Μεταβολισμός

Μεταβολισμός και υγεία

Μεταβολισμός: ένας όρος που καλύπτεται από πέπλο μυστηρίου για τους περισσότερους από εμάς, αφού οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν τι σημαίνει και την ακριβή λειτουργία του. Τι ακριβώς είναι όμως ο μεταβολισμός, πώς λειτουργεί και γιατί είναι τόσο σημαντικός παράγοντας για την απώλεια βάρους και τη συνολική εικόνα της υγείας μας;

Ο μεταβολισμός είναι μια πολύπλευρη και πολύπλοκη διαδικασία με την οποία το σώμα μας μετατρέπει τα τρόφιμα που καταναλώνουμε σε ενέργεια, για να μπορέσει να κινηθεί, να σκεφτεί και να επιβιώσει. Περιλαμβάνει μια σειρά βιολογικών διεργασιών, καθεμία από τις οποίες παίζει καθοριστικό ρόλο στο πόσο αποτελεσματικά το σώμα μας απορροφά τα θρεπτικά συστατικά και παράγει την απαιτούμενη ενέργεια.

Υπάρχουν δύο κύρια συστατικά του μεταβολισμού: ο βασικός μεταβολικός ρυθμός (BMR ή Basal Metabolic Rate) και η θερμική επίδραση της τροφής (TEF ή αλλιώς Thermic Effect of Food). Το BMR είναι ο αριθμός των θερμίδων που καίμε ενώ ξεκουραζόμαστε, ενώ το TEF αναφέρεται στην αύξηση της καύσης θερμίδων που συμβαίνει μετά το φαγητό. Είναι συναρπαστικό να αναλογιστούμε πώς τα διαφορετικά είδη τροφίμων μπορούν να επηρεάσουν το μεταβολισμό μας με διαφορετικούς τρόπους. Για παράδειγμα, οι πρωτεΐνες απαιτούν περισσότερη ενέργεια για την πέψη από τους υδατάνθρακες ή τα λίπη, πράγμα που σημαίνει ότι το σώμα μας καίει περισσότερες θερμίδες κατά τη διαδικασία της πέψης μετά από ένα γεύμα με πρωτεΐνες.

Η σωματική δραστηριότητα και η γυμναστική παίζουν επίσης καθοριστικό ρόλο στον καθορισμό του μεταβολισμού. Αυξάνοντας τη μυϊκή μάζα, μπορούμε να ενισχύσουμε το μεταβολισμό μας και να γίνουμε πιο αποδοτικοί στη μετατροπή της τροφής σε ενέργεια. Η τακτική άσκηση όχι μόνο προάγει την απώλεια βάρους αλλά χτίζει καλό μυϊκό σύστημα και βελτιώνει τη γενική υγεία, αυξάνοντας τον μεταβολισμό και μειώνοντας τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών.

Πιο απλά, ο μεταβολισμός είναι μια πολύπλοκη και συναρπαστική διαδικασία που παίζει κρίσιμο ρόλο στην απώλεια βάρους και τη γενική υγεία. Κατανοώντας και υπολογίζοντας σωστά τις διάφορες παραμέτρους του μεταβολισμού, όπως το BMR και το TEF, και κάνοντας επιλογές τρόπου ζωής που συμβάλλουν στην δημιουργία ενός υγιή μεταβολισμού, έχουμε την δυνατότητα να βελτιστοποιήσουμε την ικανότητα του σώματός μας να μετατρέπει την τροφή σε ενέργεια και να πετύχει τους στόχους μας για καλή υγεία και άριστη φυσική κατάσταση.

Μεταβολισμός και άρση βαρών για απώλεια βάρους

Πώς να αυξήσετε το μεταβολικό σας ρυθμό

Ο καλός μεταβολισμός παίζει καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους και της επίτευξη συνολικής ευεξίας. Αναφέρεται στη διαδικασία με την οποία το σώμα σας μετατρέπει τα τρόφιμα και τα θρεπτικά συστατικά σε ενέργεια που χρησιμοποιείται για να τροφοδοτήσει τις καθημερινές σας δραστηριότητες, όπως αναπνοή, πέψη, σκέψη και κίνηση. Εάν ο μεταβολικός σας ρυθμός είναι αργός, θα δυσκολευτείτε περισσότερο να χάσετε βάρος και ενδέχεται να αντιμετωπίσετε και άλλα προβλήματα υγείας. Ευτυχώς που υπάρχουν αρκετοί αποτελεσματικοί τρόποι για να αυξήσετε τον μεταβολικό σας ρυθμό και να βελτιώσετε τη γενική σας υγεία, τρόποι που ο καθένας μας έχει την δυνατότητα να εισάγει στην καθημερινότητά του.

  1. Χτίστε μυϊκή μάζα: Ο μυϊκός ιστός καίει περισσότερες θερμίδες από τον λιπώδη ιστό, επομένως αυξάνοντας τη μυϊκή σας μάζα, θα ενισχύσετε το μεταβολισμό σας. Η εξάσκηση με αντιστάσεις, όπως η άρση βαρών ή οι ασκήσεις σωματικού βάρους, είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να χτίσετε δυνατούς μυς και να αυξήσετε τον μεταβολικό σας ρυθμό.
  2. Ασχοληθείτε με διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης (HIIT ή High Intensity Interval Training): Το HIIT είναι μια μορφή άσκησης που περιλαμβάνει σύντομες εκρήξεις έντονης δραστηριότητας ακολουθούμενες από περιόδους ανάπαυσης. Αυτός ο τύπος προπόνησης έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τον μεταβολικό ρυθμό για αρκετές ώρες μετά την άσκηση, οδηγώντας σε αυξημένη καύση θερμίδων ακόμη και σε κατάσταση ηρεμίας (όταν δηλαδή είμαστε αδρανείς).
  3. Μείνετε ενυδατωμένοι: Η κατανάλωση άφθονου νερό είναι απαραίτητη για τη βέλτιστη μεταβολική λειτουργία και όχι μόνο. Η αφυδάτωση ενδέχεται να επιβραδύνει τον μεταβολισμό σας, και να οδηγήσει σε ακόμα περισσότερες αρνητικές συνέπειες, γι’ αυτό φροντίστε να πίνετε τουλάχιστον οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα, χωρίς όμως να το παρακάνετε. Αν σας είναι δύσκολο να πιείτε τόσο νερό, το πράσινο τσάι, το τσάι του βουνού και άλλα υγιεινά ροφήματα είναι άριστες εναλλακτικές.
  4. Κοιμηθείτε όσο χρειάζεται: Η έλλειψη ύπνου διαταράσσει τις ορμόνες και επιβραδύνει τον μεταβολισμό. Επιδιώξτε τουλάχιστον επτά έως οκτώ ώρες ποιοτικού και ανεμπόδιστου ύπνου τη νύχτα για να στηρίξετε το μεταβολισμό σας και την υγεία σας γενικότερα.
  5. Καταναλώστε τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες αλλά με μέτρο: Η πρωτεΐνη έχει υψηλότερο συντελεστή θερμικής επίδρασης (TEF) από τους υδατάνθρακες ή τα λίπη, που σημαίνει ότι απαιτεί περισσότερη ενέργεια για την πέψη και μπορεί να αυξήσει τον μεταβολικό ρυθμό. Συμπεριλάβετε τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες, όπως αυγά, άπαχα κρέατα, ξηρούς καρπούς και σπόρους καθώς και όσπρια στην καθημερινή διατροφή σας, αλλά πάντα σε συνδυασμό με λαχανικά.
  6. Σκεφτείτε τα συμπληρώματα διατροφής: Ορισμένα συμπληρώματα που περιέχουν εκχύλισμα πράσινου τσαγιού ή καψαϊκίνη (που βρίσκεται στις πιπεριές τσίλι), έχει αποδειχθεί ότι αυξάνουν τον μεταβολικό ρυθμό και βοηθούν στην απώλεια βάρους. Ωστόσο, είναι σημαντικό να μιλήσετε με τον γιατρό σας πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε νέα συμπληρώματα.

Συμπερασματικά, υπάρχουν αρκετοί αποτελεσματικοί τρόποι για να αυξήσετε τον μεταβολικό σας ρυθμό, ενσωματώνοντας συγκεκριμένες στρατηγικές στην καθημερινή σας ρουτίνα, που θα σας βοηθήσουν να κάψετε περισσότερες θερμίδες και να βελτιώσετε την ευεξία σας. Θυμηθείτε να εστιάσετε στην οικοδόμηση υγιεινών συνηθειών αντί για γρήγορες διορθώσεις μικρής διάρκειας και συμβουλευτείτε τον γιατρό σας εάν έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες σχετικά με τη μεταβολική σας υγεία.

Επιδράσεις υψηλού μεταβολικού ρυθμού

Ο υψηλός μεταβολικός ρυθμός συνεπάγεται ότι απαιτούνται περισσότερες θερμίδες σε κατάσταση ηρεμίας για να διατηρήσετε το τρέχον βάρος σας, δηλαδή, ο οργανισμός σας καίει περισσότερες θερμίδες από άλλους ακόμα και αν εσείς δεν κάνετε απολύτως τίποτα.

Ένα από τα πιο σημαντικά οφέλη του υψηλού μεταβολικού ρυθμού είναι η ευκολότερη και ταχύτερη απώλεια βάρους. Όταν το σώμα σας καίει θερμίδες με εντονότερο ρυθμό, είναι πιο εύκολο να δημιουργήσετε έλλειμμα θερμίδων που σταδιακά οδηγεί σε απώλεια βάρους. Επιπλέον, ένας υψηλός μεταβολικός ρυθμός μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος χωρίς κόπο, καθιστώντας λιγότερο πιθανό το να πάρετε επιπλέον κιλά στο μέλλον.

Για εσάς που θέλετε να βελτιώσετε τα επίπεδα ενέργειάς σας, ο υψηλός μεταβολικός ρυθμός είναι ένα ακόμα λιθαράκι στην προσπάθειά σας για μεγαλύτερη ενεργητικότητα. Όταν το σώμα σας μετατρέπει αποτελεσματικά την τροφή σε ενέργεια, θα σκέφτεστε ορθότερα και θα αισθάνεστε πιο συγκεντρωμένοι όλη την ημέρα. Αυτό, αναμφίβολα, θα βελτιώσει την παραγωγικότητά σας και τη συνολική ποιότητα ζωής σας.

Ακόμα ένα όφελος είναι η βελτίωση της πέψης. Όταν το σώμα σας χωνεύει τα τρόφιμα με ταχύτερο ρυθμό, είναι λιγότερο πιθανό να αντιμετωπίσετε φούσκωμα, δυσκοιλιότητα ή άλλα πεπτικά προβλήματα. Επιπλέον, ένας υψηλός μεταβολικός ρυθμός θα βοηθήσει το σώμα σας να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά που του προσφέρετε μέσω της τροφής αποτελεσματικότερα, οδηγώντας σε καλύτερη συνολική υγεία.

Θα βελτιώσετε, επιπλέον, και την καρδιαγγειακή σας υγεία. Όταν το σώμα σας καίει θερμίδες γρηγορότερα, βελτιώνεται η υγεία της καρδιάς σας μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, υψηλής αρτηριακής πίεσης και εγκεφαλικού.

Επιπλέον, ένας υψηλός μεταβολικός ρυθμός μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της μυϊκής μάζας. Η ταχύτερη καύση θερμίδων θα σας βοηθήσει να χτίσετε μυϊκή μάζα. Αυτό μπορεί να βελτιώσει τη συνολική φυσική σας κατάσταση, τη δύναμη και την κινητικότητά σας.

Τέλος, αν ενδιαφέρεστε να βελτιώσετε την ψυχική σας υγεία, σκεφτείτε να βελτιώσετε παράλληλα τον μεταβολικό σας ρυθμό. Όταν αισθάνεστε ενεργητικοί και διατηρείτε ένα υγιές βάρος, αυξάνεται η αυτοεκτίμηση και η αυτοπεποίθησή σας. Αυτό μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στην ψυχική σας υγεία, μειώνοντας τον κίνδυνο άγχους και κατάθλιψης.

Όπως είδαμε πιο πάνω, υπάρχουν πολλές αλλαγές στον τρόπο ζωής που θα σας βοηθήσουν να ενισχύσετε τον μεταβολικό σας ρυθμό. Επιπλέον, αναζητώντας ιατρική καθοδήγηση όταν είναι απαραίτητο, θα σας βοηθήσει να βελτιώσετε τη μεταβολική σας υγεία και τη γενική ευεξία σας και να απολαύσετε τα πολλά οφέλη που έχει να σας προσφέρει.

Η μείωση του μεταβολισμού με την πάροδο της ηλικίας

Χαμηλός Μεταβολικός Ρυθμός

Είδαμε πιο πάνω τα οφέλη ενός αυξημένου μεταβολισμού· ποια είναι όμως τα μειονεκτήματα του χαμηλού μεταβολισμού και πως αυτός επηρεάζει την σωματική και την ψυχική μας υγεία;

Η ταχύτητα του μεταβολισμού σας μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με παράγοντες όπως η γενετική, η ηλικία, η δραστηριότητα και η διατροφή. Μερικοί άνθρωποι έχουν ταχύτερο μεταβολισμό από άλλους, μπορεί, δηλαδή να καίει θερμίδες γρηγορότερα. Ωστόσο, το μέγεθος και η σύνθεση του σώματός σας δεν καθορίζουν την ταχύτητα του μεταβολισμού σας.

Καθώς μεγαλώνετε, ο μεταβολισμός σας μπορεί να επιβραδυνθεί, ακόμα κι αν είχατε γρήγορο μεταβολισμό όταν ήσασταν νέοι. Αυτό θα σας δυσκολέψει να χάσετε κιλά, καθώς ένας αργός μεταβολισμός καίει λιγότερες θερμίδες, οδηγώντας σε περισσότερη αποθήκευση λίπους. Δεν είναι τυχαίο ότι μεγαλύτερο ποσοστό ανθρώπων μεγάλης ηλικίας είναι υπέρβαροι. Αντίθετα, ο γρήγορος μεταβολισμός καίει θερμίδες με ταχύτερο ρυθμό, καθιστώντας ευκολότερο για μερικούς ανθρώπους να τρώνε περισσότερο χωρίς να παίρνουν βάρος.

Παρά τις διαφορές, το να κατηγορούμε έναν αργό μεταβολισμό για την αύξηση του σωματικού βάρους μπορεί να μην είναι απολύτως ακριβές. Σύμφωνα με τον Δρ Chih-Hao Lee, καθηγητή γενετικής και σύνθετων ασθενειών στον τομέα Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, η κακή διατροφή και η αδράνεια παίζουν συχνά μεγαλύτερο ρόλο στην αύξηση του σωματικού βάρους καθώς μεγαλώνετε.

Έτσι, ενώ ο μεταβολισμός είναι σίγουρα ένας σημαντικός παράγοντας στην ενεργειακή ισορροπία του σώματός σας, είναι μόνο ένα κομμάτι του παζλ. Η υγιεινή διατροφή, η ενεργητικότητα και η διατήρηση ενός υγιούς βάρους είναι εξίσου σημαντικοί παράγοντες που μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση του μεταβολισμού σας και να στηρίξουν τη συνολική υγεία και την ευεξία σας.

Συμπεραίνουμε ότι κανείς δεν θέλει μειωμένο μεταβολισμό γιατί μόνο αρνητικές επιπτώσεις έχει. Όμως, ακόμα και όσοι είναι γενετικά «καταδικασμένοι» να έχουν χαμηλό μεταβολισμό, μπορούν να τον αυξήσουν και να αναστρέψουν το γενετικό τους χαρτί.

Επιδράσεις χαμηλού μεταβολικού ρυθμού

Ο μεταβολισμός είναι μια κρίσιμη διαδικασία που διατηρεί το σώμα σας σε βέλτιστη λειτουργία, συμπεριλαμβανομένης της πέψης, της αναπνοής, της αναδόμησης των κυττάρων και της κίνησης. Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν χαμηλότερο μεταβολικό ρυθμό, κάτι που έχει αρκετές επιπτώσεις στην υγεία τους.

Ένα από τα πιο σημαντικά αποτελέσματα ενός χαμηλού μεταβολικού ρυθμού είναι η δυσκολία να χάσουν βάρος. Όταν ο μεταβολικός σας ρυθμός είναι χαμηλός, το σώμα σας καίει λιγότερες θερμίδες, καθιστώντας πιο δύσκολο να δημιουργήσετε έλλειμμα θερμίδων και να χάσετε βάρος, γεγονός ιδιαίτερα απογοητευτικό για όσους προσπαθούν να χάσουν τα περιττά κιλά και να χτίσουν καλύτερη υγεία. Κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει σε συναισθήματα αποθάρρυνσης και εγκατάλειψης κάθε προσπάθειας για βελτίωση της υγείας τους.

Μια άλλη επίδραση του χαμηλού μεταβολικού ρυθμού είναι η κόπωση και ο λήθαργος. Όταν το σώμα σας δεν μετατρέπει αποτελεσματικά την τροφή σε ενέργεια, αισθάνεστε πιο κουρασμένοι και νωθροί όλη την ημέρα, κατάσταση που θα επηρεάσει την ικανότητά σας να εκτελείτε καθημερινές δραστηριότητες και θα έχει αρνητικές συνέπειες στην εργασία σας και στη συνολική ποιότητα ζωής σας.

Η μείωση της μυϊκής μάζας είναι ακόμα ένα αποτέλεσμα του χαμηλού μεταβολικού ρυθμού. Ο μυϊκός ιστός καίει περισσότερες θερμίδες από τον λιπώδη ιστό, επομένως όταν ο μεταβολικός σας ρυθμός είναι χαμηλός, μπορεί να χάσετε μυϊκή μάζα, καθιστώντας ακόμη πιο δύσκολο να χάσετε βάρος ή να διατηρήσετε αυτό που έχετε. Επιπλέον, η μείωση της μυϊκής μάζας μπορεί να οδηγήσει σε εξασθενημένα οστά και αυξημένο κίνδυνο πτώσεων και καταγμάτων.

Όσοι έχουν χαμηλό BMR μπορεί επίσης να εμφανίσουν ορμονικές ανισορροπίες. Οι ορμόνες παίζουν σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό και οι ανισορροπίες μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητα του σώματός σας να ρυθμίζει την ενεργειακή δαπάνη και την όρεξη. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους, σε διαταραχές της ψυχικής ισορροπίας και σε άλλα προβλήματα υγείας, όπως αντίσταση στην ινσουλίνη, διαβήτη και διαταραχές του θυρεοειδούς.

Τέλος, η μείωση του μεταβολικού ρυθμού μπορεί να επηρεάσει την ψυχική υγεία. Όταν αισθάνεστε κουρασμένοι, νωθροί και αγωνίζεστε να χάσετε βάρος, μπορεί να σας οδηγήσει σε συναισθήματα χαμηλής αυτοεκτίμησης, άγχους και κατάθλιψης. Αυτά τα αρνητικά συναισθήματα ενδέχεται να επηρεάσουν τη συνολική ποιότητα ζωής σας και να κάνουν δυσκολότερη τη διατήρηση υγιεινών συνηθειών.

Συμπερασματικά, ένας χαμηλός μεταβολικός ρυθμός μπορεί να έχει αρκετές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία σας. Εάν υποψιάζεστε ότι ο μεταβολικός σας ρυθμός είναι χαμηλός, είναι απαραίτητο να μιλήσετε με τον γιατρό σας για να αποκλείσετε τυχόν υποκείμενες ιατρικές παθήσεις. Υπάρχουν πολλές αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορείτε να εφαρμόσετε για να αναστρέψετε μια τέτοια κατάσταση, όπως η άσκηση, η ενυδάτωση, ο επαρκής ύπνος και η υγιεινή διατροφή. Κάνοντας αυτές τις αλλαγές και αναζητώντας ιατρική καθοδήγηση όταν είναι απαραίτητο, μπορείτε να βελτιώσετε τη μεταβολική σας υγεία και τη γενική ευεξία σας.

Μεταβολισμός και σωστή διατροφή

Συμπέρασμα για τον μεταβολισμό και τη συμβολή του στην υγεία μας

Συμπερασματικά, ο μεταβολισμός είναι μια ουσιαστική διαδικασία που παίζει καθοριστικό ρόλο στη συνολική υγεία και ευεξία μας. Ένας αργός μεταβολισμός μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους, χαμηλά επίπεδα ενέργειας και άλλα προβλήματα υγείας, ενώ ένας υψηλός μεταβολισμός θα έχει πολλές θετικές επιπτώσεις στην υγεία μας, όπως μείωση βάρους, βελτιωμένη πέψη και αυξημένα επίπεδα ενέργειας.

Ενώ η γενετική παίζει ρόλο στον καθορισμό του μεταβολικού μας ρυθμού, υπάρχουν αρκετές αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορούμε να κάνουμε για να ενισχύσουμε το μεταβολισμό μας. Η τακτική άσκηση, η σωστή ενυδάτωση, ο ποιοτικός ύπνος και η υγιεινή διατροφή μπορούν όλα να βοηθήσουν στη βελτίωση της μεταβολικής μας υγείας.

Εάν ανησυχείτε για τον μεταβολισμό σας ή αντιμετωπίζετε προβλήματα υγείας που σχετίζονται με αυτόν, είναι σημαντικό να αναζητήσετε ιατρική καθοδήγηση. Ο γιατρός σας θα σας βοηθήσει να καθορίσετε την καλύτερη πορεία δράσης για να βελτιώσετε τη μεταβολική σας υγεία και τη συνολική ευημερία σας.

Συνοψίζοντας, κατανοώντας τον ρόλο του μεταβολισμού στο σώμα μας και λαμβάνοντας μέτρα για τη βελτίωσή του, μπορούμε να ζήσουμε πιο υγιή και ευτυχισμένη ζωή.

Υπολογισμός Δείκτη Μάζας Σώματος (BMI)

Υπολόγισε το BMI σου και δες σε ποια κατηγορία κατατάσσεσαι, ξεκινώστας από ελλιπές βάρος μέχρι και παχυσαρκία III)

cookies

Εφ’ όσον συνεχίζετε την πλοήγηση του ιστότοπου, θεωρούμε ότι συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.

Όροι Χρήσης & Πολιτική Προστασίας Δεδομένων

Ο επισκέπτης / χρήστης των σελίδων και των υπηρεσιών του Δικτυακού μας τόπου (www.dietpal.gr) οφείλει να διαβάσει προσεκτικά τους όρους χρήσης και τις προϋποθέσεις παροχής υπηρεσιών που ακολουθούν πριν από την επίσκεψη ή τη χρήση των σελίδων και των υπηρεσιών μας και σε περίπτωση διαφωνίας οφείλει να μην κάνει χρήση τους. Ειδάλλως τεκμαίρεται ότι τους αποδέχεται και παραχωρεί τη συγκατάθεσή του. Οι κατωτέρω όροι χρήσης ισχύουν για το σύνολο του περιεχομένου και για ό,τι γενικά περιλαμβάνεται στις σελίδες του Δικτυακού μας τόπου. Η Νοοζιτ (εφεξής για λόγους συντομίας η Δικαιούχος) δύναται οποιαδήποτε χρονική στιγμή να τροποποιεί τους όρους χρήσης και τις προϋποθέσεις, οι δε χρήστες / επισκέπτες οφείλουν κάθε φορά να ελέγχουν για ενδεχόμενες αλλαγές και εφόσον εξακολουθούν τη χρήση εικάζεται ότι αποδέχονται τους τροποποιημένους όρους και προϋποθέσεις. Σε αντίθετη περίπτωση οφείλουν να απέχουν από τη χρήση/επίσκεψη του Δικτυακού μας τόπου.

Στοιχεία Εταιρείας:
ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOYZIT I.K.E.
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ
ΔΗΜ.ΓΟΥΝΑΡΗ 78 – 16561 ΓΛΥΦΑΔΑ
ΑΦΜ:800713689 – ΔΟΥ ΓΛΥΦΑΔΑΣ
ΑΡ.ΓΕΜΗ:137943201000
ΤΗΛ.211-212-0506

Δικαιώματα πνευματικής και βιομηχανικής ιδιοκτησίας

Το σύνολο του περιεχομένου του Δικτυακού μας τόπου, συμπεριλαμβανομένων, ενδεικτικά αλλά όχι περιοριστικά, κειμένων, γραφικών, φωτογραφιών, σχεδιαγραμμάτων, απεικονίσεων, παρεχόμενων υπηρεσιών και γενικά κάθε είδους αρχείων αποτελεί αντικείμενο πνευματικής ιδιοκτησίας και διέπεται από τις εθνικές και διεθνείς διατάξεις περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας, με εξαίρεση τα ρητώς αναγνωρισμένα δικαιώματα τρίτων. Συνεπώς, απαγορεύεται ρητά η αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, «φόρτωση ( download )», μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά η περιληπτικά χωρίς τη ρητή προηγούμενη έγγραφη συναίνεση της Δικαιούχου.

Κατ’ εξαίρεση, επιτρέπεται η μεμονωμένη αποθήκευση και αντιγραφή τμημάτων του περιεχομένου σε απλό προσωπικό υπολογιστή για αυστηρά προσωπική χρήση, χωρίς πρόθεση εμπορικής ή άλλης εκμετάλλευσης και πάντα υπό την προϋπόθεση της αναγραφής της πηγής προέλευσής του, χωρίς αυτό να σημαίνει καθ’ οιονδήποτε τρόπο παραχώρηση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας. Ό,τι άλλο περιλαμβάνεται στις ηλεκτρονικές σελίδες του Δικτυακού μας τόπου και αποτελεί κατοχυρωμένα σήματα και προϊόντα πνευματικής ιδιοκτησίας τρίτων ανάγεται στη δική τους σφαίρα ευθύνης και ουδόλως έχει να κάνει με τον δικό μας Δικτυακό τόπο.

Υποχρεώσεις επισκέπτη / χρήστη

Ο επισκέπτης / χρήστης του Δικτυακού μας τόπου οφείλει αφενός μεν να συμμορφώνεται με τους κανόνες και τις διατάξεις του Ελληνικού, Ευρωπαϊκού και Διεθνούς Δικαίου και τη σχετική νομοθεσία που διέπει τις τηλεπικοινωνίες, αφετέρου δε να απέχει από κάθε παράνομη και καταχρηστική χρήση του περιεχομένου και των υπηρεσιών του Δικτυακού μας τόπου. Επίσης, οφείλει να συμπεριφέρεται κόσμια, ευγενικά και διακριτικά κατά την διάρκεια επίσκεψής του και χρήσης του Δικτυακού μας τόπου, ενώ απαγορεύεται ρητά η υιοθέτηση πρακτικών αθέμιτου ανταγωνισμού ή άλλων που αντίκεινται στην NETIQUETTE ( Κώδικας Συμπεριφοράς Χρηστών INTERNET ). Οποιαδήποτε ζημία προκληθεί στο Δικτυακό μας τόπο ή στο Δίκτυο γενικότερα απορρέουσα από την κακή ή αθέμιτη χρήση των σχετικών υπηρεσιών από τον χρήστη / επισκέπτη ανάγεται στη σφαίρα της αποκλειστικής του ευθύνης.

«Δεσμοί» (links) προς άλλα sites

Ο Δικτυακός μας τόπος δεν ευθύνεται για το περιεχόμενο και τις υπηρεσίες άλλων δικτυακών τόπων στους οποίους παραπέμπει μέσω «δεσμών», hyperlinks ή διαφημιστικών banner, ούτε εγγυάται τη διαθεσιμότητά τους. Προβλήματα που τυχόν προκύψουν κατά την επίσκεψη / χρήση των δικτυακών τόπων στους οποίους παραπέμπουμε ανάγονται αποκλειστικά και μόνο στο περιβάλλον ευθύνης των αντίστοιχων δικτυακών τόπων, όπου και οφείλετε να απευθύνεστε. Η παραπομπή σε άλλους δικτυακούς τόπους γίνεται προς διευκόλυνση των χρηστών μας και σε καμία περίπτωση δεν δημιουργεί οιαδήποτε μορφής δέσμευση για οποιονδήποτε.

Προστασία προσωπικών δεδομένων και διαφήμιση

Η διαχείριση και προστασία των προσωπικών δεδομένων του επισκέπτη / χρήστη του Δικτυακού μας τόπου διέπεται από τους όρους της παρούσας και τις σχετικές διατάξεις τόσο του Ελληνικού Δικαίου ( Ν. 2472 / 1997, Π.δ. 207 / 1998. Π.δ. 79 / 2000 και αρ. 8 Ν. 2819 / 2000 ), όσο και του Ευρωπαϊκού Δικαίου ( Οδ. 95/46/ΕΚ και Οδ. 97/66/ΕΚ ).

Τα προσωπικά στοιχεία που συλλέγει ο Δικτυακός μας τόπος είναι μόνο προαιρετικά και δύναται να συλλεχθούν μόνο με τη ρητή συγκατάβαση του χρήστη.

Δύναται ο χρήστης να λάβει διαφημιστικό υλικό στα ηλεκτρονικά στοιχεία που έχει δηλώσει (email, κινητό ,σταθερό τηλ.), από την Δικαιούχο εταιρεία ,εφόσον ρητά έχει δώσει την συγκατάθεση του.

Δύναται ο χρήστης να λάβει διαφημιστικό υλικό στα ηλεκτρονικά στοιχεία που έχει δηλώσει (email, κινητό ,σταθερό τηλ.), από τους πελάτες της Δικαιούχου εταιρείας ,εφόσον ρητά έχει δώσει την συγκατάθεση του. Ως πελάτης της Δικαιούχου ορίζεται κάθε επαγγελματίας ή επιχείρηση που έχει αποδεδειγμένα τιμολογηθεί από την Δικαιούχο για οποιαδήποτε υπηρεσία της.

Οποιοδήποτε διαφημιστικό μήνυμα, θα πληροί τις προϋποθέσεις της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας περί διαφημιστικών μηνυμάτων: «Κάθε μήνυμα θα πρέπει να φέρει τα πλήρη στοιχεία του αποστολέα ευκρινώς και θα πρέπει να δίνει στον δέκτη τη δυνατότητα διαγραφής. Directiva2002/58/EC του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Relative as A5-270/2001 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Συναλλαγές από απόσταση

Για την διευκόλυνση των πελατών/συνεργατών μας και σαν τρόπος πληρωμής, δύναται να διενεργούνται συναλλαγές από απόσταση.

Ο συνεργάτης/πελάτης αποδέχεται τους όρους χρήσης οι οποίοι ορίζονται στο πλαίσιο διενέργειάς συναλλαγών από απόσταση και βάσει του νόμου 2251/1994 περί προστασίας καταναλωτών, όπως αυτός τροποποιήθηκε και ισχύει και ειδικότερα τα άρθρα 4 περί παροχής υπηρεσιών από απόσταση με τεχνικά μέσα.

Πολιτική Cookies

Για τη βελτίωση της εμπειρίας πλοήγησης σχετικά με κάποιες από τις παρεχόμενες υπηρεσίες στον ιστότοπο dietpal.gr, χρησιμοποιούνται cookies, τα οποία στέλνονται στο πρόγραμμα πλοήγησης των χρηστών από τους διαδικτυακούς server του ιστοτόπου www.dietpal.gr και αποθηκεύονται στον υπολογιστή του κάθε χρήστη, προκειμένου να επιτρέπουν τη, σε δεύτερο χρόνο, την ταυτοποίησή τους, εφόσον έχουν ήδη επισκεφθεί την ιστοσελίδα, προκειμένου να διευκολύνουν την πρόσβασή τους στις υπηρεσίες της εταιρείας και τις επιμέρους εσωτερικές ιστοσελίδες του ιστοτόπου, μέσω της απομνημόνευσης επιλογών, ρυθμίσεων και διαδρομών πλοήγησης.

Cookies δύνανται, επίσης, να χρησιμοποιηθούν από την εταιρεία και από τρίτους, συμπεριλαμβανομένης και της Google μέσω υπηρεσιών της τελευταίας (Google Analytics για παράδειγμα), για στατιστικούς σκοπούς (μέτρηση και ποιοτική ανάλυση επισκεψιμότητας, διάγνωση λογισμικού και συσκευής που χρησιμοποιεί ο χρήστης κλπ). Ο χρήστης δύναται να αποτρέψει την χρήση τέτοιων cookies ή να καθορίσει τις επιμέρους ρυθμίσεις αυτών, μέσω των επιλογών της Google. Ομοίως, ο ιστότοπος www.dietpal.gr ενσωματώνει λειτουργίες που παρέχονται από τρίτους, για τις οποίες λειτουργίες χρησιμοποιούνται cookies από τους αντίστοιχους παρόχους των σχετικών υπηρεσιών. Ειδικότερα, στο www.dietpal.gr ενσωματώνονται λειτουργίες από τις ακόλουθες υπηρεσίες, που χρησιμοποιούν cookies σύμφωνα με την αντίστοιχη πολιτική τους, όπως αυτή αναφέρεται στους αντίστοιχους σχετικούς συνδέσμους:

Facebook – Cookie Policy
Instagram – Cookie Policy
Twitter – Cookie Policy
YouTube – Cookie Policy επιτρέπει την εμφάνιση βίντεο στην ιστοσελίδα.
Google Analytics – GA Cookie Usage Guide

Οι λειτουργίες των ανωτέρω υπηρεσιών τρίτων, είναι δυνατόν να έχουν επίδραση στα προσωπικά δεδομένα και την ιδιωτικότητα των χρηστών, ανάλογα με τις αντίστοιχες ρυθμίσεις που οι τελευταίοι έχουν επιλέξει στις αντίστοιχες υπηρεσίες.

Τα cookies αυτά χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και μόνο για τους ανωτέρω σκοπούς, χωρίς να λαμβάνουν περαιτέρω πληροφορίες ως προς την ταυτότητα του χρήστη ή άλλων δεδομένων του.

Ο χρήστης του www.dietpal.gr , σε περίπτωση που επιθυμεί να πλοηγηθεί στον ιστότοπο χωρίς να γίνεται χρήση cookies έχει την τεχνική δυνατότητα να ρυθμίσει ανάλογα τον υπολογιστή του, ώστε να αποκλείονται τα cookies. Σε περίπτωση αποκλεισμού των cookies, οι χρήστες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ενδέχεται να μην έχουν πλήρη πρόσβαση στο σύνολο του περιεχομένου και τις υπηρεσίες του www.dietpal.gr r ή να στερηθούν επιπλέον δυνατότητες, επιλογές ή διευκολύνσεις που είναι δυνατόν να παρέχονται μόνο κατόπιν ταυτοποίησης μέσω cookies.

Κατά την αρχική επίσκεψη του χρήστη στον ιστότοπο www.dietpal.gr εμφανίζεται αναδυόμενη ειδοποίηση με την οποία ο χρήστης ενημερώνεται ότι: «Ο παρόν ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την εξασφάλιση της καλύτερης δυνατής εμπειρίας πλοήγησης. Η συνέχιση της πλοήγησης στο www.dietpal.gr προϋποθέτει συναίνεση στην Πολιτική Cookies και στους Όρους Χρήσης της ιστοσελίδας». Στην ανωτέρω ειδοποίηση ο χρήστης παραπέμπεται μέσω αντίστοιχων ενεργών συνδέσμων στην Πολιτική Cookies και τους Όρους Χρήσης της ιστοσελίδας. Η παρά την ανωτέρω ειδοποίηση εξακολούθηση της πλοήγησης στην ιστοσελίδα, αποτελεί τεκμήριο ότι ο χρήστης έλαβε γνώση της Πολιτικής Cookies και των Όρων Χρήσης της ιστοσελίδας, συνεπάγεται την αποδοχή τους εκ μέρους του χρήστη, και απαλλάσσει την εταιρεία από οποιαδήποτε ευθύνη για τους λόγους που περιλαμβάνονται σ’ αυτούς.

Εφαρμοστέο δίκαιο και λοιποί όροι

Η συγκεκριμένη σύμβαση χρήσης διέπεται από τις διατάξεις του Ελληνικού Δικαίου, τις οδηγίες και τους Κανονισμούς του Ευρωπαϊκού Δικαίου και τις σχετικές Διεθνείς διατάξεις, ερμηνεύεται δε με βάση τους κανόνες της καλής πίστης, των συναλλακτικών ηθών και του οικονομικού και κοινωνικού σκοπού του δικαιώματος. Εάν κάποια διάταξη κριθεί αντίθετη προς το νόμο και ως εκ τούτου άκυρη ή ακυρώσιμη, παύει αυτοδικαίως να ισχύει, χωρίς σε καμία περίπτωση να θίγεται η ισχύς των λοιπών όρων.

Καμία τροποποίηση των όρων της συγκεκριμένης σύμβασης δε θα λαμβάνεται υπόψη και δε θα αποτελεί τμήμα αυτής, εάν δεν έχει διατυπωθεί εγγράφως και δεν έχει ενσωματωθεί σε αυτή. Αρμόδια δικαστήρια για τυχόν αναφυόμενες διαφορές εξ αφορμής της εν λόγω σύμβασης είναι τα Δικαστήρια Αθηνών.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ

Η ιστοσελίδα www.dietpal.gr (στο εξής “η ιστοσελίδα”) ανήκει στην εταιρεία με την επωνυμία «NΟΟΖΙΤ – ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ» που εδρεύει στο Δήμο Γλυφάδας επί της οδού Γεννηματά 55-57 με ΑΦΜ 800713689 (στο εξής «Εταιρεία») λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου να διασφαλίσει πλήρως την ιδιωτικότητα και την ασφάλεια των προσωπικών σας δεδομένων, σύμφωνα με και σε συμμόρφωση προς τις υποχρεώσεις της ως Υπευθύνου Επεξεργασίας που απορρέουν από τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων (ΕΕ) 2016/679 (GDPR).

Με την παρούσα Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων σας ενημερώνουμε για το είδος των προσωπικών δεδομένων που σας αφορούν και που συλλέγουμε και επεξεργαζόμαστε, τη νομική βάση για την επεξεργασία τους, τους σκοπούς επεξεργασίας, το χρονικό διάστημα διατήρησης των δεδομένων, τον τρόπο που τα χρησιμοποιούμε και τα προστατεύουμε, τα δικαιώματα που έχετε με βάση το πιο πάνω νομικό πλαίσιο, τους αποδέκτες των προσωπικών δεδομένων καθώς και τα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα που έχουμε λάβει για την ασφάλεια και την προστασία τους.

Σας ενημερώνουμε ότι την παρούσα Πολιτική Προστασίας μπορείτε να την βρείτε διαθέσιμη σε έντυπη μορφή και στο κατάστημα της εταιρείας ενώ ενδέχεται να τροποποιείται, προκειμένου να είναι πάντοτε ενημερωμένη και σύμφωνη με τις κάθε φορά ισχύουσες διατάξεις. Παρακαλείσθε να επισκέπτεσθε τακτικά την ιστοσελίδα μας www.dietpal.gr προκειμένου να βεβαιώνεστε ότι είστε ενήμεροι για τυχόν αλλαγές.

Τι είναι τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα;

Ο όρος «προσωπικά δεδομένα», σύμφωνα με το Άρθρο 4 του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία των Δεδομένων της ΕΕ 2016/679 (GDPR), αναφέρεται σε κάθε πληροφορία που αφορά σε ταυτοποιημένο ή ταυτοποιήσιμο φυσικό πρόσωπο, που είναι και το υποκείμενο των δεδομένων, όπως ενδεικτικά: ονοματεπώνυμο, ταχυδρομική διεύθυνση, ηλεκτρονική διεύθυνση, τηλέφωνο επικοινωνίας κ.ά., οι οποίες προσδιορίζουν ή μπορούν να προσδιορίσουν την ταυτότητα του

Τί είδους προσωπικά δεδομένα συλλέγουμε για εσάς;

Συλλέγουμε και επεξεργαζόμαστε μόνον τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν και είναι απολύτως απαραίτητα για την εξυπηρέτηση του σκοπού για τον οποίο δόθηκαν και χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και μόνον για το σκοπό αυτό και αφού προηγουμένως έχουμε λάβει τη ρητή συγκατάθεσή σας.

Ειδικότερα:

Απλά δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν: Συλλέγουμε απλά δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν ενδεικτικά: το ονοματεπώνυμο, το πατρώνυμο, το φύλο, την εθνικότητα, την προσωπική/οικογενειακή κατάσταση, την ηλικία, τα στοιχεία επικοινωνίας (κατοικία – ταχυδρομική διεύθυνση, αριθμός σταθερού ή/και κινητού τηλεφώνου, διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), τα τραπεζικά στοιχεία και στοιχεία πληρωμών, τον αριθμό ταυτότητας ή/και τον αριθμό μητρώου κοινωνικής ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.), Α.Φ.Μ., αρμόδια Δ.Ο.Υ. Οι πληροφορίες και τα δεδομένα αυτά θα περιληφθούν στο φάκελο ή/και στην καρτέλα που θα δημιουργηθεί είτε σε ηλεκτρονική είτε σε έντυπη μορφή.

Δεδομένα που αφορούν την υγεία (ειδικών κατηγοριών προσωπικά δεδομένα): συλλέγουμε από εσάς δεδομένα σχετικά με τις παρεχόμενες από την Εταιρεία υπηρεσίες Διαιτολογίας-Διατροφολογίας, μόνον εφ’ όσον έχετε παράσχει ρητά προς τούτο τη συναίνεση και συγκατάθεσή σας για την παροχή εν γένει υπηρεσιών προς το σκοπό εξασφάλισης της καλαίσθητης εμφάνισης, της φυσικής ενδυνάμωσης του σώματος, της απώλειας ή προσθήκης βάρους ώστε η φυσική κατάσταση του σώματος να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες αντιλήψεις περί καλαίσθητης εμφάνισης του σώματος, αλλά και στις αντιλήψεις περί υγιεινής διατροφής. Οι πληροφορίες και τα δεδομένα αυτά θα περιληφθούν στο φάκελο που θα δημιουργηθεί είτε σε ηλεκτρονική είτε σε έντυπη μορφή, μετά την επίσκεψή σας στις εγκαταστάσεις μας.

Δεδομένα και Στοιχεία Επικοινωνίας: συλλέγουμε το ονοματεπώνυμό σας, τη διεύθυνσή σας και γενικότερα τα στοιχεία επικοινωνίας σας (συμπεριλαμβανομένης της διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας και του αριθμού τηλεφώνου σας (σταθερού ή/και κινητού).
Απαραίτητα Στοιχεία για την Έκδοση Νομίμων Παραστατικών: συλλέγουμε τα στοιχεία σας που είναι απαραίτητα για την τιμολόγηση και πληρωμή των παρεχομένων υπηρεσιών μας καθώς και τη διαχείριση ζητημάτων πληρωμών, όπως για παράδειγμα ο ΑΦΜ σας, τα τραπεζικά στοιχεία σας και στοιχεία πληρωμών (π.χ. ΙΒΑΝ) κ.λπ.

Στοιχεία δραστηριότητας on-line: συλλέγουμε δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν, όταν χρησιμοποιείτε τις διαδικτυακές υπηρεσίες και διαδικτυακούς τόπους της εταιρείας μας και εφ’ όσον έχετε προηγουμένως παράσχει ρητά τη συγκατάθεσή σας για το σκοπό αυτό. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν το αναγνωριστικό λογαριασμού σας σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τη διεύθυνση IP και άλλα αναγνωριστικά σας στοιχεία στο διαδίκτυο που μας παρέχετε on-line στην ιστοσελίδα μας. Τα ανωτέρω ισχύουν μόνον για τις διαδικτυακές υπηρεσίες και διαδικτυακούς τόπους των οποίων την ιδιοκτησία έχει η εταιρεία μας και δεν ισχύει για πληροφορίες που συλλέγονται μέσω οποιουδήποτε άλλου διαδικτυακού ιστοτόπου.

Η Εταιρεία δηλώνει ότι δεν θα συλλέγει και δεν θα επεξεργάζεται δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα από ανήλικα φυσικά πρόσωπα, χωρίς να εξασφαλίσει προηγουμένως την συγκατάθεση του προσώπου που ασκεί τη γονική μέριμνα του ανηλίκου.

Για ποιό σκοπό επεξεργαζόμαστε τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν;

Επεξεργαζόμαστε τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν ενδεικτικά για τους κατωτέρω αναγραφόμενους σκοπούς:

Για την εκτέλεση των συμβατικών μας υποχρεώσεων προς εσάς και συγκεκριμένα για την παροχή υπηρεσιών διατροφολογίας.

Για την χάραξη στρατηγικής διαφήμισης, μάρκετινγκ, επικοινωνία, παροχή υπηρεσιών εμπορίου/ μάρκετινγκ (marketing) μέσω τηλεφωνικής κλήσης ή αποστολής μηνύματος sms ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, παροχή υπηρεσιών προγραμματικής διαφήμισης (όπου αγοράζεται και πωλείται ηλεκτρονικά στοχευμένη διαφημιστική προβολή), την παροχή υπηρεσιών άμεσου μάρκετινγκ, την επεξεργασία δεδομένων για την παρακολούθηση της επιτυχίας διαφημιστικών εκστρατειών, την παρακολούθηση, διαχείριση, και επαναπροσανατολισμό μέσω των πλατφορμών και μέσων κοινωνικής δικτύωσης και την συνεργασία με άτομα που ασκούν επιρροή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Για την παροχή υπηρεσιών προώθησης πωλήσεων (Promotion) και παροχή υπηρεσιών Εμπορίου/ Μάρκετινγκ (Marketing).

Για την βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών μας σε εσάς.

Για την κάθε είδους επικοινωνία μας μαζί σας για την ενημέρωσή σας στα πλαίσια των παρεχομένων υπηρεσιών μας (συμπεριλαμβανομένης και τηλεφωνικής κλήσης, απoστολής μηνύματος sms, αποστολή μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την ενημέρωσή σας σχετικά με νέες υπηρεσίες, για την υπενθύμιση, επιβεβαίωση ραντεβού ή/και επανελέγχου και για την παροχή υπηρεσιών Εμπορίου/ Μάρκετινγκ (Marketing)).

Για την αξιολόγηση των προσόντων και ικανοτήτων σας για θέση εργασίας στην εταιρεία μας, για την οποία υποβάλατε αίτηση και βιογραφικό και για λόγους επικοινωνίας μας μαζί σας για το σκοπό αυτό.

Για την εν γένει συμμόρφωσή μας με έννομες υποχρεώσεις μας και δη με την ισχύουσα φορολογική, ασφαλιστική, εργατική νομοθεσία, τους ισχύοντες νόμους για την υγεία, την παροχή των υπηρεσιών μας και τις εν γένει νόμιμες υποχρεώσεις μας, συμπεριλαμβανομένης και της υποχρέωσής μας τήρησης ιατρικού αρχείου (αρ. 14 ΚΙΔ). τήρηση αρχείου επεξεργασίας δεδομένων υγείας (αρ. 30 ΓΚΠΔ).

Για τη συμμόρφωσή μας με νομικές διαδικασίες και δικαστικές αποφάσεις, για να απαντούμε σε αιτήματα από δημόσιες και κρατικές υπηρεσίες και αρχές κατά την άσκηση δημόσιας εξουσίας τους.

Για την εκπλήρωση του εννόμου συμφέροντος της εταιρείας μας.

Για την προάσπιση των νομίμων δικαιωμάτων και αξιώσεών μας προκειμένου να προστατεύσουμε τα έννομα συμφέροντά μας και τις επιχειρηματικές δραστηριότητές μας, ή των συνεργατών μας και προκειμένου να διασφαλίσουμε τα δικαιώματα, το ιδιωτικό απόρρητο, την ασφάλεια ή τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας μας και των συνεργατών μας, των δικών σας νομίμων αξιώσεων ή δικαιωμάτων σας, ή άλλων ατόμων.

Από πού συλλέγουμε και επεξεργαζόμαστε τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν;

Τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν συλλέγονται:

Από εσάς, όταν επικοινωνείτε τηλεφωνικά μαζί μας, όταν συμπληρώνετε ηλεκτρονικές φόρμες ή αποστέλλετε ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (“e-mail”), ή με οποιαδήποτε άλλη επικοινωνία σας μαζί μας, με σκοπό να πληροφορηθείτε ή να χρησιμοποιήσετε τις υπηρεσίες της Εταιρείας μας.

Αυτόματα μέσω του προγράμματος περιήγησης – φυλλομετρητή (“browser”) ή της κινητής συσκευής που χρησιμοποιείτε για την πρόσβασή σας στην Ιστοσελίδα μας. Όταν επισκέπτεστε και χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα μας μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, συλλέγουμε μόνο τα Δεδομένα Προσωπικού Χαρακτήρα που σας αφορούν τα οποία διαβιβάζει το πρόγραμμα περιήγησής σας (φυλλομετρητής – browser) στον διακομιστή (server) μας, τα οποία είναι τεχνικά αναγκαία για την προβολή της ιστοσελίδας μας σε εσάς και την εγγύηση της σταθερότητας και της ασφάλειας. Με εξαίρεση τυχόν Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα που σας αφορούν και τα οποία συλλέγονται από τα Cookies (βλ. περισσότερα Πολιτική Cookies εδώ), τα Δεδομένα Προσωπικού Χαρακτήρα που σας αφορούν περιορίζονται σε όσα έχετε παράσχει εσείς ρητά και για συγκεκριμένο σκοπό και εφόσον έχετε δώσει την ρητή συγκατάθεσή σας. Επίσης, συλλέγουμε Δεδομένα Προσωπικού Χαρακτήρα που σας αφορούν κατά την επίσκεψή σας στον ιστότοπό μας και εφόσον εσείς έχετε ρητά συναινέσει προς τούτο, συμπληρώνοντας ρητά τα αντίστοιχα πεδία.

Από τις σελίδες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, άλλο περιεχόμενο κοινωνικών μέσων, τα εργαλεία και τις εφαρμογές μας.

Από εσάς, όταν επισκέπτεστε το χώρο των εγκαταστάσεών μας για να λάβετε πληροφορίες για τις παρεχόμενες από εμάς υπηρεσίες, για την παροχή των υπηρεσιών μας σε εσάς.

Νόμιμη βάση επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν:

Η επεξεργασία από την εταιρεία μας των απλών δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα ή/και των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα ειδικών κατηγοριών που σας αφορούν, γίνεται στο πλαίσιο της εκπλήρωσης των συμβατικών μας υποχρεώσεων προς εσάς και δη την παροχή των υπηρεσιών μας προς εσάς και βασίζεται:

– στην με θετική ενέργεια, ελεύθερη, συγκεκριμένη, ρητή και εν πλήρει επιγνώσει συγκατάθεσή σας, την οποία μπορείτε να ανακαλέσετε ελεύθερα οποτεδήποτε.
– στη σύναψη και εκτέλεση μεταξύ μας σύμβασης παροχής των υπηρεσιών μας.
– σε αίτημά σας όταν επισκέπτεστε τους χώρους των εγκαταστάσεών μας για να λάβετε ενημερωτικές πληροφορίες για τις παρεχόμενες υπηρεσιών μας.
– στην νόμιμη υποχρέωσή μας, ως εργαστήριο παροχής υπηρεσιών αισθητικής και για τη συμμόρφωση μας προς την ισχύουσα εθνική /ή και ευρωπαϊκή νομοθεσία και την εκπλήρωση των νομίμων υποχρεώσεών μας προς τις δημόσιες/κρατικές υπηρεσίες και αρχές.
– στο έννομο συμφέρον μας για την εκπλήρωση του εταιρικού μας σκοπού, ήτοι την παροχή των υπηρεσιών μας, για την θεμελίωση, άσκηση ή υποστήριξη νομικών αξιώσεών μας.

Χρόνος διατήρησης των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν:

Η Εταιρεία, σε συμμόρφωση με την ισχύουσα σχετική νομοθεσία, θα διατηρεί τα προσωπικά σας δεδομένα, για χρονικό διάστημα 5 ετών.

Όταν πρόκειται να συμμορφωθούμε με μια νομική ή κανονιστική μας υποχρέωση, διατηρούμε τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν, τουλάχιστον για όσο διάστημα απαιτείται, σύμφωνα με την νομοθεσία, για να συμμορφωθούμε με την εν λόγω υποχρέωση.

Όταν πρόκειται για την εν γένει επικοινωνία μας μαζί σας, η δήλωση συγκατάθεσής σας τηρείται για όσο χρονικό διάστημα δεν την ανακαλείτε.

Όταν πρόκειται για κάλυψη θέσης εργασίας και αποστολή από εσάς βιογραφικού σημειώματος για χρονικό διάστημα έξι (6) μηνών από την παραλαβή του.

Εγγυήσεις και μέτρα που λαμβάνουμε για την προστασία των δεδομένων σας

Όταν μας δίνετε τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν, λαμβάνουμε κατάλληλα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι αυτά τηρούνται με ασφάλεια. Ενημερώνουμε και ελέγχουμε την τεχνολογία ασφαλείας που χρησιμοποιούμε, σε διαρκή βάση. Περιορίζουμε την πρόσβαση στα απολύτως αναγκαία δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν και σε εκείνους μόνο τους εργαζομένους μας, που χρειάζεται να γνωρίζουν τα δεδομένα σας αυτά, προκειμένου να παρέχουν τις υπηρεσίες μας σε εσάς. Επιπλέον, εκπαιδεύουμε το προσωπικό της εταιρείας μας ως προς τη σημασία της εμπιστευτικότητας και διατήρησης του απορρήτου και της ασφάλειας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν και δεσμεύουμε αυτό με συμβάσεις εμπιστευτικότητας, εχεμύθειας και τήρησης απορρήτου των πληροφοριών που λαμβάνουν γνώση λόγω της παροχής των υπηρεσιών μας. Μεταξύ άλλων, έχουμε εφαρμόσει τα παρακάτω κατάλληλα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα και διαδικασίες για να προστατεύσουμε δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν από οποιαδήποτε απώλεια, αλλοίωση, παράνομη επεξεργασία ή μεταβολή:

– Χρήση διακομιστών (server) που βρίσκονται σε χώρους με διαβαθμισμένη και περιορισμένη πρόσβαση και υπόκεινται σε τακτικούς ελέγχους.
– Χρήση πληροφοριακών συστημάτων και προγραμμάτων για ηλεκτρονικούς υπολογιστές συμμορφωμένα με τον ΓΚΠΔ, που έχουν εγκατασταθεί κατά τρόπο που ελαχιστοποιεί τη χρήση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. – Υιοθέτηση επιμέρους διαδικασιών διατήρησης δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και ασφαλούς διαγραφής/καταστροφής τους·
– Μέτρα επιχειρηματικής συνέχειας.
– Αποθήκευση και διατήρηση των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν ( τόσο των απλών όσο και των ειδικών κατηγοριών- ευαίσθητα) είτε σε ηλεκτρονική είτε σε έντυπη μορφή, σε ειδικό αποθηκευτικό χώρο, προστατευμένο και ασφαλή, στον οποίο δεν υπάρχει πρόσβαση ατόμων χωρίς εξουσιοδότηση.
-Κωδικοποίηση, Κρυπτογράφηση δεδομένων.
– Συνεχής προσαρμογή και επικαιροποίηση της λειτουργίας των διαδικασιών κι συστημάτων μας.

Ποιοί είναι οι αποδέκτες των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν;
Η επεξεργασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν, γίνεται από ειδικά εξουσιοδοτημένο προσωπικό της εταιρείας μας, συμπεριλαμβανομένων και των υποκαταστημάτων της ή/και των εταιρειών που ανήκουν ή θα ανήκουν στον ίδιο με αυτήν «όμιλο» επιχειρήσεων, μέσω συστημάτων πληροφορικής και ηλεκτρονικών συσκευών ή/και χειρόγραφα είτε – κατ’ εντολή και για λογαριασμό μας – από εξωτερικούς συνεργάτες που θα ενεργούν ως «εκτελούντες την επεξεργασία» (ενδεικτικά αναφέρονται οικονομικοί σύμβουλοι – λογιστές, νομικοί σύμβουλοι κ.λ.π.), οι οποίοι όμως έχουν δεσμευτεί απέναντί μας για την τήρηση εμπιστευτικότητας, εχεμύθειας και για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν και μόνον για τους σκοπούς που μας έχουν παρασχεθεί.

Η εταιρεία μας εγγυάται ότι δεν θα προβεί σε διαβίβαση, κοινοποίηση, παραχώρηση κ.λ.π. των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν (πλην όσων αναφέρονται πιο πάνω στην παρούσα) παρά μόνον αν αυτό επιβάλλεται από την ισχύουσα νομοθεσία και απαιτείται να γίνει προς δημόσιους/δικαστικούς/ελεγκτικούς φορείς και αρχές.

Σε κάθε διαβίβαση για την κατ’ εντολή και για λογαριασμό μας επεξεργασία, λαμβάνουμε τα κατάλληλα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα, ώστε τα δεδομένα που θα διαβιβάζονται να είναι τα ελάχιστα αναγκαία και ότι θα συντρέχουν οι προϋποθέσεις για νόμιμη προσήκουσα επεξεργασία τους.

Τα δικαιώματά σας:

Έχετε τα ακόλουθα δικαιώματα σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο του ΓΚΠΔ:

•Δικαίωμα πρόσβασης – Δικαίωμα να λαμβάνετε πληροφορίες για το εάν γίνεται επεξεργασία δεδομένων και δικαίωμα πρόσβασης σε αυτά.
•Δικαίωμα ενημέρωσης σχετικά με την επεξεργασία αυτή (ποιος, για ποιο σκοπό, παραλήπτες, περίοδος διατήρησης κ.λπ.)
•Δικαίωμα στη διόρθωση – Δικαίωμα διόρθωσης ανακριβών προσωπικών δεδομένων και συμπλήρωσης ελλιπών πληροφοριών.
•Δικαίωμα διαγραφής (Δικαίωμα στη λήθη) – Δικαίωμα να αιτείσθε τη διαγραφή οποιωνδήποτε δεδομένων που σας αφορούν υπό ορισμένες προϋποθέσεις και εφ’ όσον αυτό δεν προσκρούει σε άλλη διάταξη νόμου (δεδομένα που δεν είναι πλέον απαραίτητα, ανάκληση συγκατάθεσης, δεδομένα που έχουν υποβληθεί σε παράνομη επεξεργασία).
•Δικαίωμα Περιορισμού της Επεξεργασίας – όταν αμφισβητείται η ακρίβεια των δεδομένων, η επεξεργασία είναι παράνομη, τα δεδομένα δεν χρειάζονται πλέον στον υπεύθυνο επεξεργασίας, το υποκείμενο των δεδομένων έχει αντιταχθεί στην αυτοματοποιημένη επεξεργασία.
•Δικαίωμα στη φορητότητα των δεδομένων – δικαίωμα να αιτείσθε την αποστολή των δεδομένων σας με τηλεομοιότυπο ή με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο σε πρόσωπο που μας δηλώσετε, εφόσον αυτό δεν προσκρούει σε άλλη απαγορευτική διάταξη νόμου
•Δικαίωμα να απευθύνεστε ενώπιον της ΑΠΔΠΧ για κάθε ζήτημα που άπτεται της αρμοδιότητάς της σε σχέση με την άνω περιγραφείσα επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορά.

Μπορείτε να ασκήσετε τα άνω δικαιώματά σας κατόπιν υποβολής εκ μέρους του σχετικής έγγραφης αίτησης προς την εταιρεία, η οποία οφείλει να σας απαντήσει χωρίς επιβάρυνσή σας και εντός 30 ημερών από την ημερομηνία υποβολής της σχετικής αίτησης.

Συνέπειες μη παροχής δεδομένων σας

Η παροχή των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν, είναι απαραίτητη για την παροχή των υπηρεσιών μας προς εσάς και την εκτέλεση των συμβατικών μας υποχρεώσεων, ως εκ τούτου, σε περίπτωση άρνησής σας, για την παροχή τους από εσάς, δεν θα μπορούμε να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας.

Πώς να επικοινωνήσετε μαζί μας;

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας για οποιαδήποτε ερώτηση σχετικά με την επεξεργασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν, στέλνοντας email στο Info@dietpal.gr

Πληροφορίες Έκδοσης – Αλλαγές και Ενημερώσεις

Η παρούσα Πολιτική Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ενημερώθηκε τελευταία φορά στις 20/06/2019.

Διατηρούμε το δικαίωμα να τροποποιούμε και επικαιροποιούμε την παρούσα Πολιτική Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή, για οποιοδήποτε λόγο, χωρίς ειδοποίηση προς εσάς, πλην της ανάρτησης της επικαιροποιημένης Πολιτικής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα στην ιστοσελίδα μας. Μπορεί να στέλνουμε περιοδικά email προκειμένου να σας υπενθυμίζουμε τις αλλαγές και τις ενημερώσεις της παρούσας Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, αλλά θα πρέπει να ελέγχετε την ιστοσελίδα μας συχνά, για να ενημερώνεσθε για την τρέχουσα και ισχύουσα Δήλωση Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.