει στον δέκτη τη δυνατότητα διαγραφής. Directiva2002/58/EC του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Relative as A5-270/2001 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Συναλλαγές από απόσταση

Για την διευκόλυνση των πελατών/συνεργατών μας και σαν τρόπος πληρωμής, δύναται να διενεργούνται συναλλαγές από απόσταση.

Ο συνεργάτης/πελάτης αποδέχεται τους όρους χρήσης οι οποίοι ορίζονται στο πλαίσιο διενέργειάς συναλλαγών από απόσταση και βάσει του νόμου 2251/1994 περί προστασίας καταναλωτών, όπως αυτός τροποποιήθηκε και ισχύει και ειδικότερα τα άρθρα 4 περί παροχής υπηρεσιών από απόσταση με τεχνικά μέσα.

Πολιτική Cookies

Για τη βελτίωση της εμπειρίας πλοήγησης σχετικά με κάποιες από τις παρεχόμενες υπηρεσίες στον ιστότοπο dietpal.gr, χρησιμοποιούνται cookies, τα οποία στέλνονται στο πρόγραμμα πλοήγησης των χρηστών από τους διαδικτυακούς server του ιστοτόπου www.dietpal.gr και αποθηκεύονται στον υπολογιστή του κάθε χρήστη, προκειμένου να επιτρέπουν τη, σε δεύτερο χρόνο, την ταυτοποίησή τους, εφόσον έχουν ήδη επισκεφθεί την ιστοσελίδα, προκειμένου να διευκολύνουν την πρόσβασή τους στις υπηρεσίες της εταιρείας και τις επιμέρους εσωτερικές ιστοσελίδες του ιστοτόπου, μέσω της απομνημόνευσης επιλογών, ρυθμίσεων και διαδρομών πλοήγησης.

Cookies δύνανται, επίσης, να χρησιμοποιηθούν από την εταιρεία και από τρίτους, συμπεριλαμβανομένης και της Google μέσω υπηρεσιών της τελευταίας (Google Analytics για παράδειγμα), για στατιστικούς σκοπούς (μέτρηση και ποιοτική ανάλυση επισκεψιμότητας, διάγνωση λογισμικού και συσκευής που χρησιμοποιεί ο χρήστης κλπ). Ο χρήστης δύναται να αποτρέψει την χρήση τέτοιων cookies ή να καθορίσει τις επιμέρους ρυθμίσεις αυτών, μέσω των επιλογών της Google. Ομοίως, ο ιστότοπος www.dietpal.gr ενσωματώνει λειτουργίες που παρέχονται από τρίτους, για τις οποίες λειτουργίες χρησιμοποιούνται cookies από τους αντίστοιχους παρόχους των σχετικών υπηρεσιών. Ειδικότερα, στο www.dietpal.gr ενσωματώνονται λειτουργίες από τις ακόλουθες υπηρεσίες, που χρησιμοποιούν cookies σύμφωνα με την αντίστοιχη πολιτική τους, όπως αυτή αναφέρεται στους αντίστοιχους σχετικούς συνδέσμους:

Facebook – Cookie Policy
Instagram – Cookie Policy
Twitter – Cookie Policy
YouTube – Cookie Policy επιτρέπει την εμφάνιση βίντεο στην ιστοσελίδα.
Google Analytics – GA Cookie Usage Guide

Οι λειτουργίες των ανωτέρω υπηρεσιών τρίτων, είναι δυνατόν να έχουν επίδραση στα προσωπικά δεδομένα και την ιδιωτικότητα των χρηστών, ανάλογα με τις αντίστοιχες ρυθμίσεις που οι τελευταίοι έχουν επιλέξει στις αντίστοιχες υπηρεσίες.

Τα cookies αυτά χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και μόνο για τους ανωτέρω σκοπούς, χωρίς να λαμβάνουν περαιτέρω πληροφορίες ως προς την ταυτότητα του χρήστη ή άλλων δεδομένων του.

Ο χρήστης του www.dietpal.gr , σε περίπτωση που επιθυμεί να πλοηγηθεί στον ιστότοπο χωρίς να γίνεται χρήση cookies έχει την τεχνική δυνατότητα να ρυθμίσει ανάλογα τον υπολογιστή του, ώστε να αποκλείονται τα cookies. Σε περίπτωση αποκλεισμού των cookies, οι χρήστες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ενδέχεται να μην έχουν πλήρη πρόσβαση στο σύνολο του περιεχομένου και τις υπηρεσίες του www.dietpal.gr r ή να στερηθούν επιπλέον δυνατότητες, επιλογές ή διευκολύνσεις που είναι δυνατόν να παρέχονται μόνο κατόπιν ταυτοποίησης μέσω cookies.

Κατά την αρχική επίσκεψη του χρήστη στον ιστότοπο www.dietpal.gr εμφανίζεται αναδυόμενη ειδοποίηση με την οποία ο χρήστης ενημερώνεται ότι: «Ο παρόν ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την εξασφάλιση της καλύτερης δυνατής εμπειρίας πλοήγησης. Η συνέχιση της πλοήγησης στο www.dietpal.gr προϋποθέτει συναίνεση στην Πολιτική Cookies και στους Όρους Χρήσης της ιστοσελίδας». Στην ανωτέρω ειδοποίηση ο χρήστης παραπέμπεται μέσω αντίστοιχων ενεργών συνδέσμων στην Πολιτική Cookies και τους Όρους Χρήσης της ιστοσελίδας. Η παρά την ανωτέρω ειδοποίηση εξακολούθηση της πλοήγησης στην ιστοσελίδα, αποτελεί τεκμήριο ότι ο χρήστης έλαβε γνώση της Πολιτικής Cookies και των Όρων Χρήσης της ιστοσελίδας, συνεπάγεται την αποδοχή τους εκ μέρους του χρήστη, και απαλλάσσει την εταιρεία από οποιαδήποτε ευθύνη για τους λόγους που περιλαμβάνονται σ’ αυτούς.

Εφαρμοστέο δίκαιο και λοιποί όροι

Η συγκεκριμένη σύμβαση χρήσης διέπεται από τις διατάξεις του Ελληνικού Δικαίου, τις οδηγίες και τους Κανονισμούς του Ευρωπαϊκού Δικαίου και τις σχετικές Διεθνείς διατάξεις, ερμηνεύεται δε με βάση τους κανόνες της καλής πίστης, των συναλλακτικών ηθών και του οικονομικού και κοινωνικού σκοπού του δικαιώματος. Εάν κάποια διάταξη κριθεί αντίθετη προς το νόμο και ως εκ τούτου άκυρη ή ακυρώσιμη, παύει αυτοδικαίως να ισχύει, χωρίς σε καμία περίπτωση να θίγεται η ισχύς των λοιπών όρων.

Καμία τροποποίηση των όρων της συγκεκριμένης σύμβασης δε θα λαμβάνεται υπόψη και δε θα αποτελεί τμήμα αυτής, εάν δεν έχει διατυπωθεί εγγράφως και δεν έχει ενσωματωθεί σε αυτή. Αρμόδια δικαστήρια για τυχόν αναφυόμενες διαφορές εξ αφορμής της εν λόγω σύμβασης είναι τα Δικαστήρια Αθηνών.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ

Η ιστοσελίδα www.dietpal.gr (στο εξής “η ιστοσελίδα”) ανήκει στην εταιρεία με την επωνυμία «NΟΟΖΙΤ – ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ» που εδρεύει στο Δήμο Γλυφάδας επί της οδού Γεννηματά 55-57 με ΑΦΜ 800713689 (στο εξής «Εταιρεία») λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου να διασφαλίσει πλήρως την ιδιωτικότητα και την ασφάλεια των προσωπικών σας δεδομένων, σύμφωνα με και σε συμμόρφωση προς τις υποχρεώσεις της ως Υπευθύνου Επεξεργασίας που απορρέουν από τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων (ΕΕ) 2016/679 (GDPR).

Με την παρούσα Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων σας ενημερώνουμε για το είδος των προσωπικών δεδομένων που σας αφορούν και που συλλέγουμε και επεξεργαζόμαστε, τη νομική βάση για την επεξεργασία τους, τους σκοπούς επεξεργασίας, το χρονικό διάστημα διατήρησης των δεδομένων, τον τρόπο που τα χρησιμοποιούμε και τα προστατεύουμε, τα δικαιώματα που έχετε με βάση το πιο πάνω νομικό πλαίσιο, τους αποδέκτες των προσωπικών δεδομένων καθώς και τα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα που έχουμε λάβει για την ασφάλεια και την προστασία τους.

Σας ενημερώνουμε ότι την παρούσα Πολιτική Προστασίας μπορείτε να την βρείτε διαθέσιμη σε έντυπη μορφή και στο κατάστημα της εταιρείας ενώ ενδέχεται να τροποποιείται, προκειμένου να είναι πάντοτε ενημερωμένη και σύμφωνη με τις κάθε φορά ισχύουσες διατάξεις. Παρακαλείσθε να επισκέπτεσθε τακτικά την ιστοσελίδα μας www.dietpal.gr προκειμένου να βεβαιώνεστε ότι είστε ενήμεροι για τυχόν αλλαγές.

Τι είναι τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα;

Ο όρος «προσωπικά δεδομένα», σύμφωνα με το Άρθρο 4 του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία των Δεδομένων της ΕΕ 2016/679 (GDPR), αναφέρεται σε κάθε πληροφορία που αφορά σε ταυτοποιημένο ή ταυτοποιήσιμο φυσικό πρόσωπο, που είναι και το υποκείμενο των δεδομένων, όπως ενδεικτικά: ονοματεπώνυμο, ταχυδρομική διεύθυνση, ηλεκτρονική διεύθυνση, τηλέφωνο επικοινωνίας κ.ά., οι οποίες προσδιορίζουν ή μπορούν να προσδιορίσουν την ταυτότητα του

Τί είδους προσωπικά δεδομένα συλλέγουμε για εσάς;

Συλλέγουμε και επεξεργαζόμαστε μόνον τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν και είναι απολύτως απαραίτητα για την εξυπηρέτηση του σκοπού για τον οποίο δόθηκαν και χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και μόνον για το σκοπό αυτό και αφού προηγουμένως έχουμε λάβει τη ρητή συγκατάθεσή σας.

Ειδικότερα:

Απλά δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν: Συλλέγουμε απλά δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν ενδεικτικά: το ονοματεπώνυμο, το πατρώνυμο, το φύλο, την εθνικότητα, την προσωπική/οικογενειακή κατάσταση, την ηλικία, τα στοιχεία επικοινωνίας (κατοικία – ταχυδρομική διεύθυνση, αριθμός σταθερού ή/και κινητού τηλεφώνου, διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), τα τραπεζικά στοιχεία και στοιχεία πληρωμών, τον αριθμό ταυτότητας ή/και τον αριθμό μητρώου κοινωνικής ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.), Α.Φ.Μ., αρμόδια Δ.Ο.Υ. Οι πληροφορίες και τα δεδομένα αυτά θα περιληφθούν στο φάκελο ή/και στην καρτέλα που θα δημιουργηθεί είτε σε ηλεκτρονική είτε σε έντυπη μορφή.

Δεδομένα που αφορούν την υγεία (ειδικών κατηγοριών προσωπικά δεδομένα): συλλέγουμε από εσάς δεδομένα σχετικά με τις παρεχόμενες από την Εταιρεία υπηρεσίες Διαιτολογίας-Διατροφολογίας, μόνον εφ’ όσον έχετε παράσχει ρητά προς τούτο τη συναίνεση και συγκατάθεσή σας για την παροχή εν γένει υπηρεσιών προς το σκοπό εξασφάλισης της καλαίσθητης εμφάνισης, της φυσικής ενδυνάμωσης του σώματος, της απώλειας ή προσθήκης βάρους ώστε η φυσική κατάσταση του σώματος να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες αντιλήψεις περί καλαίσθητης εμφάνισης του σώματος, αλλά και στις αντιλήψεις περί υγιεινής διατροφής. Οι πληροφορίες και τα δεδομένα αυτά θα περιληφθούν στο φάκελο που θα δημιουργηθεί είτε σε ηλεκτρονική είτε σε έντυπη μορφή, μετά την επίσκεψή σας στις εγκαταστάσεις μας.

Δεδομένα και Στοιχεία Επικοινωνίας: συλλέγουμε το ονοματεπώνυμό σας, τη διεύθυνσή σας και γενικότερα τα στοιχεία επικοινωνίας σας (συμπεριλαμβανομένης της διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας και του αριθμού τηλεφώνου σας (σταθερού ή/και κινητού).
Απαραίτητα Στοιχεία για την Έκδοση Νομίμων Παραστατικών: συλλέγουμε τα στοιχεία σας που είναι απαραίτητα για την τιμολόγηση και πληρωμή των παρεχομένων υπηρεσιών μας καθώς και τη διαχείριση ζητημάτων πληρωμών, όπως για παράδειγμα ο ΑΦΜ σας, τα τραπεζικά στοιχεία σας και στοιχεία πληρωμών (π.χ. ΙΒΑΝ) κ.λπ.

Στοιχεία δραστηριότητας on-line: συλλέγουμε δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν, όταν χρησιμοποιείτε τις διαδικτυακές υπηρεσίες και διαδικτυακούς τόπους της εταιρείας μας και εφ’ όσον έχετε προηγουμένως παράσχει ρητά τη συγκατάθεσή σας για το σκοπό αυτό. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν το αναγνωριστικό λογαριασμού σας σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τη διεύθυνση IP και άλλα αναγνωριστικά σας στοιχεία στο διαδίκτυο που μας παρέχετε on-line στην ιστοσελίδα μας. Τα ανωτέρω ισχύουν μόνον για τις διαδικτυακές υπηρεσίες και διαδικτυακούς τόπους των οποίων την ιδιοκτησία έχει η εταιρεία μας και δεν ισχύει για πληροφορίες που συλλέγονται μέσω οποιουδήποτε άλλου διαδικτυακού ιστοτόπου.

Η Εταιρεία δηλώνει ότι δεν θα συλλέγει και δεν θα επεξεργάζεται δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα από ανήλικα φυσικά πρόσωπα, χωρίς να εξασφαλίσει προηγουμένως την συγκατάθεση του προσώπου που ασκεί τη γονική μέριμνα του ανηλίκου.

Για ποιό σκοπό επεξεργαζόμαστε τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν;

Επεξεργαζόμαστε τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν ενδεικτικά για τους κατωτέρω αναγραφόμενους σκοπούς:

Για την εκτέλεση των συμβατικών μας υποχρεώσεων προς εσάς και συγκεκριμένα για την παροχή υπηρεσιών διατροφολογίας.

Για την χάραξη στρατηγικής διαφήμισης, μάρκετινγκ, επικοινωνία, παροχή υπηρεσιών εμπορίου/ μάρκετινγκ (marketing) μέσω τηλεφωνικής κλήσης ή αποστολής μηνύματος sms ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, παροχή υπηρεσιών προγραμματικής διαφήμισης (όπου αγοράζεται και πωλείται ηλεκτρονικά στοχευμένη διαφημιστική προβολή), την παροχή υπηρεσιών άμεσου μάρκετινγκ, την επεξεργασία δεδομένων για την παρακολούθηση της επιτυχίας διαφημιστικών εκστρατειών, την παρακολούθηση, διαχείριση, και επαναπροσανατολισμό μέσω των πλατφορμών και μέσων κοινωνικής δικτύωσης και την συνεργασία με άτομα που ασκούν επιρροή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Για την παροχή υπηρεσιών προώθησης πωλήσεων (Promotion) και παροχή υπηρεσιών Εμπορίου/ Μάρκετινγκ (Marketing).

Για την βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών μας σε εσάς.

Για την κάθε είδους επικοινωνία μας μαζί σας για την ενημέρωσή σας στα πλαίσια των παρεχομένων υπηρεσιών μας (συμπεριλαμβανομένης και τηλεφωνικής κλήσης, απoστολής μηνύματος sms, αποστολή μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την ενημέρωσή σας σχετικά με νέες υπηρεσίες, για την υπενθύμιση, επιβεβαίωση ραντεβού ή/και επανελέγχου και για την παροχή υπηρεσιών Εμπορίου/ Μάρκετινγκ (Marketing)).

Για την αξιολόγηση των προσόντων και ικανοτήτων σας για θέση εργασίας στην εταιρεία μας, για την οποία υποβάλατε αίτηση και βιογραφικό και για λόγους επικοινωνίας μας μαζί σας για το σκοπό αυτό.

Για την εν γένει συμμόρφωσή μας με έννομες υποχρεώσεις μας και δη με την ισχύουσα φορολογική, ασφαλιστική, εργατική νομοθεσία, τους ισχύοντες νόμους για την υγεία, την παροχή των υπηρεσιών μας και τις εν γένει νόμιμες υποχρεώσεις μας, συμπεριλαμβανομένης και της υποχρέωσής μας τήρησης ιατρικού αρχείου (αρ. 14 ΚΙΔ). τήρηση αρχείου επεξεργασίας δεδομένων υγείας (αρ. 30 ΓΚΠΔ).

Για τη συμμόρφωσή μας με νομικές διαδικασίες και δικαστικές αποφάσεις, για να απαντούμε σε αιτήματα από δημόσιες και κρατικές υπηρεσίες και αρχές κατά την άσκηση δημόσιας εξουσίας τους.

Για την εκπλήρωση του εννόμου συμφέροντος της εταιρείας μας.

Για την προάσπιση των νομίμων δικαιωμάτων και αξιώσεών μας προκειμένου να προστατεύσουμε τα έννομα συμφέροντά μας και τις επιχειρηματικές δραστηριότητές μας, ή των συνεργατών μας και προκειμένου να διασφαλίσουμε τα δικαιώματα, το ιδιωτικό απόρρητο, την ασφάλεια ή τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας μας και των συνεργατών μας, των δικών σας νομίμων αξιώσεων ή δικαιωμάτων σας, ή άλλων ατόμων.

Από πού συλλέγουμε και επεξεργαζόμαστε τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν;

Τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν συλλέγονται:

Από εσάς, όταν επικοινωνείτε τηλεφωνικά μαζί μας, όταν συμπληρώνετε ηλεκτρονικές φόρμες ή αποστέλλετε ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (“e-mail”), ή με οποιαδήποτε άλλη επικοινωνία σας μαζί μας, με σκοπό να πληροφορηθείτε ή να χρησιμοποιήσετε τις υπηρεσίες της Εταιρείας μας.

Αυτόματα μέσω του προγράμματος περιήγησης – φυλλομετρητή (“browser”) ή της κινητής συσκευής που χρησιμοποιείτε για την πρόσβασή σας στην Ιστοσελίδα μας. Όταν επισκέπτεστε και χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα μας μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, συλλέγουμε μόνο τα Δεδομένα Προσωπικού Χαρακτήρα που σας αφορούν τα οποία διαβιβάζει το πρόγραμμα περιήγησής σας (φυλλομετρητής – browser) στον διακομιστή (server) μας, τα οποία είναι τεχνικά αναγκαία για την προβολή της ιστοσελίδας μας σε εσάς και την εγγύηση της σταθερότητας και της ασφάλειας. Με εξαίρεση τυχόν Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα που σας αφορούν και τα οποία συλλέγονται από τα Cookies (βλ. περισσότερα Πολιτική Cookies εδώ), τα Δεδομένα Προσωπικού Χαρακτήρα που σας αφορούν περιορίζονται σε όσα έχετε παράσχει εσείς ρητά και για συγκεκριμένο σκοπό και εφόσον έχετε δώσει την ρητή συγκατάθεσή σας. Επίσης, συλλέγουμε Δεδομένα Προσωπικού Χαρακτήρα που σας αφορούν κατά την επίσκεψή σας στον ιστότοπό μας και εφόσον εσείς έχετε ρητά συναινέσει προς τούτο, συμπληρώνοντας ρητά τα αντίστοιχα πεδία.

Από τις σελίδες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, άλλο περιεχόμενο κοινωνικών μέσων, τα εργαλεία και τις εφαρμογές μας.

Από εσάς, όταν επισκέπτεστε το χώρο των εγκαταστάσεών μας για να λάβετε πληροφορίες για τις παρεχόμενες από εμάς υπηρεσίες, για την παροχή των υπηρεσιών μας σε εσάς.

Νόμιμη βάση επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν:

Η επεξεργασία από την εταιρεία μας των απλών δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα ή/και των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα ειδικών κατηγοριών που σας αφορούν, γίνεται στο πλαίσιο της εκπλήρωσης των συμβατικών μας υποχρεώσεων προς εσάς και δη την παροχή των υπηρεσιών μας προς εσάς και βασίζεται:

– στην με θετική ενέργεια, ελεύθερη, συγκεκριμένη, ρητή και εν πλήρει επιγνώσει συγκατάθεσή σας, την οποία μπορείτε να ανακαλέσετε ελεύθερα οποτεδήποτε.
– στη σύναψη και εκτέλεση μεταξύ μας σύμβασης παροχής των υπηρεσιών μας.
– σε αίτημά σας όταν επισκέπτεστε τους χώρους των εγκαταστάσεών μας για να λάβετε ενημερωτικές πληροφορίες για τις παρεχόμενες υπηρεσιών μας.
– στην νόμιμη υποχρέωσή μας, ως εργαστήριο παροχής υπηρεσιών αισθητικής και για τη συμμόρφωση μας προς την ισχύουσα εθνική /ή και ευρωπαϊκή νομοθεσία και την εκπλήρωση των νομίμων υποχρεώσεών μας προς τις δημόσιες/κρατικές υπηρεσίες και αρχές.
– στο έννομο συμφέρον μας για την εκπλήρωση του εταιρικού μας σκοπού, ήτοι την παροχή των υπηρεσιών μας, για την θεμελίωση, άσκηση ή υποστήριξη νομικών αξιώσεών μας.

Χρόνος διατήρησης των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν:

Η Εταιρεία, σε συμμόρφωση με την ισχύουσα σχετική νομοθεσία, θα διατηρεί τα προσωπικά σας δεδομένα, για χρονικό διάστημα 5 ετών.

Όταν πρόκειται να συμμορφωθούμε με μια νομική ή κανονιστική μας υποχρέωση, διατηρούμε τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν, τουλάχιστον για όσο διάστημα απαιτείται, σύμφωνα με την νομοθεσία, για να συμμορφωθούμε με την εν λόγω υποχρέωση.

Όταν πρόκειται για την εν γένει επικοινωνία μας μαζί σας, η δήλωση συγκατάθεσής σας τηρείται για όσο χρονικό διάστημα δεν την ανακαλείτε.

Όταν πρόκειται για κάλυψη θέσης εργασίας και αποστολή από εσάς βιογραφικού σημειώματος για χρονικό διάστημα έξι (6) μηνών από την παραλαβή του.

Εγγυήσεις και μέτρα που λαμβάνουμε για την προστασία των δεδομένων σας

Όταν μας δίνετε τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν, λαμβάνουμε κατάλληλα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι αυτά τηρούνται με ασφάλεια. Ενημερώνουμε και ελέγχουμε την τεχνολογία ασφαλείας που χρησιμοποιούμε, σε διαρκή βάση. Περιορίζουμε την πρόσβαση στα απολύτως αναγκαία δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν και σε εκείνους μόνο τους εργαζομένους μας, που χρειάζεται να γνωρίζουν τα δεδομένα σας αυτά, προκειμένου να παρέχουν τις υπηρεσίες μας σε εσάς. Επιπλέον, εκπαιδεύουμε το προσωπικό της εταιρείας μας ως προς τη σημασία της εμπιστευτικότητας και διατήρησης του απορρήτου και της ασφάλειας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν και δεσμεύουμε αυτό με συμβάσεις εμπιστευτικότητας, εχεμύθειας και τήρησης απορρήτου των πληροφοριών που λαμβάνουν γνώση λόγω της παροχής των υπηρεσιών μας. Μεταξύ άλλων, έχουμε εφαρμόσει τα παρακάτω κατάλληλα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα και διαδικασίες για να προστατεύσουμε δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν από οποιαδήποτε απώλεια, αλλοίωση, παράνομη επεξεργασία ή μεταβολή:

– Χρήση διακομιστών (server) που βρίσκονται σε χώρους με διαβαθμισμένη και περιορισμένη πρόσβαση και υπόκεινται σε τακτικούς ελέγχους.
– Χρήση πληροφοριακών συστημάτων και προγραμμάτων για ηλεκτρονικούς υπολογιστές συμμορφωμένα με τον ΓΚΠΔ, που έχουν εγκατασταθεί κατά τρόπο που ελαχιστοποιεί τη χρήση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. – Υιοθέτηση επιμέρους διαδικασιών διατήρησης δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και ασφαλούς διαγραφής/καταστροφής τους·
– Μέτρα επιχειρηματικής συνέχειας.
– Αποθήκευση και διατήρηση των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν ( τόσο των απλών όσο και των ειδικών κατηγοριών- ευαίσθητα) είτε σε ηλεκτρονική είτε σε έντυπη μορφή, σε ειδικό αποθηκευτικό χώρο, προστατευμένο και ασφαλή, στον οποίο δεν υπάρχει πρόσβαση ατόμων χωρίς εξουσιοδότηση.
-Κωδικοποίηση, Κρυπτογράφηση δεδομένων.
– Συνεχής προσαρμογή και επικαιροποίηση της λειτουργίας των διαδικασιών κι συστημάτων μας.

Ποιοί είναι οι αποδέκτες των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν;
Η επεξεργασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν, γίνεται από ειδικά εξουσιοδοτημένο προσωπικό της εταιρείας μας, συμπεριλαμβανομένων και των υποκαταστημάτων της ή/και των εταιρειών που ανήκουν ή θα ανήκουν στον ίδιο με αυτήν «όμιλο» επιχειρήσεων, μέσω συστημάτων πληροφορικής και ηλεκτρονικών συσκευών ή/και χειρόγραφα είτε – κατ’ εντολή και για λογαριασμό μας – από εξωτερικούς συνεργάτες που θα ενεργούν ως «εκτελούντες την επεξεργασία» (ενδεικτικά αναφέρονται οικονομικοί σύμβουλοι – λογιστές, νομικοί σύμβουλοι κ.λ.π.), οι οποίοι όμως έχουν δεσμευτεί απέναντί μας για την τήρηση εμπιστευτικότητας, εχεμύθειας και για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν και μόνον για τους σκοπούς που μας έχουν παρασχεθεί.

Η εταιρεία μας εγγυάται ότι δεν θα προβεί σε διαβίβαση, κοινοποίηση, παραχώρηση κ.λ.π. των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν (πλην όσων αναφέρονται πιο πάνω στην παρούσα) παρά μόνον αν αυτό επιβάλλεται από την ισχύουσα νομοθεσία και απαιτείται να γίνει προς δημόσιους/δικαστικούς/ελεγκτικούς φορείς και αρχές.

Σε κάθε διαβίβαση για την κατ’ εντολή και για λογαριασμό μας επεξεργασία, λαμβάνουμε τα κατάλληλα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα, ώστε τα δεδομένα που θα διαβιβάζονται να είναι τα ελάχιστα αναγκαία και ότι θα συντρέχουν οι προϋποθέσεις για νόμιμη προσήκουσα επεξεργασία τους.

Τα δικαιώματά σας:

Έχετε τα ακόλουθα δικαιώματα σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο του ΓΚΠΔ:

•Δικαίωμα πρόσβασης – Δικαίωμα να λαμβάνετε πληροφορίες για το εάν γίνεται επεξεργασία δεδομένων και δικαίωμα πρόσβασης σε αυτά.
•Δικαίωμα ενημέρωσης σχετικά με την επεξεργασία αυτή (ποιος, για ποιο σκοπό, παραλήπτες, περίοδος διατήρησης κ.λπ.)
•Δικαίωμα στη διόρθωση – Δικαίωμα διόρθωσης ανακριβών προσωπικών δεδομένων και συμπλήρωσης ελλιπών πληροφοριών.
•Δικαίωμα διαγραφής (Δικαίωμα στη λήθη) – Δικαίωμα να αιτείσθε τη διαγραφή οποιωνδήποτε δεδομένων που σας αφορούν υπό ορισμένες προϋποθέσεις και εφ’ όσον αυτό δεν προσκρούει σε άλλη διάταξη νόμου (δεδομένα που δεν είναι πλέον απαραίτητα, ανάκληση συγκατάθεσης, δεδομένα που έχουν υποβληθεί σε παράνομη επεξεργασία).
•Δικαίωμα Περιορισμού της Επεξεργασίας – όταν αμφισβητείται η ακρίβεια των δεδομένων, η επεξεργασία είναι παράνομη, τα δεδομένα δεν χρειάζονται πλέον στον υπεύθυνο επεξεργασίας, το υποκείμενο των δεδομένων έχει αντιταχθεί στην αυτοματοποιημένη επεξεργασία.
•Δικαίωμα στη φορητότητα των δεδομένων – δικαίωμα να αιτείσθε την αποστολή των δεδομένων σας με τηλεομοιότυπο ή με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο σε πρόσωπο που μας δηλώσετε, εφόσον αυτό δεν προσκρούει σε άλλη απαγορευτική διάταξη νόμου
•Δικαίωμα να απευθύνεστε ενώπιον της ΑΠΔΠΧ για κάθε ζήτημα που άπτεται της αρμοδιότητάς της σε σχέση με την άνω περιγραφείσα επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορά.

Μπορείτε να ασκήσετε τα άνω δικαιώματά σας κατόπιν υποβολής εκ μέρους του σχετικής έγγραφης αίτησης προς την εταιρεία, η οποία οφείλει να σας απαντήσει χωρίς επιβάρυνσή σας και εντός 30 ημερών από την ημερομηνία υποβολής της σχετικής αίτησης.

Συνέπειες μη παροχής δεδομένων σας

Η παροχή των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν, είναι απαραίτητη για την παροχή των υπηρεσιών μας προς εσάς και την εκτέλεση των συμβατικών μας υποχρεώσεων, ως εκ τούτου, σε περίπτωση άρνησής σας, για την παροχή τους από εσάς, δεν θα μπορούμε να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας.

Πώς να επικοινωνήσετε μαζί μας;

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας για οποιαδήποτε ερώτηση σχετικά με την επεξεργασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν, στέλνοντας email στο Info@dietpal.gr

Πληροφορίες Έκδοσης – Αλλαγές και Ενημερώσεις

Η παρούσα Πολιτική Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ενημερώθηκε τελευταία φορά στις 20/06/2019.

Διατηρούμε το δικαίωμα να τροποποιούμε και επικαιροποιούμε την παρούσα Πολιτική Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή, για οποιοδήποτε λόγο, χωρίς ειδοποίηση προς εσάς, πλην της ανάρτησης της επικαιροποιημένης Πολιτικής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα στην ιστοσελίδα μας. Μπορεί να στέλνουμε περιοδικά email προκειμένου να σας υπενθυμίζουμε τις αλλαγές και τις ενημερώσεις της παρούσας Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, αλλά θα πρέπει να ελέγχετε την ιστοσελίδα μας συχνά, για να ενημερώνεσθε για την τρέχουσα και ισχύουσα Δήλωση Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.