Η καλύτερη διατροφή για άνδρες

Η καλύτερη διατροφή για τους άνδρες βοηθάει στην απώλεια βάρους, στην βελτίωση των βιοχημικών δεικτών και στην διατήρηση ή και την αύξηση του μυϊκού συστήματος (γράμμωση).
Η καλύτερη διατροφή για τον άνδρα

Η δίαιτα ήταν μέχρι πρόσφατα όρος συνυφασμένος, κατά κανόνα, με γυναίκες κάθε ηλικίας και την προσπάθειά τους για απώλεια περιττών κιλών. Όχι πια.

Εδώ και χρόνια το άλλο μισό του πληθυσμού έχει λάβει στα σοβαρά το θέμα της σωστής διατροφής και του υγιούς σωματότυπου. Συχνά, είναι μόδα που συμβαδίζει με εναλλαγές στα πρότυπα ομορφιάς αλλά κυρίως στην μορφή και ποικιλία τροφίμων. Όπως κι’ είναι, έχει καταντήσει ανάγκη μιας και έχει συνδεθεί άμεσα με την όψη ενός ανθρώπου και την υγεία γενικότερα.

Οι διατροφικές ανάγκες των ανδρών είναι διαφορετικές από εκείνες των γυναικών. Διαφέρουν, όμως, λίγο. Γενικά, η υιοθέτηση μιας ισορροπημένης προσέγγισης στη διατροφή μπορεί να παρέχει τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε για να φαίνεστε και να αισθάνεστε καλύτερα.

Το γνωστό «μέτρον άριστον».

Ειδικές Διατροφικές Ανάγκες Ανδρών

Κατά γενικό κανόνα, επειδή οι άνδρες έχουν περισσότερη μυϊκή μάζα, έχουν και υψηλότερες ανάγκες σε θερμίδες και πρωτεΐνες από τις γυναίκες. Η ύπαρξη υψηλότερης αναλογίας μυών προς λίπος και οστά συνήθως συσχετίζεται με υψηλότερο μεταβολικό ρυθμό και επομένως, με την ανάγκη για περισσότερες θερμίδες.

Οι άντρες έχουν επίσης ελαφρώς υψηλότερες ανάγκες για κάποια άλλα θρεπτικά συστατικά όπως το μαγνήσιο και οι φυτικές ίνες, τα οποία συμβαδίζουν με την ανάγκη περισσότερων θερμίδων.

Θα ήταν ωραίο να μπορούσαμε να αναφέρουμε ένα συγκεκριμένο μοτίβο διατροφής που λειτουργεί για όλους τους άνδρες. Όπως επίσης και ποιά είναι η καλύτερη επιλογή σε όλες τις περιπτώσεις, όμως, μια τέτοια επιλογή δεν υπάρχει. Δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να δείχνουν ότι κάποια συγκεκριμένη δίαιτα είναι καλύτερη για τους άνδρες παρά για τις γυναίκες. Και μάλιστα, επιστημονικά πια, συχνά χωρίζεται ακόμη και σε ποιά δίαιτα είναι καλύτερη για το συγκεκριμένο άτομο και τις ανάγκες του.

Τούτου λεχθέντος, η ισορροπία και η κατανάλωση μεγάλης ποικιλίας τροφίμων τείνει να είναι μια σταθερή. Ερχόμαστε και πάλι στο «Μέτρον άριστον». Την επιλογή όπου η καλύτερη δίαιτα για τους άνδρες που προσπαθούν να χάσουν βάρος ή να ενισχύσουν την αθλητική απόδοση είναι αυτή που περιλαμβάνει μια ποικιλία τροφών. Αυτό σημαίνει και από τις πέντε ομάδες τροφίμων με έμφαση στη λήψη αρκετών φυτικών ινών από φυτικές τροφές όπως, λαχανικά, όσπρια, ολικής αλέσεως δημητριακά και φρούτα.

Τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες, οι ανάγκες σε πρωτεΐνες, θερμίδες και άλλα θρεπτικά συστατικά αλλάζουν ανάλογα με κάποιες παραμέτρους. Ανάμεσα σε αυτές είναι η ηλικία και το επίπεδο δραστηριότητας. Επομένως, η ακριβής εκτίμηση των αναγκών ενός ατόμου εξαρτάται από διάφορους παράγοντες.

Σε ποιά θρεπτικά συστατικά πρέπει να εστιάσει ο άνδρας

Δεν υπάρχουν μαγικά τρόφιμα που πρέπει να περιλαμβάνουν οι άνδρες ή συγκεκριμένα διατροφικά μοτίβα που πρέπει να ακολουθούν. Οι άνδρες πρέπει να εστιάσουν στην κατανάλωση μιας ευρείας ποικιλίας λαχανικών, φρούτων, δημητριακών ολικής αλέσεως, γαλακτοκομικών χαμηλών λιπαρών και πρωτεϊνών όπως φασόλια, αυγά και άπαχα κρέατα.

Πρέπει επίσης να δίνουν προσοχή σε μερικούς συγκεκριμένους τομείς διατροφής για να εξασφαλίσουν καλή υγεία, όπως:

 • Θερμίδες
 • Πρωτεΐνη
 • Φυτικές ίνες
 • Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα
 • Νάτριο
 • Μεταλλικά στοιχεία

Θερμίδες

Η θερμίδα είναι μια μονάδα μέτρησης που δηλώνει πόση ενέργεια περιέχουν ορισμένα τρόφιμα. Πρέπει να καταναλώνονται αρκετές θερμίδες για να διατηρείται το σώμα σε λειτουργία. Αλλά η κατανάλωση υπερβολικών ποσοτήτων θερμίδων μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους και προβλήματα υγείας.

Οι θερμίδες είναι μια άκρως ατομική μέτρηση. Ορισμένα άτομα, ιδιαίτερα μεγαλόσωμα (όχι παχύσαρκα) ή πολύ δραστήρια άτομα θα χρειάζονται συνήθως περισσότερες θερμίδες για να τροφοδοτήσουν τις ανάγκες τους από μικρόσωμα ή λιγότερο δραστήρια άτομα.

Οι άνδρες, επειδή τείνουν να έχουν περισσότερη μυϊκή μάζα από τις γυναίκες, καίνε θερμίδες ταχύτερα, περίπου 300 με 400 θερμίδες την ημέρα περισσότερες από τις γυναίκες. Είναι επίσης ο λόγος που οι άνδρες τείνουν να χάνουν βάρος πιο εύκολα από τις γυναίκες. Αυτή η απλή δομή της ανατομίας λειτουργεί μεταβολικά πιο αποτελεσματικά από ό,τι για τις γυναίκες. Συνεπώς, οι άνδρες έχουν ένα ελαφρύ μεταβολικό πλεονέκτημα σε σχέση με τις γυναίκες που μπορούν να εκμεταλλευτούν.

Είναι λογικό ότι ένας άντρας με ύψος 1,90 χρειάζεται περισσότερες βιταμίνες και μέταλλα από μια λεπτοκαμωμένη γυναίκα με ύψος 1,60. Η αύξηση του μεγέθους της μερίδας για την παροχή πρόσθετων θερμίδων είναι σημαντική, διότι η αναλογία ή τα θρεπτικά συστατικά καλύπτουν τις ανάγκες του σώματος.

Το κλειδί με τις θερμίδες είναι να βρεθεί τη σωστή ισορροπία ώστε να διασφαλιστεί η σωστή λήψη θερμίδων από φυσικά, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τρόφιμα που καλύπτουν όλες τις διατροφικές ανάγκες. Επειδή οι άντρες έχουν υψηλότερες ανάγκες σε θερμίδες σε σχέση με τις γυναίκες, είναι φυσικό να απαιτούνται και μεγαλύτερες ποσότητες ορισμένων θρεπτικών συστατικών.

Ο μέσος άνδρας συνήθως συνιστάται να καταναλώνει κάπου μεταξύ 2.000 και 2.500 θερμίδες την ημέρα. Όμως αυτό δεν είναι απόλυτο διότι οι ατομικές ανάγκες ποικίλλουν ανάλογα με την ηλικία, το επίπεδο δραστηριότητας, το ύψος και το βάρος. Ενώ οι άνδρες και γυναίκες μπορούν να τρώνε ακριβώς τα ίδια τρόφιμα, για να καλύψουν τις ανάγκες τους σε μακροθρεπτικά συστατικά, πρέπει να τροποποιούν το μέγεθος της μερίδας.

Πρωτεΐνη

Η πρωτεΐνη είναι το κύριο μακροθρεπτικό συστατικό που βοηθά στην οικοδόμηση δυνατών μυών. Κάπου στην πορεία (που επηρεάστηκε από την βιομηχανία κτηνοτροφίας), αναπτύχθηκε η ιδέα ότι οι άνδρες πρέπει να καταναλώνουν πολύ περισσότερη πρωτεΐνη από τις γυναίκες. Αυτό δεν είναι ακριβής. Οι άνδρες συχνά πιστεύουν ότι χρειάζονται μεγάλες ποσότητες πρωτεΐνης, αλλά συνήθως περίπου 80 έως 100 γραμμάρια την ημέρα είναι αρκετά για τους περισσότερους άνδρες (π.χ. σε κρέας το μέγεθος της παλάμης τους).

Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτή η συσχέτιση μεταξύ πρωτεΐνης και αρρενωπότητας είχε οδηγήσει στην ανάπτυξη δίαιτας μόδας που απευθύνεται ειδικά στους άνδρες. Ανάμεσα σε αυτές είναι και η  η δίαιτα των σαρκοφάγων, μια ακραία προσέγγιση που αφαιρεί όλα τα φυτικά τρόφιμα από τη διατροφή και χρησιμοποιεί μόνο κρέας και άλλα ζωικά προϊόντα. Και αυτό για να βοηθήσουν όσους κάνουν δίαιτα να χάσουν βάρος. Η δίαιτα ισχυρίζεται επίσης ότι θεραπεύει μια σειρά από αυτοάνοσα προβλήματα και άλλες χρόνιες ασθένειες. Και πάλι όμως, ενδείξεις είναι ότι δεν ταιριάζει σε όλους δημιουργώντας ταυτόχρονα άλλα προβλήματα υγείας.

Απλά, δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι αυτοί οι ισχυρισμοί είναι αληθινοί. Και η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας πρωτεΐνης χωρίς επαρκή επίπεδα άλλων θρεπτικών συστατικών, μπορεί να οδηγήσει σε διατροφικές ελλείψεις δημιουργώντας άλλα σημαντικά προβλήματα.

Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις από διάφορες μετα-αναλυτικές μελέτες που δείχνουν ότι μια φυτική διατροφή μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο αρκετών τύπων καρκίνου, καθώς και άλλες καταστάσεις ασθενειών. Ανάμεσα σε αυτές,  καρδιαγγειακές παθήσεις και διαβήτη. Είναι γνωστό ότι μια δίαιτα πλούσια σε κόκκινα και επεξεργασμένα κρέατα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του στομάχου και του παχέος εντέρου. Είναι επίσης γνωστό ότι μια διατροφή πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του ήπατος.

Η καλύτερη διατροφή για τον άνδρα

Άνδρες και κετογονική δίαιτα

Όμως, η πρωτεΐνη μπαίνει στο παιχνίδι και για τους άνδρες που θέλουν να χάσουν βάρος, ειδικά εάν ακολουθούν τη δίαιτα κέτο (keto ή ketogenic diet). Είναι η ίδια η δομή δίαιτας με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και ελάχιστους υδατάνθρακες που τείνει να προάγει την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη απώλεια βάρους με την πάροδο του χρόνου, τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες.

Ο λόγος που οι άνδρες φαίνεται να βλέπουν καλύτερα αποτελέσματα απώλειας βάρους, πιστεύεται ότι σχετίζεται με το γεγονός ότι οι γυναίκες χρησιμοποιούν υδατάνθρακες για να δημιουργήσουν οιστρογόνα στο σώμα.

Ωστόσο, δεν προτείνεται η μακροχρόνια κετογένεση σε κανέναν. Μόλις επιτευχθεί κάποια απώλεια βάρους, θα πρέπει να στραφούν προς μια δίαιτα παλαιού τύπου για να βεβαιωθούν ότι ικανοποιούνται οι επαρκείς ανάγκες σε πρωτεΐνη, κάτι που μπορεί να αποτελεί κίνδυνο για όσους εφαρμόζουν μακροχρόνια την κετογονική δίαιτα. Όλα αυτά, όμως, βρίσκονται ακόμα σε ερευνητικό στάδιο, αφού πολλοί άνθρωποι του σύγχρονου κόσμου εφαρμόζουν την κετογονική διατροφή για χρόνια, χωρίς την παραμικρή παρενέργεια.

Άνδρες και νηστεία

Οι άνδρες τείνουν τα πηγαίνουν ελαφρώς καλύτερα φυσιολογικά με τη μακροχρόνια νηστεία από τις γυναίκες. Δεν επωφελούνται απαραίτητα όλοι οι άνδρες από αυτή τη διατροφική μέθοδο, αλλά οι γυναίκες παρουσιάζουν ταχύτερη εκφύλιση όταν νηστεύουν μακροχρόνια.

Φυτικές ίνες

Οι φυτικές ίνες προστατεύουν έναντι του καρκίνου του παχέος εντέρου και των καρδιακών παθήσεων. Αυτά αποτελούν χρόνια προβλήματα που τείνουν να επηρεάζουν τους άνδρες πιο συχνά από τις γυναίκες. Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, οι άνδρες έχουν 1 στις 23 πιθανότητες (4,4%) να αναπτύξουν καρκίνο του παχέος εντέρου στη διάρκεια της ζωής τους, έναντι 1 στις 25 πιθανότητες των γυναικών (4,1%). Μικρή η διαφορά θα πουν κάποιοι, αν όμως λάβουμε υπόψιν τον συνολικό πληθυσμό, οι αριθμοί γίνονται ευκολότερα αντιληπτοί.

Με τις καρδιακές παθήσεις, η διαφορά είναι σημαντικά μεγαλύτερη. Οι καρδιακές παθήσεις είναι η κύρια αιτία θανάτου για τους άνδρες παγκοσμίως πια. Το 2020, σκότωσε 17,900,000 (32%) ανθρώπους παγκοσμίως, περίπου 1 στους 4 θανάτους ανδρών. Από αυτούς τους θανάτους, το 85% οφείλονταν σε έμφραγμα και εγκεφαλικό. Πάνω από τα τρία τέταρτα των θανάτων από καρδιαγγειακά νοσήματα συμβαίνουν σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Επιπλέον, οι άνδρες έχουν περίπου διπλάσιες πιθανότητες από τις γυναίκες να υποστούν έμφραγμα.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση, η υψηλή λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας (μια κατάσταση που ονομάζεται υπερλιπιδαιμία) και η υψηλή χοληστερόλη μπορούν όλα να συμβάλουν στην ανάπτυξη καρδιακών παθήσεων. Αλλά η κατανάλωση αρκετών φυτικών ινών μπορεί να βοηθήσει να μειωθούν αυτοί οι αριθμοί. Οι φυτικές ίνες συνδέονται με τα μόρια της χοληστερόλης στο λεπτό έντερο και βοηθούν στην απομάκρυνσή τους ως απόβλητα. Αυτή η διαδικασία  τις εμποδίζει να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος όπου μπορούν να συσσωρευτούν και να δημιουργήσουν καταστάσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό.

Πολλοί άντρες νιώθουν πάντα πεινασμένοι, οπότε τσιμπολογούν συνέχεια φαγητά όπως πατατάκια, κράκερ και άλλα αμυλώδη και λιπαρά προϊόντα. Ενώ η μυϊκή τους μάζα απαιτεί περισσότερες θερμίδες, αυτές οι θερμίδες θα πρέπει να προέρχονται από φυτικές ίνες και καθαρές πρωτεΐνες. Όχι από επεξεργασμένα άμυλα, φλεγμονώδη έλαια, άλατα και σάκχαρα που συμβάλλουν σε καρδιακές παθήσεις και καρκίνους που οι άνδρες και, ιδιαίτερα οι υπέρβαροι άνδρες, είναι ήδη σε υψηλά επίπεδα κινδύνου.

Οι άνδρες πρέπει να στοχεύουν στην κατανάλωση 38 γραμμαρίων διαιτητικών ινών την ημέρα. Συνιστάται στις γυναίκες να καταναλώνουν τουλάχιστον 25 γραμμάρια ημερησίως.

Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα

Τα Ωμέγα-3 είναι ένα άλλο θρεπτικό συστατικό που έχει αποδειχθεί ότι είναι μέρος μιας υγιεινής διατροφής για την καρδιά, ειδικά όταν καταναλώνονται από πηγές τροφίμων. Συνιστάται η κατανάλωση μίας έως δύο μερίδων θαλασσινών την εβδομάδα για τη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων. Η προσθήκη ενός συμπληρώματος ιχθυελαίου με την καθοδήγηση ενός ιατρού είναι μια επιλογή. Δεν συνιστάται τη λήψη συμπληρωμάτων σε άτομα που δεν διατρέχουν υψηλό κίνδυνο καρδιακής νόσου.

Επειδή οι καρδιακές παθήσεις τείνουν να είναι πιο συχνές στους άνδρες, συνιστάται έλεγχος με έναν καρδιολόγο για την υγεία της καρδιάς για το αν λαμβάνει κανείς αρκετά ωμέγα-3 στη διατροφή του, ειδικά εάν έχει υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλή χοληστερόλη ή οικογενειακό ιστορικό καρδιακής νόσου.

Τα ωμέγα-3 είναι πολυακόρεστα λιπαρά οξέα που βρίσκονται σε τρόφιμα όπως ο λιναρόσπορος, οι σπόροι chia, τα καρύδια, τα φυτικά έλαια και τα λιπαρά ψάρια κρύου νερού όπως ο σολομός, το σκουμπρί, οι σαρδέλες και ο τόνος. Τα συμπληρώματα ιχθυελαίου είναι επίσης μια κοινή πηγή ωμέγα-3.

Οι έφηβοι ηλικίας 14 έως 18 ετών και οι άνδρες συνιστάται να καταναλώνουν 1,6 γραμμάρια ωμέγα-3 καθημερινά, σε σύγκριση με το 1,1 γραμμάριο που συνιστάται για τις γυναίκες και τις έφηβες. Οι έγκυες γυναίκες πρέπει να καταναλώνουν 1,4 γραμμάρια και οι θηλάζουσες γυναίκες πρέπει να καταναλώνουν 1,3 γραμμάρια.

Νάτριο

Το νάτριο συνδέεται με την αυξημένη αρτηριακή πίεση, η οποία μπορεί να προκαλέσει καρδιακές παθήσεις. Ως εκ τούτου, ιδιαίτερα οι άνδρες πρέπει να προσέχουν πόσο νάτριο καταναλώνουν. Και προσέξτε, τα επεξεργασμένα ή συσκευασμένα τρόφιμα που μπορεί να περιέχουν πολύ περισσότερο νάτριο από όσο φαντάζεστε. Αναφερόμαστε σε σούπες, συσκευασμένο ψωμί, δημητριακά πρωινού, αρτοσκευάσματα, κονσέρβες, αποξηραμένα τρόφιμα, σάλτσες και σνακ.

Το νάτριο το λαμβάνουμε από το αλάτι. Το επιτραπέζιο αλάτι είναι κοκκοποιημένο λευκό αλάτι που εξορύσσεται συνήθως από υπόγεια κοιτάσματα. Έχει υποστεί επεξεργασία για την αφαίρεση άλλων ορυκτών και λεύκανση. Το επιτραπέζιο αλάτι συνήθως εμπλουτίζεται με ιώδιο, το οποίο είναι σημαντικό για την υγεία του θυρεοειδούς.

Το θαλάσσιο αλάτι παράγεται από την εξάτμιση του νερού της θάλασσας ή λιμνοθάλασσας. Είναι ελάχιστα ή καθόλου επεξεργασμένο και διατηρεί όλα τα μέταλλα και ιχνοστοιχεία του. Αυτά τα μέταλλα προσθέτουν γεύση και χρώμα. Το θαλασσινό αλάτι διατίθεται σε μορφή λεπτών κόκκων ή κρυστάλλων και προσδίδει ανώτερη γεύση στο φαγητό μας.

Το θαλασσινό αλάτι συχνά προωθείται ως πιο υγιεινό από το επιτραπέζιο αλάτι. Φυσικά και είναι. Σε ό,τι αφορά όμως την πρόσληψη νατρίου, οι εργαστηριακές μελέτες δείχνουν ότι η ποσότητα που περιέχουν είναι περίπου η ίδια.

Οι διατροφικές κατευθυντήριες γραμμές συνιστούν την κατανάλωση λιγότερο από 2.300 χιλιοστόγραμμα (2,3 γραμμάρια) νατρίου την ημέρα ως μέρος ενός προτύπου υγιεινής διατροφής. Αλλά όπως αποδεικνύεται, οι περισσότεροι άνθρωποι τρώνε πάρα πολύ νάτριο. Κατά μέσο όρο περισσότερα από 3.400 χιλιοστόγραμμα (3,4 γραμμάρια)  την ημέρα.

Για να μειωθεί την πρόσληψη νατρίου μειώνοντας τον κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης και καρδιακών παθήσεων, πρέπει να περιοριστεί η ποσότητα πρόσθεσης αλάτι στα τρόφιμα αντικαθιστώντας την με άλλα καρυκεύματα. Η αγορά έτοιμων ή συσκευασμένων τροφίμων, απαιτεί έλεγχο της ετικέτας και επιλογή χαμηλής ή πολύ χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο. Τα τρόφιμα που περιέχουν 35 χιλιοστόγραμμα ή λιγότερο ανά μερίδα έχουν πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο. Τα τρόφιμα με 140 χιλιοστόγραμμα ή λιγότερο νάτριο θεωρούνται χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο.

Μεταλλικά στοιχεία

Υπάρχουν επίσης μερικές διαφορές μεταξύ της ποσότητας ορισμένων μετάλλων μεταξύ ανδρών και γυναικών. Για παράδειγμα, οι άνδρες τείνουν να χρειάζονται λιγότερο ασβέστιο και σίδηρο αλλά περισσότερο ψευδάργυρο από τις γυναίκες. Αυτό οφείλεται στους ορμονικούς κύκλους και στον υψηλότερο κίνδυνο εκφύλισης των οστών για τις γυναίκες, ενώ οι ανδρικές αναπαραγωγικές ορμόνες απαιτούν λίγο περισσότερο ψευδάργυρο.

Οι ακόλουθες συστάσεις για την ημερήσια πρόσληψη βασικών μετάλλων όπως το ασβέστιο, ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος και το μαγνήσιο είναι ως εξής:

 • Ασβέστιο. Το ασβέστιο βοηθά στην οικοδόμηση γερών οστών και συμμετέχει στη σωστή λειτουργία της καρδιάς, του εγκεφάλου και του κυκλοφορικού συστήματος. Οι ενήλικες 19 έως 50 ετών θα πρέπει να καταναλώνουν 1.000 χιλιοστόγραμμα την ημέρα. Οι ενήλικες άνδρες ηλικίας 51 έως 70 ετών τηρούν αυτή τη σύσταση, ενώ οι γυναίκες στην ίδια ηλικιακή κατηγορία θα πρέπει να καταναλώνουν 1.200 χιλιοστόγραμμα.
 • Σίδηρο. Ο σίδηρος βοηθά στη μεταφορά οξυγόνου στο σώμα και στη διατήρηση ενός υγιούς κυκλοφορικού συστήματος. Οι άνδρες ηλικίας 19 έως 50 ετών θα πρέπει να καταναλώνουν 8 χιλιοστόγραμμα την ημέρα. Οι ενήλικες γυναίκες στο ίδιο εύρος ηλικίας χρειάζονται πολύ περισσότερο στα 18 χιλιοστόγραμμα και, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αυτές οι ανάγκες είναι ακόμη υψηλότερες στα 27 χιλιοστόγραμμα ημερησίως. Μετά την ηλικία των 51 ετών, συνιστάται σε όλους τους ενήλικες να καταναλώνουν 8 χιλιοστόγραμμα την ημέρα.
 • Μαγνήσιο. Το μαγνήσιο είναι αναπόσπαστο μέρος της σωστής ηλεκτρικής λειτουργίας της καρδιάς. Οι άνδρες χρειάζονται υψηλότερα επίπεδα μαγνησίου. Από την ηλικία των 18 ετών και μετά, οι άνδρες συνιστάται να καταναλώνουν 400 έως 420 χιλιοστόγραμμα την ημέρα. Συνιστάται στις γυναίκες να λαμβάνουν 310 έως 320 χιλιοστόγραμμα ημερησίως.
 • Ψευδάργυρος. Αυτό το μέταλλο βοηθά στην υποστήριξη της κυτταρικής λειτουργίας και ενός ισχυρού ανοσοποιητικού συστήματος. Είναι επίσης σημαντικό να χτιστεί η τεστοστερόνη, η κύρια ανδρική ορμόνη. Ως εκ τούτου, οι άνδρες χρειάζονται περισσότερο ψευδάργυρο από τις γυναίκες που δεν είναι έγκυες ή δεν θηλάζουν. Οι έφηβοι και οι άνδρες από την ηλικία των 14 ετών και άνω συνιστάται να καταναλώνουν 11 χιλιοστόγραμμα ψευδάργυρου ημερησίως. Οι ενήλικες γυναίκες θα πρέπει να καταναλώνουν 8 χιλιοστόγραμμα την ημέρα.

Υγιείς άνδρες για μια ζωή

Πέρα από τον στόχο μιας ισορροπημένης, υγιεινής, φυτικής διατροφής, οι άνδρες θα πρέπει να προσέχουν και άλλες πτυχές της υγείας.

Σε σύγκριση με τις γυναίκες, οι άνδρες είναι πιο πιθανό να:

 • Καπνίζουν. Δεν πρέπει να καπνίζουν καθόλου, οπότε αν δεν καπνίζουν, να μην ξεκινήσουν. Εάν καπνίζουν, πρέπει να κάνουν ένα σχέδιο για να το κόψουν τελείως.
 • Πίνουν οινόπνευμα. Τα αλκοολούχα ποτά είναι πλούσια σε θερμίδες και προσφέρουν μηδενικά διατροφικά οφέλη. Επιπλέον, οι μεθυστικές τους επιπτώσεις μπορεί να οδηγήσουν σε άλλες ανθυγιεινές επιλογές, όπως η κατανάλωση πάρα πολλών θερμίδων. Εάν δεν πίνουν αλκοόλ, να μην ξεκινήσουν. Εάν πίνουν, κρατήστε αυστηρό μέτρο. Για τους άνδρες, αυτό σημαίνει δύο ποτά ή λιγότερα την ημέρα μέχρι την ηλικία των 64 ετών και μόνο ένα ποτό την ημέρα εάν είναι μεγαλύτεροι. Ο κίνδυνος για καρκίνο του ήπατος, του στομάχου και του παχέος εντέρου αυξάνεται με την υψηλότερη πρόσληψη αλκοόλ.
 • Κάνουν ανθυγιεινές ή επικίνδυνες επιλογές. Αν και δεν έχει σχέση με την διατροφή αλλά την κοινή λογική, μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνδρες τείνουν να αναλαμβάνουν περισσότερους κινδύνους από τις γυναίκες. Και αυτές οι λιγότερο υγιεινές επιλογές μπορούν να επεκταθούν πολύ πέρα από αυτό που βάζουν στο πιάτο τους. Πρέπει να λάβουν προφυλάξεις ασφαλείας βάση κοινής λογικής κάθε φορά που αναλαμβάνουν μια δυνητικά επικίνδυνη δραστηριότητα.
 • Αναβάλουν τις ιατρικές εξετάσεις ρουτίνας. Καταστάσεις όπως ο καρκίνος του προστάτη και η χαμηλή τεστοστερόνη επηρεάζουν μόνο τους άνδρες και μπορούν να ελεγχθούν με εξετάσεις ρουτίνας και τακτικές εξετάσεις.

Όταν πρόκειται για τη γενική υγεία, η διατροφή είναι μόνο ένα κομμάτι του πάζλ και η καλύτερη δίαιτα για τον έναν μπορεί να μην είναι η καλύτερη για κάποιον άλλο. Η γενετική, η ηλικία και το φύλο παίζουν τεράστιο ρόλο στον τρόπο με τον οποίο το σώμα σας αντιδρά σε ορισμένα τρόφιμα ή δίαιτες. Αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί να αλλαχθεί. Επίσης, δεν είναι χρήσιμο να συγκρίνει κανείς  τον εαυτό του με κανέναν άλλο διότι το ανθρώπινο σώμα είναι απίστευτα περίπλοκο άρα και πολύ διαφορετικές οι ανάγκες του καθενός.

Για το σκοπό αυτό, δεν υπάρχουν «κακές» τροφές, απλώς κακές γενικές δίαιτες και κυρίως συνήθειες. Η συμπεριφορά και η τροποποίηση του τρόπου ζωής εξακολουθούν να είναι οι καλύτεροι προγνωστικοί παράγοντες για την υγεία και την ευτυχία.

Τέλος, πρέπει να θρέφετε το σώμα με βάση τις ατομικές ανάγκες και προτιμήσεις του καθενός. Εάν σκάφτεται να ξεκινήσει κανείς μια συγκεκριμένη δίαιτα, να επικοινωνήσει με τον παθολόγο γιατρό του, για να τον καθοδηγήσει και να τον βοηθήσει να επανεκπαιδευτεί σε καλύτερες συνήθειες.

Υπολογισμός Δείκτη Μάζας Σώματος (BMI)

Υπολόγισε το BMI σου και δες σε ποια κατηγορία κατατάσσεσαι, ξεκινώστας από ελλιπές βάρος μέχρι και παχυσαρκία III)

cookies

Εφ’ όσον συνεχίζετε την πλοήγηση του ιστότοπου, θεωρούμε ότι συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.

Όροι Χρήσης & Πολιτική Προστασίας Δεδομένων

Ο επισκέπτης / χρήστης των σελίδων και των υπηρεσιών του Δικτυακού μας τόπου (www.dietpal.gr) οφείλει να διαβάσει προσεκτικά τους όρους χρήσης και τις προϋποθέσεις παροχής υπηρεσιών που ακολουθούν πριν από την επίσκεψη ή τη χρήση των σελίδων και των υπηρεσιών μας και σε περίπτωση διαφωνίας οφείλει να μην κάνει χρήση τους. Ειδάλλως τεκμαίρεται ότι τους αποδέχεται και παραχωρεί τη συγκατάθεσή του. Οι κατωτέρω όροι χρήσης ισχύουν για το σύνολο του περιεχομένου και για ό,τι γενικά περιλαμβάνεται στις σελίδες του Δικτυακού μας τόπου. Η Νοοζιτ (εφεξής για λόγους συντομίας η Δικαιούχος) δύναται οποιαδήποτε χρονική στιγμή να τροποποιεί τους όρους χρήσης και τις προϋποθέσεις, οι δε χρήστες / επισκέπτες οφείλουν κάθε φορά να ελέγχουν για ενδεχόμενες αλλαγές και εφόσον εξακολουθούν τη χρήση εικάζεται ότι αποδέχονται τους τροποποιημένους όρους και προϋποθέσεις. Σε αντίθετη περίπτωση οφείλουν να απέχουν από τη χρήση/επίσκεψη του Δικτυακού μας τόπου.

Στοιχεία Εταιρείας:
ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOYZIT I.K.E.
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ
ΔΗΜ.ΓΟΥΝΑΡΗ 78 – 16561 ΓΛΥΦΑΔΑ
ΑΦΜ:800713689 – ΔΟΥ ΓΛΥΦΑΔΑΣ
ΑΡ.ΓΕΜΗ:137943201000
ΤΗΛ.211-212-0506

Δικαιώματα πνευματικής και βιομηχανικής ιδιοκτησίας

Το σύνολο του περιεχομένου του Δικτυακού μας τόπου, συμπεριλαμβανομένων, ενδεικτικά αλλά όχι περιοριστικά, κειμένων, γραφικών, φωτογραφιών, σχεδιαγραμμάτων, απεικονίσεων, παρεχόμενων υπηρεσιών και γενικά κάθε είδους αρχείων αποτελεί αντικείμενο πνευματικής ιδιοκτησίας και διέπεται από τις εθνικές και διεθνείς διατάξεις περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας, με εξαίρεση τα ρητώς αναγνωρισμένα δικαιώματα τρίτων. Συνεπώς, απαγορεύεται ρητά η αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, «φόρτωση ( download )», μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά η περιληπτικά χωρίς τη ρητή προηγούμενη έγγραφη συναίνεση της Δικαιούχου.

Κατ’ εξαίρεση, επιτρέπεται η μεμονωμένη αποθήκευση και αντιγραφή τμημάτων του περιεχομένου σε απλό προσωπικό υπολογιστή για αυστηρά προσωπική χρήση, χωρίς πρόθεση εμπορικής ή άλλης εκμετάλλευσης και πάντα υπό την προϋπόθεση της αναγραφής της πηγής προέλευσής του, χωρίς αυτό να σημαίνει καθ’ οιονδήποτε τρόπο παραχώρηση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας. Ό,τι άλλο περιλαμβάνεται στις ηλεκτρονικές σελίδες του Δικτυακού μας τόπου και αποτελεί κατοχυρωμένα σήματα και προϊόντα πνευματικής ιδιοκτησίας τρίτων ανάγεται στη δική τους σφαίρα ευθύνης και ουδόλως έχει να κάνει με τον δικό μας Δικτυακό τόπο.

Υποχρεώσεις επισκέπτη / χρήστη

Ο επισκέπτης / χρήστης του Δικτυακού μας τόπου οφείλει αφενός μεν να συμμορφώνεται με τους κανόνες και τις διατάξεις του Ελληνικού, Ευρωπαϊκού και Διεθνούς Δικαίου και τη σχετική νομοθεσία που διέπει τις τηλεπικοινωνίες, αφετέρου δε να απέχει από κάθε παράνομη και καταχρηστική χρήση του περιεχομένου και των υπηρεσιών του Δικτυακού μας τόπου. Επίσης, οφείλει να συμπεριφέρεται κόσμια, ευγενικά και διακριτικά κατά την διάρκεια επίσκεψής του και χρήσης του Δικτυακού μας τόπου, ενώ απαγορεύεται ρητά η υιοθέτηση πρακτικών αθέμιτου ανταγωνισμού ή άλλων που αντίκεινται στην NETIQUETTE ( Κώδικας Συμπεριφοράς Χρηστών INTERNET ). Οποιαδήποτε ζημία προκληθεί στο Δικτυακό μας τόπο ή στο Δίκτυο γενικότερα απορρέουσα από την κακή ή αθέμιτη χρήση των σχετικών υπηρεσιών από τον χρήστη / επισκέπτη ανάγεται στη σφαίρα της αποκλειστικής του ευθύνης.

«Δεσμοί» (links) προς άλλα sites

Ο Δικτυακός μας τόπος δεν ευθύνεται για το περιεχόμενο και τις υπηρεσίες άλλων δικτυακών τόπων στους οποίους παραπέμπει μέσω «δεσμών», hyperlinks ή διαφημιστικών banner, ούτε εγγυάται τη διαθεσιμότητά τους. Προβλήματα που τυχόν προκύψουν κατά την επίσκεψη / χρήση των δικτυακών τόπων στους οποίους παραπέμπουμε ανάγονται αποκλειστικά και μόνο στο περιβάλλον ευθύνης των αντίστοιχων δικτυακών τόπων, όπου και οφείλετε να απευθύνεστε. Η παραπομπή σε άλλους δικτυακούς τόπους γίνεται προς διευκόλυνση των χρηστών μας και σε καμία περίπτωση δεν δημιουργεί οιαδήποτε μορφής δέσμευση για οποιονδήποτε.

Προστασία προσωπικών δεδομένων και διαφήμιση

Η διαχείριση και προστασία των προσωπικών δεδομένων του επισκέπτη / χρήστη του Δικτυακού μας τόπου διέπεται από τους όρους της παρούσας και τις σχετικές διατάξεις τόσο του Ελληνικού Δικαίου ( Ν. 2472 / 1997, Π.δ. 207 / 1998. Π.δ. 79 / 2000 και αρ. 8 Ν. 2819 / 2000 ), όσο και του Ευρωπαϊκού Δικαίου ( Οδ. 95/46/ΕΚ και Οδ. 97/66/ΕΚ ).

Τα προσωπικά στοιχεία που συλλέγει ο Δικτυακός μας τόπος είναι μόνο προαιρετικά και δύναται να συλλεχθούν μόνο με τη ρητή συγκατάβαση του χρήστη.

Δύναται ο χρήστης να λάβει διαφημιστικό υλικό στα ηλεκτρονικά στοιχεία που έχει δηλώσει (email, κινητό ,σταθερό τηλ.), από την Δικαιούχο εταιρεία ,εφόσον ρητά έχει δώσει την συγκατάθεση του.

Δύναται ο χρήστης να λάβει διαφημιστικό υλικό στα ηλεκτρονικά στοιχεία που έχει δηλώσει (email, κινητό ,σταθερό τηλ.), από τους πελάτες της Δικαιούχου εταιρείας ,εφόσον ρητά έχει δώσει την συγκατάθεση του. Ως πελάτης της Δικαιούχου ορίζεται κάθε επαγγελματίας ή επιχείρηση που έχει αποδεδειγμένα τιμολογηθεί από την Δικαιούχο για οποιαδήποτε υπηρεσία της.

Οποιοδήποτε διαφημιστικό μήνυμα, θα πληροί τις προϋποθέσεις της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας περί διαφημιστικών μηνυμάτων: «Κάθε μήνυμα θα πρέπει να φέρει τα πλήρη στοιχεία του αποστολέα ευκρινώς και θα πρέπει να δίνει στον δέκτη τη δυνατότητα διαγραφής. Directiva2002/58/EC του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Relative as A5-270/2001 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Συναλλαγές από απόσταση

Για την διευκόλυνση των πελατών/συνεργατών μας και σαν τρόπος πληρωμής, δύναται να διενεργούνται συναλλαγές από απόσταση.

Ο συνεργάτης/πελάτης αποδέχεται τους όρους χρήσης οι οποίοι ορίζονται στο πλαίσιο διενέργειάς συναλλαγών από απόσταση και βάσει του νόμου 2251/1994 περί προστασίας καταναλωτών, όπως αυτός τροποποιήθηκε και ισχύει και ειδικότερα τα άρθρα 4 περί παροχής υπηρεσιών από απόσταση με τεχνικά μέσα.

Πολιτική Cookies

Για τη βελτίωση της εμπειρίας πλοήγησης σχετικά με κάποιες από τις παρεχόμενες υπηρεσίες στον ιστότοπο dietpal.gr, χρησιμοποιούνται cookies, τα οποία στέλνονται στο πρόγραμμα πλοήγησης των χρηστών από τους διαδικτυακούς server του ιστοτόπου www.dietpal.gr και αποθηκεύονται στον υπολογιστή του κάθε χρήστη, προκειμένου να επιτρέπουν τη, σε δεύτερο χρόνο, την ταυτοποίησή τους, εφόσον έχουν ήδη επισκεφθεί την ιστοσελίδα, προκειμένου να διευκολύνουν την πρόσβασή τους στις υπηρεσίες της εταιρείας και τις επιμέρους εσωτερικές ιστοσελίδες του ιστοτόπου, μέσω της απομνημόνευσης επιλογών, ρυθμίσεων και διαδρομών πλοήγησης.

Cookies δύνανται, επίσης, να χρησιμοποιηθούν από την εταιρεία και από τρίτους, συμπεριλαμβανομένης και της Google μέσω υπηρεσιών της τελευταίας (Google Analytics για παράδειγμα), για στατιστικούς σκοπούς (μέτρηση και ποιοτική ανάλυση επισκεψιμότητας, διάγνωση λογισμικού και συσκευής που χρησιμοποιεί ο χρήστης κλπ). Ο χρήστης δύναται να αποτρέψει την χρήση τέτοιων cookies ή να καθορίσει τις επιμέρους ρυθμίσεις αυτών, μέσω των επιλογών της Google. Ομοίως, ο ιστότοπος www.dietpal.gr ενσωματώνει λειτουργίες που παρέχονται από τρίτους, για τις οποίες λειτουργίες χρησιμοποιούνται cookies από τους αντίστοιχους παρόχους των σχετικών υπηρεσιών. Ειδικότερα, στο www.dietpal.gr ενσωματώνονται λειτουργίες από τις ακόλουθες υπηρεσίες, που χρησιμοποιούν cookies σύμφωνα με την αντίστοιχη πολιτική τους, όπως αυτή αναφέρεται στους αντίστοιχους σχετικούς συνδέσμους:

Facebook – Cookie Policy
Instagram – Cookie Policy
Twitter – Cookie Policy
YouTube – Cookie Policy επιτρέπει την εμφάνιση βίντεο στην ιστοσελίδα.
Google Analytics – GA Cookie Usage Guide

Οι λειτουργίες των ανωτέρω υπηρεσιών τρίτων, είναι δυνατόν να έχουν επίδραση στα προσωπικά δεδομένα και την ιδιωτικότητα των χρηστών, ανάλογα με τις αντίστοιχες ρυθμίσεις που οι τελευταίοι έχουν επιλέξει στις αντίστοιχες υπηρεσίες.

Τα cookies αυτά χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και μόνο για τους ανωτέρω σκοπούς, χωρίς να λαμβάνουν περαιτέρω πληροφορίες ως προς την ταυτότητα του χρήστη ή άλλων δεδομένων του.

Ο χρήστης του www.dietpal.gr , σε περίπτωση που επιθυμεί να πλοηγηθεί στον ιστότοπο χωρίς να γίνεται χρήση cookies έχει την τεχνική δυνατότητα να ρυθμίσει ανάλογα τον υπολογιστή του, ώστε να αποκλείονται τα cookies. Σε περίπτωση αποκλεισμού των cookies, οι χρήστες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ενδέχεται να μην έχουν πλήρη πρόσβαση στο σύνολο του περιεχομένου και τις υπηρεσίες του www.dietpal.gr r ή να στερηθούν επιπλέον δυνατότητες, επιλογές ή διευκολύνσεις που είναι δυνατόν να παρέχονται μόνο κατόπιν ταυτοποίησης μέσω cookies.

Κατά την αρχική επίσκεψη του χρήστη στον ιστότοπο www.dietpal.gr εμφανίζεται αναδυόμενη ειδοποίηση με την οποία ο χρήστης ενημερώνεται ότι: «Ο παρόν ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την εξασφάλιση της καλύτερης δυνατής εμπειρίας πλοήγησης. Η συνέχιση της πλοήγησης στο www.dietpal.gr προϋποθέτει συναίνεση στην Πολιτική Cookies και στους Όρους Χρήσης της ιστοσελίδας». Στην ανωτέρω ειδοποίηση ο χρήστης παραπέμπεται μέσω αντίστοιχων ενεργών συνδέσμων στην Πολιτική Cookies και τους Όρους Χρήσης της ιστοσελίδας. Η παρά την ανωτέρω ειδοποίηση εξακολούθηση της πλοήγησης στην ιστοσελίδα, αποτελεί τεκμήριο ότι ο χρήστης έλαβε γνώση της Πολιτικής Cookies και των Όρων Χρήσης της ιστοσελίδας, συνεπάγεται την αποδοχή τους εκ μέρους του χρήστη, και απαλλάσσει την εταιρεία από οποιαδήποτε ευθύνη για τους λόγους που περιλαμβάνονται σ’ αυτούς.

Εφαρμοστέο δίκαιο και λοιποί όροι

Η συγκεκριμένη σύμβαση χρήσης διέπεται από τις διατάξεις του Ελληνικού Δικαίου, τις οδηγίες και τους Κανονισμούς του Ευρωπαϊκού Δικαίου και τις σχετικές Διεθνείς διατάξεις, ερμηνεύεται δε με βάση τους κανόνες της καλής πίστης, των συναλλακτικών ηθών και του οικονομικού και κοινωνικού σκοπού του δικαιώματος. Εάν κάποια διάταξη κριθεί αντίθετη προς το νόμο και ως εκ τούτου άκυρη ή ακυρώσιμη, παύει αυτοδικαίως να ισχύει, χωρίς σε καμία περίπτωση να θίγεται η ισχύς των λοιπών όρων.

Καμία τροποποίηση των όρων της συγκεκριμένης σύμβασης δε θα λαμβάνεται υπόψη και δε θα αποτελεί τμήμα αυτής, εάν δεν έχει διατυπωθεί εγγράφως και δεν έχει ενσωματωθεί σε αυτή. Αρμόδια δικαστήρια για τυχόν αναφυόμενες διαφορές εξ αφορμής της εν λόγω σύμβασης είναι τα Δικαστήρια Αθηνών.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ

Η ιστοσελίδα www.dietpal.gr (στο εξής “η ιστοσελίδα”) ανήκει στην εταιρεία με την επωνυμία «NΟΟΖΙΤ – ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ» που εδρεύει στο Δήμο Γλυφάδας επί της οδού Γεννηματά 55-57 με ΑΦΜ 800713689 (στο εξής «Εταιρεία») λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου να διασφαλίσει πλήρως την ιδιωτικότητα και την ασφάλεια των προσωπικών σας δεδομένων, σύμφωνα με και σε συμμόρφωση προς τις υποχρεώσεις της ως Υπευθύνου Επεξεργασίας που απορρέουν από τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων (ΕΕ) 2016/679 (GDPR).

Με την παρούσα Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων σας ενημερώνουμε για το είδος των προσωπικών δεδομένων που σας αφορούν και που συλλέγουμε και επεξεργαζόμαστε, τη νομική βάση για την επεξεργασία τους, τους σκοπούς επεξεργασίας, το χρονικό διάστημα διατήρησης των δεδομένων, τον τρόπο που τα χρησιμοποιούμε και τα προστατεύουμε, τα δικαιώματα που έχετε με βάση το πιο πάνω νομικό πλαίσιο, τους αποδέκτες των προσωπικών δεδομένων καθώς και τα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα που έχουμε λάβει για την ασφάλεια και την προστασία τους.

Σας ενημερώνουμε ότι την παρούσα Πολιτική Προστασίας μπορείτε να την βρείτε διαθέσιμη σε έντυπη μορφή και στο κατάστημα της εταιρείας ενώ ενδέχεται να τροποποιείται, προκειμένου να είναι πάντοτε ενημερωμένη και σύμφωνη με τις κάθε φορά ισχύουσες διατάξεις. Παρακαλείσθε να επισκέπτεσθε τακτικά την ιστοσελίδα μας www.dietpal.gr προκειμένου να βεβαιώνεστε ότι είστε ενήμεροι για τυχόν αλλαγές.

Τι είναι τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα;

Ο όρος «προσωπικά δεδομένα», σύμφωνα με το Άρθρο 4 του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία των Δεδομένων της ΕΕ 2016/679 (GDPR), αναφέρεται σε κάθε πληροφορία που αφορά σε ταυτοποιημένο ή ταυτοποιήσιμο φυσικό πρόσωπο, που είναι και το υποκείμενο των δεδομένων, όπως ενδεικτικά: ονοματεπώνυμο, ταχυδρομική διεύθυνση, ηλεκτρονική διεύθυνση, τηλέφωνο επικοινωνίας κ.ά., οι οποίες προσδιορίζουν ή μπορούν να προσδιορίσουν την ταυτότητα του

Τί είδους προσωπικά δεδομένα συλλέγουμε για εσάς;

Συλλέγουμε και επεξεργαζόμαστε μόνον τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν και είναι απολύτως απαραίτητα για την εξυπηρέτηση του σκοπού για τον οποίο δόθηκαν και χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και μόνον για το σκοπό αυτό και αφού προηγουμένως έχουμε λάβει τη ρητή συγκατάθεσή σας.

Ειδικότερα:

Απλά δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν: Συλλέγουμε απλά δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν ενδεικτικά: το ονοματεπώνυμο, το πατρώνυμο, το φύλο, την εθνικότητα, την προσωπική/οικογενειακή κατάσταση, την ηλικία, τα στοιχεία επικοινωνίας (κατοικία – ταχυδρομική διεύθυνση, αριθμός σταθερού ή/και κινητού τηλεφώνου, διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), τα τραπεζικά στοιχεία και στοιχεία πληρωμών, τον αριθμό ταυτότητας ή/και τον αριθμό μητρώου κοινωνικής ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.), Α.Φ.Μ., αρμόδια Δ.Ο.Υ. Οι πληροφορίες και τα δεδομένα αυτά θα περιληφθούν στο φάκελο ή/και στην καρτέλα που θα δημιουργηθεί είτε σε ηλεκτρονική είτε σε έντυπη μορφή.

Δεδομένα που αφορούν την υγεία (ειδικών κατηγοριών προσωπικά δεδομένα): συλλέγουμε από εσάς δεδομένα σχετικά με τις παρεχόμενες από την Εταιρεία υπηρεσίες Διαιτολογίας-Διατροφολογίας, μόνον εφ’ όσον έχετε παράσχει ρητά προς τούτο τη συναίνεση και συγκατάθεσή σας για την παροχή εν γένει υπηρεσιών προς το σκοπό εξασφάλισης της καλαίσθητης εμφάνισης, της φυσικής ενδυνάμωσης του σώματος, της απώλειας ή προσθήκης βάρους ώστε η φυσική κατάσταση του σώματος να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες αντιλήψεις περί καλαίσθητης εμφάνισης του σώματος, αλλά και στις αντιλήψεις περί υγιεινής διατροφής. Οι πληροφορίες και τα δεδομένα αυτά θα περιληφθούν στο φάκελο που θα δημιουργηθεί είτε σε ηλεκτρονική είτε σε έντυπη μορφή, μετά την επίσκεψή σας στις εγκαταστάσεις μας.

Δεδομένα και Στοιχεία Επικοινωνίας: συλλέγουμε το ονοματεπώνυμό σας, τη διεύθυνσή σας και γενικότερα τα στοιχεία επικοινωνίας σας (συμπεριλαμβανομένης της διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας και του αριθμού τηλεφώνου σας (σταθερού ή/και κινητού).
Απαραίτητα Στοιχεία για την Έκδοση Νομίμων Παραστατικών: συλλέγουμε τα στοιχεία σας που είναι απαραίτητα για την τιμολόγηση και πληρωμή των παρεχομένων υπηρεσιών μας καθώς και τη διαχείριση ζητημάτων πληρωμών, όπως για παράδειγμα ο ΑΦΜ σας, τα τραπεζικά στοιχεία σας και στοιχεία πληρωμών (π.χ. ΙΒΑΝ) κ.λπ.

Στοιχεία δραστηριότητας on-line: συλλέγουμε δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν, όταν χρησιμοποιείτε τις διαδικτυακές υπηρεσίες και διαδικτυακούς τόπους της εταιρείας μας και εφ’ όσον έχετε προηγουμένως παράσχει ρητά τη συγκατάθεσή σας για το σκοπό αυτό. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν το αναγνωριστικό λογαριασμού σας σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τη διεύθυνση IP και άλλα αναγνωριστικά σας στοιχεία στο διαδίκτυο που μας παρέχετε on-line στην ιστοσελίδα μας. Τα ανωτέρω ισχύουν μόνον για τις διαδικτυακές υπηρεσίες και διαδικτυακούς τόπους των οποίων την ιδιοκτησία έχει η εταιρεία μας και δεν ισχύει για πληροφορίες που συλλέγονται μέσω οποιουδήποτε άλλου διαδικτυακού ιστοτόπου.

Η Εταιρεία δηλώνει ότι δεν θα συλλέγει και δεν θα επεξεργάζεται δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα από ανήλικα φυσικά πρόσωπα, χωρίς να εξασφαλίσει προηγουμένως την συγκατάθεση του προσώπου που ασκεί τη γονική μέριμνα του ανηλίκου.

Για ποιό σκοπό επεξεργαζόμαστε τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν;

Επεξεργαζόμαστε τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν ενδεικτικά για τους κατωτέρω αναγραφόμενους σκοπούς:

Για την εκτέλεση των συμβατικών μας υποχρεώσεων προς εσάς και συγκεκριμένα για την παροχή υπηρεσιών διατροφολογίας.

Για την χάραξη στρατηγικής διαφήμισης, μάρκετινγκ, επικοινωνία, παροχή υπηρεσιών εμπορίου/ μάρκετινγκ (marketing) μέσω τηλεφωνικής κλήσης ή αποστολής μηνύματος sms ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, παροχή υπηρεσιών προγραμματικής διαφήμισης (όπου αγοράζεται και πωλείται ηλεκτρονικά στοχευμένη διαφημιστική προβολή), την παροχή υπηρεσιών άμεσου μάρκετινγκ, την επεξεργασία δεδομένων για την παρακολούθηση της επιτυχίας διαφημιστικών εκστρατειών, την παρακολούθηση, διαχείριση, και επαναπροσανατολισμό μέσω των πλατφορμών και μέσων κοινωνικής δικτύωσης και την συνεργασία με άτομα που ασκούν επιρροή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Για την παροχή υπηρεσιών προώθησης πωλήσεων (Promotion) και παροχή υπηρεσιών Εμπορίου/ Μάρκετινγκ (Marketing).

Για την βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών μας σε εσάς.

Για την κάθε είδους επικοινωνία μας μαζί σας για την ενημέρωσή σας στα πλαίσια των παρεχομένων υπηρεσιών μας (συμπεριλαμβανομένης και τηλεφωνικής κλήσης, απoστολής μηνύματος sms, αποστολή μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την ενημέρωσή σας σχετικά με νέες υπηρεσίες, για την υπενθύμιση, επιβεβαίωση ραντεβού ή/και επανελέγχου και για την παροχή υπηρεσιών Εμπορίου/ Μάρκετινγκ (Marketing)).

Για την αξιολόγηση των προσόντων και ικανοτήτων σας για θέση εργασίας στην εταιρεία μας, για την οποία υποβάλατε αίτηση και βιογραφικό και για λόγους επικοινωνίας μας μαζί σας για το σκοπό αυτό.

Για την εν γένει συμμόρφωσή μας με έννομες υποχρεώσεις μας και δη με την ισχύουσα φορολογική, ασφαλιστική, εργατική νομοθεσία, τους ισχύοντες νόμους για την υγεία, την παροχή των υπηρεσιών μας και τις εν γένει νόμιμες υποχρεώσεις μας, συμπεριλαμβανομένης και της υποχρέωσής μας τήρησης ιατρικού αρχείου (αρ. 14 ΚΙΔ). τήρηση αρχείου επεξεργασίας δεδομένων υγείας (αρ. 30 ΓΚΠΔ).

Για τη συμμόρφωσή μας με νομικές διαδικασίες και δικαστικές αποφάσεις, για να απαντούμε σε αιτήματα από δημόσιες και κρατικές υπηρεσίες και αρχές κατά την άσκηση δημόσιας εξουσίας τους.

Για την εκπλήρωση του εννόμου συμφέροντος της εταιρείας μας.

Για την προάσπιση των νομίμων δικαιωμάτων και αξιώσεών μας προκειμένου να προστατεύσουμε τα έννομα συμφέροντά μας και τις επιχειρηματικές δραστηριότητές μας, ή των συνεργατών μας και προκειμένου να διασφαλίσουμε τα δικαιώματα, το ιδιωτικό απόρρητο, την ασφάλεια ή τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας μας και των συνεργατών μας, των δικών σας νομίμων αξιώσεων ή δικαιωμάτων σας, ή άλλων ατόμων.

Από πού συλλέγουμε και επεξεργαζόμαστε τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν;

Τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν συλλέγονται:

Από εσάς, όταν επικοινωνείτε τηλεφωνικά μαζί μας, όταν συμπληρώνετε ηλεκτρονικές φόρμες ή αποστέλλετε ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (“e-mail”), ή με οποιαδήποτε άλλη επικοινωνία σας μαζί μας, με σκοπό να πληροφορηθείτε ή να χρησιμοποιήσετε τις υπηρεσίες της Εταιρείας μας.

Αυτόματα μέσω του προγράμματος περιήγησης – φυλλομετρητή (“browser”) ή της κινητής συσκευής που χρησιμοποιείτε για την πρόσβασή σας στην Ιστοσελίδα μας. Όταν επισκέπτεστε και χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα μας μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, συλλέγουμε μόνο τα Δεδομένα Προσωπικού Χαρακτήρα που σας αφορούν τα οποία διαβιβάζει το πρόγραμμα περιήγησής σας (φυλλομετρητής – browser) στον διακομιστή (server) μας, τα οποία είναι τεχνικά αναγκαία για την προβολή της ιστοσελίδας μας σε εσάς και την εγγύηση της σταθερότητας και της ασφάλειας. Με εξαίρεση τυχόν Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα που σας αφορούν και τα οποία συλλέγονται από τα Cookies (βλ. περισσότερα Πολιτική Cookies εδώ), τα Δεδομένα Προσωπικού Χαρακτήρα που σας αφορούν περιορίζονται σε όσα έχετε παράσχει εσείς ρητά και για συγκεκριμένο σκοπό και εφόσον έχετε δώσει την ρητή συγκατάθεσή σας. Επίσης, συλλέγουμε Δεδομένα Προσωπικού Χαρακτήρα που σας αφορούν κατά την επίσκεψή σας στον ιστότοπό μας και εφόσον εσείς έχετε ρητά συναινέσει προς τούτο, συμπληρώνοντας ρητά τα αντίστοιχα πεδία.

Από τις σελίδες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, άλλο περιεχόμενο κοινωνικών μέσων, τα εργαλεία και τις εφαρμογές μας.

Από εσάς, όταν επισκέπτεστε το χώρο των εγκαταστάσεών μας για να λάβετε πληροφορίες για τις παρεχόμενες από εμάς υπηρεσίες, για την παροχή των υπηρεσιών μας σε εσάς.

Νόμιμη βάση επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν:

Η επεξεργασία από την εταιρεία μας των απλών δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα ή/και των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα ειδικών κατηγοριών που σας αφορούν, γίνεται στο πλαίσιο της εκπλήρωσης των συμβατικών μας υποχρεώσεων προς εσάς και δη την παροχή των υπηρεσιών μας προς εσάς και βασίζεται:

– στην με θετική ενέργεια, ελεύθερη, συγκεκριμένη, ρητή και εν πλήρει επιγνώσει συγκατάθεσή σας, την οποία μπορείτε να ανακαλέσετε ελεύθερα οποτεδήποτε.
– στη σύναψη και εκτέλεση μεταξύ μας σύμβασης παροχής των υπηρεσιών μας.
– σε αίτημά σας όταν επισκέπτεστε τους χώρους των εγκαταστάσεών μας για να λάβετε ενημερωτικές πληροφορίες για τις παρεχόμενες υπηρεσιών μας.
– στην νόμιμη υποχρέωσή μας, ως εργαστήριο παροχής υπηρεσιών αισθητικής και για τη συμμόρφωση μας προς την ισχύουσα εθνική /ή και ευρωπαϊκή νομοθεσία και την εκπλήρωση των νομίμων υποχρεώσεών μας προς τις δημόσιες/κρατικές υπηρεσίες και αρχές.
– στο έννομο συμφέρον μας για την εκπλήρωση του εταιρικού μας σκοπού, ήτοι την παροχή των υπηρεσιών μας, για την θεμελίωση, άσκηση ή υποστήριξη νομικών αξιώσεών μας.

Χρόνος διατήρησης των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν:

Η Εταιρεία, σε συμμόρφωση με την ισχύουσα σχετική νομοθεσία, θα διατηρεί τα προσωπικά σας δεδομένα, για χρονικό διάστημα 5 ετών.

Όταν πρόκειται να συμμορφωθούμε με μια νομική ή κανονιστική μας υποχρέωση, διατηρούμε τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν, τουλάχιστον για όσο διάστημα απαιτείται, σύμφωνα με την νομοθεσία, για να συμμορφωθούμε με την εν λόγω υποχρέωση.

Όταν πρόκειται για την εν γένει επικοινωνία μας μαζί σας, η δήλωση συγκατάθεσής σας τηρείται για όσο χρονικό διάστημα δεν την ανακαλείτε.

Όταν πρόκειται για κάλυψη θέσης εργασίας και αποστολή από εσάς βιογραφικού σημειώματος για χρονικό διάστημα έξι (6) μηνών από την παραλαβή του.

Εγγυήσεις και μέτρα που λαμβάνουμε για την προστασία των δεδομένων σας

Όταν μας δίνετε τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν, λαμβάνουμε κατάλληλα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι αυτά τηρούνται με ασφάλεια. Ενημερώνουμε και ελέγχουμε την τεχνολογία ασφαλείας που χρησιμοποιούμε, σε διαρκή βάση. Περιορίζουμε την πρόσβαση στα απολύτως αναγκαία δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν και σε εκείνους μόνο τους εργαζομένους μας, που χρειάζεται να γνωρίζουν τα δεδομένα σας αυτά, προκειμένου να παρέχουν τις υπηρεσίες μας σε εσάς. Επιπλέον, εκπαιδεύουμε το προσωπικό της εταιρείας μας ως προς τη σημασία της εμπιστευτικότητας και διατήρησης του απορρήτου και της ασφάλειας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν και δεσμεύουμε αυτό με συμβάσεις εμπιστευτικότητας, εχεμύθειας και τήρησης απορρήτου των πληροφοριών που λαμβάνουν γνώση λόγω της παροχής των υπηρεσιών μας. Μεταξύ άλλων, έχουμε εφαρμόσει τα παρακάτω κατάλληλα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα και διαδικασίες για να προστατεύσουμε δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν από οποιαδήποτε απώλεια, αλλοίωση, παράνομη επεξεργασία ή μεταβολή:

– Χρήση διακομιστών (server) που βρίσκονται σε χώρους με διαβαθμισμένη και περιορισμένη πρόσβαση και υπόκεινται σε τακτικούς ελέγχους.
– Χρήση πληροφοριακών συστημάτων και προγραμμάτων για ηλεκτρονικούς υπολογιστές συμμορφωμένα με τον ΓΚΠΔ, που έχουν εγκατασταθεί κατά τρόπο που ελαχιστοποιεί τη χρήση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. – Υιοθέτηση επιμέρους διαδικασιών διατήρησης δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και ασφαλούς διαγραφής/καταστροφής τους·
– Μέτρα επιχειρηματικής συνέχειας.
– Αποθήκευση και διατήρηση των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν ( τόσο των απλών όσο και των ειδικών κατηγοριών- ευαίσθητα) είτε σε ηλεκτρονική είτε σε έντυπη μορφή, σε ειδικό αποθηκευτικό χώρο, προστατευμένο και ασφαλή, στον οποίο δεν υπάρχει πρόσβαση ατόμων χωρίς εξουσιοδότηση.
-Κωδικοποίηση, Κρυπτογράφηση δεδομένων.
– Συνεχής προσαρμογή και επικαιροποίηση της λειτουργίας των διαδικασιών κι συστημάτων μας.

Ποιοί είναι οι αποδέκτες των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν;
Η επεξεργασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν, γίνεται από ειδικά εξουσιοδοτημένο προσωπικό της εταιρείας μας, συμπεριλαμβανομένων και των υποκαταστημάτων της ή/και των εταιρειών που ανήκουν ή θα ανήκουν στον ίδιο με αυτήν «όμιλο» επιχειρήσεων, μέσω συστημάτων πληροφορικής και ηλεκτρονικών συσκευών ή/και χειρόγραφα είτε – κατ’ εντολή και για λογαριασμό μας – από εξωτερικούς συνεργάτες που θα ενεργούν ως «εκτελούντες την επεξεργασία» (ενδεικτικά αναφέρονται οικονομικοί σύμβουλοι – λογιστές, νομικοί σύμβουλοι κ.λ.π.), οι οποίοι όμως έχουν δεσμευτεί απέναντί μας για την τήρηση εμπιστευτικότητας, εχεμύθειας και για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν και μόνον για τους σκοπούς που μας έχουν παρασχεθεί.

Η εταιρεία μας εγγυάται ότι δεν θα προβεί σε διαβίβαση, κοινοποίηση, παραχώρηση κ.λ.π. των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν (πλην όσων αναφέρονται πιο πάνω στην παρούσα) παρά μόνον αν αυτό επιβάλλεται από την ισχύουσα νομοθεσία και απαιτείται να γίνει προς δημόσιους/δικαστικούς/ελεγκτικούς φορείς και αρχές.

Σε κάθε διαβίβαση για την κατ’ εντολή και για λογαριασμό μας επεξεργασία, λαμβάνουμε τα κατάλληλα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα, ώστε τα δεδομένα που θα διαβιβάζονται να είναι τα ελάχιστα αναγκαία και ότι θα συντρέχουν οι προϋποθέσεις για νόμιμη προσήκουσα επεξεργασία τους.

Τα δικαιώματά σας:

Έχετε τα ακόλουθα δικαιώματα σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο του ΓΚΠΔ:

•Δικαίωμα πρόσβασης – Δικαίωμα να λαμβάνετε πληροφορίες για το εάν γίνεται επεξεργασία δεδομένων και δικαίωμα πρόσβασης σε αυτά.
•Δικαίωμα ενημέρωσης σχετικά με την επεξεργασία αυτή (ποιος, για ποιο σκοπό, παραλήπτες, περίοδος διατήρησης κ.λπ.)
•Δικαίωμα στη διόρθωση – Δικαίωμα διόρθωσης ανακριβών προσωπικών δεδομένων και συμπλήρωσης ελλιπών πληροφοριών.
•Δικαίωμα διαγραφής (Δικαίωμα στη λήθη) – Δικαίωμα να αιτείσθε τη διαγραφή οποιωνδήποτε δεδομένων που σας αφορούν υπό ορισμένες προϋποθέσεις και εφ’ όσον αυτό δεν προσκρούει σε άλλη διάταξη νόμου (δεδομένα που δεν είναι πλέον απαραίτητα, ανάκληση συγκατάθεσης, δεδομένα που έχουν υποβληθεί σε παράνομη επεξεργασία).
•Δικαίωμα Περιορισμού της Επεξεργασίας – όταν αμφισβητείται η ακρίβεια των δεδομένων, η επεξεργασία είναι παράνομη, τα δεδομένα δεν χρειάζονται πλέον στον υπεύθυνο επεξεργασίας, το υποκείμενο των δεδομένων έχει αντιταχθεί στην αυτοματοποιημένη επεξεργασία.
•Δικαίωμα στη φορητότητα των δεδομένων – δικαίωμα να αιτείσθε την αποστολή των δεδομένων σας με τηλεομοιότυπο ή με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο σε πρόσωπο που μας δηλώσετε, εφόσον αυτό δεν προσκρούει σε άλλη απαγορευτική διάταξη νόμου
•Δικαίωμα να απευθύνεστε ενώπιον της ΑΠΔΠΧ για κάθε ζήτημα που άπτεται της αρμοδιότητάς της σε σχέση με την άνω περιγραφείσα επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορά.

Μπορείτε να ασκήσετε τα άνω δικαιώματά σας κατόπιν υποβολής εκ μέρους του σχετικής έγγραφης αίτησης προς την εταιρεία, η οποία οφείλει να σας απαντήσει χωρίς επιβάρυνσή σας και εντός 30 ημερών από την ημερομηνία υποβολής της σχετικής αίτησης.

Συνέπειες μη παροχής δεδομένων σας

Η παροχή των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν, είναι απαραίτητη για την παροχή των υπηρεσιών μας προς εσάς και την εκτέλεση των συμβατικών μας υποχρεώσεων, ως εκ τούτου, σε περίπτωση άρνησής σας, για την παροχή τους από εσάς, δεν θα μπορούμε να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας.

Πώς να επικοινωνήσετε μαζί μας;

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας για οποιαδήποτε ερώτηση σχετικά με την επεξεργασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν, στέλνοντας email στο Info@dietpal.gr

Πληροφορίες Έκδοσης – Αλλαγές και Ενημερώσεις

Η παρούσα Πολιτική Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ενημερώθηκε τελευταία φορά στις 20/06/2019.

Διατηρούμε το δικαίωμα να τροποποιούμε και επικαιροποιούμε την παρούσα Πολιτική Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή, για οποιοδήποτε λόγο, χωρίς ειδοποίηση προς εσάς, πλην της ανάρτησης της επικαιροποιημένης Πολιτικής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα στην ιστοσελίδα μας. Μπορεί να στέλνουμε περιοδικά email προκειμένου να σας υπενθυμίζουμε τις αλλαγές και τις ενημερώσεις της παρούσας Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, αλλά θα πρέπει να ελέγχετε την ιστοσελίδα μας συχνά, για να ενημερώνεσθε για την τρέχουσα και ισχύουσα Δήλωση Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.