Δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων

Δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων

Η διατροφή παραμένει σύνθετο θέμα εδώ και δεκαετίες, με πληθώρα διατροφικών πλάνων που δίνουν μάχη σώμα με σώμα για να κατακτήσουν τα φώτα της δημοσιότητας. Οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων, ειδικότερα, έχουν συγκεντρώσει σημαντική προσοχή και φαίνεται να είναι ελκυστικές σε πολλούς ανθρώπους, υποσχόμενες γρήγορη απώλεια βάρους και βελτίωση της υγείας. Μπορεί κάποιοι να τις θεωρούν ως θαυματουργές δίαιτες, αλλά είναι απαραίτητο να εμβαθύνουμε στη λειτουργία τους και τις πιθανές επιπτώσεις τους πριν τις ακολουθήσουμε άφοβα.

Βασικές αρχές της δίαιτας χαμηλών υδατανθράκων

Η μείωση της πρόσληψης υδατανθράκων αποτελεί τον κεντρικό πυρήνα της κάθε δίαιτας χαμηλών υδατανθράκων, αφήνοντας χώρο για μεγαλύτερη κατανάλωση πρωτεϊνών και λιπών. Οι παραδοσιακές διατροφικές συνήθειες, ιδιαίτερα αυτές στους δυτικούς πολιτισμούς, συχνά περιστρέφονται γύρω από την υψηλή πρόσληψη υδατανθράκων. Ως εκ τούτου, η μετάβαση σε έναν τρόπο ζωής με χαμηλούς υδατάνθρακες (ή καθόλου) μπορεί, για πολλούς, να αντιπροσωπεύει μια δραστική αλλαγή.

Δημοφιλείς δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων και η αποτελεσματικότητά τους

Διάφορες δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες έχουν χαράξει τις θέσεις τους στον διατροφικό κόσμο, καθεμία με μοναδικές αρχές και πιθανά οφέλη. Οι δίαιτες Atkins, Keto και Paleo είναι οι γνωστότερες και διασημότερες δίαιτες της κατηγορίας και έχουν κερδίσει μεγάλη δημοτικότητα.

Η δίαιτα Atkins, που πήρε το όνομά της από τον ιδρυτή της, Dr. Robert Atkins, είναι ίσως η πρώτη δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων και αποτελείται από τέσσερις διακριτές φάσεις. Η αρχική φάση περιορίζει σοβαρά την πρόσληψη υδατανθράκων για να τονώσει την κέτωση, μια μεταβολική κατάσταση κατά την οποία το σώμα χρησιμοποιεί λίπος αντί για γλυκόζη για καύσιμο. Οι επόμενες φάσεις επαναφέρουν σταδιακά τους υδατάνθρακες (πάντα σε μειωμένες ποσότητες), επιτυγχάνοντας απώλεια βάρους και, παράλληλα, διατηρώντας τις υγιεινές διατροφικές συνήθειες. Είναι ένα σχέδιο που φημίζεται για τη δομημένη αλλά ευέλικτη προσέγγισή του στην κατανάλωση χαμηλών υδατανθράκων.

Η κετογονική δίαιτα, ή κέτο (ή Keto), ωθεί την έννοια των χαμηλών υδατανθράκων ακόμα περισσότερο στα άκρα. Συνιστά υψηλή πρόσληψη αυξημένης ποσότητας λίπους, μέτρια κατανάλωση πρωτεΐνης και πολύ χαμηλή πρόσληψη υδατανθράκων, σε μια αναλογία περίπου 70% λιπαρά, 25% πρωτεΐνη και 5% υδατάνθρακες. Αυτός ο ακραίος περιορισμός υδατανθράκων στοχεύει στη διατήρηση του σώματος σε κατάσταση κέτωσης, προάγοντας την αποτελεσματική καύση λίπους. Ενώ μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική απώλεια βάρους, η δίαιτα κέτο απαιτεί προσεκτικό σχεδιασμό για να διασφαλιστεί η διατροφική επάρκεια.

Η δίαιτα Paleo, εμπνευσμένη από τις διατροφικές συνήθειες των παλαιολιθικών προγόνων μας, ενθαρρύνει την κατανάλωση φυσικών, μη επεξεργασμένων τροφίμων. Αν και δεν είναι αποκλειστικά χαμηλή σε υδατάνθρακες, μειώνει εγγενώς την πρόσληψη υδατανθράκων εξαλείφοντας κοινές πηγές όπως τα δημητριακά και τα όσπρια. Η εστίαση σε φυσικά, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τρόφιμα μπορεί να προάγει την απώλεια βάρους και τη γενική υγεία, αν και ορισμένοι θεωρούν ότι οι περιορισμοί τους είναι δύσκολο να τηρηθούν στο σύγχρονο περιβάλλον.

Η αποτελεσματικότητα αυτών των διατροφικών πλάνων στην επίτευξη απώλειας βάρους υποστηρίζεται καλά από πολυάριθμες επιστημονικές μελέτες. Το κοινό νήμα μεταξύ αυτών είναι η μείωση της πρόσληψης υδατανθράκων, η οποία μπορεί να μειώσει την όρεξη, καθιστώντας ευκολότερη την κατανάλωση λιγότερων θερμίδων χωρίς να αισθάνεστε συνεχώς πεινασμένοι ή στερημένοι. Αυτό το αποτέλεσμα κορεσμού ενδέχεται να είναι ένας σημαντικός μοχλός για επιτυχία στο χάσιμο κιλών.

Ωστόσο, ενώ αυτές οι δημοφιλείς δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων μπορούν σίγουρα να οδηγήσουν σε αδυνάτισμα, οι μεμονωμένες αρχές και απαιτήσεις τους διαφέρουν σημαντικά. Πριν επιλέξετε να ακολουθήσετε κάποια από αυτές, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη τον προσωπικό τρόπο ζωής σας, τις διατροφικές προτιμήσεις σας και τη δική σας κατάσταση υγείας. Ανεξάρτητα από την δίαιτα που θα επιλέξετε, η επίτευξη διαρκών αποτελεσμάτων συνεπάγεται δέσμευση για έναν γενικό υγιεινό τρόπο ζωής, που περιλαμβάνει τακτική άσκηση και καλές συνήθειες ύπνου, μαζί με μια ισορροπημένη διατροφή.

Η διάκριση μεταξύ των τύπων υδατανθράκων

Η διάκριση μεταξύ των τύπων υδατανθράκων

Καθώς εμβαθύνουμε στις αρχές ενός τρόπου ζωής με χαμηλούς υδατάνθρακες, η κατανόηση της διάκρισης μεταξύ απλών και σύνθετων υδατανθράκων γίνεται θεμελιώδης. Δεν πρόκειται απλώς για μείωση της πρόσληψης υδατανθράκων. έχει να κάνει με το να διακρίνεις τους τύπους υδατανθράκων που καταναλώνεις και να παίρνεις τεκμηριωμένες αποφάσεις για αυτούς, κάνοντας τις σωστές επιλογές.

Οι απλοί υδατάνθρακες, που βρίσκονται συχνά σε επεξεργασμένα τρόφιμα και σε επεξεργασμένα σάκχαρα, χαρακτηρίζονται από την απλή μοριακή τους δομή. Διασπώνται εύκολα και γρήγορα από τον οργανισμό, οδηγώντας σε ταχεία αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί συχνά να έχει ως αποτέλεσμα την λεγόμενη «έξαρση ζάχαρης», μιας κατάστασης απότομης και προσωρινής ευφορίας που ακολουθείται από μια εξίσου απότομη πτώση, αφήνοντάς σας να αισθάνεστε πεινασμένοι και με μειωμένη ενέργεια νωρίτερα από ό,τι θα περιμένατε. Τροφές πλούσιες σε απλούς υδατάνθρακες περιλαμβάνουν ροφήματα με ζάχαρη, καραμέλες, αρτοσκευάσματα και λευκό ψωμί.

Από την άλλη πλευρά, οι σύνθετοι υδατάνθρακες είναι δομημένοι με πιο σύνθετες μοριακές αλυσίδες. Χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αφομοιωθούν και να απορροφηθούν από τον οργανισμό, με αποτέλεσμα την πιο αργή, πιο σταθερή απελευθέρωση ενέργειας. Τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα φρούτα, τα λαχανικά και τα όσπρια είναι πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες. Αυτές οι τροφές είναι συχνά πλούσιες σε φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στην πέψη, βοηθούν στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και σας κρατούν κορεσμένους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Οι διαιτολόγοι γενικά συνιστούν να εστιάσετε στους σύνθετους υδατάνθρακες έναντι των απλών, ειδικά εάν ακολουθείτε μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες. Ενώ εξακολουθούν να συμβάλλουν στην ημερήσια πρόσληψη υδατανθράκων, παρέχουν μια σειρά από βασικά θρεπτικά συστατικά που συχνά λείπουν σε τροφές πλούσιες σε απλούς υδατάνθρακες. Οι βιταμίνες, τα μέταλλα και οι φυτικές ίνες που βρίσκονται σε σύνθετες πηγές υδατανθράκων υποστηρίζουν τη γενική υγεία και μπορούν να κάνουν τη διατροφή σας με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες διατροφικά πολύ πιο ισορροπημένη.

Ουσιαστικά, μια καλά δομημένη δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων δεν αφορά μόνο στη μείωση της ποσότητας των υδατανθράκων που καταναλώνονται, αλλά και στη βελτίωση της ποιότητάς τους. Κατανοώντας τη διαφορά μεταξύ απλών και σύνθετων υδατανθράκων, μπορείτε να κάνετε πιο υγιεινές επιλογές που υποστηρίζουν τους διατροφικούς σας στόχους, ενώ παράλληλα μένετε προσηλωμένοι στους στόχους σας.

Δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων: Υγεία πέρα από την απώλεια βάρους

Τα οφέλη της δίαιτας χαμηλών υδατανθράκων δεν περιορίζονται μόνο στην απώλεια βάρους. Μπορούν επίσης να συμβάλουν θετικά στην καρδιαγγειακή υγεία, όπως αποδεικνύεται από έρευνες που υποδηλώνουν ότι αυτού του είδους οι δίαιτες ενδέχεται να βοηθήσουν στη μείωση των επιβλαβών επιπέδων LDL χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων, αυξάνοντας, παράλληλα, την ευεργετική HDL χοληστερόλη. Για τα άτομα που έχουν διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 2, οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων είναι η ιδανικότερη και αμεσότερη λύση, αφού συμβάλλουν στον καλύτερο έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.

Δίαιτες με χαμηλή περιεκτικότητα σε ίνες και υδατάνθρακες

Ένα βασικό συστατικό που συχνά παραβλέπεται σε προγράμματα δίαιτας χαμηλών υδατανθράκων είναι οι φυτικές ίνες. Καθώς αυτές οι δίαιτες περιλαμβάνουν σημαντική μείωση (ή κατάργηση) της πρόσληψης υδατανθράκων, ενδέχεται να οδηγήσουν ακούσια σε μείωση της πρόσληψης φυτικών ινών. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι φυτικές ίνες βρίσκονται κυρίως σε τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες, όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα φρούτα.

Οι φυτικές ίνες παίζουν καθοριστικό ρόλο στην βελτίωση και τη διατήρηση της βέλτιστης πεπτικής υγείας. Προσθέτουν όγκο στη διατροφή σας, βοηθώντας στη ρύθμιση των κινήσεων του εντέρου και δημιουργώντας αίσθηση πληρότητας, γεγονός που κόβει την όρεξη και συμβάλλει άμεσα στον έλεγχο της υπερφαγίας. Επίσης, η καθημερινή προσθήκη φυτικών ινών στην διατροφή μας έχει συσχετιστεί με χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης LDL, καλύτερη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα και μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων ασθενειών όπως ο διαβήτης τύπου 2 και καρδιακές παθήσεις.

Δίαιτες με χαμηλή περιεκτικότητα σε ίνες και υδατάνθρακες

Ωστόσο, κατά την διάρκεια μιας δίαιτας χαμηλής σε υδατάνθρακες, οι άνθρωποι συχνά δυσκολεύονται να καλύψουν τις ημερήσιες ανάγκες τους σε φυτικές ίνες εάν περιορίσουν τις βασικότερες πηγές υδατανθράκων χωρίς να λαμβάνουν στα γεύματά τους εναλλακτικές πηγές φυτικών ινών. Για παράδειγμα, κάποιος που αποφεύγει τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα φρούτα και ορισμένα λαχανικά (ας μην ξεχνάμε ότι κάποια λαχανικά είναι πλούσια σε υδατάνθρακες) για να μειώσει την πρόσληψη υδατανθράκων, μπορεί να αντιμετωπίσει πεπτικά προβλήματα όπως η δυσκοιλιότητα και να χάσει τα μακροπρόθεσμα οφέλη για την υγεία που παρέχουν οι φυτικές ίνες.

Ευτυχώς, υπάρχει λύση που επιτρέπει να καλύψουμε τις ημερήσιες ανάγκες μας σε φυτικές ίνες ενώ παράλληλα κάνουμε μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες. Τα αβοκάντο, τα μούρα, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι, καθώς και τα μη αμυλούχα λαχανικά όπως τα φυλλώδη πράσινα, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, οι μελιτζάνες και οι πιπεριές, είναι όλα εξαιρετικές επιλογές. Η κατανάλωση αυτών των τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες θα σας βοηθήσει να καλύψετε τις ανάγκες σας σε φυτικές ίνες, ενώ εξακολουθείτε να απολαμβάνετε γευστικά πιάτα σε ένα πρόγραμμα διατροφής με χαμηλούς υδατάνθρακες που εγγυάται ότι δεν θα σας κουράσει ποτέ.

Επιπλέον, ορισμένες δίαιτες της κατηγορίας αυτής όπως η δίαιτα Atkins εφαρμόζουν την αρχή των «καθαρών υδατανθράκων» (θα το βρείτε να αναφέρεται στα Αγγλικά ως net carbs), η οποία υπολογίζεται αφαιρώντας την περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες ενός τροφίμου από τους συνολικούς υδατάνθρακες που περιέχει. Αυτή η ιδέα ενθαρρύνει την κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες (όπως τα φυλλώδη λαχανικά) και κάνει μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες πιο ισορροπημένη διατροφικά, προσθέτοντας άφθονες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία στον οργανισμό.

Αυτό που πρέπει να έχουμε πάντα στον νου μας πριν μειώσουμε ή κόψουμε τους υδατάνθρακες από την διατροφή μας είναι ότι μια τέτοια δίαιτα δεν συνεπάγεται απαραίτητα την μείωση πρόσληψης φυτικών ινών. Με προσεκτικό σχεδιασμό και σωστές επιλογές τροφίμων, είναι απολύτως εφικτό να καλύπτετε τις ανάγκες σας σε φυτικές ίνες διατηρώντας παράλληλα ένα διατροφικό πλάνο χαμηλό σε υδατάνθρακες.

Πιθανά μειονεκτήματα της δίαιτας χαμηλών υδατανθράκων

Παρά τα αναρίθμητα οφέλη της δίαιτας χαμηλών υδατανθράκων, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη πιθανές παγίδες που ενδέχεται να επιβαρύνουν την υγεία σας και να οδηγήσουν την προσπάθειά σας να αδυνατίσετε σε αποτυχία. Οι επικριτές της συχνά εκφράζουν ανησυχίες όπως διατροφικές ελλείψεις (ιδιαίτερα όταν οι σύνθετοι υδατάνθρακες μειώνονται υπερβολικά) καθώς και επιβάρυνση (ή μόνιμη βλάβη) στη λειτουργία των νεφρών που προκύπτει από την αλόγιστη κατανάλωση ζωικής πρωτεΐνης και ζωικού λίπους, ιδιαίτερα σε άτομα με προϋπάρχουσες νεφρικές παθήσεις.

Μακροπρόθεσμες επιπτώσεις: θεωρίες που μένει να αποδειχθούν

Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της δίαιτας χαμηλών υδατανθράκων παραμένουν, μέχρι στιγμής, θεωρίες, λόγω της σχετικά πρόσφατης αύξησης της δημοτικότητάς τους και της έλλειψης επισταμένων ερευνών πάνω στο θέμα. Διαχρονικές μελέτες που να αξιολογούν τις επιπτώσεις επί δεκαετίες δεν είναι ακόμη διαθέσιμες. Ως εκ τούτου, ενώ τα βραχυπρόθεσμα οφέλη είναι καλά τεκμηριωμένα, πιθανές μακροπρόθεσμες συνέπειες δεν έχουν αναφερθεί ακόμα.

Προσωπικές Θεωρήσεις στην Επιλογή Διατροφής

Είναι σημαντικό να λαμβάνετε υπόψη τις ατομικές σας ανάγκες που βασίζονται στην δική σας κατάσταση υγείας όταν σχεδιάζετε να μεταπηδήσετε σε μια διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες. Η αποτελεσματικότητα αυτής της δίαιτας μπορεί να διαφέρει πολύ από άτομο σε άτομο. Είναι πάντα καλή ιδέα να αναζητάτε επαγγελματική συμβουλή από έναν παθολόγο ή έναν διαιτολόγο που γνωρίζει καλά τα δικά σας θέματα υγείας και τις δικές σας διατροφικές προτιμήσεις και έχει την δυνατότητα να σας παρέχει εξατομικευμένη καθοδήγηση.

Προσωπικές θεωρήσεις στην επιλογή διατροφής

Δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων: ποικιλομορφία και ευελιξία

Η μόδα και η φήμη της συγκεκριμένης κατηγορίας διατροφής έχει δημιουργήσει ένα ευρύ φάσμα διατροφικών μοντέλων, καθένα από τα οποία προσφέρει μοναδική ερμηνεία και εφαρμογή στη μείωση των υδατανθράκων. Ορισμένα διατροφικά μοντέλα είναι εξαιρετικά περιοριστικά, ενώ άλλα προσφέρουν μεγαλύτερη ευελιξία. Η ποικιλομορφία τους είναι απόδειξη του γεγονότος ότι δεν υπάρχει μια προσέγγιση που να ταιριάζει σε όλους και οι επιλογές είναι πολλές, επιτρέποντας στον καθένα να επιλέξει το μοντέλο που του ταιριάζει καλύτερα.

Για παράδειγμα, η κετογονική δίαιτα (ίσως η διασημότερη από τις δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων), συχνά γνωστή για τις άκαμπτες αρχές της, απαιτεί εξαιρετικά χαμηλή πρόσληψη υδατανθράκων (συνήθως περίπου 5% των ημερήσιων θερμίδων), με την πλειοψηφία των θερμίδων να προέρχεται από λίπος. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τη δίαιτα Atkins, η οποία ξεκινά με μια αυστηρή φάση χαμηλών υδατανθράκων (μηδενίζοντάς τους ουσιαστικά), αλλά σταδιακά τους επαναφέρει στη διατροφή καθώς προχωρά. Υπάρχει επίσης η μέτρια προσέγγιση της μεσογειακής δίαιτας χαμηλών υδατανθράκων, η οποία συνδυάζει τις αρχές μιας παραδοσιακής μεσογειακής διατροφής με τη μειωμένη πρόσληψη υδατανθράκων.

Εκτός από τις παραπάνω, υπάρχουν δίαιτες όπως η δίαιτα South Beach και η δίαιτα Zone που, επίσης περιορίζουν τους υδατάνθρακες, αν και θεωρούνται «δίαιτες μόδας» ή αλλιώς fad diets, αφού η αποτελεσματικότητά τους δεν έχει διαπιστωθεί και δεν υπάρχουν επίσημες έρευνες που να μπορούν να την στηρίξουν. Είναι, πάντως, σαφές ότι το εύρος των επιλογών δείχνει ότι ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και απαιτεί την δική του προσέγγιση στα γνωστά διατροφικά πλάνα. Η ποικιλία αυτή επιτρέπει στα άτομα να βρουν μια διατροφική στρατηγική που να ευθυγραμμίζεται καλύτερα με τον τρόπο ζωής τους, τις διατροφικές προτιμήσεις τους και τους στόχους που έχουν θέσει για τη βελτίωση της υγείας τους.

Αδυνάτισμα με δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων

Δεν είναι όλοι οι υδατάνθρακες κακοί

Αναγνωρίζοντας ότι οι περισσότερες τροφές περιέχουν υδατάνθρακες, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι όλοι οι υδατάνθρακες δεν είναι ίδιοι. Θεωρώντας δεδομένο ότι οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες αποτελούν κόκκινο πανί για τους διαιτολόγους, θα μιλήσουμε για τους φυσικούς υδατάνθρακες και πως μπορούμε να τους ενσωματώσουμε στην διατροφή μας χωρίς να έχουμε επιπτώσεις στην υγεία μας. Επιλέγοντας φυσικά (μη επεξεργασμένα) τρόφιμα που περιέχουν πολύτιμες φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα είναι μια καλή αρχή. Ως εκ τούτου, η απαγόρευση αυτών των τροφίμων να μην είναι πάντα η πιο ευεργετική προσέγγιση. Τι σημαίνει αυτό; Ότι η κατανάλωση φυσικών τροφίμων που περιέχουν κάποια ποσότητα υδατανθράκων δεν αντενδείκνυται ακόμα και στις αυστηρότερες δίαιτες της κατηγορίας. Αναφερόμαστε στα περισσότερα λαχανικά όπως τα φυλλώδη, τα σταυρανθή (λάχανο, κουνουπίδι, μπρόκολο), το αγγούρι, οι ντομάτες, οι πιπεριές, τα μούρα (και γενικότερα φρούτα πολύ χαμηλά σε σάκχαρα) και σε κάποιους αναποφλοίωτους καρπούς (πάντα σε μικρές ποσότητες).

Η αναγνώριση της διαφοράς μεταξύ καλών και κακών υδατανθράκων είναι ζωτικής σημασίας όταν ακολουθείτε μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες. Στόχος σας δεν πρέπει να είναι η εξάλειψη όλων των υδατανθράκων, αλλά η αντικατάσταση των ανθυγιεινών, επεξεργασμένων υδατανθράκων με σύνθετους, πλούσιους σε θρεπτικά συστατικά. Αυτού του είδους η ισορροπημένη προσέγγιση παρέχει τα οφέλη μιας δίαιτας χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες χωρίς να στερεί από το σώμα σας τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες.

Ισορροπία και εξατομίκευση: το κλειδί για την επιτυχία

Τελικά, το μυστικό για κάθε επιτυχημένη δίαιτα είναι η ισορροπία και η εξατομίκευση. Μια καλά μελετημένη δίαιτα που μειώνει τους ανθυγιεινούς υδατάνθρακες διατηρώντας παράλληλα τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά ταιριάζει στους περισσότερους ανθρώπους χωρίς να δημιουργεί αδικαιολόγητους κινδύνους.

Ο ρόλος της φυσικής δραστηριότητας στο αδυνάτισμα

Σε συνδυασμό με οποιοδήποτε πρόγραμμα διατροφής, η τακτική σωματική δραστηριότητα είναι απαραίτητη για τη συνολική υγεία και ευεξία. Η άσκηση όχι μόνο βοηθάει στο αδυνάτισμα, αλλά, παράλληλα, βελτιώνει τη διάθεση, ενισχύει τα επίπεδα ενέργειας, δημιουργεί καλό μυϊκό σύστημα και βοηθά στην πρόληψη πολλών προβλημάτων υγείας, από διαβήτη έως καρδιακές παθήσεις.

Οι δίαιτες με χαμηλούς υδατάνθρακες δεν ταιριάζουν σε όλους

Η σωματική δραστηριότητα και η διατροφή είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος όταν πρόκειται για αδυνάτισμα και βελτίωση της υγείας ή διατήρησή της σε καλό επίπεδο. Ακόμη και στο πλαίσιο μιας δίαιτας χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες, η τακτική άσκηση παραμένει αναπόσπαστο μέρος της. Δεν βοηθά μόνο στην αποτελεσματικότερη καύση θερμίδων, αλλά, ταυτόχρονα, χτίζει καλή υγεία σε κάθε επίπεδο. Υπάρχουν πολλοί τύποι άσκησης που μπορείτε να επιλέξετε, από το απλό και απίστευτα ωφέλιμο περπάτημα μέχρι και γυμναστική υψηλής έντασης (γνωστή και ως HIIT = High Intensity Interval Training) ώστε να φτάσετε ταχύτερα σε κατάσταση κέτωσης, κατά την οποία ο οργανισμός καίει λίπος (υποδόριο και σπλαχνικό).

Ωστόσο, είναι σημαντικό να ξεκινήσετε σταδιακά και να «ακούσετε» τα σήματα του σώματός σας. Η ξαφνική μείωση των υδατανθράκων μπορεί μερικές φορές να οδηγήσει σε παροδική κόπωση καθώς το σώμα προσαρμόζεται στη καύση λίπους για την παραγωγή ενέργειας. Η εξισορρόπηση της έντασης και του είδους της άσκησης με τις νέες διατροφικές συνήθειες θα βοηθήσει στην αποτελεσματικότερη διαχείριση αυτής της μεταβατικής περιόδου.

Μπορώ, τελικά, να επιλέξω δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων για αδυνάτισμα και καλύτερη υγεία;

Σε τελική ανάλυση, οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων μπορούν σίγουρα να γίνουν ένα ισχυρό εργαλείο στη μάχη κατά της παχυσαρκίας και των χρόνιων ασθενειών και να συμβάλλουν ακόμα και στην πρόληψή τους. Ωστόσο, δεν υπάρχει κάτι μαγικό στην όλη διαδικασία που θα επιταχύνει το αποτέλεσμα και θα σας επιτρέψει να επιστρέψετε στις «κακές συνήθειες» χωρίς επιβάρυνση. Η διατροφή είναι πολύ πιο σύνθετη από την απλή μέτρηση των υδατανθράκων. Η ποιότητα του φαγητού, η συχνότητα των γευμάτων και άλλοι παράγοντες του τρόπου ζωής παίζουν εξίσου κρίσιμο ρόλο. Όπως πάντα, συνιστάται να λάβετε επαγγελματική καθοδήγηση όταν κάνετε τόσο σημαντικές αλλαγές στην ζωή σας για να εξασφαλίσετε ένα ασφαλές και επιτυχημένο αποτέλεσμα στο ταξίδι σας για καλύτερη υγεία.

Υπολογισμός Δείκτη Μάζας Σώματος (BMI)

Υπολόγισε το BMI σου και δες σε ποια κατηγορία κατατάσσεσαι, ξεκινώστας από ελλιπές βάρος μέχρι και παχυσαρκία III)

cookies

Εφ’ όσον συνεχίζετε την πλοήγηση του ιστότοπου, θεωρούμε ότι συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.

Όροι Χρήσης & Πολιτική Προστασίας Δεδομένων

Ο επισκέπτης / χρήστης των σελίδων και των υπηρεσιών του Δικτυακού μας τόπου (www.dietpal.gr) οφείλει να διαβάσει προσεκτικά τους όρους χρήσης και τις προϋποθέσεις παροχής υπηρεσιών που ακολουθούν πριν από την επίσκεψη ή τη χρήση των σελίδων και των υπηρεσιών μας και σε περίπτωση διαφωνίας οφείλει να μην κάνει χρήση τους. Ειδάλλως τεκμαίρεται ότι τους αποδέχεται και παραχωρεί τη συγκατάθεσή του. Οι κατωτέρω όροι χρήσης ισχύουν για το σύνολο του περιεχομένου και για ό,τι γενικά περιλαμβάνεται στις σελίδες του Δικτυακού μας τόπου. Η Νοοζιτ (εφεξής για λόγους συντομίας η Δικαιούχος) δύναται οποιαδήποτε χρονική στιγμή να τροποποιεί τους όρους χρήσης και τις προϋποθέσεις, οι δε χρήστες / επισκέπτες οφείλουν κάθε φορά να ελέγχουν για ενδεχόμενες αλλαγές και εφόσον εξακολουθούν τη χρήση εικάζεται ότι αποδέχονται τους τροποποιημένους όρους και προϋποθέσεις. Σε αντίθετη περίπτωση οφείλουν να απέχουν από τη χρήση/επίσκεψη του Δικτυακού μας τόπου.

Στοιχεία Εταιρείας:
ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOYZIT I.K.E.
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ
ΔΗΜ.ΓΟΥΝΑΡΗ 78 – 16561 ΓΛΥΦΑΔΑ
ΑΦΜ:800713689 – ΔΟΥ ΓΛΥΦΑΔΑΣ
ΑΡ.ΓΕΜΗ:137943201000
ΤΗΛ.211-212-0506

Δικαιώματα πνευματικής και βιομηχανικής ιδιοκτησίας

Το σύνολο του περιεχομένου του Δικτυακού μας τόπου, συμπεριλαμβανομένων, ενδεικτικά αλλά όχι περιοριστικά, κειμένων, γραφικών, φωτογραφιών, σχεδιαγραμμάτων, απεικονίσεων, παρεχόμενων υπηρεσιών και γενικά κάθε είδους αρχείων αποτελεί αντικείμενο πνευματικής ιδιοκτησίας και διέπεται από τις εθνικές και διεθνείς διατάξεις περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας, με εξαίρεση τα ρητώς αναγνωρισμένα δικαιώματα τρίτων. Συνεπώς, απαγορεύεται ρητά η αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, «φόρτωση ( download )», μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά η περιληπτικά χωρίς τη ρητή προηγούμενη έγγραφη συναίνεση της Δικαιούχου.

Κατ’ εξαίρεση, επιτρέπεται η μεμονωμένη αποθήκευση και αντιγραφή τμημάτων του περιεχομένου σε απλό προσωπικό υπολογιστή για αυστηρά προσωπική χρήση, χωρίς πρόθεση εμπορικής ή άλλης εκμετάλλευσης και πάντα υπό την προϋπόθεση της αναγραφής της πηγής προέλευσής του, χωρίς αυτό να σημαίνει καθ’ οιονδήποτε τρόπο παραχώρηση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας. Ό,τι άλλο περιλαμβάνεται στις ηλεκτρονικές σελίδες του Δικτυακού μας τόπου και αποτελεί κατοχυρωμένα σήματα και προϊόντα πνευματικής ιδιοκτησίας τρίτων ανάγεται στη δική τους σφαίρα ευθύνης και ουδόλως έχει να κάνει με τον δικό μας Δικτυακό τόπο.

Υποχρεώσεις επισκέπτη / χρήστη

Ο επισκέπτης / χρήστης του Δικτυακού μας τόπου οφείλει αφενός μεν να συμμορφώνεται με τους κανόνες και τις διατάξεις του Ελληνικού, Ευρωπαϊκού και Διεθνούς Δικαίου και τη σχετική νομοθεσία που διέπει τις τηλεπικοινωνίες, αφετέρου δε να απέχει από κάθε παράνομη και καταχρηστική χρήση του περιεχομένου και των υπηρεσιών του Δικτυακού μας τόπου. Επίσης, οφείλει να συμπεριφέρεται κόσμια, ευγενικά και διακριτικά κατά την διάρκεια επίσκεψής του και χρήσης του Δικτυακού μας τόπου, ενώ απαγορεύεται ρητά η υιοθέτηση πρακτικών αθέμιτου ανταγωνισμού ή άλλων που αντίκεινται στην NETIQUETTE ( Κώδικας Συμπεριφοράς Χρηστών INTERNET ). Οποιαδήποτε ζημία προκληθεί στο Δικτυακό μας τόπο ή στο Δίκτυο γενικότερα απορρέουσα από την κακή ή αθέμιτη χρήση των σχετικών υπηρεσιών από τον χρήστη / επισκέπτη ανάγεται στη σφαίρα της αποκλειστικής του ευθύνης.

«Δεσμοί» (links) προς άλλα sites

Ο Δικτυακός μας τόπος δεν ευθύνεται για το περιεχόμενο και τις υπηρεσίες άλλων δικτυακών τόπων στους οποίους παραπέμπει μέσω «δεσμών», hyperlinks ή διαφημιστικών banner, ούτε εγγυάται τη διαθεσιμότητά τους. Προβλήματα που τυχόν προκύψουν κατά την επίσκεψη / χρήση των δικτυακών τόπων στους οποίους παραπέμπουμε ανάγονται αποκλειστικά και μόνο στο περιβάλλον ευθύνης των αντίστοιχων δικτυακών τόπων, όπου και οφείλετε να απευθύνεστε. Η παραπομπή σε άλλους δικτυακούς τόπους γίνεται προς διευκόλυνση των χρηστών μας και σε καμία περίπτωση δεν δημιουργεί οιαδήποτε μορφής δέσμευση για οποιονδήποτε.

Προστασία προσωπικών δεδομένων και διαφήμιση

Η διαχείριση και προστασία των προσωπικών δεδομένων του επισκέπτη / χρήστη του Δικτυακού μας τόπου διέπεται από τους όρους της παρούσας και τις σχετικές διατάξεις τόσο του Ελληνικού Δικαίου ( Ν. 2472 / 1997, Π.δ. 207 / 1998. Π.δ. 79 / 2000 και αρ. 8 Ν. 2819 / 2000 ), όσο και του Ευρωπαϊκού Δικαίου ( Οδ. 95/46/ΕΚ και Οδ. 97/66/ΕΚ ).

Τα προσωπικά στοιχεία που συλλέγει ο Δικτυακός μας τόπος είναι μόνο προαιρετικά και δύναται να συλλεχθούν μόνο με τη ρητή συγκατάβαση του χρήστη.

Δύναται ο χρήστης να λάβει διαφημιστικό υλικό στα ηλεκτρονικά στοιχεία που έχει δηλώσει (email, κινητό ,σταθερό τηλ.), από την Δικαιούχο εταιρεία ,εφόσον ρητά έχει δώσει την συγκατάθεση του.

Δύναται ο χρήστης να λάβει διαφημιστικό υλικό στα ηλεκτρονικά στοιχεία που έχει δηλώσει (email, κινητό ,σταθερό τηλ.), από τους πελάτες της Δικαιούχου εταιρείας ,εφόσον ρητά έχει δώσει την συγκατάθεση του. Ως πελάτης της Δικαιούχου ορίζεται κάθε επαγγελματίας ή επιχείρηση που έχει αποδεδειγμένα τιμολογηθεί από την Δικαιούχο για οποιαδήποτε υπηρεσία της.

Οποιοδήποτε διαφημιστικό μήνυμα, θα πληροί τις προϋποθέσεις της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας περί διαφημιστικών μηνυμάτων: «Κάθε μήνυμα θα πρέπει να φέρει τα πλήρη στοιχεία του αποστολέα ευκρινώς και θα πρέπει να δίνει στον δέκτη τη δυνατότητα διαγραφής. Directiva2002/58/EC του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Relative as A5-270/2001 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Συναλλαγές από απόσταση

Για την διευκόλυνση των πελατών/συνεργατών μας και σαν τρόπος πληρωμής, δύναται να διενεργούνται συναλλαγές από απόσταση.

Ο συνεργάτης/πελάτης αποδέχεται τους όρους χρήσης οι οποίοι ορίζονται στο πλαίσιο διενέργειάς συναλλαγών από απόσταση και βάσει του νόμου 2251/1994 περί προστασίας καταναλωτών, όπως αυτός τροποποιήθηκε και ισχύει και ειδικότερα τα άρθρα 4 περί παροχής υπηρεσιών από απόσταση με τεχνικά μέσα.

Πολιτική Cookies

Για τη βελτίωση της εμπειρίας πλοήγησης σχετικά με κάποιες από τις παρεχόμενες υπηρεσίες στον ιστότοπο dietpal.gr, χρησιμοποιούνται cookies, τα οποία στέλνονται στο πρόγραμμα πλοήγησης των χρηστών από τους διαδικτυακούς server του ιστοτόπου www.dietpal.gr και αποθηκεύονται στον υπολογιστή του κάθε χρήστη, προκειμένου να επιτρέπουν τη, σε δεύτερο χρόνο, την ταυτοποίησή τους, εφόσον έχουν ήδη επισκεφθεί την ιστοσελίδα, προκειμένου να διευκολύνουν την πρόσβασή τους στις υπηρεσίες της εταιρείας και τις επιμέρους εσωτερικές ιστοσελίδες του ιστοτόπου, μέσω της απομνημόνευσης επιλογών, ρυθμίσεων και διαδρομών πλοήγησης.

Cookies δύνανται, επίσης, να χρησιμοποιηθούν από την εταιρεία και από τρίτους, συμπεριλαμβανομένης και της Google μέσω υπηρεσιών της τελευταίας (Google Analytics για παράδειγμα), για στατιστικούς σκοπούς (μέτρηση και ποιοτική ανάλυση επισκεψιμότητας, διάγνωση λογισμικού και συσκευής που χρησιμοποιεί ο χρήστης κλπ). Ο χρήστης δύναται να αποτρέψει την χρήση τέτοιων cookies ή να καθορίσει τις επιμέρους ρυθμίσεις αυτών, μέσω των επιλογών της Google. Ομοίως, ο ιστότοπος www.dietpal.gr ενσωματώνει λειτουργίες που παρέχονται από τρίτους, για τις οποίες λειτουργίες χρησιμοποιούνται cookies από τους αντίστοιχους παρόχους των σχετικών υπηρεσιών. Ειδικότερα, στο www.dietpal.gr ενσωματώνονται λειτουργίες από τις ακόλουθες υπηρεσίες, που χρησιμοποιούν cookies σύμφωνα με την αντίστοιχη πολιτική τους, όπως αυτή αναφέρεται στους αντίστοιχους σχετικούς συνδέσμους:

Facebook – Cookie Policy
Instagram – Cookie Policy
Twitter – Cookie Policy
YouTube – Cookie Policy επιτρέπει την εμφάνιση βίντεο στην ιστοσελίδα.
Google Analytics – GA Cookie Usage Guide

Οι λειτουργίες των ανωτέρω υπηρεσιών τρίτων, είναι δυνατόν να έχουν επίδραση στα προσωπικά δεδομένα και την ιδιωτικότητα των χρηστών, ανάλογα με τις αντίστοιχες ρυθμίσεις που οι τελευταίοι έχουν επιλέξει στις αντίστοιχες υπηρεσίες.

Τα cookies αυτά χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και μόνο για τους ανωτέρω σκοπούς, χωρίς να λαμβάνουν περαιτέρω πληροφορίες ως προς την ταυτότητα του χρήστη ή άλλων δεδομένων του.

Ο χρήστης του www.dietpal.gr , σε περίπτωση που επιθυμεί να πλοηγηθεί στον ιστότοπο χωρίς να γίνεται χρήση cookies έχει την τεχνική δυνατότητα να ρυθμίσει ανάλογα τον υπολογιστή του, ώστε να αποκλείονται τα cookies. Σε περίπτωση αποκλεισμού των cookies, οι χρήστες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ενδέχεται να μην έχουν πλήρη πρόσβαση στο σύνολο του περιεχομένου και τις υπηρεσίες του www.dietpal.gr r ή να στερηθούν επιπλέον δυνατότητες, επιλογές ή διευκολύνσεις που είναι δυνατόν να παρέχονται μόνο κατόπιν ταυτοποίησης μέσω cookies.

Κατά την αρχική επίσκεψη του χρήστη στον ιστότοπο www.dietpal.gr εμφανίζεται αναδυόμενη ειδοποίηση με την οποία ο χρήστης ενημερώνεται ότι: «Ο παρόν ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την εξασφάλιση της καλύτερης δυνατής εμπειρίας πλοήγησης. Η συνέχιση της πλοήγησης στο www.dietpal.gr προϋποθέτει συναίνεση στην Πολιτική Cookies και στους Όρους Χρήσης της ιστοσελίδας». Στην ανωτέρω ειδοποίηση ο χρήστης παραπέμπεται μέσω αντίστοιχων ενεργών συνδέσμων στην Πολιτική Cookies και τους Όρους Χρήσης της ιστοσελίδας. Η παρά την ανωτέρω ειδοποίηση εξακολούθηση της πλοήγησης στην ιστοσελίδα, αποτελεί τεκμήριο ότι ο χρήστης έλαβε γνώση της Πολιτικής Cookies και των Όρων Χρήσης της ιστοσελίδας, συνεπάγεται την αποδοχή τους εκ μέρους του χρήστη, και απαλλάσσει την εταιρεία από οποιαδήποτε ευθύνη για τους λόγους που περιλαμβάνονται σ’ αυτούς.

Εφαρμοστέο δίκαιο και λοιποί όροι

Η συγκεκριμένη σύμβαση χρήσης διέπεται από τις διατάξεις του Ελληνικού Δικαίου, τις οδηγίες και τους Κανονισμούς του Ευρωπαϊκού Δικαίου και τις σχετικές Διεθνείς διατάξεις, ερμηνεύεται δε με βάση τους κανόνες της καλής πίστης, των συναλλακτικών ηθών και του οικονομικού και κοινωνικού σκοπού του δικαιώματος. Εάν κάποια διάταξη κριθεί αντίθετη προς το νόμο και ως εκ τούτου άκυρη ή ακυρώσιμη, παύει αυτοδικαίως να ισχύει, χωρίς σε καμία περίπτωση να θίγεται η ισχύς των λοιπών όρων.

Καμία τροποποίηση των όρων της συγκεκριμένης σύμβασης δε θα λαμβάνεται υπόψη και δε θα αποτελεί τμήμα αυτής, εάν δεν έχει διατυπωθεί εγγράφως και δεν έχει ενσωματωθεί σε αυτή. Αρμόδια δικαστήρια για τυχόν αναφυόμενες διαφορές εξ αφορμής της εν λόγω σύμβασης είναι τα Δικαστήρια Αθηνών.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ

Η ιστοσελίδα www.dietpal.gr (στο εξής “η ιστοσελίδα”) ανήκει στην εταιρεία με την επωνυμία «NΟΟΖΙΤ – ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ» που εδρεύει στο Δήμο Γλυφάδας επί της οδού Γεννηματά 55-57 με ΑΦΜ 800713689 (στο εξής «Εταιρεία») λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου να διασφαλίσει πλήρως την ιδιωτικότητα και την ασφάλεια των προσωπικών σας δεδομένων, σύμφωνα με και σε συμμόρφωση προς τις υποχρεώσεις της ως Υπευθύνου Επεξεργασίας που απορρέουν από τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων (ΕΕ) 2016/679 (GDPR).

Με την παρούσα Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων σας ενημερώνουμε για το είδος των προσωπικών δεδομένων που σας αφορούν και που συλλέγουμε και επεξεργαζόμαστε, τη νομική βάση για την επεξεργασία τους, τους σκοπούς επεξεργασίας, το χρονικό διάστημα διατήρησης των δεδομένων, τον τρόπο που τα χρησιμοποιούμε και τα προστατεύουμε, τα δικαιώματα που έχετε με βάση το πιο πάνω νομικό πλαίσιο, τους αποδέκτες των προσωπικών δεδομένων καθώς και τα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα που έχουμε λάβει για την ασφάλεια και την προστασία τους.

Σας ενημερώνουμε ότι την παρούσα Πολιτική Προστασίας μπορείτε να την βρείτε διαθέσιμη σε έντυπη μορφή και στο κατάστημα της εταιρείας ενώ ενδέχεται να τροποποιείται, προκειμένου να είναι πάντοτε ενημερωμένη και σύμφωνη με τις κάθε φορά ισχύουσες διατάξεις. Παρακαλείσθε να επισκέπτεσθε τακτικά την ιστοσελίδα μας www.dietpal.gr προκειμένου να βεβαιώνεστε ότι είστε ενήμεροι για τυχόν αλλαγές.

Τι είναι τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα;

Ο όρος «προσωπικά δεδομένα», σύμφωνα με το Άρθρο 4 του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία των Δεδομένων της ΕΕ 2016/679 (GDPR), αναφέρεται σε κάθε πληροφορία που αφορά σε ταυτοποιημένο ή ταυτοποιήσιμο φυσικό πρόσωπο, που είναι και το υποκείμενο των δεδομένων, όπως ενδεικτικά: ονοματεπώνυμο, ταχυδρομική διεύθυνση, ηλεκτρονική διεύθυνση, τηλέφωνο επικοινωνίας κ.ά., οι οποίες προσδιορίζουν ή μπορούν να προσδιορίσουν την ταυτότητα του

Τί είδους προσωπικά δεδομένα συλλέγουμε για εσάς;

Συλλέγουμε και επεξεργαζόμαστε μόνον τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν και είναι απολύτως απαραίτητα για την εξυπηρέτηση του σκοπού για τον οποίο δόθηκαν και χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και μόνον για το σκοπό αυτό και αφού προηγουμένως έχουμε λάβει τη ρητή συγκατάθεσή σας.

Ειδικότερα:

Απλά δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν: Συλλέγουμε απλά δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν ενδεικτικά: το ονοματεπώνυμο, το πατρώνυμο, το φύλο, την εθνικότητα, την προσωπική/οικογενειακή κατάσταση, την ηλικία, τα στοιχεία επικοινωνίας (κατοικία – ταχυδρομική διεύθυνση, αριθμός σταθερού ή/και κινητού τηλεφώνου, διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), τα τραπεζικά στοιχεία και στοιχεία πληρωμών, τον αριθμό ταυτότητας ή/και τον αριθμό μητρώου κοινωνικής ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.), Α.Φ.Μ., αρμόδια Δ.Ο.Υ. Οι πληροφορίες και τα δεδομένα αυτά θα περιληφθούν στο φάκελο ή/και στην καρτέλα που θα δημιουργηθεί είτε σε ηλεκτρονική είτε σε έντυπη μορφή.

Δεδομένα που αφορούν την υγεία (ειδικών κατηγοριών προσωπικά δεδομένα): συλλέγουμε από εσάς δεδομένα σχετικά με τις παρεχόμενες από την Εταιρεία υπηρεσίες Διαιτολογίας-Διατροφολογίας, μόνον εφ’ όσον έχετε παράσχει ρητά προς τούτο τη συναίνεση και συγκατάθεσή σας για την παροχή εν γένει υπηρεσιών προς το σκοπό εξασφάλισης της καλαίσθητης εμφάνισης, της φυσικής ενδυνάμωσης του σώματος, της απώλειας ή προσθήκης βάρους ώστε η φυσική κατάσταση του σώματος να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες αντιλήψεις περί καλαίσθητης εμφάνισης του σώματος, αλλά και στις αντιλήψεις περί υγιεινής διατροφής. Οι πληροφορίες και τα δεδομένα αυτά θα περιληφθούν στο φάκελο που θα δημιουργηθεί είτε σε ηλεκτρονική είτε σε έντυπη μορφή, μετά την επίσκεψή σας στις εγκαταστάσεις μας.

Δεδομένα και Στοιχεία Επικοινωνίας: συλλέγουμε το ονοματεπώνυμό σας, τη διεύθυνσή σας και γενικότερα τα στοιχεία επικοινωνίας σας (συμπεριλαμβανομένης της διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας και του αριθμού τηλεφώνου σας (σταθερού ή/και κινητού).
Απαραίτητα Στοιχεία για την Έκδοση Νομίμων Παραστατικών: συλλέγουμε τα στοιχεία σας που είναι απαραίτητα για την τιμολόγηση και πληρωμή των παρεχομένων υπηρεσιών μας καθώς και τη διαχείριση ζητημάτων πληρωμών, όπως για παράδειγμα ο ΑΦΜ σας, τα τραπεζικά στοιχεία σας και στοιχεία πληρωμών (π.χ. ΙΒΑΝ) κ.λπ.

Στοιχεία δραστηριότητας on-line: συλλέγουμε δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν, όταν χρησιμοποιείτε τις διαδικτυακές υπηρεσίες και διαδικτυακούς τόπους της εταιρείας μας και εφ’ όσον έχετε προηγουμένως παράσχει ρητά τη συγκατάθεσή σας για το σκοπό αυτό. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν το αναγνωριστικό λογαριασμού σας σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τη διεύθυνση IP και άλλα αναγνωριστικά σας στοιχεία στο διαδίκτυο που μας παρέχετε on-line στην ιστοσελίδα μας. Τα ανωτέρω ισχύουν μόνον για τις διαδικτυακές υπηρεσίες και διαδικτυακούς τόπους των οποίων την ιδιοκτησία έχει η εταιρεία μας και δεν ισχύει για πληροφορίες που συλλέγονται μέσω οποιουδήποτε άλλου διαδικτυακού ιστοτόπου.

Η Εταιρεία δηλώνει ότι δεν θα συλλέγει και δεν θα επεξεργάζεται δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα από ανήλικα φυσικά πρόσωπα, χωρίς να εξασφαλίσει προηγουμένως την συγκατάθεση του προσώπου που ασκεί τη γονική μέριμνα του ανηλίκου.

Για ποιό σκοπό επεξεργαζόμαστε τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν;

Επεξεργαζόμαστε τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν ενδεικτικά για τους κατωτέρω αναγραφόμενους σκοπούς:

Για την εκτέλεση των συμβατικών μας υποχρεώσεων προς εσάς και συγκεκριμένα για την παροχή υπηρεσιών διατροφολογίας.

Για την χάραξη στρατηγικής διαφήμισης, μάρκετινγκ, επικοινωνία, παροχή υπηρεσιών εμπορίου/ μάρκετινγκ (marketing) μέσω τηλεφωνικής κλήσης ή αποστολής μηνύματος sms ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, παροχή υπηρεσιών προγραμματικής διαφήμισης (όπου αγοράζεται και πωλείται ηλεκτρονικά στοχευμένη διαφημιστική προβολή), την παροχή υπηρεσιών άμεσου μάρκετινγκ, την επεξεργασία δεδομένων για την παρακολούθηση της επιτυχίας διαφημιστικών εκστρατειών, την παρακολούθηση, διαχείριση, και επαναπροσανατολισμό μέσω των πλατφορμών και μέσων κοινωνικής δικτύωσης και την συνεργασία με άτομα που ασκούν επιρροή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Για την παροχή υπηρεσιών προώθησης πωλήσεων (Promotion) και παροχή υπηρεσιών Εμπορίου/ Μάρκετινγκ (Marketing).

Για την βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών μας σε εσάς.

Για την κάθε είδους επικοινωνία μας μαζί σας για την ενημέρωσή σας στα πλαίσια των παρεχομένων υπηρεσιών μας (συμπεριλαμβανομένης και τηλεφωνικής κλήσης, απoστολής μηνύματος sms, αποστολή μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την ενημέρωσή σας σχετικά με νέες υπηρεσίες, για την υπενθύμιση, επιβεβαίωση ραντεβού ή/και επανελέγχου και για την παροχή υπηρεσιών Εμπορίου/ Μάρκετινγκ (Marketing)).

Για την αξιολόγηση των προσόντων και ικανοτήτων σας για θέση εργασίας στην εταιρεία μας, για την οποία υποβάλατε αίτηση και βιογραφικό και για λόγους επικοινωνίας μας μαζί σας για το σκοπό αυτό.

Για την εν γένει συμμόρφωσή μας με έννομες υποχρεώσεις μας και δη με την ισχύουσα φορολογική, ασφαλιστική, εργατική νομοθεσία, τους ισχύοντες νόμους για την υγεία, την παροχή των υπηρεσιών μας και τις εν γένει νόμιμες υποχρεώσεις μας, συμπεριλαμβανομένης και της υποχρέωσής μας τήρησης ιατρικού αρχείου (αρ. 14 ΚΙΔ). τήρηση αρχείου επεξεργασίας δεδομένων υγείας (αρ. 30 ΓΚΠΔ).

Για τη συμμόρφωσή μας με νομικές διαδικασίες και δικαστικές αποφάσεις, για να απαντούμε σε αιτήματα από δημόσιες και κρατικές υπηρεσίες και αρχές κατά την άσκηση δημόσιας εξουσίας τους.

Για την εκπλήρωση του εννόμου συμφέροντος της εταιρείας μας.

Για την προάσπιση των νομίμων δικαιωμάτων και αξιώσεών μας προκειμένου να προστατεύσουμε τα έννομα συμφέροντά μας και τις επιχειρηματικές δραστηριότητές μας, ή των συνεργατών μας και προκειμένου να διασφαλίσουμε τα δικαιώματα, το ιδιωτικό απόρρητο, την ασφάλεια ή τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας μας και των συνεργατών μας, των δικών σας νομίμων αξιώσεων ή δικαιωμάτων σας, ή άλλων ατόμων.

Από πού συλλέγουμε και επεξεργαζόμαστε τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν;

Τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν συλλέγονται:

Από εσάς, όταν επικοινωνείτε τηλεφωνικά μαζί μας, όταν συμπληρώνετε ηλεκτρονικές φόρμες ή αποστέλλετε ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (“e-mail”), ή με οποιαδήποτε άλλη επικοινωνία σας μαζί μας, με σκοπό να πληροφορηθείτε ή να χρησιμοποιήσετε τις υπηρεσίες της Εταιρείας μας.

Αυτόματα μέσω του προγράμματος περιήγησης – φυλλομετρητή (“browser”) ή της κινητής συσκευής που χρησιμοποιείτε για την πρόσβασή σας στην Ιστοσελίδα μας. Όταν επισκέπτεστε και χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα μας μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, συλλέγουμε μόνο τα Δεδομένα Προσωπικού Χαρακτήρα που σας αφορούν τα οποία διαβιβάζει το πρόγραμμα περιήγησής σας (φυλλομετρητής – browser) στον διακομιστή (server) μας, τα οποία είναι τεχνικά αναγκαία για την προβολή της ιστοσελίδας μας σε εσάς και την εγγύηση της σταθερότητας και της ασφάλειας. Με εξαίρεση τυχόν Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα που σας αφορούν και τα οποία συλλέγονται από τα Cookies (βλ. περισσότερα Πολιτική Cookies εδώ), τα Δεδομένα Προσωπικού Χαρακτήρα που σας αφορούν περιορίζονται σε όσα έχετε παράσχει εσείς ρητά και για συγκεκριμένο σκοπό και εφόσον έχετε δώσει την ρητή συγκατάθεσή σας. Επίσης, συλλέγουμε Δεδομένα Προσωπικού Χαρακτήρα που σας αφορούν κατά την επίσκεψή σας στον ιστότοπό μας και εφόσον εσείς έχετε ρητά συναινέσει προς τούτο, συμπληρώνοντας ρητά τα αντίστοιχα πεδία.

Από τις σελίδες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, άλλο περιεχόμενο κοινωνικών μέσων, τα εργαλεία και τις εφαρμογές μας.

Από εσάς, όταν επισκέπτεστε το χώρο των εγκαταστάσεών μας για να λάβετε πληροφορίες για τις παρεχόμενες από εμάς υπηρεσίες, για την παροχή των υπηρεσιών μας σε εσάς.

Νόμιμη βάση επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν:

Η επεξεργασία από την εταιρεία μας των απλών δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα ή/και των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα ειδικών κατηγοριών που σας αφορούν, γίνεται στο πλαίσιο της εκπλήρωσης των συμβατικών μας υποχρεώσεων προς εσάς και δη την παροχή των υπηρεσιών μας προς εσάς και βασίζεται:

– στην με θετική ενέργεια, ελεύθερη, συγκεκριμένη, ρητή και εν πλήρει επιγνώσει συγκατάθεσή σας, την οποία μπορείτε να ανακαλέσετε ελεύθερα οποτεδήποτε.
– στη σύναψη και εκτέλεση μεταξύ μας σύμβασης παροχής των υπηρεσιών μας.
– σε αίτημά σας όταν επισκέπτεστε τους χώρους των εγκαταστάσεών μας για να λάβετε ενημερωτικές πληροφορίες για τις παρεχόμενες υπηρεσιών μας.
– στην νόμιμη υποχρέωσή μας, ως εργαστήριο παροχής υπηρεσιών αισθητικής και για τη συμμόρφωση μας προς την ισχύουσα εθνική /ή και ευρωπαϊκή νομοθεσία και την εκπλήρωση των νομίμων υποχρεώσεών μας προς τις δημόσιες/κρατικές υπηρεσίες και αρχές.
– στο έννομο συμφέρον μας για την εκπλήρωση του εταιρικού μας σκοπού, ήτοι την παροχή των υπηρεσιών μας, για την θεμελίωση, άσκηση ή υποστήριξη νομικών αξιώσεών μας.

Χρόνος διατήρησης των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν:

Η Εταιρεία, σε συμμόρφωση με την ισχύουσα σχετική νομοθεσία, θα διατηρεί τα προσωπικά σας δεδομένα, για χρονικό διάστημα 5 ετών.

Όταν πρόκειται να συμμορφωθούμε με μια νομική ή κανονιστική μας υποχρέωση, διατηρούμε τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν, τουλάχιστον για όσο διάστημα απαιτείται, σύμφωνα με την νομοθεσία, για να συμμορφωθούμε με την εν λόγω υποχρέωση.

Όταν πρόκειται για την εν γένει επικοινωνία μας μαζί σας, η δήλωση συγκατάθεσής σας τηρείται για όσο χρονικό διάστημα δεν την ανακαλείτε.

Όταν πρόκειται για κάλυψη θέσης εργασίας και αποστολή από εσάς βιογραφικού σημειώματος για χρονικό διάστημα έξι (6) μηνών από την παραλαβή του.

Εγγυήσεις και μέτρα που λαμβάνουμε για την προστασία των δεδομένων σας

Όταν μας δίνετε τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν, λαμβάνουμε κατάλληλα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι αυτά τηρούνται με ασφάλεια. Ενημερώνουμε και ελέγχουμε την τεχνολογία ασφαλείας που χρησιμοποιούμε, σε διαρκή βάση. Περιορίζουμε την πρόσβαση στα απολύτως αναγκαία δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν και σε εκείνους μόνο τους εργαζομένους μας, που χρειάζεται να γνωρίζουν τα δεδομένα σας αυτά, προκειμένου να παρέχουν τις υπηρεσίες μας σε εσάς. Επιπλέον, εκπαιδεύουμε το προσωπικό της εταιρείας μας ως προς τη σημασία της εμπιστευτικότητας και διατήρησης του απορρήτου και της ασφάλειας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν και δεσμεύουμε αυτό με συμβάσεις εμπιστευτικότητας, εχεμύθειας και τήρησης απορρήτου των πληροφοριών που λαμβάνουν γνώση λόγω της παροχής των υπηρεσιών μας. Μεταξύ άλλων, έχουμε εφαρμόσει τα παρακάτω κατάλληλα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα και διαδικασίες για να προστατεύσουμε δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν από οποιαδήποτε απώλεια, αλλοίωση, παράνομη επεξεργασία ή μεταβολή:

– Χρήση διακομιστών (server) που βρίσκονται σε χώρους με διαβαθμισμένη και περιορισμένη πρόσβαση και υπόκεινται σε τακτικούς ελέγχους.
– Χρήση πληροφοριακών συστημάτων και προγραμμάτων για ηλεκτρονικούς υπολογιστές συμμορφωμένα με τον ΓΚΠΔ, που έχουν εγκατασταθεί κατά τρόπο που ελαχιστοποιεί τη χρήση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. – Υιοθέτηση επιμέρους διαδικασιών διατήρησης δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και ασφαλούς διαγραφής/καταστροφής τους·
– Μέτρα επιχειρηματικής συνέχειας.
– Αποθήκευση και διατήρηση των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν ( τόσο των απλών όσο και των ειδικών κατηγοριών- ευαίσθητα) είτε σε ηλεκτρονική είτε σε έντυπη μορφή, σε ειδικό αποθηκευτικό χώρο, προστατευμένο και ασφαλή, στον οποίο δεν υπάρχει πρόσβαση ατόμων χωρίς εξουσιοδότηση.
-Κωδικοποίηση, Κρυπτογράφηση δεδομένων.
– Συνεχής προσαρμογή και επικαιροποίηση της λειτουργίας των διαδικασιών κι συστημάτων μας.

Ποιοί είναι οι αποδέκτες των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν;
Η επεξεργασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν, γίνεται από ειδικά εξουσιοδοτημένο προσωπικό της εταιρείας μας, συμπεριλαμβανομένων και των υποκαταστημάτων της ή/και των εταιρειών που ανήκουν ή θα ανήκουν στον ίδιο με αυτήν «όμιλο» επιχειρήσεων, μέσω συστημάτων πληροφορικής και ηλεκτρονικών συσκευών ή/και χειρόγραφα είτε – κατ’ εντολή και για λογαριασμό μας – από εξωτερικούς συνεργάτες που θα ενεργούν ως «εκτελούντες την επεξεργασία» (ενδεικτικά αναφέρονται οικονομικοί σύμβουλοι – λογιστές, νομικοί σύμβουλοι κ.λ.π.), οι οποίοι όμως έχουν δεσμευτεί απέναντί μας για την τήρηση εμπιστευτικότητας, εχεμύθειας και για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν και μόνον για τους σκοπούς που μας έχουν παρασχεθεί.

Η εταιρεία μας εγγυάται ότι δεν θα προβεί σε διαβίβαση, κοινοποίηση, παραχώρηση κ.λ.π. των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν (πλην όσων αναφέρονται πιο πάνω στην παρούσα) παρά μόνον αν αυτό επιβάλλεται από την ισχύουσα νομοθεσία και απαιτείται να γίνει προς δημόσιους/δικαστικούς/ελεγκτικούς φορείς και αρχές.

Σε κάθε διαβίβαση για την κατ’ εντολή και για λογαριασμό μας επεξεργασία, λαμβάνουμε τα κατάλληλα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα, ώστε τα δεδομένα που θα διαβιβάζονται να είναι τα ελάχιστα αναγκαία και ότι θα συντρέχουν οι προϋποθέσεις για νόμιμη προσήκουσα επεξεργασία τους.

Τα δικαιώματά σας:

Έχετε τα ακόλουθα δικαιώματα σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο του ΓΚΠΔ:

•Δικαίωμα πρόσβασης – Δικαίωμα να λαμβάνετε πληροφορίες για το εάν γίνεται επεξεργασία δεδομένων και δικαίωμα πρόσβασης σε αυτά.
•Δικαίωμα ενημέρωσης σχετικά με την επεξεργασία αυτή (ποιος, για ποιο σκοπό, παραλήπτες, περίοδος διατήρησης κ.λπ.)
•Δικαίωμα στη διόρθωση – Δικαίωμα διόρθωσης ανακριβών προσωπικών δεδομένων και συμπλήρωσης ελλιπών πληροφοριών.
•Δικαίωμα διαγραφής (Δικαίωμα στη λήθη) – Δικαίωμα να αιτείσθε τη διαγραφή οποιωνδήποτε δεδομένων που σας αφορούν υπό ορισμένες προϋποθέσεις και εφ’ όσον αυτό δεν προσκρούει σε άλλη διάταξη νόμου (δεδομένα που δεν είναι πλέον απαραίτητα, ανάκληση συγκατάθεσης, δεδομένα που έχουν υποβληθεί σε παράνομη επεξεργασία).
•Δικαίωμα Περιορισμού της Επεξεργασίας – όταν αμφισβητείται η ακρίβεια των δεδομένων, η επεξεργασία είναι παράνομη, τα δεδομένα δεν χρειάζονται πλέον στον υπεύθυνο επεξεργασίας, το υποκείμενο των δεδομένων έχει αντιταχθεί στην αυτοματοποιημένη επεξεργασία.
•Δικαίωμα στη φορητότητα των δεδομένων – δικαίωμα να αιτείσθε την αποστολή των δεδομένων σας με τηλεομοιότυπο ή με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο σε πρόσωπο που μας δηλώσετε, εφόσον αυτό δεν προσκρούει σε άλλη απαγορευτική διάταξη νόμου
•Δικαίωμα να απευθύνεστε ενώπιον της ΑΠΔΠΧ για κάθε ζήτημα που άπτεται της αρμοδιότητάς της σε σχέση με την άνω περιγραφείσα επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορά.

Μπορείτε να ασκήσετε τα άνω δικαιώματά σας κατόπιν υποβολής εκ μέρους του σχετικής έγγραφης αίτησης προς την εταιρεία, η οποία οφείλει να σας απαντήσει χωρίς επιβάρυνσή σας και εντός 30 ημερών από την ημερομηνία υποβολής της σχετικής αίτησης.

Συνέπειες μη παροχής δεδομένων σας

Η παροχή των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν, είναι απαραίτητη για την παροχή των υπηρεσιών μας προς εσάς και την εκτέλεση των συμβατικών μας υποχρεώσεων, ως εκ τούτου, σε περίπτωση άρνησής σας, για την παροχή τους από εσάς, δεν θα μπορούμε να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας.

Πώς να επικοινωνήσετε μαζί μας;

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας για οποιαδήποτε ερώτηση σχετικά με την επεξεργασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν, στέλνοντας email στο Info@dietpal.gr

Πληροφορίες Έκδοσης – Αλλαγές και Ενημερώσεις

Η παρούσα Πολιτική Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ενημερώθηκε τελευταία φορά στις 20/06/2019.

Διατηρούμε το δικαίωμα να τροποποιούμε και επικαιροποιούμε την παρούσα Πολιτική Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή, για οποιοδήποτε λόγο, χωρίς ειδοποίηση προς εσάς, πλην της ανάρτησης της επικαιροποιημένης Πολιτικής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα στην ιστοσελίδα μας. Μπορεί να στέλνουμε περιοδικά email προκειμένου να σας υπενθυμίζουμε τις αλλαγές και τις ενημερώσεις της παρούσας Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, αλλά θα πρέπει να ελέγχετε την ιστοσελίδα μας συχνά, για να ενημερώνεσθε για την τρέχουσα και ισχύουσα Δήλωση Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.