Η «αρχή είναι ο ήμισυ του παντός» λένε κάποιοι. Στη διατροφή, οι καλές πρώτες ύλες, μια σωστή προετοιμασία και τα κατάλληλα εργαλεία, πριν από την προετοιμασία του φαγητού, μπορούν να μειώσουν τις θερμίδες που θα καταναλώσεις πριν ακόμα μπουν στο πιάτο σου.
Τα λίπη και οι θερμίδες είναι οι βασικοί ένοχοι στο ταξίδι της δίαιτας που θέλεις να ξεκινήσεις ή που ήδη βαδίζεις. Η υγιεινή διατροφή λένε θέλει στερήσεις, εμείς είμαστε σίγουροι πως μέσα από τα παρακάτω tips που θα σου δώσουμε, μπορείς να συνεχίσεις να απολαμβάνεις τις πλούσιες γεύσεις των γευμάτων που θα φτιάχνεις, χωρίς τύψεις , χωρίς τους «κανόνες» των υπερβολικών στερήσεων που επιτάσσει μια δίαιτα. Η ισορροπία στο ταξίδι της δίαιτας ,είναι ο σύμμαχός της αντοχής που θα σε οδηγήσει στον τελικό σου στόχο χωρίς να παρεκκλίνεις από αυτόν λόγω υπερβολικών στερήσεων.
Ένα βασικό δομικό στοιχείο μια επιτυχημένης δίαιτας είναι η οργάνωση του διατροφικού μας πλάνου. Το σπιτικό φαγητό, δεν μπορεί σε καμία των περιπτώσεων να συναγωνιστεί το έτοιμο φαγητό, αφού είναι μακράν η βάση μιας ισορροπημένης δίαιτας. Μπορεί για τους πολυάσχολους, η προετοιμασία του φαγητού να φαντάζει τεράστια αγγαρεία, αφού την ίδια ώρα θα μπορούσες να ξεκουράζεσαι και αν χαλαρώνεις, η μαγειρική όμως μπορεί να γίνει μια ημίωρη όμορφη συνήθεια που θα σου φτιάξει το κέφι και θα συντελέσει ουσιαστικά στην ποιότητα της διατροφής σου.
Παρακάτω σου παρουσιάζουμε 5 μεθόδους για να γλιτώσεις θερμίδες μαγειρεύοντας σωστά, υγιεινά και νόστιμα.
Χρησιμοποίησε ψηφιακή ζυγαριά ακριβείας
Ξεκινάμε με το βασικότερο εργαλείο της κουζίνας και της διατροφής. Αυτό δεν είναι άλλο από τη ζυγαριά. Είναι ο ιδανικός σύμμαχός σου, που θα σου λύσει τα χέρια και θα σε βοηθήσει να προσδιορίσεις τα μεγέθη των συστατικών που θα χρησιμοποιήσεις, όπως επίσης και την ποσότητα των μερίδων που πρέπει να καταναλώσεις βάση του διατροφικού σου πλάνου. Η παλιά μέθοδος μέτρησης μερίδων με κούπα και κουτάλι έχει παρέλθει, αφού άφηνε μεγάλα περιθώρια σε λάθη.
Μην ξεχνάς ότι η χρήση της ζυγαριάς είναι προσωρινή. Σε σύντομο χρονικό διάστημα θα μπορείς εύκολα να καθορίζεις σωστά τις ποσότητες των γευμάτων σου χωρίς να απαιτείται ζύγισμα. Καλό είναι κάθε λίγες μέρες να επαναλαμβάνεις την διαδικασία, ώστε να υπενθυμίζεις στον εαυτό σου τις ακριβείς ποσότητες φαγητού στο πιάτο σου.
Αρωμάτισε τα φαγητά σου με βότανα και μυρωδικά
Η ελληνική γη παράγει πληθώρα μυρωδικών και βοτάνων που χαρακτηρίζουν έντονα τη μεσογειακή κουζίνα σε πολλές συνταγές της. Θυμάρι, ρίγανη, άνηθος, μαϊντανός, κάπαρη, δενδρολίβανο, κόλιανδρο, θρούμπη, είναι μερικά από τα βασικότερα και πιο κλασικά μυρωδικά που καλύπτουν ικανά, την απουσία αλατιού και μεγάλης ποσότητας λαδιού που μόνο περιττές θερμίδες θα σου «φορτώσουν».
Χρησιμοποίησε διάφορα μυρωδικά και δώσε γεύση στο πιάτο σου που θα σου ανοίξει την όρεξη. Με τον κατάλληλο συνδυασμό θα ανανεώσεις τις συνταγές σου, δημιουργώντας πιάτα με μοναδικές γεύσεις και αρώματα του τόπου σου.
Μαγείρεψε στον ατμό, στο φούρνο ή στη σχάρα
Όλοι γνωρίζουμε εδώ και χρόνια τις ευεργετικές ιδιότητες που έχει το μαγείρεμα στον ατμό, αφού ο τρόπος μαγειρέματος με αυτή τη διαδικασία διατηρεί αναλλοίωτα τα θρεπτικά συστατικά και τις βιταμίνες των τροφίμων. Το ψήσιμο σε ατμό και φούρνο είναι μια safe επιλογή μαγειρέματος που σε απαλλάσσει από τα περιττά λίπη του κρέατος δίνοντας μαζί με τα μυρωδικά μια πιο ευχάριστη γεύση.
Όσο για το ψήσιμο στη σχάρα, η επιλογή αυτή αποθεώνει την γεύση του φαγητού, είτε πρόκειται για κρέας είτε για ψάρι είτε για λαχανικά. Με ελαφρύ και σωστό ψήσιμο καταφέρνουμε να διατηρήσουμε τις περισσότερες βιταμίνες των τροφών, δίνοντας στο φαγητό μας κορυφαία γεύση και υφή.
Τηγάνισε ελεύθερα σε αντικολλητικό τηγάνι
Μια άλλη γρήγορη και εξίσου υγιεινή μέθοδος μαγειρέματος που ενδείκνυται για μια ποιοτική διατροφή είναι το αντικολλητικό τηγάνι. Ένα πρακτικό και εύκολο αξεσουάρ μαγειρικής με πολλαπλά οφέλη τόσο στην παρασκευή του φαγητού αφού η ποσότητα λαδιού που απαιτείται είναι από ελάχιστη ως μηδενική.
Επιπλέον τα αντικολλητικά τηγάνια κάνουν τη διαδικασία του μαγειρέματος τόσο απλή αφού στο καθάρισμά τους, δεν έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις, βοηθώντας να εξοικονομήσεις χρόνο στην κουζίνα.
Γαλακτοκομικά και δυσανεξίες
Η κατανάλωση γαλακτοκομικών είναι τόσο διαδεδομένη που για πολλούς, το γάλα, το τυρί και το γιαούρτι αποτελούν μεγάλο μέρος της διατροφής τους. Η οικογένεια των γαλακτοκομικών προϊόντων είναι εδώ και χρόνια υπό μελέτη, αφού δεν ταιριάζει απαραίτητα σε όλους τους οργανισμούς.
Αν έχεις δυσανεξία ή έχει παρατηρήσει ότι η κατανάλωσή τους σου προκαλεί κάποιου είδους δυσφορία, δεν υπάρχει λόγος να ταλαιπωρείς τον εαυτό σου καταναλώνοντας προϊόντα που πιθανόν να είναι βλαβερά για την υγεία σου.
Δες ποιά από τα προϊόντα της κατηγορίας είναι αυτά που σου προκαλούν πρόβλημα. Ενδέχεται η δυσανεξία να περιορίζεται σε ένα μόνο προϊόν.
Μείωσε ή ακόμα και αντικατέστησε τα με προϊόντα που έχουν ως κύριο συστατικό τις φυτικές ίνες, όπως γάλα και γιαούρτι σόγιας ή αμύγδαλου.
Συμπέρασμα
Με αυτά τα 5 εύκολα και ανέξοδα «κόλπα» βάζεις το μυαλό και το σώμα σου σε νέο ρυθμό, καθορίζοντας νέες συνήθειες που σύντομα θα γίνουν μόνιμες. Μπορεί η αρχή να φαίνεται κάπως δύσκολη, ο χρόνος που απαιτείται, όμως, για να ξεχάσεις τους παλιούς και ανθυγιεινούς τρόπους διατροφής είναι εντυπωσιακά σύντομος.